Definitivno previse zadataka za premalo vremena.
Matura 2017.
- poruka: 262
- |
- čitano: 108.154
- |
- moderatori:
DrNasty, pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
Bilo je vrlo malo poklonjenih bodova, skoro nista, obicno je neki zadatak od 30 ucenika 20% nije zavrsilo razred, koliko ih je zavrsilo? A sad je s postocima bio onaj alkohol i isparavanje da moras malo upregnut sta se za koliko smanji, nije uopce bilo sredisnjeg i obodnog kuta kruznice, a ja sam kod ponavljanja potpuno krivu taktiku ocito primjenio i potpuno krive zadatke rjesavao. U jednom trenutku sam zablokiro, nisam znao kak se tocno ponasa dijagonala u odnosu na kut koji sjece itd.. Stvarno sam mogao bolje nakon 4 godine matematicke.
A naravno ima i glupih gresaka, ne znam koji vrag me tjeral da na y os kod grafa sta je trebalo nacrtati idem pisat 2rpi, 4rpi ...
Meni osobno je takodjer bilo premalo vremena. Zadnji zadatak jedva da sam pogledao. Bilo pola sata do kraja a ja sam imao zadnja 3 zadatka pa sam svaki rjesavao na brzinu i na kraju sve skupa nista. Onaj s tezisnicom mi prvo trebalo neko vrijeme da si predocim. Po meni ove godine matematika puno puno teza u odnosu na prosli ljetni a usudio bi se reci i opcenito prosle rokove.
Mene je baš poklopilo gradivo koje mi najbolje ide, danas sam riješio bolje od bilo koje prijašnje mature koje sam doma rješavao.
Samo je ovo definitivno premalo vremena, zadnja 2-3 zadatka nisam ni gledao i nekoliko sam ih preskočio a završio sam taman u 11:45.
Evo sad me tjesi da i je i ostalima bilo tako, ali fakat ne znam dal meni treba fer i njegova matematika u zivotu nakon kaj tamo nisam znao jebenu maturu.
Evo sad me tjesi da i je i ostalima bilo tako, ali fakat ne znam dal meni treba fer i njegova matematika u zivotu nakon kaj tamo nisam znao jebenu maturu.
Tim se pitanjem i ja sada bavim, al znam da na feru nema bas previse geometrije koja mi nije jaca strana, vec je tamo matematika nesto potpuno drugacije od srednje i cini mi se puno zanimljivija.. tako i ako upadnem sad poslije mat (trenutno sam 203., a fiz cu imat oko 80%), okusat cu se pa cemo vidjet. Ako ne, dvoumim se izmedu elektro u Rijeci i strojarstva u Zagrebu.
Također, bilo mi je kao i svima ostalima. Premalo vremena, previše zadataka, nisam bio na razini, a nadao sam se preko 85 %, a sad ne znam koliko ocekivat, vjerojatno oko 60%.
Mislim da i stres ovdje ima vaznu ulogu, pogotovo sok na sto vidis sta su ti servirali i kakva je ta tezina zadataka naspram prijasnjih matura. Vrijeme je bilo kljucan faktor kojega je u najmanju ruku nedostajalo barem jedan sat. Prijasnje mature sam mogao rijesiti sve unutar dva sata i provjeriti rezultate, ovdje to nije bio slucaj.
Vjerojatno je nasa generacija bila pokusni kunic, jer su nakon proslogodinje mature koja je bila smijesna naspram ove, servirali ovo, pa ce sljedeca godina biti laksa. Ne znam, stvarno sam se temeljito pripremao, al ocigledno sam "omasio ceo fudbal".
Zadnjih par godina daju sve lakse i lakse testove, zavrsavajuci niz sa proslom, i sad nas testiraju sa gotovo natjecateljskim testom, ocito trazeci "zlatnu sredinu", no ipak su se po meni malo precijenili. Iduca ce godina sigurno biti laksa, i ja sam opet, kao i uvijek, uhvatio macka za rep.
Prosle je godine za fer trebalo oko 770 bodova, nadam se da ce ove godine bit najvise 740-750 zbog ovakve matematike, inace se mogu pozdravit s ferom..
Zadnjih par godina daju sve lakse i lakse testove, zavrsavajuci niz sa proslom, i sad nas testiraju sa gotovo natjecateljskim testom, ocito trazeci "zlatnu sredinu", no ipak su se po meni malo precijenili. Iduca ce godina sigurno biti laksa, i ja sam opet, kao i uvijek, uhvatio macka za rep.
Prosle je godine za fer trebalo oko 770 bodova, nadam se da ce ove godine bit najvise 740-750 zbog ovakve matematike, inace se mogu pozdravit s ferom..
Hoće sigurno, ako ne i još niže jer ove godine su sj*bali i fiziku i matematiku a to je najvažinije za fer
Sve u svemu, ako upadnem bit će čisti fotofinish, što je najtužnije očito moram prekosutra na hrvatski lovit bodove, treba se sad bacit na učenje jer mi je trenutno znanje 0, no ovo nikako nisam očekivao, ako budem ispod crte proklinjat ću tu matematiku iako sam dosad mislio da mi je ona jedan od aduta :D
Sve u svemu, ako upadnem bit će čisti fotofinish, što je najtužnije očito moram prekosutra na hrvatski lovit bodove, treba se sad bacit na učenje jer mi je trenutno znanje 0, no ovo nikako nisam očekivao, ako budem ispod crte proklinjat ću tu matematiku iako sam dosad mislio da mi je ona jedan od aduta :D
Uopće ne znam ima li toliko lumenih da su danas matematiku rijesili preko 90%. Možda ekipa sa državnog ili iz MIOCa, ali i oni se žale koliko vidim. I ja se moram sada izvačiti na hrvatski, na to sam dosao...
Uopće ne znam ima li toliko lumenih da su danas matematiku rijesili preko 90%. Možda ekipa sa državnog ili iz MIOCa, ali i oni se žale koliko vidim. I ja se moram sada izvačiti na hrvatski, na to sam dosao...
Kao netko iz MIOC-a mogu reci da je bila teska matematika i da se i mi isto zalimo. Ocekivo sam da cu imati 95%, a sad sam siguran da necu. Sada se nadam 80%.
Nemojte se tolko stresirati, ako je stvarno bilo svima tako tesko bit ce nizi pragovi. FER prima 600 i nesto studenata i to je to nemaju oni nikakve uvjete, osim da niste pali nesto. Vazno je kako ste napisali naspram ostalih.

I samo da se zna, nije matematika na FER-u nista posebno teska kao sto je to razglaseno. Jedina je stvar da ima jako puno gradiva koje se obradi u kratkom vremenu tako da je preporucljivo uciti svaki dan da nebi usli u zaostatak, a ako uđete u zaostatak onda vec mozete racunati na ponovni upis. I cijela MAT1 je većinom gradivo srednje škole (kompleksni brojevi, funkcije, limesi, nizovi, derivacije, ekstremi funkcije, integrali) samo matrice i determinante nisu gradivo srednje škole. Tako da nemojte se bojati matematike na FER-u.

dečki najgore vam se sekirat, ništa od toga pozitivno nećete dobit
Jos nisu objavili ispit/rjesenja iz matematike, ili? jer sad me stvarno zaintrigiralo sto je to toliko tesko bilo. znajuc kako se svake godine kmeci kako je tesko, vjerojatno je i sad ista prica. najfascinantnije je da se nakon svih ovih godina sto se drzavna matura odrzava niste naucili (a ni novinari), da je prosjecna ocjena uvijek 3 i da ne govori apsolutno nista. velika vecina bi pala kad bi se za pozitivnu ocjenu primjenjivalo pravilo 50%+1 kao na klasicnim ispitima. Zato se ne tribate nista brinit, jer ako velika vecina napise lose, to je odlicna vijest za vas, samo ce se kriteriji spustit jos nize.
Iskreno, zadaci mi nisu bili toliko teski, ali je bilo jako malo njih kojih se moglo napamet ili na kalkulator rijesit u odnosu na prosle mature i jednostavno ih je bilo previse. Smijesno mi je to sto i fizika traje 3 sata jer se to moglo skoro pola ispita rijesit napamet i bilo je manje zadataka.

Izasla rjesenja...
Od 50 -57 % ce bit
Hrvatski... Gadim se sam sebi koliko sam toga bubnuo bezveze.
Jel zna netko hoce li priznavati u 17. broj s decimalama, otkud meni ideja odjednom tada da puls mora bit cijeli broj..
I 24.2., valjda je ok ako smo samo napisali x = logab, a ne bas koordinate nultocke, jel jos itko tako stavio?
Mislim da bi trebali oboje priznati, pogotovo taj 24.2. jer se podrazumijeva da je y = 0 kada se traze nultocke.
Dosta gluposti napravio u matematici, bit će čvrstih 45-50%.
Puls stavio u decimalnim, za minimum one funkcije stavio koordinate tjemena umjesto samo Y=-3 i tako dalje.
Zadovoljan s obzirom da sam izašao iz strukovne škole sa 2 iz matematike i nisam išao na nikakve pripreme.
Sta je najjace, uz sastavljanje nekolicinu zadataka koji su dvosmisleni i nejasni, oni za onaj sat stave prvo rjesenje 7:18, i sad promijene u 6:42. Toliko o ljudima koji ne znaju rjesenje ni zadataka koje su sami sastavljali..
A sto se tice hrvatskog, ne bih komentirao, za mene je pola testa bio loto listic :D
Da li će priznati odgovor ako sam zapisao u obliku razlomka, a oni u rješenjima u decimalni broj ali u zadatku ništa nije naglašeno?
Da li će priznati odgovor ako sam zapisao u obliku razlomka, a oni u rješenjima u decimalni broj ali u zadatku ništa nije naglašeno?
Moraju, uvijek su priznavali, skraceni razlomak do kraja je ionako tocniji zapis od decimalnog..
Ako priznaju ovo s nultočkom i što sam graf malo podebljao (slučajno mi je došla "špica", a to znam da se ne tolerira, pa sam ju kao "uglačao") onda sam na oko 75%, hrv B razina možda malo više pjesnika, ali kaj je tu je. Gdje sam se dvoumio, svugdje sam krivo zaokružio.
Matisom nisam odusevljen bas nimalo.. Nije bas bilo poklonjenih bodova kao inace
Hrv standardno, nešto se zna, nešto pogađanje, prolaz sigurno, ionako ne nosi ništa za tehnicke fakultete