Može cooler savjet za Ryzen 5 5600x

poruka: 18
|
čitano: 5.939
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina

Kao u naslovu. Temp na CPU mi ide na 95 sa stock coolerom. Može neki savjet što da uzmem. Tnx

0 0 hvala 0
14 godina
Re: Može cooler savjet za Ryzen 5 5600x

Ukoliko ne ideš ganjati neke overclockove, malo optimiziraj napon i dobar si s bilo kojim tower coolerom i s ventom od 12cm pa na dalje. Dakle, pričamo za oko 30 eura pa na više. Ne trebaju ti neki skupi i veliki cooleri.

3 godine

Ponekad bi možda bilo bolje i očistiti ili čak promijeniti kućište a ne cooler, ukoliko je prezatvoreno.

U kojem ti je kućištu taj procesor?

Poruka je uređivana zadnji put pet 4.8.2023 18:02 (notloB).
12 godina

Thermalright Peerless Assassin 120 - 54.19€ sa dostavom u HR. Znaci uopce nemoj nist drugo gledat ak ti stane u kuciste jer ovo je trenutno najbolji cooler na trzistu, kod nas jedva da mozes uzet freezera 34 duo za te novce, a ovaj assasin ga opere uzduz i poprijeko... I kak vele, bilo bi dobro uzet i adekvatno kuciste ak vec imas neko zatvoreno (prednja stranica mesh obavezno).

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina

Imam ovo kučište: https://www.amazon.com/Zalman-Z7-Neo-Controller-Pre-Installed/dp/B07YXXYRTQ

Idem pokušati smanjiti dotok struje sa Ryzen Master. Defaultnoje temp u CoreTemp 60. Kad pokrenem superzahtjevnu igru 93 mi dođe nakon 10 minuta.

Poruka je uređivana zadnji put pet 4.8.2023 19:32 (Neznalica121212).

0 0 hvala 0
12 godina

Igrica sad radi na 66 stupnjeva kad sam smanji CPU voltage... Hvala dečki!

1 0 hvala 0
3 godine
Neznalica121212 kaže...

Imam ovo kučište: https://www.amazon.com/Zalman-Z7-Neo-Controller-Pre-Installed/dp/B07YXXYRTQ

Idem pokušati smanjiti dotok struje sa Ryzen Master. Defaultnoje temp u CoreTemp 60. Kad pokrenem superzahtjevnu igru 93 mi dođe nakon 10 minuta.

Ne znam, čini mi se restriktivno naprijed iako ima tri venta pitanje je koliko je restriktivno sa strane i naprijed, ne kontam po slici, pokušaj za probu skinuti prednju masku i vidjeti hoće li se spustiti temperature i koliko pa procijeni sam isplatili se mijenjati kućište ili hladnjak, ima i jeftinijih kućišna s meshom naprijed pa vidi.

12 godina
notloB kaže...
Neznalica121212 kaže...

Ne znam, čini mi se restriktivno naprijed iako ima tri venta pitanje je koliko je restriktivno sa strane i naprijed, ne kontam po slici, pokušaj za probu skinuti prednju masku i vidjeti hoće li se spustiti temperature i koliko pa procijeni sam isplatili se mijenjati kućište ili hladnjak, ima i jeftinijih kućišna s meshom naprijed pa vidi.

Nije mi baš jasna svrha ovih ventilatora sprida ako staklo stoji ispred u potpunosti. Nisam obraćao pozornost kad sam kupovao.

12 godina
Neznalica121212 kaže...

Nikakav ryzen master, najbolje sve preko biosa. Ako zelis manje temp onda ostavi sve u biosu na defaultu i poigraj se sa "Curve Optimizer", on ti undervolta proc i tim povecava klok i dobijes bolje performanse i nize temperature... Sad jedino ovisi dal imas dobar primjerak procesora ili losiji, ali pogledaj malo po redditu/ytu u vezi toga i poigraj se.

9 godina
Istina, grije se sa stock coolerom, no, ne bas toliko, ovo mi djeluje previse.

Jesi siguran da je u biosu sve dobro podeseno?
Its just the way of it, son. We all sell our souls sooner or later.
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
Damir22 kaže...
Istina, grije se sa stock coolerom, no, ne bas toliko, ovo mi djeluje previse.

Jesi siguran da je u biosu sve dobro podeseno?

Danas sam ugradio novi procesor, tako da sam morao update-ati bios, jer nije radio Ryzen 5 5600x na Asus 350 plus. Sad da li je nad defaultu za ovaj procesor ili ne, neznam. Ne sjećam se da sam prije nešto dirao bios. Preporučaš mi da se vratim u bios i podesim na default?

9 godina
Probaj, nista ne mozes izgubiti.

Lako kasnije bios podesis, poigras se s pbo i krivuljama, istina ja imam non x, i s stock coolerom pod normalnim loadom je isao oko 60-65, idle oko 40C. Ne vjeruj da su podatci tocni, po sjecanju pisem ali tu negdje.

E sad obicni i x nisu toliko razliciti da bi temperature bile 20-30c vece s istim coolerom.

Onda sam stavio aio i sad je to 40-50c u igrama, na sobnoj temperaturi od 35c :)
Poruka je uređivana zadnji put pet 4.8.2023 21:38 (Damir22).
Moj PC  
0 0 hvala 1
12 godina

Odlijepio sam prednje staklo, temperatura je sad dodatnih -10 stupnjeva. Idle mi stoji na nekih 44 sa stock coolerom.

2 0 hvala 0
3 godine
Neznalica121212 kaže...

Odlijepio sam prednje staklo, temperatura je sad dodatnih -10 stupnjeva. Idle mi stoji na nekih 44 sa stock coolerom.

Ajme, sad će biti prašine, što će reći žena.

12 godina
notloB kaže...
Neznalica121212 kaže...

Ajme, sad će biti prašine, što će reći žena.

S vremena na vrijeme ja počistim taj dio iza, tako da mislim da neće biti problema. :)

9 godina
Neznalica121212 kaže...

Nazalost, vec dosta vremena proizvodjaci kucista prednost daju staklu i fancy rgb fanovima na prednoj stranici, ignorirajuci potrebu da zrak ulazi s te strane u kuciste.

Posebice ova jeftina i srednja klasa, ima krasnih kucista, ali po pitanju flowa su katastrofa.

A bez dobrog flowa i najbolji cooleri su daleko manje ucinkoviti.

4 godine

Uzmi pošteni hladnjak i temperature će biti još niže a sam PC praktički nečujan. Za 30 eura dobiješ AK400.

12 godina

Mislim da ću to napraviti kad OC-am nekad. ~60-65 temp na maxu mi nije trenutno nešto zabrinjavajuće.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice