Panasonic TX-P42G20S kao monitor?!

poruka: 6
|
čitano: 2.713
|
moderatori: DrNasty, XXX-Man, vincimus, pirat
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan
Panasonic TX-P42G20S plazma kao monitor?!

Pozz,

dosla ovrha i nemam za stanarinu te moram prodat monitor te bi u medjuvremenu koristio gorenavedeni TV kao monitor nekih mjesec -dva, kolko mi je to pametno(surfalo bi se, igralo, dosta bi se visilo na njemu)?

Jel ce se zapec slika? Jel ima kakav program koji ispravlja image retention, nekakav šum ili nesto da pustim svakih pol sata na par minuta da mi se ne unisti TV?

Link ili kakav savjet molim...

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Re: Panasonic TX-P42G20S plazma kao monitor?!

Realno, nije najpametnija ideja, ali to je već moderna plazma tako da ti se burn-in neće tako lako pojaviti. Tu i tamo ćeš vjerojatno primijetiti neki image retention koji je u pravilu kratkotrajan (za razliku od burn-ina), pa ne trebaš brinuti čim primijetiš da ti je zaostala slika.

Ja bih na tvom mjestu uključio Auto-hide taskbara, da nema ničega statičnoga i uvijek prisutnog na ekranu. Također bi vjerojatno bila dobra ideja da puštaš šum povremeno, tek da budeš siguran, imao sam čak neki DVD za kalibraciju koji je imao običan šum, ali je bilo pred par godina tako da se ne sjećam kako se zvao. Možeš jednostavno prebaciti na neki analogni kanal bez signala, no moj se TV sam gasi ako nema signala nakon pola sata ili tako nešto. Ne znam za tvoj, to ćeš morati provjeriti. U drugom postu ovdje možeš vidjeti kako da sam napraviš video s šumom ako imaš neki softver za video editing: http://www.tomshardware.co.uk/forum/143736-15-looking-white-noise-video-clip

Evo jedan link baš u vezi burn-ina, tvrde da ga nisu uspjeli uzrokovati prikazom statične slike 10 sati u komadu, na modelima iz '08. i '09. Tvoj je još noviji, ako se ne varam. Objašnjavaju i detaljnije razliku između IR-a i burn-ina, pa si pročitaj malo: http://hdguru.com/plasma-tv-burn-in-fact-or-myth/826/

Ja svoj TV znam povremeno koristiti kao monitor i zujati po netu bez problema, ali nikad nisam to radio svaki dan mjesec-dva, tako da ti ne mogu reći iz prve ruke hoće li sve biti u redu ili ne, ali mislim da bi moglo proći bez ikakvih problema ako malo pripaziš.

15 godina

Ovo s godištima plazme, mislim da nema nikakve veze.

I sam sam mislio uzet plazmu, pa sam se malo informirao po stranim i ''domaćim'' (ovaj dio europe) forumima.

Primjerice, iz prošle godine, najviše se žalilo na G30 (Neo) seriju. Mada je ona bila nekako najpopularnija među kupcima.

Normalno, nije to žaljenje bilo u nekoj epidemijskoj mjeri. Ali ima korisnika koji su se javljali po forumima sa burn in efectom.

To dokazuje da nije bitno dal je plazma 2008. ili je plazma 2011. Činjenica je da se i za ove nove preporuča (po forumima) početno uhodavanje panela od 200-300 sati.

Mada ni to nije garancija da se problem 100% neče pojavit. Naravno, šanse za burn in prije uhodavanja su minimalne, a poslije ovoga još manje.

U svakom slučaju, ne preporuča se držanje statične slike duže vrijeme. Nigdje, pa tako i u uputstvima ne piše koliko je to dugo vrijeme, ali piše da jamstvo to ne pokriva.

U svakom slučaju, po svemu pročitanom i pokupljenom po forumima, plazma se ne preporuča za spajanje na pc. Pogotovo ne za nekog tko ga koristi često, odnosno kome je pc stalno uključen.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Re: Panasonic TX-P42G20S kao monitor?!
Ja stvarno mislim da se ne treba toliko brinuti, pa nece imati cijelo vrijeme pola bijelog, a pola crnog ekrana, nego ce sat vremena nesto raditi na kompu, pa ce upaliti neku igru, pa malo suma mozda, pa film pogledati ili nesto na televiziji itd. Moze i staviti screensaver sa sumom da se vrti dok nitko ne radi nista s kompom.
Bitno je da ne bude strasno kontrastnih slika koje bi predugo stajale na istom mjestu.
Vrlo cesto gledam stare serije snimane u 4:3 formatu, tako da mi je sredina ekrana radila vjerojatno barem 30% dulje u svom vijeku nego ostatak i jos nisam primijetio nikakav dugotrajni negativni efekt od toga.
14 godina
neaktivan

Evo, koristim vec par dana i moram nest napomenut...

Najme, prije sam imao Samsung T240,TFT LCD, 24" 1980x1200 reza i smatrao sam da je to premala rezolucija za toliki monitor(jako nazubljeno sa 16xaa), no ovaj TV ima 42" , jedno 1.5 m je od mene,fakat blizu, malo dalje nego sto je monitor bio ,

al moram rec(Igram Diablo,Max Payne,WOT etc) da je slika nevjerovatna, neusporedivo bolja od bilo kojeg LCDa il iceg, mislio sam da ce bit stepenice, al stvarno sam ugodno iznenadjen, svaki,pa i najmanji detalj je cist i jasan, bez ikakvih nazubljenja ili zamucenja.

Stvarno mi nije jasno sta proizvodjaci cekaju te malo ne dorade tehnologijiu te pocnu prodavat plazme pod top model monitore...

Ne vjerujem da cu se vise vratit na LCD monitor nakon ovog...

Sta se tice image retentiona, pojave mi se obrisi ikona od Diabla ili mapa ili ciljnik, al upalim šum na 3 minute i sve je cisto...

Naprosto svakih sat vremena upalim na 3-4 minute šum i ko novo...

E ,jos jedna stvar, zaspao sam za kompom, Diablo naravno, 6 sati je bila ista slika na ekranu, vidli su se obrisi, pustio šum poslje  10 minuta i ko novo.

Ko jos sumnja u plazmu il je neuopucen il je fakat imao veliku nesrecu pa dobio neki vanredno los model...(Pricam o Pana plazmama genracije G10 pa nagore)

Poruka je uređivana zadnji put sub 23.6.2012 12:36 (EpicFailGuy).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Re: Panasonic TX-P42G20S kao monitor?!
Jbg, trenutno nisu plazme bas za monitore, kako bi ti objasnio prosjecnom kupcu racunala da mora paziti sto prikazuje na ekranu i da mu ne smiju dugo biti staticne slike? Ako ih uspiju poboljsati toliko da se ni image retention uopce ne pojavljuje, ja prvi kupujem plazma monitor. :)
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice