Windows 7 - općenito
- poruka: 5.036
- |
- čitano: 1.315.299
- |
- moderatori:
pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
to je boot particija.. (patricipacije su .. nešto drugo)
-pošto ne znaš takve sitnice, nema potrebe ni stvarati particije, vjerojatno bi pogriješio.
-obriši sve. Instaliraj prvi OS .. ali, ne klikaj next prebrzo, gledaj opcije.. možeš odrediti veličinu particije za OS. Kreiraš željenu veličinu, dalje nextaš.. ne radiš ništa od ostatka (ostane nealocirano). Ponoviš install s drugim OSom, odabereš slobodni nealocirani dio i nextaš...
-ovisno o generaciji OSa ideš dos-95-xp-7-10 ... linux nakon njih. Izuzetak od win8 nadalje bootmanager može i linux.
-svaki OS će se automatski dodati u bootmeni..
-kad pogriješiš (ne boota..) popravljaš install medijem.
-iz win možeš editirati bootmeni, najlakše easybcdom.
-postupak pokušaj-promašaj.. ponovi više puta dok jendom ne pogodiš, obrišeš sve i od nule. Nakon tog znaš, kao voziti bicikl.
-dok to sve radiš, odspoji sve ostale diskove.. postoji velika šansa ... ili backup.
Kako obrisati win 7 sam hard diska? Trenutno imam win 7 32bit a želim se prebaciti na 10 64bit.
tu si cc6mj pa pretpostavljam da ti konfiguracija podržava 64bit. al ipak pod mojPC napiši nešto da ne lutamo.
Nemoj. Rađe pređi na w7x64. Jednostavno,stavi bootmedia s w764 i slijedi upute, sam će formatirat sve šta treba, nije to Linux.
zašto: nemoj-pa jer if something is not broken do not fix it. wx64 je kao old XPpro, stvar koja traje godinama..stabilno,skoro ko mac,a razumna upotreba- u nekim segmentima bolje nego Mac.
win10 je još uvijek EKSPERIMENT, ako i tko želi- slobodno.ja ga imam install ali svakodnevno koristim w7x64.
Trebam pomoć. Situacija je slijedeća:
Imam instalirane Windowse 10 x64 i Windowse 7 x86, dakle dual boot. Problem je što AMD nije i neće izdati 32 bitne drivere za moju grafičku karticu (AMD R9 380). Sad kako imam i integriranu Intelovu grafulju zanima me kako podesiti da mi Windowsi 10 koriste AMDovu a Windowsi 7 Intelovu grafičku. AMDova je spojena preko HDMI-ja a Intelova preko VGA.
Pokušao sam i nažalost ne radi. Moram svaki put ručno na monitoru promjeniti sa izlaz HDMI na VGA. Očito da monitor sam ne može registrirati odakle dolazi signal i automatski prebaciti već ja moram ručno mada sam mu u opcijama to stavio na automatski.
Micho0305 hvala na savjetu ali baš bi htio preći na 10ku jer mi se sviđa dizajn a i htio bi malo "osvježiti" komp,dati mu malo života dok ne bude para za novi(nadam se do kraja god.), Provjeri pod "moj PC" pa ćeš vidjet da se ne isplati nadograđivati jer želim sve jače/novije cpu,psu,gpu,mbo,ram,ssd i veći hdd, zapravo sve. Uglavnom htio bi obrisati sedmicu i instalirati desetku(a može drugačije-da prvo inst. desetku i onda obrišem sedmicu ako je uopće moguće?!) i pritom bi htio zadržati neke datoteke na hdd-u ako nije komplicirano. ali ako nije baš jednostavno onda mogu obrisati te datoteke. Znači, trebam uputstva kako to napraviti. Hvala
noproblem."Nađi" negdje win10, zadnju verziju, vjerojatno će bit neki ISO pa onda s ovim prebaci na USB stick,u bios stavi opciju da boota s usb-a, bootaj, odaberi opciju boot from USB i voila, instalacija će pitati želiš li clean inastal, a to i želiš - gotovo.
ili ovako?
prva verzija će zbrisat sve s HD i instalirat win10 a druga će ostavit Old file dadoteku iz koje možeš počupat fajlove koji su tvoji,i poslije je hladnokrvno izbrisati. ajd ne muči se, to si radio već x puta
Micho0305 hvala na savjetu ali baš bi htio preći na 10ku jer mi se sviđa dizajn a i htio bi malo "osvježiti" komp,dati mu malo života dok ne bude para za novi(nadam se do kraja god.), Provjeri pod "moj PC" pa ćeš vidjet da se ne isplati nadograđivati jer želim sve jače/novije cpu,psu,gpu,mbo,ram,ssd i veći hdd, zapravo sve. Uglavnom htio bi obrisati sedmicu i instalirati desetku(a može drugačije-da prvo inst. desetku i onda obrišem sedmicu ako je uopće moguće?!) i pritom bi htio zadržati neke datoteke na hdd-u ako nije komplicirano. ali ako nije baš jednostavno onda mogu obrisati te datoteke. Znači, trebam uputstva kako to napraviti. Hvala
Ako nećeš proširivati memoriju onda samo napravi upgrade sa Win7 na Win10, najmanje glavobolje jer sa x64 Windowsima na 2GB memorije nećeš nimalo profitirati.
da li win 7 moze biti na mbr partition style ili moram vratiti na gpt?
hvala
Strpi se zna to potrajat i cilu noć. To ti je tako otkad su odlučili forsirat desetku milom il silom.
traje satima.. i zaboravlja se da ponekad i druga strana ima 'remont', gužvu i sl.. internet je živa stvar, ponekad ne znamo što se dešava.
+ jedna sitnica s tim višesatnim updateovima, kao pravilo (nepotvrđeno) PC s do 2GB traje užasno dugo, recimo 3-4 i više sati. S više RAMa, recimo 4GB može proći i za 2-3 sata (dvostruko).. ali to će ostati nedokazano, jer takav je internet, MS .. slučajnost. (gwx zna progutati 2-3GB tad se PC dodatno uspori do neupotrebljivosti.. swapa i sl..).
traje satima.. i zaboravlja se da ponekad i druga strana ima 'remont', gužvu i sl.. internet je živa stvar, ponekad ne znamo što se dešava.
+ jedna sitnica s tim višesatnim updateovima, kao pravilo (nepotvrđeno) PC s do 2GB traje užasno dugo, recimo 3-4 i više sati. S više RAMa, recimo 4GB može proći i za 2-3 sata (dvostruko).. ali to će ostati nedokazano, jer takav je internet, MS .. slučajnost. (gwx zna progutati 2-3GB tad se PC dodatno uspori do neupotrebljivosti.. swapa i sl..).
samo pogledaj koliko sam update servis proguta memorije kada ima više updatea za skinuti... bude samo taj servis skoro 2GB, a kod updatea je komp nekako sretan ako ima barem 30-40% memorije slobodno za baratanje.
.. da ali :))
-to je isključivo dok ne prođe (ne znam, ne tražim..) konkretan kbxxxxx.. nakon tog 'ček-pointa', update radi normalno, bez takvih opterećenja (žderanja resursa-RAMa) i stojanja na nula posto satima.. (sama količina skinutog u GB ne objašnjava takvo ponašanje, jednostavno čekaš, kao na granici... čekaš..). Ne postoji noramaln soft-hard razlog, osim MSa i win10 (sve što s tim ide). Nakon tog, na npr 4GB OS normalno updata, koristi cca 900MB itd. itd.. a (za sad, mada ne tražim detaljno) nema neki konkretan kbxxxx kojeg bi skinuo i instalirao ručno.
-moguće da nije stvar u nekom KBu.. nego u samoj MSovoj bazi keyeva-IDova, tad ako se čeka na ažuriranje sve je beskorisno, jednostavno mora se čekati...
... pa ako netko to želi provjeriti, otkriti.. bilo bi vrlo zgodno, uz zahvale :)
Sad nece da se upali tj upali se i izbaci mi crnu sliku (nije otvorio explorer.exe) i kad preko upravitelja zadataka pokrenem explorer on mi vrati normalni desktop i nakon 10 il 20 sekundi se ugasi ? Pomoc ?
.. da ali :))
-to je isključivo dok ne prođe (ne znam, ne tražim..) konkretan kbxxxxx.. nakon tog 'ček-pointa', update radi normalno, bez takvih opterećenja (žderanja resursa-RAMa) i stojanja na nula posto satima.. (sama količina skinutog u GB ne objašnjava takvo ponašanje, jednostavno čekaš, kao na granici... čekaš..). Ne postoji noramaln soft-hard razlog, osim MSa i win10 (sve što s tim ide). Nakon tog, na npr 4GB OS normalno updata, koristi cca 900MB itd. itd.. a (za sad, mada ne tražim detaljno) nema neki konkretan kbxxxx kojeg bi skinuo i instalirao ručno.
-moguće da nije stvar u nekom KBu.. nego u samoj MSovoj bazi keyeva-IDova, tad ako se čeka na ažuriranje sve je beskorisno, jednostavno mora se čekati...
... pa ako netko to želi provjeriti, otkriti.. bilo bi vrlo zgodno, uz zahvale :)
Ja sam takvo ponašanje sa tim čekanjem na WindowsUpdate primjetio puno prije izlaska Win10 tako da to nije razlog... Sa vremena na vrijeme nekom instaliram Windowse onak iz usluge a nijedan komp ne izlazi dok ne dobijem poruku da updateova više nema... i onda prvo čekanje traje satima da nešto počne skidati... onda instaliraš sve pa odeš na check, pa opet pričekaš, samo ovaj puta bude nešto kraće, pa opet bude pa opet pa opet, pa treba barem 5-6 puta instalirati sve što misliš prije nego kaže "e sad nema više"... izgubiš dva dana samo na WinUpdate, a budući da neki update nekad može srušiti sve onda hoćeš-nećeš - ako hoćeš da stvar bude kako treba - moraš izgubiti dva dana na WinUpdate da budeš siguran da je sve u redu. I ne, nije do brzine internet veze :)
Pozdrav ekipa, novi ovdje, imam jedan problem pa mi preporučeno da tu pitam.
Znači ovako: imao sam Chrome za browser,međutim rušio mi flash player konstantno i instaliram Operu prije koji mjesec i sad je i ona počela s istim problemom,ruši se kad imam više tabova otvorenih, neki playeri uopće ne rade na njoj itd.
Sad moje pitanje je,da li je to do browsera i ako je, koji onda da instaliram da mi normalno komp funkcionira? Ili je do windowsa? Trenutno sam na sedmici,ali ako je do nje,prebacim se na desetku bez beda,samo da me ovo više ne muči.
Isprike ako ima negdje tema za ovakve probleme,ali ovako mi je bilo najednostavnije pitat.
Unaprijed hvala.
Pozdrav ekipa, novi ovdje, imam jedan problem pa mi preporučeno da tu pitam.
Znači ovako: imao sam Chrome za browser,međutim rušio mi flash player konstantno i instaliram Operu prije koji mjesec i sad je i ona počela s istim problemom,ruši se kad imam više tabova otvorenih, neki playeri uopće ne rade na njoj itd.
Sad moje pitanje je,da li je to do browsera i ako je, koji onda da instaliram da mi normalno komp funkcionira? Ili je do windowsa? Trenutno sam na sedmici,ali ako je do nje,prebacim se na desetku bez beda,samo da me ovo više ne muči.
Isprike ako ima negdje tema za ovakve probleme,ali ovako mi je bilo najednostavnije pitat.
Unaprijed hvala.
Meni to smrdi na probleme s grafičkom odnosno njenim driverima.
Probat ću ih updejtat pa napišem da li je pomoglo.
Stalno mi iskače prozor da uradim upgrade na windows 10. Odbrojova 60 minuta, imam opciju da uradim ili da odlozim za kasnije. Nervira me. Želim da to ukinem. Kako?
Probat ću ih updejtat pa napišem da li je pomoglo.
Nije pomoglo.
Stalno mi iskače prozor da uradim upgrade na windows 10. Odbrojova 60 minuta, imam opciju da uradim ili da odlozim za kasnije. Nervira me. Želim da to ukinem. Kako?
Probaj to rijesit s ovim:
http://www.majorgeeks.com/files/details/gwx_control_panel.html
Pozdrav,
i ne mogu windows 7 instalirati zbog GPT particije, probao sam shift+F10 i neće da otvori, kako prebaciti u normalni format, ima li pomoći?
Nisam valjda bacio novac.
Pozdrav,
kupio sam https://www.links.hr/hr/prijenosno-racunalo-dell-inspiron-5551-pentium-n3540-4gb-500gb-hd-graphics-15-6-led-hd-bt-kamera-hdmi-usb-3-0-linux-crno-014240018
i ne mogu windows 7 instalirati zbog GPT particije, probao sam shift+F10 i neće da otvori, kako prebaciti u normalni format, ima li pomoći?
Nisam valjda bacio novac.
Windows 7 se može instalirati na GPT disk, pod uvjetom da je .iso original i instalacijski medij napravljen kako treba.
Ako imaš original .iso, probaj MS-ov alat za izradu dvd-a ili usb-a za instalaciju.- GPT je isključivo za 64bit ...npr.. ms..
- ovisi i o opcijama u BIOSu i/ili postojećemo OSu (npr w8-10 s keyom i time vezanost na UEFI+sec.boot.. ne može se promijeniti odnosno tad ne boota taj OS).
- dodatni problem (namjerno ili propust proizvođača ovisno o seriji laptopa) npr nepostojanje NX opcije u BIOSu tj ona je uključena u EMT64-SSE.. ali ju install ponekad ne vidi i tad ne dozvoljava 64bit OS instalaciju, potrebno dodati switch NX alwayson itd..
- upute koje se mogu pronaći su često za desktop MBO, ne za laptop.. razlike u opcijama BIOSa su bitne, mada po spec. podržava.
s druge strane, može se podesiti BIOS (ako postoji opcija) ili disk formatirati na drugom računalu kao MBR i eliminiraju se problemi..
GPT je potreban samo ako je potrebna boot particija veća od 2TB, sve ostalo može s MBR, upravo zato je uvedena (skrivena) boot particija, na laptopima za sad nema problema veličine.
korištenje pod OSom kao storage s time nema veze, sam boot-primarna-aktivna particija.
Hvala na odgovorima, probat ću sve što nađem na internetu pa ću javiti ako riješim problem.