Artefakti na video fileu

poruka: 4
|
čitano: 3.369
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Artefakti na video fileu

Pozdrav,

Zanimaju me mogući uzroci pojave ovakvih artefakta na videu. Kreiran je uobičajenim snimanjem jedne prezentacije i takvih problema naravno nije bilo na ekranu tokom same prezentacije.

Znam da je sad to nemoguće popraviti, ali zanimaju me svi potencijali uzoroci nastanka ovakvih smetnji na videu za sljedeći put...

Hvala unaprijed svima!

0 0 hvala 0
17 godina
moderator
Re: Artefakti na video fileu

Snimanje čime na što? Ovo izgleda kao da fale dijelovi datoteke. 

17 godina
neaktivan
mbaksa kaže...

Snimanje čime na što? Ovo izgleda kao da fale dijelovi datoteke. 

E, nažalost nemam zasad puno informacija o tome kako je video kreiran - no stvar je išla otprilike ovako: za vrijeme prezentacije radio se live streaming koji je prošao bez ikakvog problema i nakon toga kod kreiranja snimke (vjerojatno automatski) pojavile su se takve smetnje/artefakti. Za streaming se koristi Wirecast. Sad mene generalno zanima kad je u procesu kreiranja snimke moguće da se to desi, vjerojatno kod enkodiranja, ne...? Za encoding se koristi ffmpeg.

Sumnjam da fizički fale kakvi dijelovi filea - jer playback radi normalno, čak se u jednom trenu i sve razbistri, smetnje nestanu i video dalje radi bez problema. Audio je cijelo vrijeme ok. Jel postoji ikakva šansa da se to popravi (s obzirom da više nema snimke na kojoj tih smetnji ne bi bilo).

Hvala na odogvoru i sorry da nemam više info...

Poruka je uređivana zadnji put pon 23.2.2015 14:50 (tocksick).
17 godina
moderator
tocksick kaže...

E, nažalost nemam zasad puno informacija o tome kako je video kreiran - no stvar je išla otprilike ovako: za vrijeme prezentacije radio se live streaming koji je prošao bez ikakvog problema i nakon toga kod kreiranja snimke (vjerojatno automatski) pojavile su se takve smetnje/artefakti. Za streaming se koristi Wirecast. Sad mene generalno zanima kad je u procesu kreiranja snimke moguće da se to desi, vjerojatno kod enkodiranja, ne...? Za encoding se koristi ffmpeg.

Pretpostavljam da video nije dovoljno velikom brzinom stizao do ffmpega. Ili se možda koristio diskovno prezahtjevni kodek ili na presporom mediju pa je ffmpeg bio prisiljen preskakati frameove? Koliko je bilo zauzeće procesora tijekom toga?

Puno je tu varijabli, a osobno nisam s tim radio. Velim, slika koju si dao izgleda kao da je fajl oštećen, odnosno kao da fale dijelovi - pogotovo recimo keyframeovi (I-frameovi).

tocksick kaže...

Sumnjam da fizički fale kakvi dijelovi filea - jer playback radi normalno, čak se u jednom trenu i sve razbistri, smetnje nestanu i video dalje radi bez problema.

Radi normalno i u Windows Media Playeru?

A gle - otvori fajl recimo u AviDemuxu pa onda idi sličicu po sličicu pa vidi kad se pojavljuju artefakti.

tocksick kaže...

Jel postoji ikakva šansa da se to popravi (s obzirom da više nema snimke na kojoj tih smetnji ne bi bilo).

Ne! Doslovce je riječ o gubitku podataka - sad je li do toga došlo prije ili uslijed enkodiranja ne mogu reći. Ta slika koju si dao izgleda kao da fale I-frameovi, znači kompletna neka od prethodnik slika videozapisa, a ovo dolje bi bila razlika u odnosu na tu sliku.

Probajte drugi put kodirati s nekim drugim kodekom (MJPEG?), budite sigurni da je disk dovoljno brz za spremanje podataka, budite sigurni da procesor nije zagušen. Bez više informacija ne mogu ništa konkretnije reći.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice