Savjeti o nadogradnji računala izdvojena tema

poruka: 24.828
|
čitano: 4.271.504
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
Re: Savjeti o nadogradnji računala

Stock 250w

Undervoltana 215-220w

Overkolana na max 290w

4 godine
ibme74 kaže...

kako čudno da kod tebe baš uvijek AMD grafe i procesori vuku više struje i više se griju nego na bilo kojem drugom testu a uopće nije poznto da si plavo-zeleni fanboy 

https://www.youtube.com/shorts/r7PmJIimQwg

Kod mene kartica radi na normalnim taktovima ovdje pada na jadnih 2400mhz i stavio si neku usporedbu gdje je covjek radio undervolt i jos vrti na nekim smijesnim rezama no i dalje mu lupa na 280w!
Kad nalozis rezu i posteno opteretis gpu 7800x s lakocom dira 300w!
AMD kaj da ti velim, nema usporedbe osim u cijeni

Intel i5 14600Kf@6.0Ghz Asrock Z790 Pro Rs Asus Rtx 4070 Ti Super 16gb @3ghz Thermalright Frozen Prism 360mm GskiLL 4x16GB DDR5 6400 cl30 Trident Z5 Samsung 28" LU28R55 4K
16 godina
Savjeti o nadogradnji računala

Ja sam 7800XT bez najmanjih problema drzao na 8 godina starom napajanju od 650W.

Doduse, bila je uparena sa 12400F koji nije neki potrosac i na EVGA SuperNova G2 650W koje je kada je kupljeno bilo top napajanje, ali svejedno na 650W bez najmanjih problema.

I nije napajanje stenjalo, umiralo ili sta vec.

Bolje šutjeti i biti smatran glupim, nego progovoriti i otkloniti svaku sumnju.
Moj PC  
2 0 hvala 1
14 godina

Pozdrav, nakon kupnje SSD-a planiram nadograditi CPU na ryzen 5 5600 + 16gb rama, grafu za sad još ne bih uzimao, koči me budget a i ova koju imam mi je dovoljna za 1080p gaming...

Imam nekoliko pitanja pa ako netko moze ukratko odgovorit: CPU ryzen 5 5600 trebam sa coolerom ili bez, dal mogu stavit ovaj koji imam na starom procesoru (vidi slike)...

RAM mislim uzet 16gb... koju GPU biste mi preporučili za ubuduće? (preferiram nvidia, no nije uvjet, vidim da su dost skuplje od amd grafa)

Sve spec. vidi pod "moj pc"

EDIT: Od grafe izgorio HDMI priključak tak da štekam u matičnu**

Evo slika od zadnjeg čiščenja konfe :D 

Poruka je uređivana zadnji put pet 7.3.2025 14:50 (hardrock).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
hardrock kaže...

Pozdrav, nakon kupnje SSD-a planiram nadograditi CPU na ryzen 5 5600 + 16gb rama, grafu za sad još ne bih uzimao, koči me budget a i ova koju imam mi je dovoljna za 1080p gaming...

Imam nekoliko pitanja pa ako netko moze ukratko odgovorit: CPU ryzen 5 5600 trebam sa coolerom ili bez, dal mogu stavit ovaj koji imam na starom procesoru (vidi slike)...

RAM mislim uzet 16gb... koju GPU biste mi preporučili za ubuduće? (preferiram nvidia)

Možeš ostaviti cooler, nemoj zaboraviti samo bios update napraviti za 5000 seriju!
Samo bih ti preporučio 5600X te 2x16GB. Imaš sve polovno kupiti na kile po njuški, i jeftinije, a iskreno i novo razlika ti je 20-tak eura za 2x16 GB.

Za GPU možda se strpiti jer su cijene radi nove rtx serije i amd-a skočile u nebo. Ali obična 4060 Ti ako nađeš jeftino, po meni odličan upgrade.

everyday i'm shuffling...
14 godina
Napajanje s tom grafom i novim cpuom ce bit dovoljno?
12 godina
hardrock kaže...

RAM mislim uzet 16gb... koju GPU biste mi preporučili za ubuduće? (preferiram nvidia, no nije uvjet, vidim da su dost skuplje od amd grafa)

Tu bi ja prvo grafu zamjenio. Tipa 3060ti/6700x kao minimum.

Ostalo po redu, kako bi se budjet nalazio, dakle RAM, pa CPU posljednji.

Lp

scion of the storm
Poruka je uređivana zadnji put pet 7.3.2025 16:34 (metallic).
14 godina
hardrock kaže...

Definitivno bi ti CPU upgrade na R5 5600 sjeo odlično i samo prije toga BIOS update na zadnji i šibaj.  Što se tiče LC CC-120, samo naprijed i taj cooler je odličan match za taj CPU, nemaš brige. 

Za ram, ja bih ti preporučio, kao i svima da po mogućnosti prodaš taj i kupiš onda 2x16GB i tako da si složiš. Uvijek je bolje na tim pločama 2x16 nego 4x8GB. 

Za GPU, tu opet prvenstveno je u pitanju budget koji bi potrošio i onda neka preporuka. Napiši koliko novca ukupno (ako računaš recimo i nešto para od prodaje stare) okvirno bi potrošio na GPU pa da ti preporučimo. 

hardrock kaže...
Napajanje s tom grafom i novim cpuom ce bit dovoljno?

Ma dovoljno je to napajanje bez brige za sve kombinacije osim ako uzmeš baš neku grafu koja dobrano troši. A to obično vjerojatno i nećeš ako ne misliš potrošit ono 400€ ili više za nešto tipa RTX 3080 ili RX 6800XT i novije grafe slične ili brže. 

8 godina

Pozdrav svima,

Moje trenutno računalo je:

Matična - MSI Z170A Gaming Pro carbon

Procesor - Intel Core I5-6600K

Hladnjak - Noctua NH-D15S

RAM - 16GB

Grafička - GTX1070 8GB

Kučište – Fractal Design define R5 Black

Napajanje – Corsair 650W RM650i

Monitor - DELL U2412M, 24"

Koristi se za surfanje, gledanje youtube-a i koristilo bi se za igranje samo path of exile 2 (1920x1200 60Hz, 1080p 16:10, trenutno imam između 20 i 35 FPS-a).

Da li je moguće napraviti nadogradnju kupovinom samo grafičke kartice kako bi Path of Exile 2 postao igriv ili je ovaj procesor jednostavno prespor za tako nešto?

Ako je po vašem mišljenju nadogradnja grafičkom moguća, koja bi to bila da mi se računalo ne zapali/razleti?

Hvala.

0 0 hvala 0
15 godina

Za tu igru je, koliko vidim, GTX 1070 dovoljna. Značio bi ti puno više jači procesor. Promijeni samo matičnu ploču i procesor. RAM možeš zadržati jer vidim da ta matična ploča koristi DDR4 memoriju, tako da nju onda imaš. Sada su vrlo jeftini Ryzeni 5 5600 i AM4 matične ploče. Npr. ova ploča je dobra, koju i sam imam, ali sa Ryzen 5 3600 procesorom.

14 godina
Zahvaljujem na odgovoru, recimo za gpu bih najvise izdvojio 250-300e max(novu, ne rabljenu), nvidia po mogučnosti, vidim rtx 3060 (ti?) il neka u tom rangu, samo neznam dal ima veze koji je proizvođač, nes tipa ASUS il nes drugo(dal to uopce ima veze)?
Hvala i lp
17 godina

Novo a ne rabljeno ako već inzistiraš na tome ti je rx 7600 bbuy, bolja kupovina od rtx 3060 svakako, no možda da razmisliš o rabljenoj RTX 3060ti za 250 do 270e ili se protegni na novu RX 6750XT 12gb za 390e ili 370e 7600XT 16gb....

17 godina
hardrock kaže...
samo neznam dal ima veze koji je proizvođač, nes tipa ASUS il nes drugo(dal to uopce ima veze)?
Hvala i lp

Proizvođač je nebitan, no ako cijeniš tišinu gledaj one sa 3 ventilatora, mada i one sa 2 znaju biti tihe, prije kupovine ako ti je to bitno pogledaj review od kartice koju bi kupio kakva je na tom polju, google sve nađe kolega 

4 godine
Momak45 kaže...

Pozdrav svima,

Moje trenutno računalo je:

Matična - MSI Z170A Gaming Pro carbon

Procesor - Intel Core I5-6600K

Hladnjak - Noctua NH-D15S

RAM - 16GB

Grafička - GTX1070 8GB

Kučište – Fractal Design define R5 Black

Napajanje – Corsair 650W RM650i

Monitor - DELL U2412M, 24"

Koristi se za surfanje, gledanje youtube-a i koristilo bi se za igranje samo path of exile 2 (1920x1200 60Hz, 1080p 16:10, trenutno imam između 20 i 35 FPS-a).

Da li je moguće napraviti nadogradnju kupovinom samo grafičke kartice kako bi Path of Exile 2 postao igriv ili je ovaj procesor jednostavno prespor za tako nešto?

Ako je po vašem mišljenju nadogradnja grafičkom moguća, koja bi to bila da mi se računalo ne zapali/razleti?

Hvala.

Poeii je extremno zahtjevan sto za cpu tako i gpu, problem je jos gori jel igra je u early acessu i ima malih problema s sinkronizacijom i svasta nesto!
Ako zelis da ti to donekle ide glatko definitivno moras oboje zamjeniti nedavno smo prijatelju nadogradili 7700k+gtx1080 ti na kojem je takoder poeii umirao!
Ako te ogranicava lova ja bi na tvom mjestu prodao tu gtx 1070 i uzeo neku Radeonku koja ima fsr jer u poeii radi bolje s monitorima koji nemaju sinkronizaciju!
Ako ce te poslje kociti cpu kad skupis jos koji euro prodaj to i kupi nesto novije bilo sta bit ce ti preporod doslovno onako 3x!

Intel i5 14600Kf@6.0Ghz Asrock Z790 Pro Rs Asus Rtx 4070 Ti Super 16gb @3ghz Thermalright Frozen Prism 360mm GskiLL 4x16GB DDR5 6400 cl30 Trident Z5 Samsung 28" LU28R55 4K
8 godina

Izzy, Boris,

Hvala na prijedlozima i savjetima.

Pozdrav.

2 0 hvala 1
14 godina
hardrock kaže...
Zahvaljujem na odgovoru, recimo za gpu bih najvise izdvojio 250-300e max(novu, ne rabljenu), nvidia po mogučnosti, vidim rtx 3060 (ti?) il neka u tom rangu, samo neznam dal ima veze koji je proizvođač, nes tipa ASUS il nes drugo(dal to uopce ima veze)?
Hvala i lp

A gle, ako inzistiraš baš na Nvidia i novo, onda nemaš nekog izbora nego RTX 4060 koja je kod nas oko 340€. Po meni je to fail grafa za taj novac, definitivno. Plus ne vidim ni jedan objektivan razlog za isključivo Nvidiu, ali ok, ako ti tako želiš, to je onda tvoje 😉. 

Alternativa je svakako onda polovna RTX 3070 kojih ima za oko 250 do max 300€ ako si na Nvidia i taj budget. Da se naći redovito i ako ima što više garancije, to je to. Ili eventualno polovna RTX 4060 Ti ako se prodaje za oko 300€, ako tko prodaje. 

Realno je najbolji izbor za oko 250€ rabljena RX 6700\6750 XT kojih sigurno ima ili tipa za oko 300€ neka RX 6800. To je najbolji deal za tu neku kategoriju, govorim o rabljenom. 

A što se tiče ovog ili onog proizvođača, tu se svodi na izvedbu grafe u smislu kvalitete hlađenja ili tišeg hlađenja, duljine jamstva ili nekih estetskih dodataka i slično. Isto tako može biti i kvalitetnije izveden PCB i VRM i slično pa se da malo jače overclockati. To je za average usere manje bitno. Za tebe igra ulogu tipa duljina jamstva i izvedba hlađenja, ako želiš tišu grafu, i to je to. 

Poruka je uređivana zadnji put pon 10.3.2025 12:00 (itomic009).
14 godina

Vjerojatno ću uzeti novu RX 6750XT 12gb, nvidia me drzi vec cca 5 godina pa sam zato... al idem na amd sad pa kud puklo da puklo :D

btw. ne mislim OC gpu

Poruka je uređivana zadnji put ned 9.3.2025 21:24 (hardrock).
9 godina
machine321434 kaže...

Pozdrav svima,

planiram nadogradnju konfiguracije kupljene prije 3 godine:

Sapphire Video Card PULSE AMD RADEON RX 6600 GAMING 8GB GDDR6 HDMI / TRIPLE DP
INTEL Core i5-11400F 2.6GHz LGA1200 Box BX8070811400F
ID-Cooling CPU Cooler - SE-223 BASIC
ASRock MB B560 PRO4, S.1200, DDR4/4800MHz, PCIe 4.0, M.2, HDMI/DP, ATX
Kingston DDR4 FURY Beast, 3600MHz, 2x8, 16GB KF436C17BBK2/16
KINGSTON A2000 1000GB SSD, M.2 2280, NVMe, Read/Write: 2200 / 2000 MB/s, Random Read/Write IOPS 250K/220K
Napajanje Seasonic S12III SS-650GB, 650W Bronze SSR-650GB3
ZALMAN S4 case plus S4_CASE_PLUS

Originalno složeno za 1080p gaming ali u međuvremenu je stari monitor riknuo i kupio sam novi, za 1440p:

GIGABYTE GAMING KVM Monitor 27", SS IPS, QHD 2560x1440@170Hz, AMD FreeSync Premium Pro, 0.5ms (MPRT), 2xHDMI 2.0, 1xDP 1.2, 2xUSB 3.0, 1xUSB-C, Audio, Height Adjustment

S ovim na umu, grafička mi polako postaje bottleneck za novije naslove na željenoj rezoluciji.

Razmišljao sam o upgradeu na AMD Radeon RX 7800 XT, što bi onda povuklo i upgrade napajanja.

Plan mi je da nova grafička potraje idućih 3-5 godina, a u međuvremenu ako bude potrebe, upgradeam procesor.

Zanimaju me mišljenja, savjeti, možda da čekam nove generacije?

Nije mi velika žurba, imam još starih igara na backlogu ali polako sustižem novije naslove i sve teže ih runnam.

Budžet je 400-450€ plus ono što dobijem od prodaje stare grafičke.

Hvala svima na odgovorima, uzet ću po planu RX 7800 XT, Sapphire Pulse model.

Već to će mi bit velik skok s RX 6600, tako da bit ću miran neko vrijeme.

Pričekao sam malo razvoj situacije s novom generacijom ali te cijene su mi ipak malo previše.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice