Pozdrav, evo ovak nedavno sam malo nadogradil komp, (4gb rama i grafa HD 5670 1gb ram)... I sad bi ja instaliral sedmicu 64-bitnu, jer xp-e 32 bitni nemože iskoristit tu svu memoriju, i ona praktički je neiskoristva i nepotrebna.... Pošto sam ja početnik, trebal bi par savjeta... gledo sam ove vaše tutorijale, i mislim da bi to mogo rješit, al ipak prije nek krenem da vas pitam... Znam da mi procesor mora podržavat 64 bitni rad ( imam intel core2 6600 2.4ghz)da bi mogo instalirat w7 64 bit, e sad jel možda još kaj mora podržavat 64 bitni sustav, kaj ja znam monitor, miš grafa??? To je prvo pitanje, e sad skroz nobovsko pitanje, mene zanima jel ja moram sve sa kompa izbrisat da bi mogo napravit čistu instalaciju windowsa ili on to automatski napravi?? I kad bi ja sve to uspijel napravit, još treba instalirat drivere, našo sam program driverpack solution 11, jel dobar taj, kao on sve rješava, jel imo ko iskustva sa njim i tak to... eh to su moja pitanja, molil bi osobu koja se kuži u te stvari da podjeli iskustva, svaki savjet je dobrodošao....
Windows 7 - 64bit
- poruka: 15
- |
- čitano: 7.136
- |
- moderatori:
pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
ako imas orginal sve drivere sama nadje sto treba..u updateu.. skupa sa sp1.. neznam kako i dal to radi na onim verzijama posto ih nikad ne koristim.. a za konfu sve ok nemas brige.. moze gore 64bit bez problema..
Ma imam ja nekakve cd-e, samo neznam koji je za kaj, pa sam mislil sa ovim programom to najjednostavnije rješit... kakav sp1?? evo već se gubim, nebu dobro....
- Koja MBO tj chipset? Svaka MBO ima max kolučinu RAMa, to je važan podatak. Ako je max 4GB tad ni jedan OS nemože iskoristiti 4 ili više.. Preduvijet je barem 8GB i uključiti memory remaping u BIOSu. Ponekad moraš i noviji BIOS...
-kreni s installom s DVDa, obriši particije i kreiraj novu.. (to obriše sve s diska).
-pošto je PC par godina star, vjerojatno windowsi imaju sve drivere ,... 99%. ipak za svaki slučaj, prije instalacije nabavi driver za mrežnu, sve ostalo nije problem kasnije.
-sve dirvere traži na stranici proizvođača MBO (ili VGA) pa tek ako tamo nema za željeni OS (jer nema za sve starije MBO npr win7-x64..) možeš probati s Vista-x64 ili XP--x64 driverima (jer su većinom jednaki).
Jedino problem koji se može desiti je upravo to, da za nešto nemaš driver, ne toliko za sam PC koliko za printer, scanner itd. Zato provjeri prije instalacije.
Ako drivera nema, za Win64, možeš instalirati i win32bit, normalno će prepoznati do 3.5 a uz patch nema ograničenja. (ako MBO to podržava). Ima par tema, potraži.
@obrazinho
Nemaš problema s tim komponentama.
Znaj da će ti se 32 bitni programi i igre instalirati (automatski) u Program Files(x86) mapu a 64-bitni programi u Program Files mapu. Sve je to već dugotrajno iskušano u praksi i funkcionira dobro.
Najbolje ti je napraviti novu čistu instalaciju Windowsa tako da formatiraš particiju gdje su ti bili Win XP. Imat ćeš više posla s ponovnim instaliranjem programa ali je sigurnije.
EDIT: kolega me malo pretekao.
Najbolje ti je popuniti rubriku Moj PC da ti se može bolje pomoći kad trebaš nešto
Ma neznam koji je MBO, al ima mjesta za još memorije, sad imam dva puta po dvije gige u žutim kučištima, još su dva crvena prazna... E sad memory remaping u BIOSU ??? opet niti gubim....
Ma neznam koji je MBO, al ima mjesta za još memorije, sad imam dva puta po dvije gige u žutim kučištima, još su dva crvena prazna... E sad memory remaping u BIOSU ??? opet niti gubim....
- kod paljenja, kad se pojave 'slova' POST stisni tipku PAUSE i pročitaj s ekrana chipset i BIOS verziju ili skini poklopac s kućišta i pročitaj točnu oznaku MBO. Proizvođač, model i revizija.. (može biti teško vidljivo zbog komponenti, ali je najkonkretnije).
- skini CPUid. Ne treba instalaciju (zip, pošto trenutno imaš winXP32, skini tu verziju, možeš i sve..) i dovoljno je za saznati osnovne podatke.
- Ako ploča (chipset) npr i945 i starije, ne podržava više od 4GB tad nema baš nikakve koristi od 64 bitnog OSa, zbog drivera (i malo manje resursa) je tad logičnije instalirati x32.
- SP1 je nadogradnja windowsa, sve nadogradnje su važne (ali pitanje je što smiješ... lakše je kad imaš kupljen OS).
- Koja MBO tj chipset? Svaka MBO ima max kolučinu RAMa, to je važan podatak. Ako je max 4GB tad ni jedan OS nemože iskoristiti 4 ili više.. Preduvijet je barem 8GB i uključiti memory remaping u BIOSu. Ponekad moraš i noviji BIOS...
-kreni s installom s DVDa, obriši particije i kreiraj novu.. (to obriše sve s diska).
-pošto je PC par godina star, vjerojatno windowsi imaju sve drivere ,... 99%. ipak za svaki slučaj, prije instalacije nabavi driver za mrežnu, sve ostalo nije problem kasnije.
-sve dirvere traži na stranici proizvođača MBO (ili VGA) pa tek ako tamo nema za željeni OS (jer nema za sve starije MBO npr win7-x64..) možeš probati s Vista-x64 ili XP--x64 driverima (jer su većinom jednaki).
Jedino problem koji se može desiti je upravo to, da za nešto nemaš driver, ne toliko za sam PC koliko za printer, scanner itd. Zato provjeri prije instalacije.
Ako drivera nema, za Win64, možeš instalirati i win32bit, normalno će prepoznati do 3.5 a uz patch nema ograničenja. (ako MBO to podržava). Ima par tema, potraži.
nije mu to uopce bitno.. sad mu sistem koristi 3.25 gb .. kad stavi win 7 64bit.. koristit ce 4 gb.. i to je to kakva sad nauka o tome?vec je znaci na dobitku.. ako mu ploca ne podrzava vise od 4 gb u sto cito sumnjam opet nema veze.. tak i tak nece mjenjat plocu samo zbog toga neg ce danas sutra promjenit sve cpu-mbo-mem...
nije mu to uopce bitno.. sad mu sistem koristi 3.25 gb .. kad stavi win 7 64bit.. koristit ce 4 gb.. i to je to kakva sad nauka o tome?vec je znaci na dobitku.. ako mu ploca ne podrzava vise od 4 gb u sto cito sumnjam opet nema veze.. tak i tak nece mjenjat plocu samo zbog toga neg ce danas sutra promjenit sve cpu-mbo-mem...
-laprdaš? Pročitaj napisano, razmilsi, ispravi.. , klikni na link ako sumnjaš ili dokaži u suprotnom odskakući...
- Ponovo, neće iskoristiti 4GB ako ploča ne podržava više, (tj 8GB jer je to prva granica iznad 4). Bez obzira na OS. Tad uopče nema razloga za promjenu. (jer je to glavni razlog).
-Dali će kupiti ploču? - to može biti druga tema...
Nemaš se kaj brinuti za drivere ili za bilo što drugo. W7, bili orginal ili piratski ti sami instaliraju sve potrebne drivere, pogotovo za starije matične, a kasnije pokreneš Windows Update i tamo ćeš imati ponuđene sve najnovije drivere za PC. Netrebaš ništa gledati što ti je u kompu a što ne. Uz to PC ti nije toliko star da ne bi bilo drivera za njega, pa čak i prastari printeri rade bez problema(osnovno printanje) sa generičkim driverima od Windowsa, samo ih kasnije moraš ručno instalirati, a kak pogledaš na stranici od proizvođaća. Ja sam uspio pokrenuti printer star 12 godina na W7 64bit, makar su zadnji driveri za njega bili za 32 bitni XP.
Ja bi ti još samo preporučio da prije instalacije postaviš Sata na AHCI mod, no ako neznaš nema veze.
http://i1106.photobucket.com/albums/h368/obrazinho/konfiguracija.jpg
Evo tu sve piše, hoće bit kakvih problema???
@ihush - dal trebam novi BIOS, i jel treba radit taj memory remaping u BIOSU (a opće neznam kaj to znači)
http://i1106.photobucket.com/albums/h368/obrazinho/konfiguracija.jpg
Evo tu sve piše, hoće bit kakvih problema???
@ihush - dal trebam novi BIOS, i jel treba radit taj memory remaping u BIOSU (a opće neznam kaj to znači)
-imaš i965P, .. sve će radit OK.
postoji par revizija 1-2-3.. pa pripazi ako skidaš BIOS, ali mora raditi i bez nadogradnje. npr GA-965P-DS3 rev.3.3 oznaka revizije je u gornjem lijevom čošku na MBO (vidi sliku).
Koliko vidim, ni jedna revizija nema nekih bitnih stvari povezanih za RAM, dakle vjerojatno je sve OK. (remaping neke MBO nemaju kao opciju, nego je automatski).
Provjeri samo postavke... (prođeš kroz bios i ako vidiš neku opciju provjeriš čemu služi.. default je OK)
Sve dodatne opcije ako ih ne možeš pronaći za gigabyte stisni CTRL+F1
-windowsi će prepoznati sav potreban HW.
Ma napisal sam ti da nemaš kaj pogledati, imam istu matičnu ko ti. Samo postavi, ako znaš, SATA u AHCI mod. I netrebaš otvarati dodatne opcije jer se na toj matičnoj otvaraju samo opcije za overclockati, a to valjda još ne trebaš
Hvala svima na informacijama, dali ste mi hrabrosti da solo instaliram windowse, niš, za vikend kad vremena uhvatim ću to rješit, pa javim kak je prošlo... Ak nekaj sj.ebem, sve ste vi krivi :))))