Software za video obradu - pitanja&odgovori izdvojena tema

poruka: 1.976
|
čitano: 671.274
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
Re: Software za video obradu - pitanja&odgovori
Arnold Layne kaže...

pa vidis da ti je izvor interlaced PAL pa se zato javio taj ghosting na tabli
(sigurno snimka s tv-a)

no vidim imas i gresaka

720x576 si prebacio u 1280x720

Cemu to ?

To je snimka sa kamere koja je bila namještena na 4:3/interlaced

Ja sam htio za gledanje na 16:9 telki namjestit u 1280x720/progressive

U Media Coderu sam prošao kroz njegov "Wizard" i nisam ništa manualno išao mijenjat jer kad god sam to uradio,izbacivao mi je neke graške koje ne shvačam.

Some people are so poor... all they have is money!
15 godina
Software za video obradu - pitanja&odgovori

Pokušao sam se malo educirat o svemu ovome o čemu vi stručnjaci pričate ( onaj tvoj link također ) ali to mi je sve nuklearna fizika :(

Ja bih bio najsretniji kada bih u nekom programu mogao ubaciti video koji želim pretvoriti u neki drugi format i odrediti mu: VIDEO FORMAT i REZOLUCIJU,AUDIO FORMAT i možda još pokoju sitnicu pa da mi se to lijepo napravi bez da trebam satima čitati i pokušavat shvatiti sve te komplicirane stvari koje znaju samo profesionalci!

Media Coder me također užasava kada pogledam 1000 raznih postavki o kojima nemam pojma šta znače!

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Najjednostavnije je to odraditi u Format Factory-ju, ali je to po meni gubljenje vremena, jer povećavanjem rezolucije ništa ne dobijaš, čak i gubiš na kvaliteti slike. Posebno ako vršiši deinterlacing videa, tj. framerate se pri reprodukciji prepolovi (50 -> 25) i gubiš na fluidnosti pokreta. Deinterlacing ima smisla ako kreiraš 50p/fps video, ali je pitanje podrške tog frameratea od strane playera.

Poruka je uređivana zadnji put čet 7.2.2013 15:23 (Ord Mantel).
15 godina

Šta bi onda trebao uraditi da se takav interlaced video u 4:3 formatu lijepo prikazuje na 16:9 LCD-u?

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Prvo je pitanje što misliš raditi sa 4:3 formatom prilkom pretvaranja u 16:9? Rezati višak slike (gore i dolje) ili dodavati crne trake sa strane?

Ako je u pitanju PC LCD ekran onda nemaš brige oko reprodukcije videa u 50fps jer će to PC podržati. Inače sve možeš odraditi u VirtualDub Modu, prvenstveno sam mislio na kemakalije oko formata i deinterlaceanja u 50p/fps.

16 godina
neaktivan
Ord Mantel kaže...

Posebno ako vršiši deinterlacing videa, tj. framerate se pri reprodukciji prepolovi (50 -> 25) i gubiš na fluidnosti pokreta. Deinterlacing ima smisla ako kreiraš 50p/fps video,

Framerate ostaje isti 25 - 25, jedino se interlacani frame sastoji od dvije poluslike pa imaš 50 izmjena u sekundi, ali je to 25 fps. Deinterlacing ima smisla kada je video primarno namijenjen za net i sl..

15 godina
neaktivan

Ne, interlace-ani video se sastoji od 50 frameova koji su smješteni u 25 sličica, na način da je jedan frame smješten u neparnim a drugi u parnim linijama videa. Prilikom reprodukcije, uređaj od neparnih linija iscrtava jedan frame, a od parnih drugi i tako 50 puta u sekundi, čime se dobija fluidnost pokreta (najizraženije kod sportskih prijenosa). Slažem se, reduciranje frameratea ovakvog videa na 25fps prolazi na netu, budući da većina siteova ne podržava video u 50fps, ali kod reprodukcije na TV uređajima razlika je očigledna.

15 godina

Video sniman u interlaced modu i 4:3 formatu želim reproducirati na LCD TV-u ( ne na PC monitoru ).

Želim od njega napraviti format za 16:9 TV i reproducirati ga progresivno tj. bez onih stepenica/zubiju u pokretnoj slici.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

A da li taj video (originalni file) pokazuje te "stepenice" na TV-u? Po mom mišljenju ne bi trebao, jer dobija signal da je video interlace-an, pa ga tako i reproducira.

Poruka je uređivana zadnji put čet 7.2.2013 20:18 (Ord Mantel).
16 godina
neaktivan
Ord Mantel kaže...

Ne, interlace-ani video se sastoji od 50 frameova koji su smješteni u 25 sličica, na način da je jedan frame smješten u neparnim a drugi u parnim linijama videa.

U krivu si. Pal video ima 25 fps. I frame se sastoji od dva fielda ili ako hoćeš dva fielda tvore jedn frame. Obzirom na početnu prvu liniju razlikujemo top field first i bottom field first. Ako si nabasao na te oznake TFF i BFF a uvijek si se pitao što to znači.. Vidiš, nije frame već field. Ajd proguglaj malo pojmove tff i bff interlaced video, frame - field, zašto baš pobogu 25i oznaka, da ne trkeljam previše..

15 godina
Ord Mantel kaže...

A da li taj video (originalni file) pokazuje te "stepenice" na TV-u? Po mom mišljenju ne bi trebao, jer dobija signal da je video interlace-an, pa ga tako i reproducira.

To je neki .MOD video file kojeg niti TV ne čita niti Video Editor u kojem sam ga želio obradit!

Zato sam uzeo Handbrake i prekonvertirao ga u MPEG-4 da bi ga mogao ubacit u video editor ali tada on izgleda ovako:

13 godina
odjavljen
bed kaže...
Ord Mantel kaže...

Ne, interlace-ani video se sastoji od 50 frameova koji su smješteni u 25 sličica, na način da je jedan frame smješten u neparnim a drugi u parnim linijama videa.

U krivu si. Pal video ima 25 fps. I frame se sastoji od dva fielda ili ako hoćeš dva fielda tvore jedn frame. Obzirom na početnu prvu liniju razlikujemo top field first i bottom field first. Ako si nabasao na te oznake TFF i BFF a uvijek si se pitao što to znači.. Vidiš, nije frame već field. Ajd proguglaj malo pojmove tff i bff interlaced video, frame - field, zašto baš pobogu 25i oznaka, da ne trkeljam previše..

:)

Scan order                 : Top Field First

13 godina
odjavljen
andi.cro kaže...
Ord Mantel kaže...

To je neki .MOD video file kojeg niti TV ne čita niti Video Editor u kojem sam ga želio obradit!

Zato sam uzeo Handbrake i prekonvertirao ga u MPEG-4 da bi ga mogao ubacit u video editor ali tada on izgleda ovako:

handbrake ti ima deinterlace opcije
malo se poigraj sa njima

https://trac.handbrake.fr/wiki/DeinterlacingGuide

15 godina

Evo sa MediaCoderom izgleda puno bolje:

Evo uspio sam i Handbrake namjestit:

Poruka je uređivana zadnji put čet 7.2.2013 23:17 (andi.cro).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Arnold Layne kaže...

:)

Scan order                 : Top Field First

Ne, stvar sa interlaced videom fercera onako kako sam ja opisao. Video jeste pohranjen u 25 sličica u sekundi, ali interlaced video pohranjunje 50 frameova upravo na način kako sam ja opisao, u te linije/fieldove. Obično je to metoda sa Top Field First. TV uređaj kod reprodukcije takvog videa prvi frame iscrtava pomoću neparnih, a drugi od parnih linije/fieldova. Tako da se video vizualno reproducira u 50 različitih frameova.

Ovdje dolje ti je primjer. Ovo je jedan interlaced frame, a na linku su dva progresivna framea nastala od njega.

http://picasion.com/pic64/3eaa6e917bbadfb45539653492f69716.gif

Poruka je uređivana zadnji put čet 7.2.2013 23:39 (Ord Mantel).
16 godina
neaktivan
Ord Mantel kaže...
Video jeste pohranjen u 25 sličica u sekundi, ali interlaced video pohranjunje 50 frameova upravo na način kako sam ja opisao, u te linije/fieldove. Obično je to metoda sa Top Field First. TV uređaj kod reprodukcije takvog videa prvi frame iscrtava pomoću neparnih, a drugi od parnih linije/fieldova. Tako da se video vizualno reproducira u 50 različitih frameova.

Je'l teško bilo malo proguglati? Nije 50 frame-ova, već 50 field-ova. Dva fielda zajedno su jedan frame. Znači 50(fieldova) / 2 = 25 fps. Koji ti dio nije jasan? To što ti opisuješ, zove se field, a ne frame, i dva su fielda - jedan frame. Dakle, 50 field-ova je 25 fps. Jasnije?

I nije video pohranjen u 25 'sličica' samo na način da je u tim linijama (??!?), već se radi o dvije 'poluslike', tj. oba fielda točno su pola visine rezolucije videa. Kao takve (ako znaš) možeš ih i spremiti, ili prikazati npr. samo BFF. Da si to ikad pokušao vidio bi da se radi (npr za pal 720 x 360 px) o manjoj slici, a svaka druga linija prikazuje se tek pri prikazu takvog videa. Dakle, nisu frameovi pohranjeni u 'tim linijama'. I vidi čuda, kad se (male ruke slože..) te dvije polu slike prikažu svaku drugu liniju, dobiješ točno jedan frame. Nevjerojatno..

Ne postoji uobičajeni field order, tj postoji uobičajeni order za određene uređaje. Npr. za dv kamere to je bff, za dvd video tff.. To ti je kao da kažeš; uobičajeno je da auti troše benzin. Samo neki troše dizel i njima je uobičajen dizel.. Sve u svemu, ovo su osnove osnova videa i uzalud trošim vrijeme jer je tebi bilo teško proguglati par pojmova..

16 godina
bed kaže...
Ord Mantel kaže...

Ne, interlace-ani video se sastoji od 50 frameova koji su smješteni u 25 sličica,..

U krivu si. Pal video ima 25 fps..

- 50 POLU slika, bed je u pravu...

objašnjenje za Orda, prikaz na TVu je nešto drugo, 50Hz, 100Hz.. 600Hz, jasnije?

@ topic, za početnika kojem je MediaCoder 'kompliciran', optimalnije je koristiti Freemake video konverter (manje mogućnosti grešaka uz 90% istih rezultata kao s 'kompliciranijim'..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
13 godina
odjavljen
ihush kaže...
bed kaže...
Ord Mantel kaže...

Ne, interlace-ani video se sastoji od 50 frameova koji su smješteni u 25 sličica,..

U krivu si. Pal video ima 25 fps..

- 50 POLU slika, bed je u pravu...

objašnjenje za Orda, prikaz na TVu je nešto drugo, 50Hz, 100Hz.. 600Hz, jasnije?

@ topic, za početnika kojem je MediaCoder 'kompliciran', optimalnije je koristiti Freemake video konverter (manje mogućnosti grešaka uz 90% istih rezultata kao s 'kompliciranijim'..

a mediacoder bi trebao bit za pocetnika :\ ,ali ajde

Freemake video >handbrake/mediacoder>ripbot/staxrip>megui>cmd skripte
po jednostavnosti
obrnuti redosljet za ogranicenja :)

15 godina

a mediacoder bi trebao bit za pocetnika :\ ,ali ajde

Freemake video >handbrake/mediacoder>ripbot/staxrip>megui>cmd skripte
po jednostavnosti
obrnuti redosljet za ogranicenja :)

Ma dobro, nije sad MediaCoder baš tak kompliciran kako mi se to na prvu ruku činilo, treba se malo poigrati i skužiš dosta toga što je bitno a ono što ne znaš ne diraš i to je to {#}

Kada sam čačkao po postavkama i probao nešto manualno podešavat, često mi je na kraju izbacivao neke greške tj.da je konverzija zbog nečeg bila neuspješna a ja nemam pojma što sam krivo namjestio!

Hvala vam na savjetima {#}

15 godina
neaktivan
bed kaže...
Dakle, nisu frameovi pohranjeni u 'tim linijama'. I vidi čuda, kad se (male ruke slože..) te dvije polu slike prikažu svaku drugu liniju, dobiješ točno jedan frame. Nevjerojatno..

Da, dobiješ jedan frame, ali svaka od tih poluslika ne reproducira istu scenu (vremenski segment), u pitanju su dva. Pri reprodukciji takvog videa iz tih 25 frameova se dobije 50 različitih vremenskih segmenata, što se ne može dobiti iz progresivnog (25p) videa, koji se uglavnom upotrebljava za pohranjivanje filmova, jer se i snimaju u manjem framerateu. Upravo u tome i jeste poanta i razlike 25p i 25i videa. Da bi progresivni video dobio istu fluidnost pokreta kao isprepleteni on mora biti snimljen i pohranjen u 50fps (kao npr. 720p HDTV kanali). Upotrijebio sam možda pogrešnu terminologiju da bi neupućenima možda bilo jasnije, ali vjerujem da si shvatio.

Prepakiravao sam progresivni video u isprepleteni i obratno masu puta i jako mi je poznata problematika.

Poruka je uređivana zadnji put pet 8.2.2013 23:48 (Ord Mantel).
12 godina
neaktivan

kratko pitanje sony vegas ili adobe premiere?..

0 0 hvala 0
15 godina
syncH kaže...

kratko pitanje sony vegas ili adobe premiere?..

Koji ti je bliže pri ruci...{#}

Ako imaš još koji Adobe program sa kojim radiš onda ipak Premiere!

12 godina
neaktivan

radim a after effectsu najvise...:D

12 godina
protjeran

Imam pitanje vezano za sony vegas. Kako staviti text na video na određeni dio video da traje XX sek?

www.mmo-balkan.com
12 godina
neaktivan
DeathBringer12 kaže...

Imam pitanje vezano za sony vegas. Kako staviti text na video na određeni dio video da traje XX sek?

Samo ubacis jos jedan Video Track > desni klik Insert Text Media > i stavis ga na dio koji ti treba, razvlacis ga po duzini koliko ti treba, ili upises sekunde, svejedno...

HUAWEI U8650 - Quod sumus hoc eritis!
12 godina
protjeran

Puno hvala!

www.mmo-balkan.com
14 godina
neaktivan

Da li mi neko moze reci kako odraditi jedan video kao ovaj gore iznad.

Na svom hard disku imam mnogo utakmica sa tv-a, sa komentatorima, kao i logom TV-kuce i rezultatom. Ja to sve zelim izrezat, kao sto je to odradjeno na primjeru ovog videa. Samo sto bih ja volio razvući video preko citavog youtube playera, dakle da nema ovih crnih traka, nakon sto uklonim ovaj dio sa rezultatom i tv logom.
Videomaterijala imam jako mnogo (u 720p mkv.)
Vec sam pisao o ovom problemu, no jos uvijek niko nije uspio da mi bas razjasni kako to odradit, koji program, kako izrezati, ubaciti kao neki svoj tekstualni logo, zvuk itd...

Da li neko zna kako to odradit, ako moze neki tutorial u nekom programu. Naravno, vrlo je vazno da video ostane u 720p. 

One does not simply walk into Mordor.
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
odjavljen

Da nemas problema sa crnim rubovima trebas rezat jednako gore i dolje kao i lijevo i desno odnosno trebas zadrzat 16:9 omjer strana

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Kako to odradit i u kojem programu? 
Prvo me interesuje kako od obicnog videa sa logom bbc i rezultatom u gornjem dijelu napraviti video kao sto je odradjeno u ovom videu iznad.

Kada to odradim i dobijem video sa crnim trakama, kako razvuci taj video, tako da u YouTube playeru ne budu crne trake, nego da bude 'fit to screen'. 

One does not simply walk into Mordor.
Poruka je uređivana zadnji put sri 20.2.2013 10:53 (El_Nino_09).
13 godina
odjavljen

razvlacenje videa se ne radi jer remetis aspect ration (ljudi ti ispadnu siroki ili preuski)

znaci ako napravis na dnu crop od 16 piksela i na vrhu onda isto toliko moras napravit i sa obje strane

Ja to radim preko avisyntha i avspmod-a ,a ti ne preporucam da preko tog radis

Crop je osnovna funkcija i svaki video editor bi je trebao imat

Moj PC  
0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice