SSD-škola izdvojena tema

poruka: 3.091
|
čitano: 739.248
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: [How to] Secure Erase SSD
15 godina
SSD-škola

Gle neću se klet da je tako i kod tebe, ali sam itekako osjetno dobio na brzini kad sam instalirao dodatne drivere, riječ je o jednom starom laptop, gore sam puknuo Win 10 i sve drivere je Win nabacao sam...

samo je pod IDE kontroler stajalo "Standard SATA AHCI kontroler", a laptop znači nema nepoznatih uređaja, čak je i povukao zadnje Intel HD graphics drivere... ali se vuče ko smrt na GO...

onda sam skinuo Window Update MiniTool (zadnji je na SoftPedii, samo skini i prijevod na engleski, ako ne znaš ruski) i pokrenuo ga i označio kao izvor "Windows update" (imam i WSUS) i našao je hrpu malih Intel chipset-i-sve-oko-njega drivera (cca 48 Kb veličine) pa sam ii to instalirao i restartao i sad mi veselije radi,a pod IDE kontroler je "Intel 8th gen AHCI controller"

Ju je je? Je ju je!
Moj PC  
1 0 hvala 1
15 godina
neaktivan
Re: SSD-škola

delete

Poruka je uređivana zadnji put pon 15.2.2016 14:57 (hrabri zec).
15 godina
neaktivan
hrabri zec kaže...

Strikane, bi li radilo to u Safe Modu? 

Inace laptop je iz 2015, nije tako los, ali imam par programa na poslu koji sa i5, 8 GB RAM, HDD sporo rade, ovo sam nabacio na svoju ruku..

EDIT: Civilizacijski pravopis.

16 godina

Je li itko koristi RAPID Mode kod Samsung SSD-ova?
Imam Samsung 850 EVO 250gb i zanima da li mi se isplati uključiti ovu opciju, te da li će imati utjecaja na igre i druge aplikacije budući da uzima dio RAM-a, a imam 8gb.

13 godina
Zvonimir Zubić kaže...

Imam Samsung 850 EVO 250gb i zanima da li mi se isplati uključiti ovu opciju, te da li će imati utjecaja na igre i druge aplikacije budući da uzima dio RAM-a, a imam 8gb.

Imam. I upravo razmisljam dal da maknem Magician. Samo se bez veze pokreće sa sutavom. Ne znam dal će maknuti Rapid mode, il je to zapisano u registryu negdje.

Na testovima ogromne razlike, u stvarno korištenju ni malo nisam primjetio.

Battlelog: [G] CyberDemonVZ; NiramX kaže... Tko se na četvorku opeko i na peticu puše
17 godina
neaktivan
CyberDemonVZ kaže...
Zvonimir Zubić kaže...

Imam. I upravo razmisljam dal da maknem Magician. Samo se bez veze pokreće sa sutavom. Ne znam dal će maknuti Rapid mode, il je to zapisano u registryu negdje.

Pa ne moraš maknuti Magician, samo namjesti da ti se ne pokreće sa sustavom.

13 godina
GuitarMaster kaže...
CyberDemonVZ kaže...
Zvonimir Zubić kaže...

Pa ne moraš maknuti Magician, samo namjesti da ti se ne pokreće sa sustavom.

Ili ga maknem

Battlelog: [G] CyberDemonVZ; NiramX kaže... Tko se na četvorku opeko i na peticu puše
16 godina
CyberDemonVZ kaže...
Zvonimir Zubić kaže...

Po onome što sam čitao nebi trebao nestati Rapid Mode jer se on pokrene bez pokretanja Magiciana.

Nisam siguran da li da upalim jer se s njim sporije sistem boota, a i neznam kakav je utjecaj na videoigre i aplikacije.

15 godina
Zvonimir Zubić kaže...
CyberDemonVZ kaže...
Zvonimir Zubić kaže...

Po onome što sam čitao nebi trebao nestati Rapid Mode jer se on pokrene bez pokretanja Magiciana.

Nisam siguran da li da upalim jer se s njim sporije sistem boota, a i neznam kakav je utjecaj na videoigre i aplikacije.

ma ništa se sporije ne boota, znam jer imam upaljeno na sata2 matičnoj. rapid mode kako navode u dokumentaciji počinje raditi tek kad se sve ostalo učita, a što se igara i aplikacija tiče, aplikacije koje često koristiš (poput photoshopa kod mene kojeg otvara skoro duplo brže) će se još brže otvarati. utjecaja na igre kod mene nema iako imam 6gb rama (imao 8 al izgleda prdnuo jedan keks)

nemam za potpis
Poruka je uređivana zadnji put uto 16.2.2016 7:44 (tenac).
16 godina

Prema ovoj stranici se sporije boota
Mislio sam da ima utjecaja na igre budući da koristi do 1gb rama

17 godina
Zvonimir Zubić kaže...

Prema ovoj stranici se sporije boota
Mislio sam da ima utjecaja na igre budući da koristi do 1gb rama

0.4sec  

CONCLUSIONS:

We didn't see an improvement in load times, and our test system didn't feel any snappier with the RAPID cache enabled.

http://av-gurus.blogspot.com/ | http://www.facebook.com/antivirusna.ekipa | http://www.youtube.com/user/TheDjigibao/videos
Poruka je uređivana zadnji put uto 16.2.2016 13:07 (djigibao).
15 godina
neaktivan
hrabri zec kaže...

Pozdrav ljudi,

Imam slijedeci problem, ubacio sam EVO850 u laptop, ali mi se smrzavaju Windowsi. Podesio sam ACHI, ostavio cca 10% (tako je nesto bilo u Samsung Magician-u) nedodijeljenog prostora, namjestio da mi boot-a sa SSD-a, instalirao nove W7, ali nekon cca 7 dana totalno smrzavanje da sam morao hard reboot raditi. Lenovo je masina.

To je sve napravljeno drugi put, prvi put mi se isto sve smrzavalo ali sam mislio da je to posljedica kopiranja hard-a na SSD.

Hvala lijepo.

Otisao laptop na servis. Jbga, ko nema u glavi ima nema ni u novcaniku..

15 godina
neaktivan
hrabri zec kaže...
hrabri zec kaže...

Pozdrav ljudi,

Imam slijedeci problem, ubacio sam EVO850........

Otisao laptop na servis. Jbga, ko nema u glavi ima nema ni u novcaniku..

Krepala maticna.

Da li je ikako moguce da sam skurio maticnu sa SSD-om?

Da li je moguce sa je maticna utjecala na SSD, ubacio bi ga u drugi laptop?

17 godina
hrabri zec kaže...

Krepala maticna.

Da li je ikako moguce da sam skurio maticnu sa SSD-om?

Da li je moguce sa je maticna utjecala na SSD, ubacio bi ga u drugi laptop?

Teoretske mogućnosti postoje za obje kombinacije, ali mizerne.

Sumnjam da ima ikakve veze.

16 godina
SSD-škola

imam windowse instalirane na ssdu i sad bih htio napraviti čistu instalaciju win 10 pa me zanima kako formatirati ssd, da li normalno pokrenem instalaciju winsa pa tamo formatiram ili pomoću secure erase ssd?

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Preporucam da si stavis win 10 image na usb i ako ti maticna podrzava UEFI boot da si pokrenes setup preko UEFI usba. Zatim kod odabira particije za install win 10 formatiras ih i izbrises sve particije pa kreiras novu particiju kao mjesto za install win10

12 godina
Matoje kaže...

imam windowse instalirane na ssdu i sad bih htio napraviti čistu instalaciju win 10 pa me zanima kako formatirati ssd, da li normalno pokrenem instalaciju winsa pa tamo formatiram ili pomoću secure erase ssd?

napravi secure erase. vise o tome imas ovdje: http://www.bug.hr/forum/topic/tvrdi-opticki-diskovi/how-to-secure-erase-ssd/80731.aspx

13 godina
neaktivan
SSD-škola

Dali je potrebno na novom ssd pratiti korake instalacije i optimizacija sa prve stranice?

Hvala!

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
SSD-škola

Imam problem sa novom plocom,ova iz potpisa,cim stavim sa IDE na AHCi nece bootati tj.izbaci error da nema operativnog sustava dok kad je na IDE uredno boota.

U cemu je fora,imao sam prije losiju plocu sa H61 chipsetom i nije bilo takvih problema.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
doky01akablava kaže...

Imam problem sa novom plocom,ova iz potpisa,cim stavim sa IDE na AHCi nece bootati tj.izbaci error da nema operativnog sustava dok kad je na IDE uredno boota.

U cemu je fora,imao sam prije losiju plocu sa H61 chipsetom i nije bilo takvih problema.

Neće bootati jer si prvobitno instalirao OS dok je u Biosu bilo postavljeno na IDE, pa ti se u registriju OS-a tako zapisalo, također to dovodi i do BSOD-a.

Morao bi ponovo instalirati OS ali prethodno postavi u Biosu AHCI i onda će sve biti OK.

Ako ne želiš reinstalirati sistem možeš pokušati i napraviti izmjene registrija ali nisam pokušavao na taj način pa ti ne mogu garantirati uspjeh.

http://www.neowin.net/forum/topic/987378-how-to-switch-from-ide-to-ahci-without-repairingreinstalling-windows/

http://winaero.com/blog/switch-from-ide-to-achi-after-installing-windows-7-or-windows-8/

Naš mentalitet ima jedan kvalitet, da te jebe u zdrav mozak sve dok ima imunitet! Zustavite zemlju silazim, nije mi do ničeg, odlazim!
Poruka je uređivana zadnji put sub 20.2.2016 18:49 (boxer).
16 godina
SSD-škola

Hmm cudno mi malo to,na prijasnjoj ploci dosao SSD i dignuo Windows 8.1 i bez problema prebacio iz IDE u AHCI i obratno,kad se instalirao Windows 8.1 na prijasnjoj ploci bilo je postavljeno na AHCI.

Znaci trebao bi reinstalirati Windowse dok je AHCI postavljen,ne znam koliko mi se to isplati ?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Napravi ovaj registry tweak sto ti je kolega gore linkao i ne bi trebalo biti problema.
http://av-gurus.blogspot.com/ | http://www.facebook.com/antivirusna.ekipa | http://www.youtube.com/user/TheDjigibao/videos
12 godina
SSD-škola

Sigurno negdje ima slično pitanje,ali ga nisam našao

Odlučio sam malo podebljati svoju konfu i kupiti SSD od 240GB,ali mi se ne prelazi na Win10.

Ostavio bih za sada sedmicu.

Pitanje je;ima li to smisla?

Moj PC  
0 0 hvala 0
9 godina
protjeran
Štupser kaže...

Odlučio sam malo podebljati svoju konfu i kupiti SSD od 240GB,ali mi se ne prelazi na Win10.

koristim w10 nemam nikakvih problema..samo instaliraj drivere dobre koje treba..

17 godina
Štupser kaže...

Ako ti se ne prelazi na Win 10, onda nemoj prelaziti.

Ja sam na Win 7 koji je na SSDu od 256 GB.

Naš mentalitet ima jedan kvalitet, da te jebe u zdrav mozak sve dok ima imunitet! Zustavite zemlju silazim, nije mi do ničeg, odlazim!
17 godina
neaktivan
Štupser kaže...

Zašto ne bi imalo smisla? SSD nema nikakve veze s Windowsima (7 ili 10).

14 godina
GuitarMaster kaže...

SSD nema nikakve veze s Windowsima (7 ili 10).

Windows 10 ima manje koristi od SSDa, Windows 7 ima više.

Za dodatna pitanja i pomoć obratiti se preko privatne poruke. Hvala. :D
17 godina
Zasto? Kako? Odakle ta informacija?
14 godina
djigibao kaže...
Zasto? Kako? Odakle ta informacija?

Testiraj pa budeš vidio, ali u realnim uvijetima, ne preko VMa.

Za dodatna pitanja i pomoć obratiti se preko privatne poruke. Hvala. :D
Poruka je uređivana zadnji put ned 21.2.2016 10:19 (Valentin17).
17 godina
odjavljen
Štupser kaže...

Ako misliš zadržati taj komp još neko vrijeme ne vidim smisao a ne nadograditi na desetku, jer je nadogradnja besplatna još neko vrijeme. Zašto to ne iskoristiti? Desetka će ti raditi na SSD-u isto kao i sedmica a prvi DX 12 naslovi izlaze ove godine. Naravno nakon nadogradnje ponovna čista instalacija ti je najbolje rješenje, ako imaš usb 3.0 stik na taj SSD će ti za čistu instalaciju trebati 15 minuta, nakon toga samo drivere za grafu staviš ručno a sve drugo prepusti windowsima da si povuku sami.

Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: [How to] Secure Erase SSD
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice