Bad sektors on hard disk

poruka: 33
|
čitano: 10.664
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Bad sektors on hard disk

Uključio bih se u topic sa, pretpostavljam, sličnim problemom.

PC mi je nakon jednog restarta počeo javljati jednu grešku. Pri bootanju, nakon poruke "Verifying DMI pool data" mi je izbacio poruku "Error Disk Read, press CRTL+ALT+DEL. Nakon toga sam ga spojio na drugi PC i pomoću Table Doctor ga "popravio". Stavio sam novu instalaciju WinXP, instalirao još par programa, da bi opet nakon jednog reseta dobio istu smrtnu poruku! O čemu se radi i dali disku više nema pomoći?

Radi se o disku Seagate Barracuda 7200.10, 250GB, starom godinu dana

Dr. za postavljanje glupih pitanja...
Poruka je uređivana zadnji put čet 11.6.2009 22:45 (xilC).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Bad sektors on hard disk

Frend mi jučer donesao svoj prijenosni hard od t-coma Verbatim (a to je u biti samsungov hard) 250GB (232GB realno).

Problem je u tome da stalno piše free space = 0 bytes iako se izbriše npr. igra sa njega veličine 6GB. Ništa ja sam skinuo hdtune free verziju i prvo pokrenuo quick scan i bilo je par bad sectora 0.2% cijelog hard-a, i onda sam pokrenuo običan scan i to je trajalo poprilično dugo no našlo je još više bad sectora tj. 1.2% ukupnog prostora hard diska su bili bad sectori kao što se vidi na slici.

EDIT: WTF evo sada pokazuje 30MB free space-a, i kada pobrišem nešto povećava se. Jučer sam uradio disk clean up pa se valjda oslobodilo nešto prostora? I da lik nije ništa defragmentirao vidio sam da je fragmentacija poprilično velika.

Anyway ima tko kakav prijedlog s čim da sredim te bad sectore ili da se više nekoriste ili to kontroler automatski sredi?

MSN - drazen016@net.hr , e-mail novi - drazen018@email.t-com.hr
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Bad sektors on hard disk

To sto ima bad sectora nije nikako dobro. Ali,ako se vec mora koristiti taj HDD najbolje je uraditi sledece

posto mislim da je zeznut NTFS pa sada prijavljuje slobodan prostor kao zauzet. Ovo se na primjer moze desiti usled previse zapisivanja/brisanja malih podataka (manje ili ednakvo 2kb),osteceni MFT ili volume bitmap)

• Uradi chkdsk na doticnom HDD-u sa switchem  chkdsk X: /f  (X: je slovo diska). Najbolje je da uradis  unomunt  (da ga slucajno Windowsi ne bi koristili za vreme provjere) i to ovako  chkdsk X: /x /f  ako ima vise particija onda ponovi postupak za svaku od njih
  • Vidjeti dali se stavr popravila,zatim idi na Verbatimove strane i skini kakav alat za provjeru. Eventualno instaliraj Everest da bi provjerio S.M.A.R.T. Mozes instalirati i Aschampoo HDD Control da bi sledio  S.M.A.R.T ali u tom slucaju Aschampoo mora cucati u tray da bi prikupljao podatke o  S.M.A.R.T-u sto je samo gublenje vremena posto to nije tvoj HDD
  • Skloni njegove podatke kod sebe i formatiraj eksterni ali ne sa quick metodom vec kao full format. Nije lose da ovo ponovis dva puta. Ovim izoliras bad sectore i oznacis ih "mrtvim",malo se izgubi na velicini HDD-a ali na tim mestima se nece zapisivati podaci.
  • Reci frendu daunatoc tome sto je to eksterni i prenosivi HDD ipak to nije fudbalska lopta. Neka ga pazi od padova i drmusanja,narocito kada HDD radi (uostalom kada HDD radi ne sme se micati uopce)
A poet who reads his verse in public may have other nasty habits. Lazarus Long
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice