evo, kanio sam bezbolno i normalno prijeći sa Windowsa XP na Windows 7 32-bit Ultimate, međutim iskrsnulo je nekoliko problema.
kao prvo i osnovno imam Samsungov SyncMaster 2032 BW 20" inčni monitor, widescreen formata 16:10. U Windowsima XP rezoluciju sam držao na 1280 x 800 piksela, umjesto na nativnoj od
1680 x 1050 piksela od koje bole oči a detalji su premali. 1280 x 800 piksela činila se poprilično normalno s obzirom da i nije neka rezolucija (vidi sliku). sada kada sam instalirao windowse 7, i instaliro ATI Catalyst 10.9, rezolucija se automatski postavila na 1680 x 1050 piksela. odlučio sam smanjiti na neku manju jer je problem isti kao i kod XP - oči bole a detalji premali! tada sam namjestio na rezoluciju od 1280 x 800 piksela, i iznenađenje - slika je bila preogromna a pola slike se nije ni vidjelo. nastavio sam tako tražiti optimalnu rezoluciju za rad i pronašao neku šugavu od 1440 x 900 piksela. baš se i ne sjećam da je takva rezolucija za widescreen monitore. istina i nije toliko šugava, ali i od nje bole oči, a text u web browserima je užasno sitan (povećao sam sistemske fontove na medium), korigiro sam i brightness, contrast i sharpness na samom monitour ali nije pomoglo. na samom monitoru piše : 64.6 kHz 60 Hz NN 1680 x 1050, dok kad sam imao windowse XP pisalo je:
59.9 kHz 60 Hz NN 1280 x 960. pročitao sam negdje da je fora možda u tome što windowsi 7 imaju nekakvu novu podršku za 16:10 monitore pa su zato takve rezolucije. možda trebam tweakati nešto u registryu pa natjerati OS da misli da je monitor 16:9? molim pomoć!! žao mi je što je tekst dugačak ali u generali brzo se da skužit koji je problem. nadam se da se neću morat vratiti na windowse XP jer me oči bole po cijele dane!!