nikad, uvijek gasim.
E da i ja imam ups neznam više koji model oko 2.5 soma kuna imam 2 komada stari uzimo pa uzeo sebi i meni...drže dosta dugo..samo nevolim kad radi piiiiiiiiiiiiiiiiiip piiip traži punjenje...sve u svemu odlićan je.
cim malo zagrmi ja gasim sve i istekavam iz zida
To ti je i najbolje ak nemas nikakvu zastitu samo ak te bas onda opali zakasnit ces i to puno.
No isplati se dat 200 i nekaj kuna za postenu prenaponsku zastitu pa si miran pametno ulozena lova itekak.
ma kakva prenaponska zastita,nista nije pouzdano,dao bih i 500 kn za zastitu svog kompa ali to je bezvezno ulaganje ako se mene pita
jel dovoljno izgasit modem?
Koliko se trudio do sada, uspjelo mi je izvući ga iz utičnice. Čak i djeca znaju što treba napraviti u slučaju grmljavine ako nas starijih nema kod kuće. Ali to nije sve.
Kompjuter može nastradati i ako je isključen iz napona, jer munja stvara elektromagnetske silnice, te naglo mijenja omjer pozitivnih i negativnih čestica u zraku. To sve štetno utječe na hardware. Još ako lupi u blizini, velika je vjerojatnost da će biti problema je veća. Jedina stvar koja u tom slučaju spašava stvar je dobro uzemljenje kompa. I puno sreće naravno. Moj komp je uz zid koji je od armiranog betona, što znači da je pun željeza. Znam imati problema ponekad nakon nevremena sa startanjem. Malo prikoljem i priprjetim mu i uglavnom proradi. 
od prije god danu gasim makar sam i sad poceo opet ostavljat,jednom mi je kresnuo i oslo napajanje i router
Moj PC štiti Chuck Norris...
Kad gori,neka gori do kraja. budimo realni: Ako grom udari u vod ili transformator u blizini kuće,teško če te spasiti UPS,ako to ne učini kvalitetna fidofka ili uzemljenje.100% zaštita je isključivanje računala iz utičnice,al ja to ne radim.
Meni je sprzilo 2x modem i jedanput cijeli komp. Tako da sam se opekao. I sada gasim. Najveci je problem u mjestima gdje su telefonske linije i struje na stupovima, a ne pod zemljom...
cim malo zagrmi ja gasim sve i istekavam iz zida
To ti je i najbolje ak nemas nikakvu zastitu samo ak te bas onda opali zakasnit ces i to puno.
No isplati se dat 200 i nekaj kuna za postenu prenaponsku zastitu pa si miran pametno ulozena lova itekak.
ma kakva prenaponska zastita,nista nije pouzdano,dao bih i 500 kn za zastitu svog kompa ali to je bezvezno ulaganje ako se mene pita
Nije bezvezno ulaganje upravo suprotno, to znaju ono kojima je sporadican udar groma negdje blizu ili takozvani niski udar groma u zraku a takvi su udari najcešci smrdal Ruther i komp ali mudro šute.
Za takve udare groma je prenaponska zastita i namjenjena ali glavnu ulogu igra FID sklopka u kuci i uzemljenje dobro. Za direktan udar groma bas i nema pomoci ali to se događa rjetko zapravo, no ak je komp zasticen s dobrom prenaponskom zastitom i ak imas kvalitetno napajanje odapet ce prvo prenaponska zastita i napajanje ce izbacit tj iskljucit se pa i pregorit ali komp bude ostal citav. Jeftina napajanja upravo to i nemaju, jedan vrlo bitan elektronski dio koji izbacuje ak nekaj registrira cudno recimo pipnes u kucistu nekaj kaj ne treba napajanje se ugasi ali na sroteks napajanju toga nema pa sad ti vidi.
Racunalo i sva prateća aparatura su na jednoj utičnici pa mi nije problem gasiti prilikom grmljavine. Isti slučaj s TV-om, DVD playerom i ostalim.
Ruter mi je na različitoj etaži od računala pa mi otpada ova varijanta s UPS-om koja štiti i telefonsku liniju. Uglavnom sve gasim, pola sata mogu biti bez kompa.
Mo jradi od 0-24 i ni sa ovim ni sa prošlim nisam imao prblema
možda zato što mi je kuća 20 m od trafostanice pa nema puno nezaštićenih kablova od tamo i nazad
Ovo je legenda. Kak se ja nisam sjetil toga. 
Ovo je legenda. Kak se ja nisam sjetil toga. 
Moj je u božijim rukama!
Meni je sprzilo 2x modem i jedanput cijeli komp. Tako da sam se opekao. I sada gasim. Najveci je problem u mjestima gdje su telefonske linije i struje na stupovima, a ne pod zemljom...
Zato se i prvo spaja telefonska linija iz zida u dobru prenaponsku zastitu pa tek onda u Ruther. Da si tak imal spojeno ne bi ti nist bilo, tebe je satral sporadicni udar tj opterecenje po telefonskim linijama pa u Ruther i prek njega u komp to je najcešce.
Nisam reko ruter nego modem (znas ono 56k, dok bi se spojio na net svirao bi marseljezu i slicno)...
Trenutacno mi nema smlisla kupovati prenaponske zastite jer mi uticnica u kojoj mi je komp nije uzemljena (obican steker, ne suko) :))))
trenutacno nemam alternativu nego istekavat komp...
Kad jako grmi onda uzmem laptop 
Ja imam zaštitu i ne gasim ga.
Evo sad grmi kod mene i radim sve kao i kad negrmi.
upaljen je uvik.... imam i ja prenaponsku zastitu :) evo taman grmi
Nisam reko ruter nego modem (znas ono 56k, dok bi se spojio na net svirao bi marseljezu i slicno)...
Trenutacno mi nema smlisla kupovati prenaponske zastite jer mi uticnica u kojoj mi je komp nije uzemljena (obican steker, ne suko) :))))
trenutacno nemam alternativu nego istekavat komp...
Ak i nemas uzemljenja ipak imas koristi od prenaponske zastite ali ne bilo koje. U slucaju prenapona ce se iskljucit ili pregorit u slucaju preopterecenje, tak je napravljeno jer ima unutra elektroniku koaj prati kaj se događa ali samo na ovim skupljim modelima najgore je bit bez icega. Evo pa vidi to ti je ovo dole, kod APC se to nalazi u Performance seriji ima ih kod nas isto za kupit oko 300 kn su ili nekaj manje. Pa onda mozes ipak kolko tolko bit miran s tim sigurno, a one jeftine modele koji to nemaju nemoj nit kupovat jer ne valjaju nista ko da i nemaš nista ispod 200 kn zapravo.
http://www.apc.com/products/family/index.cfm?id=176&tab=features#anchor1
Čuo sam da kvalitetnija napajanja vec imaju zaštitu! Da li je to točno!
imam laptop pa ga iskljucim iz struje :D
a komp (neka krntija stara ko biblija) pa nek radi
i btw kolka je vjerojatnost da ce bas tebi munja roknut u kucu,stan il zgradu
Napajanja nemaju prenaponsku zastitu nikakvu, ali kvalitetna napajanja imaju osjetljivu elektroniku na svakakve neobicne promjene i slicno. Oni se iskljuce u takvoj situaciji ili kad pregore ne povuku cjeli komp za sobom nego samo napajanje krepa a komp ostane nedirnut zbog visestruke zastite.
Istina!
Ja imam corsair vx 550w
Napajanja nemaju prenaponsku zastitu nikakvu, ali kvalitetna napajanja imaju osjetljivu elektroniku na svakakve neobicne promjene i slicno. Oni se iskljuce u takvoj situaciji ili kad pregore ne povuku cjeli komp za sobom nego samo napajanje krepa a komp ostane nedirnut zbog visestruke zastite.
Znaci npr.ako dođe do prevelikog napona moj corsair bi se isključio (čitaj crko) a ostale komponente bi "ostale" žive
Znaci npr.ako dođe do prevelikog napona moj corsair bi se isključio (čitaj crko) a ostale komponente bi "ostale" žive
Tako kažu... ja se nadam za moje dobro...
Bolje da izgori napajanje nego sve komponente