pozz imam stari hard disk wd 80gb sata 1 i sumnjam u ispravnost.Hard disk sentinel kaže da je hard disk gotov.Hard disk je kupljen 2005 godine , nedavno sam provjeravao hard disk i bio je na 100% helta a sada je na 9%.Evo sada trenutno radim provjeru sa HD Tune-om i evo slike.Mene zanima dali ja mogu vjerovati ovim programima da je gotov hard disk.
Ma gotov je, nema šta, mijenjaj to pod hitno
Hoću i sada sam miran prebacio sam sve podatke sa njega i na sigurnom su.I da jos nesto stvarno pitam DALI STVARNO OVI PROGRAMI GOVORE ISTINU ILI LAŽU?
Hoću i sada sam miran prebacio sam sve podatke sa njega i na sigurnom su.I da jos nesto stvarno pitam DALI STVARNO OVI PROGRAMI GOVORE ISTINU ILI LAŽU?
Pitaš glupost, naravno da "govore" istinu. Očitavaju S.M.A.R.T. status, dakle interno bilježenje diska.
Programi rade ono sto su im programeri rekli. Stoga moras postaviti pravo pitanje jel programei lazu ili govore istinu. E to ti ovisi o donacijama, sponzorstvima i manjem dijelu programerskom znanju. Inace lijep je taj Tvrdodiskovni Nadzornik kojeg svi odreda koristite. Ne znam dal se da naci ali HDTune 3.0 i 3.50 su bili relativno u uredu. Problem je obicno sto izgleda da se u zadnjih 5-6g svi proizvodjaci diskova ne drze istog SMART reportinga kao standarda ili uopce ne daju "besplatno" specifikacije sto njihovi podatci u SMART znace ili jednostavno programeri dobro zaraduju i bez da se potrude donekle napraviti SMART report koji raspoznaje te "nove" SmART vrijednosti Konkretno Raw Read Error Rate na Samsunzima a poslije i na Seagatima je vrijednost sto stalno raste no i diskovi uredno rade (godinama) pa ne vidim cemu warninZi. Temperature za neke diskove se izrazavaju u nekim peteroznamenkastim vrijednostima a ne u celzijusima itd itd.
Bitno ti je (a da ne da se vecini citat a nije da bi i puno pametnog nasao u threadu) da ako se i Reallocated Event dogodi da se ne dogadja s hrpom sektora nego 1,2,3 i taj disk opet moze raditi kao i prije. No ak ti RAE pocnu se dogadjat na tjednoj bazi onda je vec kriticno za bekap. I vecinom elektronika u diskovima voli da si ladi yaya pa diskovi propisno provjetreni da rade na 30ak °C ce raditi puno dulje 2-3x (da je temp samo faktor) nego oni koji se frlje na 41-42°C. No opet ima pecnica kao sto su bili stari Seagatei kad su od Maxtora preuzeli zastavicu i tvornice. I najbitnije za diskove je naravno napajanje i da mrezni napon nema neke crne spajkove pri kojim se komp nece ugasiti al definitivno 5V napon ce prolupati u tih pol sekunde-sekundu. Znaci onda i UPS koji ce filtrirati te mikro blackoute je vrlo bitan. No ak imas disk ili dva onda bas i nije isplativo. iako ljudi po forumima kupuju UPS da mogu "u miru ugasiti komp da ne izgube podatke".
Ako tko možda zna iz iskustva, ako se ustanovi da je disk pod garancijom pokvaren i odobre novi, dali se mora baš uzeti takav isti ili se može neki drugi izabrati? Jer ne ulijeva mi baš povjerenje da opet dobijem isti disk,a takav je crknuo u roku mjesec dana od kupnje
Šta mi se dešava sa hard diskom, kad je u kompjuteru dešava mu se da svake dvije sekunde kuca kao sat a svi programi koje sam pokrenuo pokazuju da je u super stanju. Inače, taj isti hdd kad izvadim iz kućišta i stavim ga da radi kao eksterni, radi normalno bez ikakvog kuckanja.
Šta mi se dešava sa hard diskom, kad je u kompjuteru dešava mu se da svake dvije sekunde kuca kao sat a svi programi koje sam pokrenuo pokazuju da je u super stanju. Inače, taj isti hdd kad izvadim iz kućišta i stavim ga da radi kao eksterni, radi normalno bez ikakvog kuckanja.
Jesi li probao mijenjati sata kabal ili napojni kabal ?
.., taj isti hdd kad izvadim iz kućišta i stavim ga da radi kao eksterni, radi normalno bez ikakvog kuckanja.
provjeri ostatak povezanih stvari, kabel... i (u ovom slučaju meni najsumljiviji) powermanagment ili 'pogrešan' disk npr Green serija. Kao i neki utils za hdd koji čačka po njemu.
-za quicktest, bootaj u safemodu ili s livemedija. Dali kvrcka?... dalje logikom i eliminacijom.
Jesi li probao mijenjati sata kabal ili napojni kabal ?
Nisam, vidjeću da promjenim sata kabal, ali ja sumnjam u napojnu i čini mi se da je ova moja preslaba za ovo sve što imam ispod haube.
Nisam, vidjeću da promjenim sata kabal, ali ja sumnjam u napojnu i čini mi se da je ova moja preslaba za ovo sve što imam ispod haube.
-ne može biti razlog preslabo napajanje... ne za ovakav slučaj, ne za hdd. (PC bi se jednostavno ugasio ili nešto pregorilo, btw max struje treba kod paljenja i u 'težem gamingu'.. u međuvremenu je potrošnja niti 50% od maxa.., klikanje tad ni po toj teoriji nije zbog stuje).
-ali, pogled na PC i vidim WD-Green. Trgovci i cijene, ... na takav PC se ne stavlja green kao glavni disk (može se ovisno o seriji, utils---). Gasi ga njegov powrmanager.
Zašto meni npr. na bilo kojem disku,kod prvog paljenja piše no boot disk,a onda recimo tako ostavim minutu,normalno se upali kompjuter.
Napajanje nije preslabo,tako da u njemu nije nikakav problem.
-ne može biti razlog preslabo napajanje... ne za ovakav slučaj, ne za hdd. (PC bi se jednostavno ugasio ili nešto pregorilo, btw max struje treba kod paljenja i u 'težem gamingu'.. u međuvremenu je potrošnja niti 50% od maxa.., klikanje tad ni po toj teoriji nije zbog stuje).
-ali, pogled na PC i vidim WD-Green. Trgovci i cijene, ... na takav PC se ne stavlja green kao glavni disk (može se ovisno o seriji, utils---). Gasi ga njegov powrmanager.
Na ssd-u mi je sistem. I da li mi je možda bolje da wd green stavim kao eksterni, pošto imam za njega onu futrolu.
Pomoć u vezi ssd-a.
Tako ja lijepo danas pokrenem računalo, sve normalno uđe u windowse ali mi neće da očita jedan od ssd-a (na ovom mi nisu windowsi) . Resetiram komp, ssd se pojavi i sve ok do danas popodne.
Pokrenem računalo ali windowsi nece da bootaju zbog hardwerske ili softwerske promjene. Restoram ga i odlučio provjeriti ovaj ssd kojeg mi nije ocitavalo.
Pogledao sam ga sa hd tunom i sentinelom i sa speedfanom. Evo molim nekog da pogleda screeshote pa da mi kaže jeli ssd gotov? Mogu li ga možda popraviti? Bi li ga trebao iskopčati?
Kada probam read benchmark u hd tunu samo javi error.
Zamijeni SATA kabel, odradi chkdsk diska s parametrima /f /b /r te odradi sfc scannow.
Nakon toga restart kompa i trim diska (s aaltom ForceTrim) pa za par minuta provjera stanja.
To je OCZ, oni se kvare, možda nakon svega ne bi bil loše napraviti Secure Erase diska (s npr Parted Magic) i full format.
Hvala na brzom odgovoru!
Može li kratko pojasnjenje kako to sve napraviti?
E da na disku je jedino bio BF4, nista više.
Kakva je mogućnost da bi ga to moglo popravit?
A je li teško googlati?
CHKDSK http://www.eightforums.com/tutorials/6221-chkdsk-check-drive-errors-windows-8-a.html
SFC http://pcsupport.about.com/od/toolsofthetrade/ht/sfc-scannow.htm
Mogućnost da bi ga popravilo je jako mala (zanemariva) pošto su to procedure za oporavak podataka i izolaciju bad sektora.
Imam problem sa HDD-om a neznam kako da to rijesim.
Windowsi su na SSD i kad nema tog dodatnog HD-a winsi se podignu i radi sve normalno, kad spoji taj hdd windowsi se ne zele podignuti. stavljeno je da prvo SSD boota.
Kad taj drugi HDD spojim dok komp radi uopce ne zeli ocitati HDD....bios ga cita
Ako moze neki prijedlog jer vise neznam sta da napravim.
Imam problem sa HDD-om a neznam kako da to rijesim.
Windowsi su na SSD i kad nema tog dodatnog HD-a winsi se podignu i radi sve normalno, kad spoji taj hdd windowsi se ne zele podignuti. stavljeno je da prvo SSD boota.
Kad taj drugi HDD spojim dok komp radi uopce ne zeli ocitati HDD....bios ga cita
Ako moze neki prijedlog jer vise neznam sta da napravim.
Kako si boot order stavio? I nesmijes stavlja HDD u komp koji radi
Postovani
Kupio sam Novi laptop Acer Aspire E1-572G , nakon instalacije Windows 8.1 sam stavio HD Tune Pro 5.50 izbacilo mi je odma gresku u S.M.A.R.T. posto je laptop bio nov odnio sam ga na reklamaciju dobio novi danas sve isto napravin i opet mi pokaziva gresku u HD Tune-u,a HD Sentinel isto pokaze upozorenje i osavi ka da je ok ,dok mi Aida64 , SeaTools ne pokazuju gresku..... Nez ni sam cemu da virujem Disk prolazi sve testove nema bad sektora...
Disk je ST500LT012-9WS142
http://www.bug.hr/forum/topic/prijenosna-racunala/novi-laptop-dali-disk-ispravan-/211952.aspx ovde imate slike
A SpeedFanov online analysis? Što točno kaže Hard Disk Sentinel (opis)?
kaze da je sve u redu
Može li mi netko reći što ovo znači? Hvala.
1. Ili imaš katastrofalno loše napajanje ili si često gasio računalo nasilnim prekidom struje (npr prekidač na napajanju, čupanje iz utičnice, stiskanje reset tipke dok disk radi, ...).
2. Kabeli kojima ti je disk povezan s matično ne valjaju. Promijeni kabele i ako broj problema raste nisu oni krivi, a ako prestane rasti onda je možda OK.
1. Ili imaš katastrofalno loše napajanje ili si često gasio računalo nasilnim prekidom struje (npr prekidač na napajanju, čupanje iz utičnice, stiskanje reset tipke dok disk radi, ...).
2. Kabeli kojima ti je disk povezan s matično ne valjaju. Promijeni kabele i ako broj problema raste nisu oni krivi, a ako prestane rasti onda je možda OK.
1. Imam napajanje 550W (komponente pod Moj PC). Komp tako nikada ne gasim jer uvijek idem Start -> Shut Down.
2. SATA kabel sam mjenjao prije 5-6 mjeseci.
Je li to stvarno zdravlje diska pri kraju ili je to tako radi napajanja napisano?
Ne vjerujem da ti je napajanje 550V, može biti 110V (američki) ili 200-260V (europski) a vjerojatno si pobrkao oznake tj na napajanju ti vjerojatno piše 550W (dakle ne V već W) što pak ne govori ništa a kvaliteti napona koju napajanje daje...
550W je. Zabunio sam se :)
Ok, sada znamo da na njemu piše 550W a o tome koje je, kakvo je, koliko je staro i koliko je jako ni glasa.