Hvala, sad si mi zadao još veću glavobolju.
-glavobolja bi bila neusporedivo veća da si krenuo 'archati' i RAID1-ati.. kad se problem desi.
Ovo je stvarno KISS/lowteč, dodaš PC u mrežu i backupiraš bez ograničenja npr OSa koje bi imao u nekom NASu ako radiš na njemu. Svaki problem rješiš brže/lakše/izbor.
-glavobolja bi bila neusporedivo veća da si krenuo 'archati' i RAID1-ati.. kad se problem desi.
Ovo je stvarno KISS/lowteč, dodaš PC u mrežu i backupiraš bez ograničenja npr OSa koje bi imao u nekom NASu ako radiš na njemu. Svaki problem rješiš brže/lakše/izbor.
Ponekad od drveća ne vidiš šumu.
Sviđa mi se ova tvoja ručna varijanta, malo ću je upgredati na poluautomatsku (kopirati jedan disk na drugi povremeno). Sad još trebam pametno produmati Windows ili Linux.
Preporučio bih ti FreeNAS OS koji možeš postaviti na postojeće novo/staro računalo i od njega učiniti nas.
Ja sam osobno kupio posebnu konfiguraciju i to napravio, prezadovoljan sam i ima masu opcija.
Što ti je najbitnije, jednostavan je ukoliko imaš osnovnog znanja, pročitaj si više na
bilo što, lin-win
Zasto jednostavno, kad moze komplicirano?
Napravi si kopiju kvalitetnog USBa (ako ipak rikne). Ionako ce raditi mjesecima bez re-bootanja.
NAS software ima 10-15 opcija i relativno je jednostavan za konfiguraciju.