Savjeti o nadogradnji računala izdvojena tema

poruka: 24.936
|
čitano: 4.345.009
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
Re: Savjeti o nadogradnji računala

Provjeri sve spojeve kablova, izvadi bateriju na 10tak sekundi iz mbo pa je vrati nazad ako ne pomogne potraži pomoć ako ima tko od iskusnijih forumaša da ti je u blizini i ima viška hardwera za probu/testiranje....ako nemaš tih opcija odnesi u najbliži servis da ti riješe problem.

Ja nebi tu previše filozofirao oko toga. 

rame isto tako i samu grafičku karticu izvadi malo počisti i ubaci natrag u računalo te se uvjeri da sve sjedi kako treba te eventualno probaj zamjeniti i kabel od napajanja.

Poruka je uređivana zadnji put čet 8.5.2025 8:21 (Wiz3m4n).
15 godina
Savjeti o nadogradnji računala

U topicu "Vodič za odabir grafičke" sam pokrenuo temu upgradeanja trenutne grafičke na 4080 Super / 5080 pa sam sada kopajuci po forumu shvatio da sam mozda na pogresnom mjestu pipkao :)

Vidim ovdje u zadnjih par stranica, a i u tom drugom topicu da je zakljucak generalno isti za sve nas koji mucimo istu dilemu.

1. Uzeti Ryzen 5700X3D i 5070 Ti

2. Upgradeati citav setup na AM5 i onda gledat ili 5070 Ti ili neku jacu graficku

Zanima me koliko je otprilike potrebno uloziti da bi se uzela neka srednja visa klasa AM5 maticne i Ryzena (X3D pretpostavljam jer je komp prvenstveno za gaming)? Google kaze da se AM6 platforma nece jos 1,5-2 godine pojaviti pa mozda nije lose ni vec sada prijeci na AM5?

Gledam i sam ovo sto ste preporucali kroz ove razne topice za slaganje čitave konfiguracije pa vidim da ima svega i svacega...

Prvi upgrade bi me ispao oko 1000€ pa me sada zanima sto je u tom nekom best buy omjeru za drugu opciju da zenu ne strefi srcani kad joj kazem koliko planiram za novi PC dati 

ChatGPT me uzasno razocarao, sve sta sam ga pitao mi je pogresno odgovorio oko ovih pitanja oko komponenti. Ne moze se covjek ni u 2025. osloniti na AI umjesto da kopa mjesecima po forumima i youtube recenzijama 

Pitam ovdje za neku srednju visu klasu jer ako odem npr. u ADM, uzmem AM5 ploču, 32GB RAMa i neki X3D procesor, ne ispada nimalo zastrasujuce (777€), ali to je doslovno najjeftinija opcija na koju sigurno ne zelim ici jer vjerujem da su sve to low tier komponente koje mi nece izdrzati 3+ godine...

Unaprijed zahvaljujem 

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

na kojoj rezoluciji igras?

ako je 1440p ili 4k, mozes samo jacu grafu uzet i cekat iducu generaciju i onda zamjeniti

ja sam presao s 5600x na 7500f, i takorec nema razlike u brzini pri 4k native(s 9070xt), ali cu ubaciti 9800x3d ili jaci/noviji x3d kada mi zatreba, i kada im padne cijena

x3d procevi nisu neki potrosaci, pa ne trebaju neke skupe ploce, pa mozes uzet neku "jeftiniju" od 150e-200e koja ce dobro sluziti svrsi. ili daj 100-150e ekstra pa uzemi neku fanci x870e s vise prikljucaka odozada, vise ssd slotova, i vise pcie lanova ovisno sta ti treba.

samo izbjegavaj asrock atm, jer neke  imaju problema s 9800x3d

memoriju 32 gb ddr 5 6000 cl30 expo oko 150e max

Moj PC  
1 0 hvala 1
15 godina

Igram na 1440p. 

Obzirom da AM6 nece izaci jos pun k, mislis da ce pasti cijena AM5 procesorima (X3D)?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Malo si posloži taj 5800x // UV i OC, zategni malo memoriju koliko možeš i bude ti dobar skroz za RTX 5070ti....ako bi išao na upgrade onda je logičan izbor neki ne slabiji Ryzen od 7700....dobio bi nešto sa samim procesorom i ddr5 no ne nešto dramatično koliko bi love dao više za sve to.

Asrock ja nebih izbjegavao, dapače odlične su im mbo samo u slučaju kupovine x3d procesora su se pokazale problematičnima i preporučljive za izbjegavati, inače su preporuka u svakom segmentu...ja bi ih uzeo svakako prije Asusa i Gigabyta.  

17 godina

očekaviti je da cijene padnu no ne vjerujem da budu išle ispod 350e za 7800x3d.....ta je cijena bila oko prije pola godine ili nešto više od toga i od tada je samo rasla, sada nešto opet pala....očekivati da bude unutar par mjeseci 300e i niže nije realno

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice