Izrada particija na WD 500

poruka: 8
|
čitano: 3.551
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina

Pozdrav,

kupio sam WD ext. essential 500 pa imam par pitanja u vezi HDD.Namjena HDD mi je prvenstveno za pohranu filmova(torent) te gledanje preko DVD-a(nadam se da je moguće jer DVD ima USB).

Prošao sam cijeli forum na temu HDD-a ali tek sad sam "izgubljen". Zanima me dal mi netko može pomoći oko ovih pitanja jer se bojim da nekaj ne zeznem pošto mi nije jasno značenje večine izraza (tipa NTSF,FAT32,PATRICIJA...)

1.dal sa mora formatirat u NTFS(ako DA kako) ili može ostati u FAT32 formatu(zavisno o mojim potrebama)

2.dal se stvari koje su tvornički na njemu(setup,autorun,doc..) smiju izbrisat

3.kako se rade particije i koliko bi ih trebalo biti za moje potrebe(posebno filmovi,muzika,igre..)

4.neki koristan savijet ??

Znam da su vam moja pitanja banalna no meni su trenutno kvantna fizikate se nadam  da mi netko može pomoći.

Unaprijed hvala.

Pozdrav.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
RE: Izrada particija na WD 500
freerock0 kaže...

1.dal sa mora formatirat u NTFS(ako DA kako) ili može ostati u FAT32 formatu(zavisno o mojim potrebama)

2.dal se stvari koje su tvornički na njemu(setup,autorun,doc..) smiju izbrisat

3.kako se rade particije i koliko bi ih trebalo biti za moje potrebe(posebno filmovi,muzika,igre..)

4.neki koristan savijet ??

1. Ne mora se formatirati u NTFS al je preporucljivo jer je FAT32 zastarjeli datotecni sustav i ima

mnoga ogranicenja kojih NTFS nema kao sto su ogranicenje na velicinu particije, ogranicenje na

velicinu datoteka (4GB) isto tako FAT32.

2. Mozes sve izbrisati ako hoces, nista od toga nije stvarno nuzno i nema veze s radom diska.

3. Particije mozes raditi u control panel > Administrative tools > Computer Managemet > Disk Management

mozes i preko Win+R ili start > run pa upises compmgmt.msc.

Jednostavno formatiras disk (ako vec nije) i dobit ces jednu veliku particiju i onda je mozes mijenjati kroz shrink i extend opcije

koje dobijes na desni klik. I onda od Unallocated space-a radis nove particije.

Mozes i korisiti programe kao Partition Magic koji nudi mnogo vise opcija a i jednostavniji i brzi je za obavit posao

od Disk Managementa.

4. Posto je disk od 500GB bi ti preporucio da napravis bar dvije particije  jednostavno jer ce ti se biti lakse snaci,

mozes imati do 4 primarne particije ( ili basic kako ih win zove) a u svakoj primarnoj mozes napraviti teoretski neograniceno

logicnih ( negdje pise i extended, ali win ih zove dynamic) ali su ipak ogranicene brojem raspolozivih slova za uredaje.

All religions are the same: religion is basically guilt, with different holidays.
Poruka je uređivana zadnji put sub 27.6.2009 17:54 (drnde).
16 godina
neaktivan

ako nemaš neki skuplji i noviji dvd player, šanse da ti pripozna 2 particije su ti jako male, a da podržava ntfs su još manje... a ako imaš neki jeftiniji (200-500 kn) player, velike su ti šanse da ti neće moć učitavat titlove sa diska...

tako da moreš disk ostavit kako je, ako su ti prioritet filmovi...

@drnde: logična i extended particija nisu jedno te isto, i broj logičkih nije ograničen brojem slova, al to je već offtopic...

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
mariik kaže...

ako nemaš neki skuplji i noviji dvd player, šanse da ti pripozna 2 particije su ti jako male, a da podržava ntfs su još manje... a ako imaš neki jeftiniji (200-500 kn) player, velike su ti šanse da ti neće moć učitavat titlove sa diska...

tako da moreš disk ostavit kako je, ako su ti prioritet filmovi...

@drnde: logična i extended particija nisu jedno te isto, i broj logičkih nije ograničen brojem slova, al to je već offtopic...

Ovo sa DVD playerom sam nekako uspio preskociti.. oce to kad se brzo cita...

Pa onda bi rjesenje bilo napraviti jednu manju prvu particiju formatiranu u FAT32 na koju bi prebacio filmove koje misli gledati

na DVD uredaju. A ostalo nek formatira u NTFS i particionira kako god zeli.

Sto se tice logicnih i ekstended mozda nebi bilo lose pojasnit jer vidim da sam se malo krivo izrazio....

Znaci logicke particije se nalaze unutar te extended particije, a ako se dobro sjecam to windows zove

dynamic (umjesto extended) kad particioniras, tako nesto je, ali to sve i nije nest vazno ako ne misli imati vise od 4 particije...

All religions are the same: religion is basically guilt, with different holidays.
Poruka je uređivana zadnji put sub 27.6.2009 21:08 (drnde).
17 godina

samo napomena... dinamicki disk nema veze sa particijom!

mozem imati max 4 primary particije, a unutar svake "beskonačno" logical particija.

dinamički disk nema veze sa ovime.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

Pozdrav,

hvala na brzoj pomoći. Ovako,skinuo sam Part.Mag. 8,05 i formatirao kompletni WD iz FAT32 u NTSF. Izradio sam 4 primarne particije po 116 GB(to je bilo za probu jer vidim da naknadno mogu regulirati veličinu particije) no sad kada spojim WD sa kompom  u My Comp. prikazuje mi uz stare HDD-e (C,E i F) još i nove(G,J,K,L) a ime sam dao prema "Drive Letter"-u. Očekivao sam da će se u My Comp. pojaviti samo orginalna oznaka WD-a  "G"  a tek kad ga otvorim ili explor. biti prikazane particije J,K i L. Zanima me dal to mora biti tako ili sam negde fulal ? U vezi DVD-a, imam Pioneer 410-K koji mi sa stika(format FAT32) uredno sve čita.Negde sam pročital da , sad nisam siguran dal se radilo o particiji ili nečem drugom, nesmije biti veća od 30-32 GB  a to bi bilo cca 40 filmova pa me zanima kamo s ostalima(u slučaju da DVD radi sa WD-om) ?

Još jednom hvala.

Pozdrav !

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
sasa kaže...

samo napomena... dinamicki disk nema veze sa particijom!

mozem imati max 4 primary particije, a unutar svake "beskonačno" logical particija.

dinamički disk nema veze sa ovime.

Je da, u pravu si sad sam pogledao, dynamic disk nema veze s extended particijama... a prokletstvo, microsoft had me fooled

onda godinama, al eto kad ne korisitm njihov ocajni alat za particioniranje, znaci sve je pod basic!.

freerock0 kaže...

Pozdrav,

hvala na brzoj pomoći. Ovako,skinuo sam Part.Mag. 8,05 i formatirao kompletni WD iz FAT32 u NTSF. Izradio sam 4 primarne particije po 116 GB(to je bilo za probu jer vidim da naknadno mogu regulirati veličinu particije) no sad kada spojim WD sa kompom  u My Comp. prikazuje mi uz stare HDD-e (C,E i F) još i nove(G,J,K,L) a ime sam dao prema "Drive Letter"-u. Očekivao sam da će se u My Comp. pojaviti samo orginalna oznaka WD-a  "G"  a tek kad ga otvorim ili explor. biti prikazane particije J,K i L. Zanima me dal to mora biti tako ili sam negde fulal ? U vezi DVD-a, imam Pioneer 410-K koji mi sa stika(format FAT32) uredno sve čita.Negde sam pročital da , sad nisam siguran dal se radilo o particiji ili nečem drugom, nesmije biti veća od 30-32 GB  a to bi bilo cca 40 filmova pa me zanima kamo s ostalima(u slučaju da DVD radi sa WD-om) ?

Još jednom hvala.

Pozdrav !

To ti treba tako biti, znaci svaka particija ima svoje slovo, nisi nigdje fulao. Sto se tice DVD-a, pa ako je tako

ti napravi jednu (prvu) particiju FAT32 od 32GB ili cak manje i na nju stavis filmove koje zelis gledati, a ostale

drzis na drugim particijama, mislim nije ko da ce ti biti disk cijelo vrijeme spojen na DVD... A isto tako, pa neces

gledati 40 filmova u jednu vecer, zasto onda nebi i dalje jednostavno koristio stick?

16 godina

To ti treba tako biti, znaci svaka particija ima svoje slovo, nisi nigdje fulao. Sto se tice DVD-a, pa ako je tako

ti napravi jednu (prvu) particiju FAT32 od 32GB ili cak manje i na nju stavis filmove koje zelis gledati, a ostale

drzis na drugim particijama, mislim nije ko da ce ti biti disk cijelo vrijeme spojen na DVD... A isto tako, pa neces

gledati 40 filmova u jednu vecer, zasto onda nebi i dalje jednostavno koristio stick?

Pozdrav,

znači ovo sa particijama sam odradil kak treba, a u vezi DVD-a,to mi treba više za klince i crtiće jer sam mislil staviti DW u njihovu sobu da im mogu puštati crtiće koje žele(jer bi oni nakon pola sata drugi,pa ovaj nije dobar,pa ovo,pa ono...) a neda mi se skakati sa stikom jer ima 2 GB- samo 2 crtića.

Zanima me izrada particije u FAT32 ;pretpostavljam da bi trebal napraviti ovo: sad kad imam 4 particije na WD-u koje su u NTSF pa bi jednu moral raspodijeliti na ostale 3 ali sa tim da mi ostane 30 GB za FAT32 - dal je sada problem formatirati NTFS u FAT32  ili bi bilo bolje da obrišem sve pa počnem sve iz početka -1 part FAT32 + 3 patr NTSF ?

Unaprijed hvala !

Pozdrav !

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice