Windows 10 - općenito izdvojena tema

poruka: 15.413
|
čitano: 3.891.334
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Windows 10 FAQ, Windows 10 - problemi
16 godina
Re: Windows 10 - dojmovi, problemi
Indestructible kaže...
* * *

ja sam tražio mišljenje nekoga ko koristi win 10 od nedavnog izlaska novog builda, kako služi, a ne šta znači TP ili šta kaže MS o tome

al dobro kad me podsjeti da ističe za mjesec dana

Ne ističe za mjesec dana (ističu prvi Buildovi) ovaj zadnji ističe tek u 10-tom mjesecu, a kad ti se preko Updteda nadogradi novi Build Preview, taj se datum još pomakne. Pa čak i zadajni RTM build imat će rok validnosti dosta daleko iza datuma kada se i službeno Windowsi 10 nađu u trgovinama. iHussh ti je rakao ono što se i sam (kao i svaka kompanija) Microsoft ograđuje, ništa manje ništa više, ali iskustva korisinka su sasvim druga stvar.

Dakle čitaj redom pisao sam u svakom Buildu. Stabilan je, uklonjen je preko upadatea bug da ti se pojavi BSoD nakon paljenja računara (ili restarta), troši malo više memorije (na mom računaru 8.1 troši 0.9GB a Win10 1,2 GB, mada na jednom Haswell pentiumu Windows 8.1 troši 0.6 GB memorije, to je vjerujem stvar do arhitekture računala), zatim sve što sam instalirao može i ide bez problema. Dakle od megalomanskih paketa kao što je cijela Adobe Master kolekcija, pa do svih sitnih, važnih i ne važnih aplikacija. Dodana je nativna podrška za drivere za gro harwdera (recimo 8.1 mi je kroz Update ili kada je skontao da mu trebaju driveri za LPT PCI karticu instalirao iste) dok u Windows 10 je već kroz samu instalaciju (da li je tu opet kroz update neki povukao ili ne - ne znam) imao podršku za LPT (treba mi za 15 godišnji workhorse laserski printer).

Igre: za sada probao samo moju omiljenu razbibgrigu, inače ponajbolju strategiju u zadnje 2 godine: Banished, te Fuel i Race Drive GRID jednako dobro rade kao i na 7/8/8.1 sa običnim WDDMA driverima bez onih megalomanskih CCC paketa (za koji naravno AMD i ne daje podršku za HD4xxx seriju).

To je to - trebaš probati i vidjeti kako će se ponašati na tvom harwderu. Iskrena preporuka da nađeš neki sariji HDD (pa i neki prastari od 80 GB, ako uopće imaš PATA portove) i uradiš čistu instalaciju sa butabilnog DVD-a (stkovi su rizučni osim ako baš nisi siguran u svoj, mene je 2 puta moj 32GB izdao)

Note: Molim vas za sve čitajte ako ne od početka (rani Buildovi su bili jako lošo) onda od prije 5-10 stranica ovog podforuma. 

Poruka je uređivana zadnji put čet 5.3.2015 11:56 (Envy).
15 godina
neaktivan
Windows 10 - dojmovi, problemi

Pozdrav svima,

Imam problema sa desetkom i trajanjem baterije. Dok sam bio na Windows 8.1 baterija je bila odlicna, a sada na Win10 se trosi jako brzo. Nakon 15 min koristenja pada na 50%. Sa osmicom se potrosi max 2-3%.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Envy kaže...
--

Ne ističe za mjesec dana (ističu prvi Buildovi) ovaj zadnji ističe tek u 10-tom mjesecu, a kad ti se preko Updteda nadogradi novi Build Preview, taj se datum još pomakne. Pa čak i zadajni RTM build imat će rok validnosti dosta daleko iza datuma kada se i službeno Windowsi 10 nađu u trgovinama...

- da (moja greška), 9926 je do 1.10. svi ostali 15.4. (to je s dosadašnom praksom MSa i timinzima za RTM bilo normalno)

- dio za RTM.. rok za validnost? Nerazumljivo...

- neobično, bar po početnim najavama tj datumima kad se win treba naći na policama. Koje su nove info/datumi? RTM/OEM verzije? Po ovim datumima nije sigurno dali će win10 krenuti ove godine. S druge strane globalizacija i gubljenje 'datuma' kao nečeg bitnog može objasniti takav pomak. Ipak, ostaje jedan logičan-PRovski datum 10.10. .. ima li kakvih potvrda?

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
16 godina
ihush kaže...

- da (moja greška), 9926 je do 1.10. svi ostali 15.4. (to je s dosadašnom praksom MSa i timinzima za RTM bilo normalno)

- dio za RTM.. rok za validnost? Nerazumljivo...

- neobično, bar po početnim najavama tj datumima kad se win treba naći na policama. Koje su nove info/datumi? RTM/OEM verzije? Po ovim datumima nije sigurno dali će win10 krenuti ove godine. S druge strane globalizacija i gubljenje 'datuma' kao nečeg bitnog može objasniti takav pomak. Ipak, ostaje jedan logičan-PRovski datum 10.10. .. ima li kakvih potvrda?

Aktualni build je 10031, koji također ''umire'' 1. 10. 2015., tak da samo nebo zna kad će, na kraju, RTM.

I ne, nema leaka, ako netko pita.

If it ain`t broken, you`re not working hard enough ...
Poruka je uređivana zadnji put pet 6.3.2015 14:42 (kizo2703).
14 godina
kizo2703 kaže...

Aktualni build je 10031, koji također ''umire'' 1. 10. 2015., tak da samo nebo zna kad će, na kraju, RTM.

To kad taj build ističe uopće nema veze s ovim kad bude RTM izdan.

Daje se više vremena za nadogradnju na RTM i to je to.

http://www.bug.hr/forum/board/opcenito-o-ict-biznisu/17.aspx?sort=act
Poruka je uređivana zadnji put pet 6.3.2015 15:34 (Valentin17).
14 godina

Lijep pozdrav. Naime, primijetio sam da otkako imam technical preview, nestao mi je bios screen. Tj. Sve bude crno ili do log in screena ili do prethodnog screena gdje biram između technical previewa ili roll backa ako me sjećanje služi. Jel ima itko sličan problem? Unaprijed isprike ako je pitanje suviše glupo.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Arsen_Lupiga kaže...

Lijep pozdrav. Naime, primijetio sam da otkako imam technical preview, nestao mi je bios screen. Tj. Sve bude crno ili do log in screena ili do prethodnog screena gdje biram između technical previewa ili roll backa ako me sjećanje služi. Jel ima itko sličan problem? Unaprijed isprike ako je pitanje suviše glupo.

pitanje (zvuči, ali ipak) nije.. blesavo. Odgovor, možda...

-jasno ti je da ništa nije nestalo, pitanje je zapravo--- ili u čemu je problem da ti treba BIOS?

-npr ako koristiš noviji HW (BIOS tad ima noviji UEFI mod), ako je defaultna powerpostavka tad ne gasiš nego hyberniraš ..(tad ne postoji paljenje pa ni BIOS-POST) itd.

-što će ti BIOS, podesi BIOS/powersetting OSa, isključi npr FastBoot. itd.

16 godina

Još malo SS-ova builda 10031 

Hint: klikom na [смотрим скриншоты с 2 - 30 .....] otvaraju se sve slikice.

Na Microsoft Ignite-u, 4. - 8. svibnja 2015.,

biti će predstavljanje Windows 10 Consumer Previewa.

Poruka je uređivana zadnji put sub 7.3.2015 15:48 (kizo2703).
14 godina
odjavljen

Kad namjestim u netplwiz da mi se automatski logira prilikom pokretanja, neko vrijeme radi u redu , i onda opet traži password prilikom pokretanja npr. jutros???

Osim toga, kad namjestim u file explorer options "show hidden files,floders and drives", isto neko vrijeme radi i onda se  sam vrati na default postavke???

0 0 hvala 0
14 godina

Evo blesavog odgovora. Na neki čudan način, "nedostaje mi" onaj dio kad se laptop pali: Toshiba>leading inovation, pa i windows boot screen no zaboravimo to nakratko, nije bitno više. Sve je započelo zaslonom koji titra već dugo, dugo vremena ali kad ga jednom naredim onda je sexy. Konačno sam dobio pravi povod za odlazak na servis, trenutak kad mi je napajanje otišlo totalka.

Laptop je jučer bio na servisu (zbog zaslona koji titra sve dok se ne naredi poseban kut otklona ili dok ne djelujem pritiskom na onaj spoj, hinge?) te su oni nabavili novo napajanje. Nakon toga su ga upalili (u namjeri da se riješi glavni problem; zaslon) kad ono ništa. Nema slike, al' radi hard i sve dolje ledice. I sad ja vidim da njima nije baš svejedno jer je laptop bio kod njih i sad više ne radi. Rastavili su ga skroz uzduž i poprijeko i došli sa zaključkom da su lemovi od grafe oslabjeli ili popustili (nisam baš jak na tom dijelu pa ne znam) te su oni to grijali ja mislim, fenirali? Laptopu je ovo 6. godina pa su rekli da je to razumljivo. Obradovali su me (iako su i oni bili neznamzaštoveseli) s informacijom da imam grafu koja nije zalemljena i da je to divno.

Uglavnom, nakon sastavljanja i ponovnog pokretanja dolazimo do sljedećeg dijela: Najednom se pojavljuje bios i boot screen al' sad kad se windowsi krenu dizati, izbaci se ono: Your pc ran into a problem bla bla na dijelić sekunde i restartira se pa nakon toga pokrene Automatic repair ili diagnostic? Zaboravio sam točan naziv. Nakon što to obavi, nema log in screena, već crni ekran s dolje u desnom dijelu Evaluation copy build 9926 i pokaživačem miša. To je sve. Ostavio sam ga duže vrijeme misleći u sebi da će se konačno pojaviti log in screen, ali ne. Restartiranja nisu pomogla, sve se doima kao neki začarani krug.

-btw, ovaj zadnji dio (dok sam bio u radnji) su oni htjeli riješiti reinstalacijom windowsa ali smo se složili da to mogu i sam pa sam otišao doma gdje pokušavam izbjeći (nužno?) reinstaliranje windowsa.

Pitanje: što mi je činiti? Hvala puno.

15 godina
neaktivan
Arsen_Lupiga kaže...

Evo blesavog odgovora. Na neki čudan način, "nedostaje mi" onaj dio kad se laptop pali: Toshiba>leading inovation, pa i windows boot screen no zaboravimo to nakratko, nije bitno više. Sve je započelo zaslonom koji titra već dugo, dugo vremena ali kad ga jednom naredim onda je sexy. Konačno sam dobio pravi povod za odlazak na servis, trenutak kad mi je napajanje otišlo totalka.

Laptop je jučer bio na servisu (zbog zaslona koji titra sve dok se ne naredi poseban kut otklona ili dok ne djelujem pritiskom na onaj spoj, hinge?) te su oni nabavili novo napajanje. Nakon toga su ga upalili (u namjeri da se riješi glavni problem; zaslon) kad ono ništa. Nema slike, al' radi hard i sve dolje ledice. I sad ja vidim da njima nije baš svejedno jer je laptop bio kod njih i sad više ne radi. Rastavili su ga skroz uzduž i poprijeko i došli sa zaključkom da su lemovi od grafe oslabjeli ili popustili (nisam baš jak na tom dijelu pa ne znam) te su oni to grijali ja mislim, fenirali? Laptopu je ovo 6. godina pa su rekli da je to razumljivo. Obradovali su me (iako su i oni bili neznamzaštoveseli) s informacijom da imam grafu koja nije zalemljena i da je to divno.

Uglavnom, nakon sastavljanja i ponovnog pokretanja dolazimo do sljedećeg dijela: Najednom se pojavljuje bios i boot screen al' sad kad se windowsi krenu dizati, izbaci se ono: Your pc ran into a problem bla bla na dijelić sekunde i restartira se pa nakon toga pokrene Automatic repair ili diagnostic? Zaboravio sam točan naziv. Nakon što to obavi, nema log in screena, već crni ekran s dolje u desnom dijelu Evaluation copy build 9926 i pokaživačem miša. To je sve. Ostavio sam ga duže vrijeme misleći u sebi da će se konačno pojaviti log in screen, ali ne. Restartiranja nisu pomogla, sve se doima kao neki začarani krug.

-btw, ovaj zadnji dio (dok sam bio u radnji) su oni htjeli riješiti reinstalacijom windowsa ali smo se složili da to mogu i sam pa sam otišao doma gdje pokušavam izbjeći (nužno?) reinstaliranje windowsa.

Kupi novi laptop.

SoSlI' bopummeH motlhbogh val.
16 godina
Arsen_Lupiga kaže...

..

-podesi BIOS (win8/10 ne dozvoljava samo tako izmjene, ali 6god.. možda nije EFI dio, sec.boot, fastboot, npr ide/ahci ili ako je isključeno EMT64, VT.. tek tad može proći boot (ispravnog) win8-10..). BIOS mora biti adekvatno podešen npr za 64bitni OS, PAE-NX..

a greška, može biti i hdd, ram itd. npr možda chkdsk popravi (ili nekoliko pokušaja autorepaira.. malo uporsnosti ako ne prođe iz prve, druge..).

-quicktest, bootaj neki LiveOS (miniPE, ubuntu.. npr jednog dana kad napraviš svoj miniPE s AOMEIem, vrlo korisna stvar). npr Hirens ima i memtest, odmah vidiš dali je neki HW problem, ili samo soft-win related (soft može biti bilo što, driver, zaštita-key, malware.. i loša sreća).

14 godina
neaktivan

Koristim windows 10 i win7 u dual bootu i sve radi kako treba. Problem je što bih htio izbaciti windows 7 jer nepotrebno zauzima prostor, a ne koristim ga nikako. Win7 je instaliran na prvoj particiji, koju iz disk managmenta ne mogu obrisati(bootloader je instaliran na nju?). Koji je najlakši način da izbirešm tragove windowsa 7 i ostavim samo win10? Najjednostavnije bi bilo napraviti clean install, sli to ostavljam kao zadnju opciju. Da sad obrišem prvu particiju iz npr. gParteda, što bi bilo s bootloaderom?

Ako si stisnuo TU, stisni i HVALA da znam tko si

0 0 hvala 0
14 godina

@ihush Uspio sam instalirati windows sedmicu na formatiranu particiju C. Budući da ovo po meni više nema veze s windows 10-kom, smatram da je bilo softwerski. Sad sve radi. Hvala na svemu!

16 godina
Ivan_hacker kaže...

Koristim windows 10 i win7 u dual bootu i sve radi kako treba. Problem je što bih htio izbaciti windows 7 jer nepotrebno zauzima prostor, a ne koristim ga nikako. Win7 je instaliran na prvoj particiji, koju iz disk managmenta ne mogu obrisati(bootloader je instaliran na nju?). Koji je najlakši način da izbirešm tragove windowsa 7 i ostavim samo win10? Najjednostavnije bi bilo napraviti clean install, sli to ostavljam kao zadnju opciju. Da sad obrišem prvu particiju iz npr. gParteda, što bi bilo s bootloaderom?

Sedmica je na E particiji? Ne možeš ju obrisati zato jer je Active ,System i usto primarna. Moraš prvo konvertirati C partiju u primarnu i staviti ju za Active.

Za to ,trebaš neki software za manipuliranje particijama, poput MiniTool Partition Wizarda ili EaseUS Partition Master Free.

Onda možeš sa Gparteda ili instalacijskog diska obrisati E i pomaknuti C na početak. Usput, trebat ćeš napraviti napraviti repair.

BTW, poželjno je da je sistemska particija barem 50 gb, ne 16!

Poruka je uređivana zadnji put ned 8.3.2015 14:56 (kizo2703).
14 godina
neaktivan
kizo2703 kaže...
Ivan_hacker kaže...

Sedmica je na E particiji? Ne možeš ju obrisati zato jer je Active ,System i usto primarna. Moraš prvo konvertirati C partiju u primarnu i staviti ju za Active.

Za to ,trebaš neki software za manipuliranje particijama, poput MiniTool Partition Wizarda ili EaseUS Partition Master Free.

Onda možeš sa Gparteda ili instalacijskog diska obrisati E i pomaknuti C na početak. Usput, trebat ćeš napraviti napraviti repair.

BTW, poželjno je da je sistemska particija barem 50 gb, ne 16!

Riješio sam problem, prvo sa EasyBCD prebacio bootloader sa particije od win7(E:\) na win10(C:\). Zatim sam preko minitool partition wizarda(bootable usb) obrisao prvu particiju i spojio je sa drugom. Windows 10 se normalno pokrenuo, nije tražio Repair ili nešto slično. Na kraju je u EasyBCD obrisan boot entry od windowsa7, da se ne prikazuje prilikom paljenja računala. Što se tiče veličine od 16gb, win10 je instaliran samo kao test, da vidim kako izgleda. WIN10 je toliko stabilan da sedmicu nisam pokrenuo više od mjesec dana

Ako si stisnuo TU, stisni i HVALA da znam tko si
Poruka je uređivana zadnji put ned 8.3.2015 15:50 (Ivan_hacker).
15 godina

Kod mene ne radi Search ni Cortana.

Ima li fix za to ili se mora čekati finalna verzija Win10?

Nije sve u sarkazmu, ima nešto i u podjebavanju..
16 godina
x18x05x kaže...

Možda ti je isključen Search u servisima ili u Windows components? Cortana radi samo ako si za državu postavio USA.

BTW, stiže novi izgled instalacijske procedure:

Poruka je uređivana zadnji put pon 9.3.2015 20:37 (kizo2703).
14 godina
kizo2703 kaže...
BTW, stiže novi izgled instalacijske procedure

A nemaš kaj, meni se sviđa.

http://www.bug.hr/forum/board/opcenito-o-ict-biznisu/17.aspx?sort=act
16 godina
kizo2703 kaže...
x18x05x kaže...

Možda ti je isključen Search u servisima ili u Windows components? Cortana radi samo ako si za državu postavio USA.

BTW, stiže novi izgled instalacijske procedure: 

Pa koji Build je trenutno kod tebe? Je li preko Build update šta nadograđeno na taj 10033 (ili koji već, desetotisućiti) ili si to samo našao na stranicama kao i ja za neki mislim 10021. Pišem informativno jer mi SSD sa TP-om nije u pogonu.

Što se tiče vremena isteka, zato se ne treba niti brinuti niti raspravjati oko toga, kasno proljetni build ili sam RTM sigurno će imati validnost početak pa moguće i april 2016. to je najmanji problem.

Trenutno jedini problem ili "problem" jeste da mi insideri nekako ne znamo na čemu smo. Baš se osjećam kao pokusni kunić sa ovim Fast/Slow preview buildovima.

16 godina
Envy kaže...

Pa koji Build je trenutno kod tebe? Je li preko Build update šta nadograđeno na taj 10033 (ili koji već, desetotisućiti) ili si to samo našao na stranicama kao i ja za neki mislim 10021. Pišem informativno jer mi SSD sa TP-om nije u pogonu.

Trenutno jedini problem ili "problem" jeste da mi insideri nekako ne znamo na čemu smo. Baš se osjećam kao pokusni kunić sa ovim Fast/Slow preview buildovima.

Kod mene je 9926.

Kad će sljedeći build? Ne znaju ni u MS-u. Kad bude gotov.

Slike sa 10031 builda, od WZor.Neta, nekoć glavnog Windows 8 alpha i beta leakera (navodno ).

Poruka je uređivana zadnji put uto 10.3.2015 0:56 (kizo2703).
16 godina
kizo2703 kaže...
Envy kaže...

Kod mene je 9926.

Kad će sljedeći build? Ne znaju ni u MS-u. Kad bude gotov.

Slike sa 10031 builda, od WZor.Neta, nekoć glavnog Windows 8 alpha i beta leakera (navodno ).

Ahh.. to je jedan od ovih plavih prstenova (skupova), nama dakle treba ovaj jedan iz zelenih.. a kad će dobro si rekao, 1. travnja će 

Uređivano: Bugovci forum vam je i dalje najžešće sra*njeu IT industriji, prvo prebacujem sliku sa ovog linka:

http://az648995.vo.msecnd.net/win/2014/10/Ring1.png i fino piše da je .png kao što sam i snimio na računar) a vi mi javiljate da slika mora biti ili jpg, ili png ili nekim sličnim glupostima + ne vidim sada okvir za slike sada kada uređujem, bog-te-pito gdje će ovo Uređivano otići.Sramota! Moram Photoshop paliti radi obične slike.

Windows Build Prstenovi Windows Build Prstenovi
Poruka je uređivana zadnji put uto 10.3.2015 14:18 (Envy).
16 godina
odjavljen

Išao sam na onaj upgrade preko windows update-a, no međutim, dobivam ovo

. Skinuo sam i onaj tool koji mi izbaci winhelp, on javi da je popravio ali i dalje je isto. I izgleda da više nisam admin :/

Would you look at me now? Can you tell I'm a man? With these scars on my wrists To prove I'll try again Try to die again, try to live through this night Try to die again.....
Poruka je uređivana zadnji put sri 11.3.2015 19:02 (skank666).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

Novo:

I won't usually do this but I want to honor the feedback & intent of blog: It's a good build. 1 blocking bug. Weighing options.

Ili na hrvatskom:

Ovo inače ne činim, ali imam čast objaviti: još nas samo jedan bug dijeli od novog builda. Build je dobar. Trenutno važemo opcije.

Gabriel Aul (Twitter)

Poruka je uređivana zadnji put sri 11.3.2015 19:11 (kizo2703).
12 godina

Evo vrijeme je za rusenje winsa pa me zanima dal da ostanem na 8.1 koji mi se dosta svidio ili da idem na 10?

Gas do daske,a kad maknem dasku onda još gasa.
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
macgyver 53 kaže...

Evo vrijeme je za rusenje winsa pa me zanima dal da ostanem na 8.1 koji mi se dosta svidio ili da idem na 10?

Zašto je vrijeme za rušenje winsa? Što si radio s njima?

http://pljusak.com/sibenik_krvavice/wx.htm
16 godina
odjavljen
macgyver 53 kaže...

Nemoj. Čim pitaš, nećeš se proslaviti. To su windowsi u razvoju, grešaka i bugova ima a i neki programi možda neće raditi kako treba (ili neće uopće). Isto, može se zblesirati iz čista mira (ili nakon updatea) pa ćeš morati sve od nule.

To nisu Windowsi za svakodnevni rad osim ako nemaš živaca za potencijalnu borbu.

My name is Legion... For we are many!
12 godina

Ma nisam nista radio haha nego kako se dosta toga skida s  usporio mi se malo komp. Nista onda ostajem na 8.1

Gas do daske,a kad maknem dasku onda još gasa.
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
macgyver 53 kaže...

Ma nisam nista radio haha nego kako se dosta toga skida s  usporio mi se malo komp. Nista onda ostajem na 8.1

Nekužim kako ti se zbog torrenta uspori komp..

16 godina
macgyver 53 kaže...

Ne moraš formatirati disk i raditi install na novo. Drži tipku shift kod pritiska na Restart u Windowsima, pričekaj da ti se otvori izbornik, i prema ovom guide - u odaberi da li ti više paše Refresh ili Reset Windowsa.

Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Windows 10 FAQ, Windows 10 - problemi
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice