Rimac prekida posao s Kinezima s kojima je trebao.

poruka: 1
|
čitano: 607
|
moderatori: XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
9 godina
offline
Rimac prekida posao s Kinezima

RIMAC Automobili odlučili su raskinuti suradnju s kineskim proizvođačem baterija Camel Groupom ukazujući na američke optužbe o prisilnom radu manjinskih Ujgura u pokrajini Xingjang.

Prošlog kolovoza SAD je zabranio uvoz robe Camel Groupa i Chenguang Biotech Groupa, proizvođača začina i ekstrakata, u sklopu nastojanja da se iz američkih nabavnih lanaca eliminira praksa prisilnog rada, kako je navelo ministarstvo domovinske sigurnosti.

Peking je odbacio optužbe. Godine 2017. kineski proizvođač baterija uložio je u Rimac grupu 30 milijuna eura, što mu je u tom trenutku osiguralo drugi po vrijednosti udio u hrvatskoj kompaniji. U 2018. dogovorena je gradnja zajedničke tvornice električnih motora i baterija u Kini. 

 

"Camel ne prihvaća načela odgovornog i etičnog poslovanja"

Camel i Rimac planirali su u tvornicu u Xiangyangu, u pokrajini Hubei, uložiti 158.2 milijuna dolara. Hrvatska kompanija trebala je osigurati pet milijuna eura, znanje i tehnologiju, što bi joj osiguralo udio od 40 posto, a ostatak novca pribavio bi Camel. 

 

Krajem prošlog tjedna Rimac grupa objavila je u izjavi za njemački poslovni tjednik Wirtshaftswoche da je "primila na znanje optužbe o prisilnom radu u Camel grupi, jednom od naših ulagača".

"Camel prihvaća načela odgovornog i etičnog poslovanja", istaknuli su u Rimac grupi dodavši da zajednički projekt nije operativno aktivan od 2022. i da je "trenutno u postupku gašenja", citira njemački list. 

Kineska kompanija nije bila odmah dostupna za komentar, napominje Reuters. Sredinom veljače tisuće automobila njemačkih marki Audi i Porsche, dioničara Rimac Automobila, zaglavile su pred američkim lukama zbog carinske provjere dijelova proizvedenih u zapadnoj Kini koji podliježu zabrani uvoza zbog sumnji u prisilni rad.

 

Izvori: ReutersIndex

 

 

 

 

“Computers make excellent and efficient servants, but I have no wish to serve under them.”
Poruka je uređivana zadnji put čet 29.2.2024 7:07 (Hazzard From da Hood).
Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice