Kako formatirati disk ??? I šta onda poslje toga... Šta mi se dogodi sa kompom..?
Htio bih samo jedan disk formatirat (koliko ja znam, sve se obriše sa tog diska), ali da mi drugi disk ostane pun... Imam važne datoteke na njemu..
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Pa dok formatiras disk odaberes samo onaj koji hoces formatirati... Logicno, zar ne? I napravi si backup tih važnih podataka.
Pa dok formatiras disk odaberes samo onaj koji hoces formatirati... Logicno, zar ne? I napravi si backup tih važnih podataka.
-.-'
-.-'
-.-'
-.-'
-.-'
Ja sam pito kako se formatira disk, to znači da ja neznam kako doći do formatiranja diska.. Logično, zar ne?
Jednostavno klikni desnom tipkom miša na particiju koju želiš formatirati i u izbrniku izaberi fomat.
Ako formatiraš glavnu ili C particiju, sve će ti se izbrisati, uključujući i OS.
Ako misliš formatirati neku drugu, možeš to učiniti bez imalo straha, neće taj proces ništa utjecati
na ostale particije.
Jednostavno klikni desnom tipkom miša na particiju koju želiš formatirati i u izbrniku izaberi fomat.
Ako formatiraš glavnu ili C particiju, sve će ti se izbrisati, uključujući i OS.
Ako misliš formatirati neku drugu, možeš to učiniti bez imalo straha, neće taj proces ništa utjecati
na ostale particije.
Meni je glavna particija D... C mi je arhiva.. Ja bi htio to formatirati, pa ponovno instalirati windowse... Al' bojim se da neću moć ponovno windowse instalirat :(
Stavi da komp boota sa cd-a, pokreni instalaciju windowsa i dok dođeš do koraka gdje treba odabrati disk/particiju na koju se instaliraju windowsi odaberi disk i onda ti nudi opciju formatiranja.
Ako misliš ponovno instalirati windowse, prilikom same instalacije će te u BIOS-u
pitati koju particiju želiš formatirati i na nju instalirati OS. Ti ćeš izabrati D, a ostalo
nećeš dirati.
Baš sam jučer instalirao XP,a prije toga WIN 7 i nije bilo nikakvih problema.
Ako neloše barataš engleskim, ne možeš zeznuti.
Ali prije ovoga svega uđi u BIOS stiskajući prilikom bootanja tipku del. i kad
dođeš do taba boot, klikni da ti se sustav učitava sa CD-ROMa i nakon toga ubaci
CD sa windowsima i započni proces instalacije.
Teško je naučiti gledajući nekog srugog kako to radi. Moraš to sam, inače nikad ne
naučiš. Vjeruj mi, znam po sebi
pa hrad diskovi se formatiraju prilikom instalacije windowsa. najprije si spremi sve podatke koji su ti bitni na dvd-e ili na ext hdd, i kada započenš instalaciju windowsa onda u sklopu nje radiš format. s time da se može formatirati samo sistemska particija, ona gdje su windowsi, a ona druga se ne mora. naravno da u sklopu instalacije možeš sve formatirati i napraviti nove particije. evo tu uputstva za instalaciju xp-a
Ako imaš Windows 7, onda tamo negdje u trećem koraku imaš onaj partition manager. Poprilično je jednostavno za shvatiti ga. Klikneš na particiju koju hoćeš i obrišeš ju odnosno formatiraš. (Prikazano ovdje http://z.about.com/d/pcsupport/1/0/5/6/-/-/windows-7-clean-install-D.jpg)
Ako pogledaš sliku, već ćeš u tom primjeru vidjeti da je vrlo jednostavno stvoriti novu particiju.