Ja sam nezavisni programer Nino Rilivić iz Zagreba (ono nezasivni znači da ne primam plaću niti od privatne niti od državne firme nego su moji programi na slobodnom tržištu). U najnovijem broju BUG-a od 6. mjeseca 2009. godine izašao je kratki opis moja dva multimedijalna programa, KaPlaRe - karaoke rekorder i N'keybDrum - bubnjevi za osobna računala. Ovaj bubnjarski sam sada dopisao i sa željom da unaprijedim prodaju tog programa trebam pomoć.
Pozna li netko nekoga tko ima jedne od bubnjeva napravljene za video igre Rock Band ili Guitar Hero za bilo koju konzolu: Microsoft XBox 360, Sony PlayStation 2/3 i Nintendo Wii. Prema onome što sam ja pročitao radi se zapravo o usb joysticima (gamepad). Ja sam isprogramirao podršku za takve uređaje koristeći jedan Playstation 2 gamepad. Novu verziju programa sa ovom opcijom možete skinuti sa mojih web stranica. Koristim DirectSound tehnologiju za izvođenje zvuka (zvukove sam sam napravio) i to bi trebalo raditi brže nego koristeći Joy2Key program i MIDI poruke. Dakle, osnovni je problem da li Windows operativni sustav vidi te bubnjeve kao neku vrstu "joystick"-a, da li moj program to vidi i na kraju da li se ti bubnjevi mogu svirati koristeći moj program. Za bubnjeve koji su napravljeni za XBox treba skinuti i instalirati besplatni "driver" i onda bi to trebalo raditi, no ja nemam te bubnjeve. Jedino mjesto u Zagrebu gdje sam ih vido to je City One centar na Jankomiru, i oni su dio kompleta Guitar Hero Word Tour i koštaju 1350 kuna. Pozna ni nteko nekoga tko živi vani i zabavlja se sa društom u ovim video igrama pa da može isprobati radi li moj program sa ovim uređajima. Napominjem, bilo bi dobro znati ako ne radi koja se greška javlja. Ako bi to sve funkcinoniralo kako treba, možda bi se našao neki uvoznik koji bi uvozio samo bubnjeve (najobičniji iz prve serije u Americi koštaju 30 dolara) pa bi tu kod nas mogli biti ispod 300 kuna. I moj program košta (15 dolara) no on bubnjarima-početnicima pruža puno više od puke podrške za slobodno sviranje (metronom, ritam mašina, ugrađeni ritmovi sa notnim zapisom i animacijom bubnjeva itd) pa je to sigurno isplativa investicija.
Za kraj, ovo je teoretsko pitanje da li to radi i molim konkretne odgovore iz prakse kao pomoć domaćoj neovisnoj produkciji "software"-a. Hvala svima unaprijed, nino