Windows 11 - problemi izdvojena tema

poruka: 1.049
|
čitano: 442.638
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Windows 11 Insider preview, beta, developer, Windows 11 - općenito
11 godina
Windows 11 - problemi

PC mi je tijekom pokretanja prošao login i nakon toga je počeo bljeskati ekran - sekundu crni ekran, sekundu radna površina sa ikonama, ali bez početke trake. Kliknuo sam Ctrl+Alt+Del i dobio normalno onaj meni na kojem mogu odabrati Task manager, no pritiskom na njega vrati me na bljeskanje. Nakon toga gasim računalo i ponovno ga palim i sada nakon logina vidim samo crni ekran i kad pomaknem miša vidim strelicu i onaj krugić da se nešto vrti. Task manager i dalje se ne otvara, ali mogu ugasiti i restartati PC.

Do sad sam probao:

Držati Shift i restart da uđem u one dodatne mogućnosti. Tamo sam probao: repair, system restore,

u cmd modu sam probao SFC /scannow,

za DISM /online /cleanup-image /restorehealth kaže da nema te naredbe,

kad uđem u safe mode, čak i tamo blješće ekran,

probao sam napraviti repair sa usb-om na kojem je instalacija windowsa 11,

sa hirensbootom koji se normalno pokrene i radi aktivirao sam administratora da vidim kak će on raditi, međutim i on se isto ponašao.

Stavio sam i diskretnu grafičku jer sam mislio da je možda krepala integrirana grafika na procesoru.

Najvjerojatnije ću morati raditi reinstalaciju. Nemam više nekih ideja. No nisam isključio sumnju da je problem i u hardwareu.

0 0 hvala 0
13 godina
Re: Windows 11 - problemi
CVET2 kaže...

PC mi je tijekom pokretanja prošao login i nakon toga je počeo bljeskati ekran - sekundu crni ekran, sekundu radna površina sa ikonama, ali bez početke trake. Kliknuo sam Ctrl+Alt+Del i dobio normalno onaj meni na kojem mogu odabrati Task manager, no pritiskom na njega vrati me na bljeskanje. Nakon toga gasim računalo i ponovno ga palim i sada nakon logina vidim samo crni ekran i kad pomaknem miša vidim strelicu i onaj krugić da se nešto vrti. Task manager i dalje se ne otvara, ali mogu ugasiti i restartati PC.

Do sad sam probao:

Držati Shift i restart da uđem u one dodatne mogućnosti. Tamo sam probao: repair, system restore,

sa hirensbootom koji se normalno pokrene i radi aktivirao sam administratora da vidim kak će on raditi, međutim i on se isto ponašao.

Stavio sam i diskretnu grafičku jer sam mislio da je možda krepala integrirana grafika na procesoru.

Najvjerojatnije ću morati raditi reinstalaciju. Nemam više nekih ideja. No nisam isključio sumnju da je problem i u hardwareu.

Probaj  reset grafički adapter  Windows + Ctrl + Shift + B 

Poruka je uređivana zadnji put pon 11.11.2024 3:10 (HOME123456).
5 godina

ma i kada je bio uključen automatski update ista stvar, baš da to svaki put radi mi nije normalno. Najveći problem je što to nekad potraje i po 40 minuta..

ssss
11 godina
HOME123456 kaže...

Probaj  reset grafički adapter  Windows + Ctrl + Shift + B 

E da, probao sam i to. Ništa.

6 godina
CVET2 kaže...

Do sad sam probao:

to se i meni desilo nakon što sam gasio servise, ali nisam skužio koji je servis odgovoran, ima nekih servisa koje još od windowsa 7 uredno gasim ali na win 11 očito jedan od njih dovodi do navedinh problema ako se ugasi

riješio sam problem skidanjem file-a "restore win services to default" s interneta

samo pazi da ne skineš neke viruse

ako koristiš windows 11, mogu ti aploudati pouzdan file koji sam ja skinuo, još ga imam. Pustio sam ga za eksperimentiranje da nađem koji je servis odgovoran ali nije mi se dalo

Znam da je bilo pored blinkajućeg explorera problem odarhivirati file i pokrenuti ga, mislim da sam u safe mode to napravio, ili u cmd. Ne sjećam se detalja

Poruka je uređivana zadnji put uto 12.11.2024 11:08 (sks78).
6 godina
Windows 11 - problemi

evo, odarhivirao sam ga i aploudao,

skini neki linux liveiso s drugog računala, zaprži ga na butabilni usb stick, butaj taj linux usb na blinkajućem računalu, s njim odi na link i skini taj file, mountaj windows particiju i prebaci file na windowsov desktop. Zatim restartaj, izvadi usb i pokreni blinkajući windows i u njemu s desktopa pokreni taj bat file

https://easyupload.io/pan2ui

puno posla ali u svakom slučaju jednostavnije nego formatirati ako imaš bitne podatke

tako sam nekako ja napravio jer na blinkajućem windowsu je bilo nemoguće pokrenuti browser i skinuti file

ako se dobro sjećam, nije bilo niti ikona u blinkajućem windowsu pa sam iz safe mode pokrenuo taj file s desktopa (restartaj nekoliko puta windows kad se pokreće i sam će se pokrenuti u safe mode)

Poruka je uređivana zadnji put uto 12.11.2024 11:08 (sks78).

2 0 hvala 0
6 mjeseci
Stane256 kaže...

Poz, mukom mučim sa konstantnim (neuspjelim) updejtima na laptopu. U postavkama je isključeno da se sam ažurira ali ove značajke se konstantno pokušavaju instalirati skoro svaki put kada upalim laptop, a i ponekad kada ga gasim. Problem je to što ti njegovi pokušaju ažuriranja znaju trajati i do sat vremena. Neki dan sam ažurirao laptop na najnoviju dostupnu verziju u nadi da će pregaziti staru očito neispravnu verziju ali nije se ništa popravilo. Nisam baš spretan sa reinstaliranjem windowsa i nisam to nikad radio tako da mi je to zadnja opcija.

Sličan problem, ako ne i isti imao sam i ja, dodje do određenog postotka i onda rollback, malo čudno ali riješio sam na ovaj način:

https://forum.bug.hr/forum/post/windows/windows-10-problemi/6793492.aspx

JK
11 godina
sks78 kaže...

evo, odarhivirao sam ga i aploudao,

skini neki linux liveiso s drugog računala, zaprži ga na butabilni usb stick, butaj taj linux usb na blinkajućem računalu, s njim odi na link i skini taj file, mountaj windows particiju i prebaci file na windowsov desktop. Zatim restartaj, izvadi usb i pokreni blinkajući windows i u njemu s desktopa pokreni taj bat file

https://easyupload.io/pan2ui

Hvala na pomoći, bio sam u gužvi pa nisam do danas ništa pokušavao više. Uglavnom, tvoje rješenje nisam mogao pokrenuti jer sam imao samo crni ekran nakon logina, a u safe modu je blinkalo, ali se ništa nije dalo kliknuti. Razmišljao sam eventualno još pokrenuti kroz cmd, ali sam ipak nešto prije napravio što mi je pomoglo:

Uspio sam riješiti problem na način da sam se prvo pomirio sa sudbinom i odabrao opciju Reset uz zadržavanje datoteka. Iz nekog razloga, reset je došao na pola i prekinuo. Zatim sam odlučio još jednom napraviti restore point i to na istu točku na koju sam ga već vraćao prije tjedan dana. I ko' za vraga sad je sve proradilo. Sve radi normalno osim Chroma. On se uopće ne pokreće. Dvoklik na njega i ništa. Možda je on bio uzrok problema pošto mi je u sistem restoru pisalo da je na taj dan išlo njegovo ažuriranje i naravno neka ažuriranja windowsa.

Sada sam uklonio Chrome sa Revom, opet ga instalirao pa ćemo vidjeti dalje što će biti. 

By the way, čak sam i procesor probao promijeniti, no naravno nije bilo niti do njega, ali sam ga barem mogao isključiti. 

6 godina
Windows 11 - problemi

Kako rijesiti white screen koji se povremeno pojavi. Obicno nakon pokretanja raculana i random se samo pojavi na nekoliko sekundi. Koliko sam shvatio zeza windows explorer a zasto to ne znam. Ako odem u task menager i restartam ga onda je sve ok dok ne ugasim racunalo.

Ponekad se problem ocituje i tako sto nestane sve sa desktopa i nema pristupa ni taskbaru dok se sve samo ne vrati nazad.

Probao sfc, DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth...nista ne pomaze. Obrisao update-ove posto se problem javlja od cca 6.mj., ista stvar...

0 0 hvala 0
6 mjeseci
Windows 11 - problemi

SFC i DSIM si pokrenuo preko Admin command prompta?

Jesi probao da li ti se to događa i u Safe Modu?

Jesi probao selektivni startup sa msconfig?

https://support.microsoft.com/en-us/topic/how-to-perform-a-clean-boot-in-windows-da2f9573-6eec-00ad-2f8a-a97a1807f3dd

Ako ti ne pokreće explorer.exe, probaj i ovo:

https://answers.microsoft.com/en-us/windows/forum/all/explorerexe-not-starting-when-win-10-starts/af3b5f1a-d2f4-4afe-88ee-369a9771cce4

JK
Poruka je uređivana zadnji put sri 20.11.2024 14:22 (yoko999).
Moj PC  
1 0 hvala 0
6 godina
Windows 11 - problemi

SFC i DSIM sam probao preko admina

Win se pokrene normalno i onda tokom rada samo opali white screen na kratko, blicne i sve se vrati normalno ili nestane sve komplet sa destkopa, ostane samo crna pozadina. To drugo traje malo duze i opet se sve vrati u normalu.  To se zna desiti tokom dana cca 4, 5 puta i dalje sve ok.

Explorer je dostupan od samog pokretanja ali se eto random srusi.

Nisam probao Safe mode i cisti boot.

Edit:

Cijeli problem white screen-a izgleda isto kao kada odes u task manager i rucno restartas win explorer

Poruka je uređivana zadnji put sri 20.11.2024 16:31 (john142).

0 0 hvala 0
5 godina

I ja sam imao isti problem ali sa Google chromeom.. pri pokretanju se pojavi white screen i ne mogu pokrenuti chrome prije nego ga ugasim preko task managera. nisam našao neko riješenje ali sad izgleda kao da se popravilo samo od sebe..

ssss
15 godina
Windows 11 - problemi

Jos jedno veselje sa 24H2 - kada se komp probudi iz sleepa zvuk mi bude na 100 bez obzira na kojoj je jacini bio prije toga.

Zahebavao sa na sve nacine, ali nikako da to rijesim i vidim i MS je to obznanio kao bug: https://support.microsoft.com/en-us/topic/windows-gaming-system-external-usb-audio-volume-increases-to-100-percent-18e7697c-52e0-4dc4-8721-a12ffc019258

Srecom znaju gdje je problem, pa ce valjda u nekom buducem update-u doci i rijesenje buga. 

Demokracija je sistem u kojem dvije budale mogu preglasati jednog genija.
Moj PC  
0 0 hvala 0
3 godine
Mauro kaže...

Jos jedno veselje sa 24H2 - kada se komp probudi iz sleepa zvuk mi bude na 100 bez obzira na kojoj je jacini bio prije toga.

Zahebavao sa na sve nacine, ali nikako da to rijesim i vidim i MS je to obznanio kao bug: https://support.microsoft.com/en-us/topic/windows-gaming-system-external-usb-audio-volume-increases-to-100-percent-18e7697c-52e0-4dc4-8721-a12ffc019258

Srecom znaju gdje je problem, pa ce valjda u nekom buducem update-u doci i rijesenje buga. 

Uf, ms baš gađa tvoje uređaje bugovima, imam čak dvije vanjske usb zvučne i zvuk ostane na jakosti koju sam i postavio a i ne koristim baš nešto sleep pa sam išao provjeriti. Btw. koristi hibernaciju a ne sleep...

Poruka je uređivana zadnji put čet 5.12.2024 8:30 (notloB).
9 godina
Windows 11 - problemi

Banalno iritantni problem, windows 11, zadnji apdejt, iako nisam siguran da su problemi poceli odmah nakon apdejta....

znaci, mis jednostavno prestane reagirati. ne da se strelica ne mice, mozes strelicu pomicati, ali klikovi ne rade. s obzirom da mi je taskbar na "hide", kad spustim mis skroz dolje, ne pokazuje taskbar, ako ga pokazem na tipku, misem ne mogu kliknuti na ikone na njemu, isto tako, ikone na desktopu.... u biti, klikovi ne rade. Ili varijacija problema, radi samo skrol, ali lmb i rmb ne registriraju klik. Ili ako imam dva otvorena prozora na ekranu, u jednom mis radi normalno, u drugom nece....

zaobilazno rjesenje je win+l, pa napraviti logon ponovo, onda opet radi sve neko vrijeme, greska varira od jednom po paljenju, do svakih 2-3 minute se mis izgubi. nista od hardvera nije novo dodavano, nista od softvera instalirano. isprobani svi usb portovi, isproban i drugi mis. bez rezultata....

ima netko ideju?

Its just the way of it, son. We all sell our souls sooner or later.
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
Damir22 kaže...

Banalno iritantni problem, windows 11, zadnji apdejt, iako nisam siguran da su problemi poceli odmah nakon apdejta....

znaci, mis jednostavno prestane reagirati. ne da se strelica ne mice, mozes strelicu pomicati, ali klikovi ne rade. s obzirom da mi je taskbar na "hide", kad spustim mis skroz dolje, ne pokazuje taskbar, ako ga pokazem na tipku, misem ne mogu kliknuti na ikone na njemu, isto tako, ikone na desktopu.... u biti, klikovi ne rade. Ili varijacija problema, radi samo skrol, ali lmb i rmb ne registriraju klik. Ili ako imam dva otvorena prozora na ekranu, u jednom mis radi normalno, u drugom nece....

zaobilazno rjesenje je win+l, pa napraviti logon ponovo, onda opet radi sve neko vrijeme, greska varira od jednom po paljenju, do svakih 2-3 minute se mis izgubi. nista od hardvera nije novo dodavano, nista od softvera instalirano. isprobani svi usb portovi, isproban i drugi mis. bez rezultata....

ima netko ideju?

Probati u Device Manageru Uninstall mišonje pa refresh?

Tigar Krezumica
9 godina
Windows 11 - problemi

tnx. probao sam ali ne rijesava problem

Its just the way of it, son. We all sell our souls sooner or later.
Moj PC  
1 0 hvala 0
3 godine
Windows 11 - problemi

Ponuđen mi je tek prije tri dana 24H2.

Ja instalirao, svašta radio na pc-u nikakvih problema.

Mislim, hajde baš da probam, pa što bude.

Eto, da kucnem u božićno drvo.

合氣道
Poruka je uređivana zadnji put sub 7.12.2024 1:21 (Zaporožac).

2 0 hvala 0
16 godina
Windows 11 - problemi

Ja sam planirao preći na 24H2 ali mislim da ću ostati na svome W11Enterprise 23H2 dok god ide.....sve radi bez problema....

[URL=https://www.speedtest.net/result/8913907877][IMG]https://www.speedtest.net/result/8913907877.png[/IMG][/URL]
Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
bikerbj kaže...

Ja sam planirao preći na 24H2 ali mislim da ću ostati na svome W11Enterprise 23H2 dok god ide.....sve radi bez problema....

Ništa ne propuštaš...

Smetenjaci i smutljivci, mutikaše i bezglavnici, jalnuški diletanti i prodane duše! Crni vragovi, a i oni drugi, žuti i zeleni, ne samo da se nude, već bi i prodali dragu nam Hrvatsku za Judine škude!
16 godina
Windows 11 - problemi

Taj 100% volume bug im je prijavljen prije skoro mjesec dana, tak da nisam optimističan. Imam Edifier na max i onda jasno preko Windowsa uštimavam volume. Obično imam na 10-20. Više dok je neka zabava. A ovo njesra, upalim komp i ako zaboravim pa grune na 100... Opasno je po sluh, ne znam kog im vraga treba toliko dugo da to slože.
Svako malo neka pizdarija s 11; iskreno Vista i 8 su mi bili puno bolji pa smo bili glasni oko njih, a s 11 ko da jednostavno community nije dovoljno glasan.

EDIT: Quote nije radio, ali nadovezujem se na 24H2 probleme gdje PC bude na 100% volumea pri buđenju ili paljenju.

The sky above the port was the color of television, tuned to a dead channel.
Poruka je uređivana zadnji put uto 17.12.2024 18:01 (Lovac).
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
Windows 11 - problemi

prešao na update 24H2 igre mi neke nisu radile(anno 1800) i programi vratio se na 23H2 sad opet sve radi

0 0 hvala 0
15 godina
Windows 11 - problemi

Također prešao na 24H2 i nemam nikakvih problema. Sve funkcionira kao i prije.

Kada ti noge postanu slabe, vrijeme počinje da prolazi brže.

0 0 hvala 0
15 godina
Windows 11 - problemi

Na 24H2 sam još od jeseni. Bilo je puno problema, ali sam bio uporan i čekao. Sad se polako sve ispeglalo, osim jednog problema. Laptop mi ima problema s odlaskom u stand by nakon neaktivnosti. Stavio sam da to uradi nakon 5 min. Kad dođe vrijeme, raspali ventilatore na maksimum, blinka rasvjetom tipkovnice u svim bojama, potroši na brzinu još 5% baterije i sada, koji put ode u stand by, a koji put mi nakon tog cirkusa jednostavno vrati na login screen. Probao sam sve, riješiti uspio nisam. Napominjem da je na 23H2 stand by radio sasvim normalno i glatko. Po forumima nisam baš našao da se netko žali na ovaj problem...čudno! Kao alternativu, aktivirao sam hibernaciju, pa koristim to. Inače, stand by mi je itekako bitan na baterijskom modu.

Smetenjaci i smutljivci, mutikaše i bezglavnici, jalnuški diletanti i prodane duše! Crni vragovi, a i oni drugi, žuti i zeleni, ne samo da se nude, već bi i prodali dragu nam Hrvatsku za Judine škude!
Moj PC  
0 0 hvala 0
3 godine
Windows 11 - problemi

Malo sam čitao i po belosvetskim forumima i spoznao da (uglavnom) problema nemaju oni koji su nadograđivali s 23H2 na 24H2.

Uglavnom (nije ni to apsolutno točno) problem imaju osobe koje rade clean install. 

Kao da je 23H2 nekakva stabilna betonska armatura koja drži loše "keramičke propusne" pločice na sebi , pa ima vlage u unutarnjim prostorijama(da se poetski izrazim) 

EDIT, 

A ima tu puno veze (što bi ihush ukratko objasnio) softver, hardver, čačkanje po registriju , kernelu da pače, vlazi u prostoriji, neadekvatnim tipkovnicama, miševima, nervoznoj ženi, djeci koja ne uče itd. itd.

Inače, imam cool laptop na kojemu radim osnovna snimanja i miks , produkciju glazbe, a tamo je win 10 i ne usudim se glazbenim softverom igrati po ovim jedanaesticama, da ne bi bilo nisam znao.

Poslije to sirovo prebacim na win 11 , ali samo na jedan softver za mastering koji je radio ok na 23H2, a radi ok i na 24H2

合氣道
Poruka je uređivana zadnji put čet 19.12.2024 8:00 (Zaporožac).

0 0 hvala 0
15 godina
Zaporožac kaže...

Malo sam čitao i po belosvetskim forumima i spoznao da (uglavnom) problema nemaju oni koji su nadograđivali s 23H2 na 24H2.

Uglavnom (nije ni to apsolutno točno) problem imaju osobe koje rade clean install. 

..

-da, osim ne.. :)

-clean mora raditi ok, bilo koja verzija, bilo koji os, bilo koji hw, bios, driver... osim drivera, tj od win10 microsoft je krenuo u ubijanje svega, legacyja.. suprotno od dosadašnje prednosti-fičera da sve radi, da je sve kompatibilno-nasljedivo.. s win10 se uveo 'fičer' da imaš isti win-os verziju 10, .. i da se razlikuju po buildovima, tj h1-h2, tj ono što je prije bilo servicepack SP-1-2... tad smo dobili situaciju da za isti win-10 imamo po recimo tri nova-ažurirana drivera na stranici proizvođača recimo matične, za svaku komponentu kao audio-lan-chipset.. sve po tri aktualne važeće verzije u ciklusu koji se preklapa po 6mj (paljenje-gašenje supporta i vrijeme tranzicije na noviju verziju).

-da je umjesto verzije 'novi win', npr 12, 13, .. bilo bi jasnije, ovako je čudno, ekšli glupo.

-dodatno kao suprotnost-extrem, ako nemamo noviji driver, za stariji hw za koji normalno više nema novog-supporta.. možemo koristiti unazad sve do xp-a, uz problem 32 ili 64bita, npr gpu drivere model dx90c wddm-1.0, dok je noviji wddm-2.0 razlika što vidimo gpu u taskmanageru kao cpu-ram-ostalo.. tj može i stariji driver, radi, ali tad nema takvih fičera kao taskmanager i temperatura.. može i prastari mrežni driver za mrežnu karticu, radi sve, driver i ispravan hw (koji nije crko).. uz moguć problem da više ne možemo pronaći driver dok novija računala više nemaju optički disk cd-dvd..

-u čemu je problem? u 'hrpi', novo, oem proizvođač ima rokove, obveze, troškove.. kad izađe službeno winver, tek tad ima obvezu izdati novije ažurne drivere, npr jesenski h2, .. ne prije, tj pokušavali su iz ms-a to gurati-pritisnuti, biti prije.. no pretvorilo se u parodiju, podsjetnik, proljetna winver je imala oznaku 03, jesenska 09, po mjesecu u kojem je planiran izlazak.. no prvih nekoliko izlazaka je kasnilo po 2-3 mjeseca.. i postalo smiješno-besmisleno. (po uzoru na ubuntu 04-10).. i tad s po tri drivera za isti hw, ne slična matična, slična grafička.. za isto, tj isti hw ovisi o winver h1-h2.. jer ms traži verziju drivera, certigikaciju.. a to je postupak koji traje, traži resurse kao vrijeme, koji je završavao kao fijasko za većinu u prvom mjesecu upravo zbog problema-pimplanja ono powersavinga i sl. modova, pa se uređaj-komponenta kao mrežna ne probudi kad zaspi.. i od uočavanja problema prosječno prolazi par tjedana do mjesec dok se 'sve slegne'... a posljedica da ms više nije ni oeme mogao 'natjerati' na brži izlazak, da su spremni kao insideri za najavljen datum, jer nisu ni oni svemogući, tj pc je skup komponenti, raznih proizvođača, nije to mac... to je kompatibilac, a kompatibilno može biti tek kad se x-broj komponenti uskladi, .. i to prije nije bio strašan problem, tj bio je u svakoj novoj verziji osa no to je tad bilo to, jednom na početku mjesec problema pa dalje nirvana.. do izmišljanja polugodišnjih verzija, do msove gluparije s izjednačavanjem ažuriranja s upgradeom ili smislom verzijskih oznaka-brojeva.. kad se to počelo ponavljati svakih 6mj..

-a uzrok? krivac? .. osim ms-a koji na papiru ponekad zamisli dobru teoriju, no praksa je nešto drugo.. nemoguće je imati 'savršen svijet' stanje u kojem će svaki dio-komponenta imati istovremeno na vrijeme ažuran driver, a certificiranje se plaća.. upravo ms-u i traje, kao svaki test-atest.. dok se obavi i propagira..

-npr, oem proizvođač mbo, npr asus, asr, msi, gigabite.. proizvede mbo za intel seriju odnosno socket npr 1150, pa 1151, pa 1200, pa 1700.. svaka verzija je podržavala po dvije generacije-serije cpu-a, chipset, ram.. no postalo je prezamorno i besmisleno, tj svaki put dodaju ili maknu jedan pin, kupci se osjećaju glupo dok je to problem proizvođaču npr jamstveno-servisno-lager.. s minimalnim jamstvom od 2god (do recimo 5) to pokriva po 2-3 verzije.. a problem nije tad samo ta komponenta, npr crknuta matična, nego tad ide i drugi cpu, zbog socketa, a išao je i drugi ram, dok je unazad desetljeća išao i usb 1-2-3-4, sata1-2-3... pa pciex, pa m2-nvme.. tj svaka nova serija hw-a je imala nešto novog, fičere-utore, fizička nekompatibilnost unazad jer nije posotjalo itd.. i u tome je recimo mreža-lan-nic bilo najjednostavnije stanje, najmanje promjena.. do nedavno kad je i to došlo na red pa s 1gbe idemo na 2,5-5-10.. a to je novi čip, novi driver, .. novi nepostojeći driver ne može biti uključen u installer-bazu prije nego je izašao, kauzalnost-redosljed.. i tad taj driver nedostaje u clean-installu, mora ga se dodati (dowloadati na drugom računalu i dodati na usb-stikić..) sve ostalo može preko mreže ali ne i mreža.. kvaka22. ++ ali i problem, verzije, novo-novije + certificiran driver, tj ako nema novog koji će u internom opisu uključiti novi-budući winver broj tad ga installer ignorira i to je ok, dok bez certificiranja jednostavno installer ignorira, prednost ima postojeći-interni driver itd. to je ono kad juzer klikne setup-exe-install .. i ništa se ne dogodi (jer installer-win ignorira).

-i sad što je bio problem. .. npr, izađe novi intel serije-gen.14xxx .. matična podržava, ali mora prvo ažurirati bios.. i ne samo to, upravo power stateovi, c-broj.. su ono što su mijenjali-čačkali.. tj opciju podešavanja koja je postojala su izbacili-onemogućili npr overclock-napon i sl. .. i što je tad sve lančano potrebno, prvo noviji bios, zatim noviji certificiran driver koji će imati usklađeno stanje hw-drivera, mada je matična, cpu, sve ekšli ostalo isto, promjenili su bios-firmware, promjenili su bitne stvari za rad iste stvari, kao promjena diska iz mbr u gpt ili uključiti-isključiti secboot opcije, jer je to sve kao dizel-benzin, ne miješati, ne pogrešno 'uliti' gorivo .. teoretski je svejedno, npr osu je nevažno jel disk u mbr ili gpt modu, no o tome ovisi boot, kao i opcije koje bios nudi ili ne nudi mada može pa je problem što tad korisnik ne može promijeniti-izabrati a do jučer je sve radilo..

-i kad to sve zbrojimo, matične-cpu-ram-gpu.. koliko često, recimo svake godine nešto novo, serija-generacija, uz po dvije winver, za sve oeme, mada proizvode isto, svaki oem isti npr intelov driver za mrežu mora uključiti-rebrendati.. + nasere svoj bloatware i reklame.. no mada je sve to isto, isti-identičan driver i hw, ne može se npr lenovo instalirati na npr dell ili asus na gigabyte.. mada je ekšli isto, nije isti brand, dok čip i dalje radi isti pravi proizvođač koji oemu daje osnovni driver, tj sve je isto osim branda.. 'neće'. Intell ne želi biti support kranjem kupcu, to mora oem, koji pak kasni za ms-izlaskom i certificiranjem, ritmom izlaska npr božićni timing rasprodaje svega.. itd.. tj zato je ms imao plan jesenski build kao glavni, da izađe na vrijeme prije blagdanskog šopinga, da se sve riješi do tad.. dok je uzrok-problem što za sve posložiti treba vrijeme kao i napraviti ispravke-verzije.

-a te verzije tad moraju biti lančano u svemu, od biosa, paljenja, kroz os do drivera kojeg tad instaliramo za winver.. tj ako sad kupimo novu komponentu tad će ona vjerojatno imati posljednju dostupnu verziju biosa-firmwavera, no do iduće winver će možda morati na noviju, mada inače može raditi beskonačno bez promjene-nadogradnje osim ako os-power nije upravo u tom dijelu koji upravo to pormjeni kao c-state cpu-a i problem da je hrpa npr mrežne opreme nakon spavanja ostala uspavana, bez buđenja.. jer su to posljedice takvih promjena, greške-bugovi-previdi-kašnjenja čak ne bug-greške jer nije greška nego promjena, dok za razliku od mac-a u slučaju promjene uvjeta osa kao powermanagment imamo lačnanu potrebu promjene kroz oem-driver-hw za ostalo, lančano.. a to sve netko mora odraditi i certificirati, a to traje, tj ne certificira mac sam sebi driver pa taj problem vremenski tad ne postoji.. i pc je x86 kompatibilac, zdelanac-složenac desetak komponenti različitih proizvođača (pravih, čipa) i oema-brandova koji to rebrendaju i daju support, ali samo za sebe, ne za konkurenciju..

-i sad na to stanje, recimo gigabyte za mbo, da svoj klasičan bloat soft, koji je u jednoj verziji nudio postavke biosa-oc-napone-ventilacije.. .. i sad treba nova verzija, ažurirana, jer to je soft koji direktno ovisi o driveru ili fičeru koji je novi bios za najnoviji cpu isključio i više ne postoji kao opcija..

-clean će uvjek biti najbolja, najčišća-najstabilnija moguća instalacija.. tj eliminira ovakve nakupine verzija 'istog', gdje lako nastane divlji zapad, mix drivera-mogućnosti koje mada je isti hw nisu iste i rezultat da npr cpu pregrije-throtla ili da mrežna ostane uspavana.. ali sve mora biti usklađeno u verziji, tj ako je install npr 21h2, tad svi driveri za tu verziju, ne za 20, 24..  ne za starije-novije, nego za tu verziju, dok upgradeom osa, kad je sve dostupno i usklađeno online može na noviju verziju, .. osim što će tad onaj spomenuti oem-bloat često raditi problem, tj biti 'nekompatibilan' jer nije driver, nego soft no oem soft koji ovisi o oemu i driveru-hw-u, kao i o winver jer svaki soft ovisi o win-osu-verziji, pa recimo može biti zbunjen kad se pojavi noviji os od onog što on prepozna..

-nagađanje, većina juzera vjerojatno instalira sve, oem-soft uz smeće koje uguraju.. koji tad brine o ažuriranju i nudi šarene ikonice.. prije upgradea bi bilo poželjno takav soft deinstalirati, tad vjerojatno ne bi bilo problema, jer to je soft ovisan o driveru a oemu nije primarni biz proizvodnja (prodaja) tog softa nego komponente kao mbo-gpu.. soft je samo dodatak i reklama. .. suprotan primjer je msi-jev soft (tuner) koji je radio na svim gpu, ne samo msi brandu.. pa i na to treba pripaziti, tj kad je računalo s hrpom dodatnog softa, klase dodaci-utils kao tweakovi.. tad to nije isto stanje za upgrade kao stvarno 'čisto' računalo, tj nije problem u tome soft kao word ili gaming, nego specijaliziran soft koji direktno ovisi o fičeru uređaja i verzijama osa i drivera, npr scaner-printer su zgodni za primjer mada je većina sad za gpu i oc pa i nešto za lan.. onaj soft koji je 'nešto-turbo-hyper' i sl. ..

-kad na računalu imate takav soft, sve do tad radi.. tad upravo taj soft može biti uzrok problema nadogradnje, kao što može biti i driver s novim power postavkama koji oem tek treba izdati-certificirati.

-logična preporuka, prije nadogradnje deinstalirati.. sve što je dodatak, što nije sam driver-nužno... a postoji i problem samih oema, tj često ne nude opcije za vrijeme installa, kao full-custom, sve ili dijelove po izboru.. ili ne nude takav pojedini deinstall paketa.. možda u win-controlpanelu.. npr ažuriranje za hp printer koji provjerava i nudi tonere za kupnju ili bilo što .. tj nekad davno je takav soft nudio nadogradnju dirvera, sad već duže o ažuriranju brine win-automatika, ne treba dvojica za isti posao.. ne treba oem soft za ažuriranja, mada ćemo ponekad koristiti zbog nekog fičera.. u pravilu je višak-nepotreban i rade dupli posao.

-soft te klase je ugl sad povezan s mbo i gpu recimo ledice-svjetla.. sve nešto blica, no nije svaki soft za svaku verziju osa ili drivera, često užasne kvalitete hardkodirano pogotovo jer brandovi ne žele korištenje na drugim konkurentnskim brandovima kao neki extra fičer, npr upaliti po želji boju na nvidijici.. a taj soft se tad pokreće-pali s osom, parazitira..

-drugi moguć problem je 'pirat' ili pitanje licence-aktivacije, npt kms.. juzer ne mora nešto posebno znati, možda nije ni sklapao računalo ili instalirao os.. kupio-dobio.. često upravo zbog tog (aktivator) ne prolazi upgrade.

-no za win licencu je relativno lako.. više juzera koji 'trebaju' jači soft, po 'alternativnoj' cijeni, imaju npr ms-office ili adobe-pakete.. a za mso opet može biti aktivator, kao što je za gaming uobičajen crack, tad je za očekivati da os neće obaviti nadogradnju, zapet će u bootu, mada ekšli može, ne želi.. licenca.

-uz to dodati 'powerjuzere', koji koriste npr enterprise mada nije normalno dostupan juzerima, kao i ingliš-jezik, regija.. tj sve je online, sve je pod timezonama, pa i regije, jezik, postavke.. a dio ovisan i o tome jer je hr-jezik dio integriran u os (istina polovično), kao i emea3 regija.. odnosno ovisno o regiji, jeziku, poneki update-ažuriranje se pojavi za svaki pojedini jezik, naravno prvo za ingliš-usa-uk, zazim ostali.. i tad ovisno o frankenštejn edišnu koji može biti ingliš a može biti s dodatnim hr jezičnim paketom, imamo moguće stanje da netko dobije ažuriranje koje nije za njega, tj nije za jezični paket koji koristi i pojavit će se možda za koji dan, no tad 'isto' ažuriranje ponekad besmisleno vrti u krug, pa jednom prođe i nitko ne zna zašto.. zato :)

-koliko mogućih kombinacija imamo? moj win? tvoj win? mada je isti win, os, ovisi o tisućama postavki, biosu, brandovima, ostatku softa pa i lokaciji-regiji ili izboru jezika za install. tad nije neobično imati skoro random rezultate, tj statistički će uvjek barem 1-5% imati problem dok je šansa za biti bez ikakvog problema duži period statistički mala kao jackpot, no začuđujuće, većina nema problem, tj da ima tad bi svakodnevno milijuni računala bili ugašeni.. pa što god mislili o npr ms-u ili win-osu, nije baš tako.. os je 'savršen', najmanje krivac bilo kojeg problema, kao i ostali lin-mac, rade.. problem su besmisleni rokovi, besmislene verzije, biznis-timing kao božić itd.. uz želju oema da proda novu robu, ne da supporta-ažurira staro-prodano, dok ms nema veze s prodajom robe nego gura svoj interes prema cloudu-uslugama itd.. a svi zajedno uguravaju juzeru sa svih strana, primarno bloat, tek mali dio korisnog ili da korisnik koristi nešto..

-npr, ja, mrzeći tamagućasti win11 (izgled, opcije, filozofiju)... ostat ću što je moguće duže na 10, iot do 2027+ .. mada je sam os ekšli isti, ispod haube, ono što iznad haube radi ms je 'prestrašno' .. no time sam osuđen na 21h2 verzijsku oznaku i tad mi treba dirver za tu winver, ne stariji-noviji nego za tu verziju, sve ostalo mada je 'isto' ima različite postvke, mada mogu biti identične. Klasičan w10-pro ima 22h2 kao posljednju winver, očekivano gašenje iduće ljeto-jesen.. pa 'proročanski' najavljujem masovniji problem u jesen 25te, mada će ekšli svijet, hw, ms, os.. biti isti, kao danas, tj tad će većina juzera naletiti na 'minu' koja je postavljena od ms-a i oema, ne pljuvati tad po win-osu ili računalu, oni rade dok ne crknu..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
4 godine
Windows 11 - problemi

Poz,da li postoji kakav add ons za browser da prevede rijec sa engleskoh na hrvatski kada samo stavim kursor na rijec ?

Bio je EHTip samo ne znam da li jos radi?!

Poruka je uređivana zadnji put sub 21.12.2024 21:05 (PeroMilic03).

0 0 hvala 0
15 godina

pogledaj ImTranslator...

ima ti 3-4 opcijee, među ostalim i Mouse-over translation...

Ju je je? Je ju je!
13 godina
PeroMilic03 kaže...

Poz,da li postoji kakav add ons za browser da prevede rijec sa engleskoh na hrvatski kada samo stavim kursor na rijec ?

Bio je EHTip samo ne znam da li jos radi?!

Radi, ali za Firefox.

Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Windows 11 Insider preview, beta, developer, Windows 11 - općenito
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice