Software za video obradu - pitanja&odgovori izdvojena tema

poruka: 1.976
|
čitano: 671.028
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
Software za video obradu - pitanja&odgovori

Pozdrav,

dobio sam materijal koji u sebi ima video i četiri audio kanala. Ono što bih ja trebao je iz ta četiri kanala dobiti jedan stereo kanal.

Znači kad se očita sa aplikacijom Mediainfo da pod audio bude 1 audio kanal.

Ovako to izgleda sad. Alat za obradu u kojem radim je Media Composer ali može i Premiere.

Hvala unaprijed.

Bolje je znati malo i temeljito nego mnogo i površno.- I. Kant
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

Pa sigurno imaš negdje u export opcijama pod audio settings da namjestiš da je video u stereo obliku.

Ovo što imaš je surround audio, lijevi/centralni/desni i zadnji koji u biti nisu odvojeni na lijevi i desni.

Možeš također exportat taj audio file pa ga npr.u Audacity-ju ili manje više bilo kojem a/v konverteru konvertiraš u stereo.

Some people are so poor... all they have is money!
Moj PC  
0 0 hvala 0
9 godina
odjavljen
Re: Software za video obradu - pitanja&odgovori
Kad importujes u premiere koliko audio trackova ima?
16 godina
Torent kaže...
Kad importujes u premiere koliko audio trackova ima?

4

16 godina
andi.cro kaže...

Pa sigurno imaš negdje u export opcijama pod audio settings da namjestiš da je video u stereo obliku.

Ovo što imaš je surround audio, lijevi/centralni/desni i zadnji koji u biti nisu odvojeni na lijevi i desni.

Možeš također exportat taj audio file pa ga npr.u Audacity-ju ili manje više bilo kojem a/v konverteru konvertiraš u stereo.

Kad ga exportiram on ima stereo zvuk ali su i dalje dva kanala....a treba biti jedan...

17 godina
moderator
Srednji kaže...
Kad ga exportiram on ima stereo zvuk ali su i dalje dva kanala....a treba biti jedan...

Stereo podrazumijeva dva kanala! Ne možeš imati stereo zvuk s jednim kanalom - zvuk s jednim kanalom je mono, stoga ako želiš samo jedan kanal, onda kod eksportiranja za Channels odaberi Mono.

Ako je stvar u tome da ne želiš da ti se svi kanali umiksavaju, onda kod Premierea ideš desnim klikom na ubačeni videozapis > Modify > Audio Channels, pa tu odrediš mapiranje - koji će se uopće kanali uzimati i na koje kanale će se mapirati.

9 godina
odjavljen
mbaksa kaže...
Srednji kaže...

Stereo podrazumijeva dva kanala! Ne možeš imati stereo zvuk s jednim kanalom - zvuk s jednim kanalom je mono, stoga ako želiš samo jedan kanal, onda kod eksportiranja za Channels odaberi Mono.

Ako je stvar u tome da ne želiš da ti se svi kanali umiksavaju, onda kod Premierea ideš desnim klikom na ubačeni videozapis > Modify > Audio Channels, pa tu odrediš mapiranje - koji će se uopće kanali uzimati i na koje kanale će se mapirati.

I ja citam i ne razumijem sta on zeli ;)

16 godina
Torent kaže...
mbaksa kaže...
Srednji kaže...

I ja citam i ne razumijem sta on zeli ;)

Malo je komplicirano za objasniti ali mislim da sam uspio skuziti... thx u svakom slucaju... :)

9 godina
odjavljen
Vjerovatno mijesas track i kanal ali bitno da si riješio
17 godina
moderator

Da, valjda nije htio četverokanalni stream, nego jedan stereo stream, a stereo stream se sastoji od dva kanala (jer u suprotnom ne bi bio stereo).

16 godina

Ma problem je bio sto je to montirao profi montazer a nas sustav prihvaca samo stereo zvuk (daje tvoj drug :) ) pa me zbunilo kak on nije znao sloziti stereo dva kanala...nisam ginekolog al mogu pogledat je moj nivo znanja:)

Napravil sam obican export sa stereo kanalima i sve proslo...

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

Eto... 

Moj PC  
1 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

Pozdrav

Može pomoć?

Skidam video sa DVDa (16:9) pomoću Freemake Video Converter, ali audio bježi! Nakon konvertiranja file je velik oko 1,5 Gb, (65min, 16:9, 720p, h264, mp3). Ubacim ga u Sony Vegas pomaknem, srežem, rendam ispadne preko 5 Gb. Prevelik. A koliko sam gledao po netu Sony Vegas nema "direct stream copy" opciju. Izvukao sam i posebno audio i posebno video pomoću Freemake Video Convertera.

Imate prijedlog, neki drugi program?

Hvala

Priroda nije mjesto za povremeno posjetiti. To je naš dom.

0 0 hvala 0
15 godina

Evo ti tut...

link (handbrake)

link (Premiere)

Poruka je uređivana zadnji put ned 16.4.2017 1:47 (andi.cro).
Moj PC  
0 0 hvala 1
9 godina
odjavljen
Mpeg video wizard. Jednostavan i ne reenkodira...
12 godina
neaktivan

Hvala na prijedlozima. Već tri dana isprobavam sve moguće kombinacije i programe; Boilsoft, Ultra, Super, Vegas, Freemake, Handbrake, Wizard, Avidemux, MP4Box, DVDFab (ripam i tri različita videa)

Handbrake je napravio od DVDa manji rip od 1.2 gb, ali još uvijek malo zvuk bježi. Bio sam prije godinu dana isprobavao DVD rip programe (DVDShrink, DVDFab, AnyDVD) i Freemake je ispao najbolji za kratke videje, na dužem sada podbacio.

Premiere nisam nikada probao, vidim u nazad koju stranicu da ga hvalite. Da li je bolji od Vegasa? Da li se isplati raditi na njemu? (Vegas sam naučio sa tut na YTa).

Probao sam i MPEG Video Wizard, ubacio posebno video i posebno audio, ali pri Exportu ne da promijeniti veličinu videa, nudi max 1024x576.

Jer, što radim, od DVD na 720p, anamorfni DVD 16:9 sa 720x576 na 1280x720.

Čitam stranicu prije da od PALa ne može napraviti HD. Pa što nije ako imam PAL DVD video 4:3, (720/576)=(X/720), X=900, 900x720 nije 720p, HD?

Poruka je uređivana zadnji put pon 17.4.2017 19:19 (veliki bebač).

0 0 hvala 0
15 godina

Da si pažljivo proučio moj link o Handbrejku bi vidio kako možeš namjestiti u minus i plus audio.

btw: Ne možeš iz SD-a napraviti HD 

Poruka je uređivana zadnji put pon 17.4.2017 19:25 (andi.cro).
Moj PC  
0 0 hvala 0
9 godina
odjavljen
veliki bebač kaže...

Hvala na prijedlozima. Već tri dana isprobavam sve moguće kombinacije i programe; Boilsoft, Ultra, Super, Vegas, Freemake, Handbrake, Wizard, Avidemux, MP4Box, DVDFab (ripam i tri različita videa)

Handbrake je napravio od DVDa manji rip od 1.2 gb, ali još uvijek malo zvuk bježi. Bio sam prije godinu dana isprobavao DVD rip programe (DVDShrink, DVDFab, AnyDVD) i Freemake je ispao najbolji za kratke videje, na dužem sada podbacio.

Premiere nisam nikada probao, vidim u nazad koju stranicu da ga hvalite. Da li je bolji od Vegasa? Da li se isplati raditi na njemu? (Vegas sam naučio sa tut na YTa).

Probao sam i MPEG Video Wizard, ubacio posebno video i posebno audio, ali pri Exportu ne da promijeniti veličinu videa, nudi max 1024x576.

Jer, što radim, od DVD na 720p, anamorfni DVD 16:9 sa 720x576 na 1280x720.

Čitam stranicu prije da od PALa ne može napraviti HD. Pa što nije ako imam PAL DVD video 4:3, (720/576)=(X/720), X=900, 900x720 nije 720p, HD?

Pa sto dizes na 720 ;) digni odmah na 4K ;)

Naravno da mozes i ne mozes. Imaces ti na papiru HD ali u stvarnosti imas los pal.... Nikakve poente nema u tom sto ti radis i zato ti programi i ne nude to. Jednostavno nema svrhe.....

andi.cro kaže...

Da si pažljivo proučio moj link o Handbrejku bi vidio kako možeš namjestiti u minus i plus audio.

btw: Ne možeš iz SD-a napraviti HD 

I ja ne kontam sta on hoce ;)

17 godina
moderator
veliki bebač kaže...

Jako si pomiješao stvari.

Prvo - DVD nema kvadrate, nego pravokutnike, dočim HD ima kvadratičaste piksela.

720/576 nije 4:3 omjer, nego 5:4.

Nije mi sad tu jasno što spominješ 4:3, a ispred toga si spominjao anamorfni DVD. Znači, anamorfni DVD, koji ima "logički" omjer stranica 5:4, koje se onda rastegnu prilikom reprodukcije na 16:9, a slika je obično često zapravo 2:35:1.

Ako već siliš s HD-om, HD znači ima 720 linija. A koliko će imati stupaca, ovisi o tome kakav sadržaj imaš - ako imaš 4:3 sadržaj, onda ćeš ga resizeati na 960x720, a ako imaš 16:9 sadržaj, onda ćeš ga resizeati na 1280x720. Rezolucija 900x720 nema nikakve logike.

Što se tiče veličine fajlova, odredišna veličina će ti biti onakva kakav si bitrate odabrao. Ne kakav program, koji kodek, nego kakav BITRATE. Ako se ne snalaziš s bitrateovima, onda izguglaj bitrate calculator.

Poruka je uređivana zadnji put pon 17.4.2017 19:47 (mbaksa).
15 godina

@velikibebaču

Mbaksa ko profesor matematike, umjesto da pomogne i pojednostavi stvari, on još više zbuni čovjeka 

Sve kaj ti je Mbaksa rekao je istina ( majstor zna znanje ) ali ti nije ništa pomogao jer da uspiješ razumijeti šta ti on govori moraš završiti napredni A/V tečaj!

Gle...Handbrake je program koji ti treba, u njemu možeš ispravno namjestiti sve kaj ti treba te zripati taj DVD i konvertirati ga u željeni format.

Moraš biti svjestan da će ti kvaliteta tog videa biti daleko od HD kvalitete i to je to!

Poruka je uređivana zadnji put pon 17.4.2017 20:17 (andi.cro).
Moj PC  
0 0 hvala 0
9 godina
odjavljen
andi.cro kaže...

@velikibebaču

Mbaksa ko profesor matematike, umjesto da pomogne i pojednostavi stvari, on još više zbuni čovjeka 

Sve kaj ti je Mbaksa rekao je istina ( majstor zna znanje ) ali ti nije ništa pomogao jer da uspiješ razumijeti šta ti on govori moraš završiti napredni A/V tečaj!

Gle...Handbrake je program koji ti treba, u njemu možeš ispravno namjestiti sve kaj ti treba te zripati taj DVD i konvertirati ga u željeni format.

Moraš biti svjestan da će ti kvaliteta tog videa biti daleko od HD kvalitete i to je to!

Nemoj zezati ;) Covjek je spoemuo nekakve pojmove a mbaksa mu pokusava objasniti ;)

A pomoc? Pa najbolja mu je pomoc da se kane corava posla jer ce dobiti jos gori video nego sto ga sad ima.... Eto mu pomoci ;)

13 godina
veliki bebač kaže...

Može pomoć?

Meni nije jasno sto uopce konvertiras sa time Freemake Video Converterom?Zasto sve to ne obavis direktno sa Sony Vegasom?

Nece ti biti nikakvoga bjezanja sa zvukom,a i da ima,jednostavno ga pomaknes i rendas,Ako ti trebaju postavke Vegasa,koje su po meni osobno najbolje,imas to u ovoj temi(ako te zanima,linkati cu ti) i to je to!

Ako ti iz nekakvoga cudnoga razloga ne moze ucitavati video sa dvd-a,vjerovatno ti fale codeci!

Daaavno sam radio jedne svatove sa dvd-a,sa starim Vegasom i nikakvih problema nije bilo.

Za codece uvjek koristim K-Lite.

Ako želiš pobijediti,ne smiješ izgubiti!
9 godina
odjavljen
Milka30 kaže...
veliki bebač kaže...

Može pomoć?

Meni nije jasno sto uopce konvertiras sa time Freemake Video Converterom?Zasto sve to ne obavis direktno sa Sony Vegasom?

Nece ti biti nikakvoga bjezanja sa zvukom,a i da ima,jednostavno ga pomaknes i rendas,Ako ti trebaju postavke Vegasa,koje su po meni osobno najbolje,imas to u ovoj temi(ako te zanima,linkati cu ti) i to je to!

Ako ti iz nekakvoga cudnoga razloga ne moze ucitavati video sa dvd-a,vjerovatno ti fale codeci!

Daaavno sam radio jedne svatove sa dvd-a,sa starim Vegasom i nikakvih problema nije bilo.

Za codece uvjek koristim K-Lite.

Ovo ti nije jasno a jasnot i je zasto od PAL "pravi" HD video....

12 godina
neaktivan
andi.cro kaže...

U Handbrakeu sam napravio po linku što si stavio, direktno sa DVDa, constant framerate...

Torent kaže...

Pa sto dizes na 720 ;) digni odmah na 4K ;)

Naravno da mozes i ne mozes. Imaces ti na papiru HD ali u stvarnosti imas los pal.... Nikakve poente nema u tom sto ti radis i zato ti programi i ne nude to. Jednostavno nema svrhe.....

A što će mi 4K i preglomazan file. Dižem DVD na 720p. U ovom slučaju dižem DVD format 720x576 anamorfni 16:9 na 1280x720, 720p. To sam dobio i u Freemakeu i u Handbrakeu.

mbaksa kaže...

Jako si pomiješao stvari.

Prvo - DVD nema kvadrate, nego pravokutnike, dočim HD ima kvadratičaste piksela.

720/576 nije 4:3 omjer, nego 5:4.

Na stranici prije spomenut PAL 720x576, pa automatski povezao PAL sa 4:3, a proračun mi je bio čudan jer znam da sam prije ripao DVD 4:3 na 960x720. 

Bitrate, u Freemake mi je postavljeno auto nisam ga mijenjao, a u Handbrakeu sam radio prema videu 2500.

Milka30 kaže...

Baš ovo što si spomenuo, Vegas mi nije ponudio da učita DVD, a imam K-Lite codec pack. 

Poruka je uređivana zadnji put uto 18.4.2017 1:24 (veliki bebač).
9 godina
odjavljen
Šta ti misliš da si dobio "dizanjem" sa pal na "HD"?
15 godina
veliki bebač kaže...
andi.cro kaže...

U Handbrakeu sam napravio po linku što si stavio, direktno sa DVDa, constant framerate...

Pa jesi namjestio audio +/- kako ti je objašnjeno u TUT-u ???

Edit: probao mijenjati framerate?

Btw: mislim da bi trebao nauciti barem osnovne stvari jer mi se cini da ti nisu neke stvari jasne...npr: @mbaksi si odgovarao među ostalom i ovo: "...

a proračun mi je bio čudan jer znam da sam prije ripao DVD 4:3 na 960x720

Bitrate ..."

Hallo???

Poruka je uređivana zadnji put uto 18.4.2017 9:42 (andi.cro).
9 godina
odjavljen
Pa napisao je i constant framerate. Moze framerate biti varijabilan? Covjek nije ni na vi sa videom i radi besmislene stvari tako da gubimo vrijeme obkasnjavajuci ...
15 godina
Torent kaže...
Pa napisao je i constant framerate. Moze framerate biti varijabilan? Covjek nije ni na vi sa videom i radi besmislene stvari tako da gubimo vrijeme obkasnjavajuci ...

Pa može...

Imaš Constant i Variable framerate, u vecini slucajeva je upravo taj "variable framerate" problem koji uzrokuje da ti nakon neke obrade takvog videa, audio bude pomaknut!

A problem je još i gori jer se često desi da u NLE video editoru odvojiš audio da bi ga namjestio ali kada namjestiš početak onda ti kraj ne valja a kad namjestiš kraj,početak ti ne valja!

Zato nemojte nikada namještati video na VFR!

Uvijek neka bude Constant da nebi kasnije imali ovake probleme.

9 godina
odjavljen

Prvo mijesas bitrate i framerate.....

Drugo zasto bi odvajao audio i video kada obradjujes video? Namjestio za sta i zbog čega? Radim u premiere svaki dan tako da malkice kuzim tematiku. I nisi mi odgovorio zasto uopste pokusavas od PAL videa napraviti HD video???????? Očigledno nemaš osnovna teoretska znanja pa brkas pojmove....

Prouci malo (puno) osnovne pojmove prije nego uopste upalis neki video editor...

15 godina
Torent kaže...

Prvo mijesas bitrate i framerate.....

Drugo zasto bi odvajao audio i video kada obradjujes video? Namjestio za sta i zbog čega? Radim u premiere svaki dan tako da malkice kuzim tematiku. I nisi mi odgovorio zasto uopste pokusavas od PAL videa napraviti HD video???????? Očigledno nemaš osnovna teoretska znanja pa brkas pojmove....

Prouci malo (puno) osnovne pojmove prije nego uopste upalis neki video editor...

To si odgovarao @velikom bebaču, jel tak?

U bebačovo ime da ti odgovorim na tvoje pitanje "zašto odvajati audio od videa"...

Čovjek je zripal dvd na pc i skužio da mu se ne poklapa audio sa videom, kužiš.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice