AMD Athlon II X4 635 vs AMD Phenom II X2 550 BE ??'...Kako to da puno jeftiniji CPU je bolji...http://www.anandtech.com/bench/Product/122?vs=97...nerazumijem ovo quad a ono dual core
AMD Athlon II X4 635 vs AMD Phenom II X2 550 BE ??'...Kako to da puno jeftiniji CPU je bolji...http://www.anandtech.com/bench/Product/122?vs=97...nerazumijem ovo quad a ono dual core
Većina današnjih programa ne barata baš najbolje sa 4 jezgre pa veću ulogu imaju viši radni takt i količina cache memorije !
Ako sada mislis kupovat, obavezno 4 jezgre.
Athlon je puno bolji i isplativiji proc. Ako se danas kupuje, obavezo se ide na quada. Danas u mnogo slučajeva možeš iskoristiti 4 jezgre. U igrama ne toliko efikasno ali ipak u nekim naslovima dobro dođe. Uglavnom, ide se na quada.
Sad, cijena je slična jer Phenom ima veći takt što se lako nadomjesti overclockom međutim imaj u vidu da vrlo malo ljudi to radi. Tako da većina pri kupnji gleda i takt procesora. A druga stvar koju Athlon nema jest L3 cache memorija, no ona ipak ne pravi toliku razliku kao dodatna jezgra.
U svakom slučaju tu se ide na Athlona.
Također bi valjalo napomenut, da bi phenom II x2 bio savršen izbor, ukoliko bi se naletilo na siguran i pogodan za otključavanje dodatnih jezgri. Dakle, kad bi netko garantirao za njega, da se sigurno otključava i da radi stabilno, onda bi bio pun pogodak.
Athlon je puno bolji i isplativiji proc. Ako se danas kupuje, obavezo se ide na quada. Danas u mnogo slučajeva možeš iskoristiti 4 jezgre. U igrama ne toliko efikasno ali ipak u nekim naslovima dobro dođe. Uglavnom, ide se na quada.
Sad, cijena je slična jer Phenom ima veći takt što se lako nadomjesti overclockom međutim imaj u vidu da vrlo malo ljudi to radi. Tako da većina pri kupnji gleda i takt procesora. A druga stvar koju Athlon nema jest L3 cache memorija, no ona ipak ne pravi toliku razliku kao dodatna jezgra.
U svakom slučaju tu se ide na Athlona.
Neznam... Kad je Intel prije 6 godina rezao L2 Cache i trpao Celerone sa manjom količinom L2 Cachea nije se kasnije veselo proveo.... Iskustvo me nekako uči da bi ipak L3 Cache memorija trebala donjeti ubrzanja i bolje će se snalaziti u buducnosti..
Ovdje je naravno izbor jasan i X4 je bolji ulog od X2 jer su danas 4 jezgre ipak neophodne. Tko još danas kupuje dualca?
Neznam... Kad je Intel prije 6 godina rezao L2 Cache i trpao Celerone sa manjom količinom L2 Cachea nije se kasnije veselo proveo.... Iskustvo me nekako uči da bi ipak L3 Cache memorija trebala donjeti ubrzanja i bolje će se snalaziti u buducnosti..
Ovdje je naravno izbor jasan i X4 je bolji ulog od X2 jer su danas 4 jezgre ipak neophodne. Tko još danas kupuje dualca?
Imaj u vidu da je snaga proceva drastično porasla izlaskom dual corea i procevi su danas toliko jaki da rezanje cachea ostavlja mnogo manje posljedice nego kod starijih jednojezgrenih proceva.
Ja sam kupio 555 za htpc i otključao ga u quada (jedan oc profil), a drugi oc profil je dual core ne 1.6 Ghz za torent cuclanje i gledanje filmova
Većina današnjih programa ne barata baš najbolje sa 4 jezgre pa veću ulogu imaju viši radni takt i količina cache memorije !
Ovdi sam se isključivo bazira na dotičnim testovima(dakle zašto je Phenom bolji od Athlona u njima) a ne na pitanje koji je bolji i isplativiji.
Po mom mišljenu, uvik sam za više jezgara, ali ako se dotični Phenom može otključati prednost je na njegovoj strani !
Tu je kljucno ako :); i to jos obe jezgre :|
Tribalo bi vidit koja je revizija procesora i onda zvat Kihoty-a, njemu ih je dosta prošlo kroz ruke. Ja, npr. imam Phenoma 545 i otključava se bez problema.
ja imam jedan upit a tražio sam po netu i nisam nigdje našao sličan problem pa sam probao tu da vidim u čemu ja problem.Naime nakon jednog nestanka struje komp mi je počeo šrotati prilikom paljenja i isto tako procesor koji je amd athlon xp 2800+ počeo je raditi na 1.34 ghz zatim sam u biosima povećao FSB sa 0.5 na 1 % te sada procesor radi na 2.07 i temperatura procesora je ok. inače matična ploča koju koristim je asus a7n8x-e i samo da pitam jel nešto riknulo ili šššttttaaaaaa,jer to me već pomalo izluđuje.Odnio sam ga na servis i serviser je rekao da sve radi normalno. Molim pomoć
Ja bih ipak preporučio Phenom II
Znaci Phenom II igre bolje rade, čak i vecina programa u Win bolje radi zbog višeg takta i boljeg OC i L3 keš memorije
Athlon ii 4x jedino ako se baviš dekodiranjem videa , nekim velikim kompresijama i sl glupostima gdje kao mozes iskoristit jezgre iako ni sa 2 ne zaostaješ puno :) , ugl meni te 2 jezgre ne nadoknađuju bolji phenom, bar u današnje vrijeme a i u budučnosti se nece ništa mjenjati kako stvari stoje, PHENOM je PHENOM!
Nedavno sam presao na Phenoma i razlika je više nego osjetna.
Ovdi sam se isključivo bazira na dotičnim testovima(dakle zašto je Phenom bolji od Athlona u njima) a ne na pitanje koji je bolji i isplativiji.
Po mom mišljenu, uvik sam za više jezgara, ali ako se dotični Phenom može otključati prednost je na njegovoj strani !
Ali Groza, pa overall u ovim testovima na tom linku mi se čini da je Athlon bolji u masu testova...nisam brojao, ali tako mi se čini.
Ja bih ipak preporučio Phenom II
Znaci Phenom II igre bolje rade, čak i vecina programa u Win bolje radi zbog višeg takta i boljeg OC i L3 keš memorije
Athlon ii 4x jedino ako se baviš dekodiranjem videa , nekim velikim kompresijama i sl glupostima gdje kao mozes iskoristit jezgre iako ni sa 2 ne zaostaješ puno :) , ugl meni te 2 jezgre ne nadoknađuju bolji phenom, bar u današnje vrijeme a i u budučnosti se nece ništa mjenjati kako stvari stoje, PHENOM je PHENOM!
Nedavno sam presao na Phenoma i razlika je više nego osjetna.
Apsolutno ne.
Evo ti usporedbe AII X4 vs PII X2 na istom taktu:
http://www.anandtech.com/bench/Product/188?vs=97
Athlon ga razvaljuje manje više u svim testovima.
A gledaj sad AII X4 vs PII X4:
http://www.anandtech.com/bench/Product/188?vs=80
Athlon II X4 je CAR mainstream proceva i apsolutni best buy.
Grijeh ga je uspoređivati s Phenom x2 procevima.
L3 je najobičnije prodavanje muda pod bubrege. Kad vidiš Phenom II proceve dvostruko skuplje of Athlona, jasno je da vam mažu oči tim kešom. Nadoknadit ću ga klokanjem od 200-400MHz što zna svaki pubertetlija s osnovama matematike. Dijelom to forsiranje gigantskog keša proizlazi iz Mooreovog zakona kako bi ulupali dodatne tranzistore.
AII X4 - Best buy.
Ovo "na istom taktu" si sam sebi dao odgovor
Kazem ti iz iskustva da Phenom ii x2 razvaljuje athlona ii x4 u igrama i 3d aplikacijama a ti sad reci šta hoces
da ne spomenem da se večina phenoma ii 2x da odkljucati jedna ili 2 jezgre i onda postaje apsolutni best buy, ja sam entuzijast i znam cjenit prednosti phenoma nasprem athlona.
Ne tvrdim da je u nekim stvarima athlon jaci ali ako vec zelis pravi 4x core proc od amd-a kupiš si phenom ii x4.
Ovo "na istom taktu" si sam sebi dao odgovor
Kazem ti iz iskustva da Phenom ii x2 razvaljuje athlona ii x4 u igrama i 3d aplikacijama a ti sad reci šta hoces
da ne spomenem da se večina phenoma ii 2x da odkljucati jedna ili 2 jezgre i onda postaje apsolutni best buy, ja sam entuzijast i znam cjenit prednosti phenoma nasprem athlona.
Ne tvrdim da je u nekim stvarima athlon jaci ali ako vec zelis pravi 4x core proc od amd-a kupiš si phenom ii x4.
Nemam se namjeru proganjati s tobom, samo ti tupi po svoje. Linkovi iznad govore sami za sebe i Athlon uredno pocisti PII X2 u velikoj vecini aplikacija, a pocistit ce (ustvari vec cisti u novijim naslovima) Phenome x2, iako se necu previše osvrtati na igre je od vavijeka grafa ta koja u najvecem broju slucajeva diktira kako ce se igra vrtiti, iako je veci broj jezgara poleko i gejmanju poceo uzimati maha.
Bas volim kad mi se jave ljudi koji tvrde da kes razvaluje u svakodnevnim aplikacijama jer kosta ko 2 athlona. To su urbani mitovi i prodavanje muda pod bubrege od strane proizvođaca, trgovaca i tipova u odijelima, a masa sve to uredno pusi. Navrati kad budes imao vremena s tim Phenomom da ga sa svojim athloncicem svedem tako gdje pripada, a to je klasa ispod
Jedini razlog zbog cega bih uzeo Phenoma jest visi max takt kod Deneb jezgara na kojima su bazirani Phenomi te BE kod nekih modela. No uglavnom ce ti svi koji znaju vise od tebe i mene radije preporuciti plocu s 8+2 fazama i Athlona II nego Phenoma i plocu s 4+1, Phenom x2 je sada vec otpao iz price kada se slazu novije konfe. Svaka cast unlockabilnim primjercima s kojima bez frke mozes dobit 4 zdrave jezgre no sa defektnim primjercima se, htio ti to priznati ili ne, neces bas dobro provesti u multithreadanim aplikacijama pored danasnjih quadova. Prije, dok se Athlon II bazirao na deneb jezgrama, takoder je bilo moguce otkljucati L3, no to je vecinom bilo u AII X2 620, eventualno si jos mogao dobiti u 630, no kasnije se preslo na propus jezgru
Ukratko, nisi jedini koji pusi sve te marketinske fore, ima tu cijela masa koja spada u veliku vecinu populacije da ne zna spoznati prave vrijednosti vec vidim jacu koja kupuje proc pa se dvoumi između athlona i phenoma. phenom ima 6mb "necega", a kosta i duplo vise pa cu njega uzeti, y3ebes athlona, taj se mota vec od prahistorije po IT shopovima
Ti ocito mene ne shavačaš ili trazis razlog za rasprave ili je u pitanje nešto treće,
JA čovjeku kažem da je meni Phenom II bolji. ,jer se volim bavit OC-anjem, odključavanjem jezgri i izvlačenjem max iz hardwera te sam prezadovoljan mogučnostima Phenoma (večina se dA odključati i bez problema dići na 3.9-4.0Ghz) , prosjecom korisniku to nije bitno pa si uzme Athlon x4 koji je super proizvod i definitivno best buy ukoliko nema sreće i dobru ploču za otključavanje jezgri kod phenomaIIx2. naveo sam razloge zašto mi je bolji a ti se drži svog sramotnog Athlona i javi se ovdje kad si budeš kupio Phenoma.
Evo kako se Phenom 555 (dakle, još kojih 100MHz brži od 550) provodi u igrama protiv Athlona X3. Nažalost nisu stavili X4 u tu usporedbu, ali mislim da i ovo dosta indicira.
Kako budu noviji naslovi dolazili, situacija će biti sve bolja i bolja za više-jezgrene procesore i trend je vrlo jasan.
Inače vrlo zgodan test jer su uzeli sve procesore dostupne na tržištu do ~700kn i dosta novije igre (izuzev Far Cry 2).
EDIT: Evo našao sam gdje su direktno i X2 560 i X4 Athlon u istim uvjetima. LINK
Kao što sam rekao, linkovi iznad govore sami za sebe i nemam se namjeru proganjati s tobom. Ako si ćorav, nabavi naočale. u gotovo svim aplikacijama phenom x2 debelo gubi od athlona x4. a ti slobodno nastavi trkeljati po svome. poznata je ona "svaki cigo svog konja hvali". e pa samo ti hvali phenoma x2. u nedostatku argumenata uhvatio si se otključavanja koje je upitno i riskantno jer ako ne otključaš imaš proc koji u današnjim vremenima traži nadogradnju na quada. hvalim i ja svog konja, ali za to imam argumente, i to mnogo bolje od tebe. i šta ima veze jel bolji tebi, meni, đapiću ili nekom trećem? ako je proc bolji, onda je bolji svima. jel athlon x4 brži od phenoma x2? jest, i to mnogo. Jel phenom x4 brži od athlona x4? jest, ali ta razlika je mnogo manja nego na relaciji AII X4 vs PII X4. i to je kraj priče. dualac u današnjim konfama nema više šta raditi. Tko tvrdi suprotno, nek se posipa pepelom.
od mene je to EOD jer znam da sam u pravu, od sad malo odigrat nešto sa svojim sramotnim athloncicem
ps to nije svađa, to je malo žešća konverzacija
Ja sam došao do zaključka da svi trebamo imat Phenoma II.
Ali ne bilo kakvog. Trebamo imat 2-jezgrenog Phenoma II, tako da uživamo u punim čarima otključavanja preostale dvije jezgre.
A o OC-u da ne govorimo.
Također sam došao do zaključka da trebamo imat Razera.
Ipak trebamo imat neki kvalitetni miš kojim čemo se igrat.
Ovo napisano je, naravno, sarkazam.
Ati, savjet za tebe.
Ne prepiri se sa klincima.
A savjet za one koji žele normalno potrošit novce, je da pratite malo bolje ovaj forum, jer stvarno ima svakakvih idiotarija napisanih.
Može mi netko reći dali na moju matićnu može ići ovaj procesor
AMD Athlon II X2 250.
Moja matićna: Asus m2n-mx se plus. Ona ima am2 socket a piše na kutiji da podržava am2+ tako da neznam dali bi podržavala ovaj procesor.
I jel taj procesor puno jači od amd athlona x2 5000+ procesora.
Zar nitko nezna?
Evo, ja sam vlasnik P2 555 kojeg sam kupio za htpc i otključao mu sve jezgre te overklokirao stabilno na 3.6 GHz na stock cooleru bez podizanja napona.
Sretan sam ko budala
Može mi netko reći dali na moju matićnu može ići ovaj procesor
AMD Athlon II X2 250.
Moja matićna: Asus m2n-mx se plus. Ona ima am2 socket a piše na kutiji da podržava am2+ tako da neznam dali bi podržavala ovaj procesor.
I jel taj procesor puno jači od amd athlona x2 5000+ procesora.
Tvoja matićna podržava am2 i am2+ a taj procesor koji si naveo je am3,znači nepodržava!
Evo, ja sam vlasnik P2 555 kojeg sam kupio za htpc i otključao mu sve jezgre te overklokirao stabilno na 3.6 GHz na stock cooleru bez podizanja napona.
Sretan sam ko budala
E vidiš tu sreću ne shvacaju neki tu pametnjakovići i pljuju po meni kad kažem da je phenom II x2 zakon.
Dali bi se Phenomu II 550 dale otkljucati jezgre na ovoj maticnoj?
Dali bi se Phenomu II 550 dale otkljucati jezgre na ovoj maticnoj?
mislim da bi se moglo, ali to ti više ovisi o procu.
možda otključaš sve jezgre i sve dobro rade, a možda otključaš sve jezgre i budu nestabilne ,a možda ih uopće ne otključaš :D
Ovisi o procu, o primjerku ili o reviziji?