Izrada kutija za zvučnike

poruka: 50
|
čitano: 41.279
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan

Pozdrav svima.

E ovako imam par drivera RCF 15" i sada želim napraviti kutiju za njih.Znam da već ima dosta tema o samogradnji zvučnika,većinu sam pročitao ali i dalje nisam siguran u neke stvari oko izrade kutija a želim to napraviti kako treba.Pa sam odlučio pokrenuti novu temu jer sam vidjeo da na ovom forumu ima dosta stručnjaka koji se baš razumiju u elektrotehniku i akustiku pa bih vas zamolio za pomoć.Ubacit ću par slikica i parametre zvučnika koje sam pronašao u tabeli.Kutiju namjeravam izraditi od iverice debljine 18mm jer mogu dobiti 5m kvadratnih za 20e i jos dodatnih 3e za sječenje.Korisitio sam program WinISD za proračun volumena kutije,ako neko ima vise iskustva sa tim programom zamolio bi ga da provjeri dali sam ispravno unio parametre.WinISD mi izbaci 94.1L a u tablicama imam podataka da mi treba kutija oko 100l sto je tu negdje.sad me zanima kako da postavim odnos stranica da to sto bolje zvuci,kolike otvore da postavim i gdje tacno.Svaka pomoć je dobro došla.Hvala

RCF zvucnici RCF zvucnici
Specifikacije Specifikacije
rcf rcf
Parametri 1 Parametri 1
Parametri 2 Parametri 2
Parametri 3 Parametri 3
Parametri 4 Parametri 4
WinISD1 WinISD1
Poruka je uređivana zadnji put pet 23.8.2013 22:14 (killer223).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Re: Izrada kutija za zvučnike

Evo jos slikica iz WinISD-a.Ovim driverima odgovara bassreflex kutija (tako pise u tabeli).Dosada nisam izrađivao bassrefleks kutije,izrađivao sam samo kompresione jer su više odgovarale driverima koje sam imao prije.Eh sad zanima me sta je tuning frequency i kako to da podesim da sto bolje zvuči,želim imati dobar bass.Program mi je prvobitno izbacio da bassreflex otvor treba da bude 10cm ali ja sam stavio 2 otvora po 5cm nadam se da to nista ne mijenja.

WinISD1 WinISD1
WinISD2 WinISD2
WinISD3 WinISD3
WinISD4 WinISD4
14 godina
protjeran

Kolko vidim, to su sirokopojansni zvucnici, ne znam kak bude zvucalo ako na tome mislis slusati glazbu.

Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Koja je namjena ovih zvučnika.imao sam prije slične eminence zvučnike oni su zahtijevali kompresionu kutiju i to sam im i napravio,jedan lik mi je napravio skretnicu ubacio sam dva visokotonca i fino je bilo ali nikad je nisam mogao iskoristiti kako treba jer mi pojačalo nije dozvoljavalo da pojacam,imam veoma osjetljivo uho i osjetim i najmanju distorziju.bilo je preslabo za njih 2x60w ali na pojačalu od mog prijatelja koje je bilo 2x110w rms pjevali su predivno cak su tresli i cijelu sobu kada bi pojacali bas na pojacalu,ma nevjerovatni su bili,al posto nisam imao svoje pojačalo prodao sam ih al eto sad imam mašinu :) evo slika.Uglavnom svako mišljenje je dobro došlo.Hvala

Makina 1 Makina 1
Makina 2 Makina 2
Makina 3 Makina 3
14 godina
protjeran

Takvi zvucnici se upotrebljavaju za razglas. Velis da imas jako osjetljivo uho, hm...

Fali ti jos i visokotonac, ali ni onda to ne bude ni blizu hi-fi zvuka. Kod takvih zvucnika je bitnija snaga, nego kvaliteta.

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Oni su imali svoje kutije koje je predpostavljam radio neki amater.Ali kutije su bile ogromne a i nisu nesto izgledne bile pa sam samo drivere povadio.Pogledaj kakvi su namotaji na skretnicama kao da ih je dijete motalo al sve cu ja to sredit bitno mi je da imam tiskanu pločicu, mislim namotat ih ponovno u odgovarajućem broju namotaja i sa odgovarajućom žicom,zamijenio bi i ove kondezatore po potrebi.znam da imaju te neke rezne frekvencije ali ja to neznam ustimati. Evo slika sta je bilo sve upakovano.Ovi driveri od 10" su neki srednji tonovi jedan od njih je stradao (krcka u njemu) a i užasno izgledaju,a ove horne neznam dali je to pogodno za sobu nesviđa mi se njihov zvuk kao da se "zaderu" na određenim tonovima (mozda je to radi skretnica).Planiram zasad napravit kutiju koja odgovara ovim zvucnicima i sastavit je šarafima ništa lijepljenje za sad.Pa ću tada probat skretnicu s vana spojit na njih i onda experimentirat sa visokotoncima a mozda i neki srednji ton još da ubacim.Na zadnjoj slici imam neke visokotonce fini su samo neznam kako ce se čut u odnocu na 15ke.

14 godina
neaktivan

A ovo o osjetljivom uhu.Nisam neki audiofil ali čujem te neke sitnice u zvuku koje većina nečuje,ima ljudi koji samo odšrafe pojačalo do daske i misle da je to muzika.ja osjetim kad je zvučniku dosta ili kad je pojačalu dosta.Imam zvučne kutije iz 1983godine sa 10" driverima i dva visokotonca.snaga kutija je 2x80w rms.kod mene su 5 godina i jos im nista nije.Zvuk na njima je odličan i sasvim dovoljan za moje potrebe ali eto nekako imam želju da napravim ove kutije sa 15" driverima

15 godina

ja sam imo do sad znaci celestion mk 2 cijenjene zvucnike. prodaju se po 700kn komad. i stvarno su predivan zvuk imali. ali kako sam preso s linije 2x30W na 2x100W rms nisam mogo izvuc ono sta sam htio.

I bila je neka festa na otvorenom i nema sanse da sam htio palit original zvucnike.

tako da sad u tim kutijama su jbl zvucnici 4ohm 100W za auto. takoder imo sam originalne skretnice od jbl i visokotonce. ali pustio sam u kutijama original skretnice od celestiona i njegove visokotonce. i ima ljepsi zvuk nego sa original skretnicama...

ako se pitate zasto sam ostavio papirnate visokotonce a ne stavio od jbl. zato jer su papirnati i imaju ljepsi zvuk od jbl i svaki zvuk se ljepo cuje.

osim sta sad moram pazit sa kontrolom basa na pojacalu jer inace pocnem rastavljat sobu si. jer kutija za ove jbl je mrvicu mala ali kako ima original port mu malo pomaze.

slike uskoro ;)

a i u planu su nove kutije uskoro i da celestione vratim di im je mjesto

Da dodam ako radite kutije dajte ih radite od mediapana ;)

zasto e pa nemorate ih mazat s katranom. duze traju od iverica. i bolje upijaju zvuk. imaju manje pore nego iverica itd itd.

samo ce vam bit teza kutija ali isplati se za kilu

Poruka je uređivana zadnji put pet 23.8.2013 23:44 (Lacko).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

ja sam planirao uzeti ivericu jer je cijena prihvatljiva.madiapan neznam koliko košta al kod nas je inace 9e kvadrat iverice najlošije :).ovo sto sam ja nasao je jack pot :).mene zabrinjava to što ovi driveri traže bassreflex kutiju a ja je nisam dosada pravio.Izracunao sam nešto u WinISD programu po parametrima koje sam uzeo iz tablica.Bilo bi lijepo kada bi neko to provjerio jer nisam siguran u da sam sve dobro unio.Najviše me brinu parametri "Pe" i "dia".za "Pe" sam stavo rms snagu zvucnika 150w a u tablicam pise da je to 200w a za "dia" sam stavio "D" iz tablica.Ako mi to neko moze razjasniti bio bi u zahvaln.I ovaj parametar "Le" (mH) za ove moje zvucnike izgleda nije dat pise 0.0 u tablicama.Ima li to velikog uticaja.

Poruka je uređivana zadnji put sub 24.8.2013 0:05 (killer223).
15 godina

pomogo bi ti ali inace sam radio samo kutije za subove sa burazom. po litrazi jer kad kupis sub dobijes koliko litara mora imat kutija i the end.

tako da tu ti nebi mogo pomoc bas :/

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
killer223 kaže...

Koja je namjena ovih zvučnika.imao sam prije slične eminence zvučnike oni su zahtijevali kompresionu kutiju i to sam im i napravio,jedan lik mi je napravio skretnicu ubacio sam dva visokotonca i fino je bilo ali nikad je nisam mogao iskoristiti kako treba jer mi pojačalo nije dozvoljavalo da pojacam,imam veoma osjetljivo uho i osjetim i najmanju distorziju.bilo je preslabo za njih 2x60w ali na pojačalu od mog prijatelja koje je bilo 2x110w rms pjevali su predivno cak su tresli i cijelu sobu kada bi pojacali bas na pojacalu,ma nevjerovatni su bili,al posto nisam imao svoje pojačalo prodao sam ih al eto sad imam mašinu :) evo slika.Uglavnom svako mišljenje je dobro došlo.Hvala

koji je ovo model pojačala?ja imam gramofon,tuner,kazetofon,pojačalo i 2 zvučnika od sansuia ali je drukčiji logo pa mislim da je lažnjak :/

Vidio sam...

Roses are red,my screen is blue,and I'm sitting here thinking WTF did I do?
Poruka je uređivana zadnji put sub 24.8.2013 10:57 (kivic15).
14 godina
neaktivan

Program mi izbaci 95l  a u tablicama od oih zvucnika pise da im treba 100l bassreflex kutija.znaci tu je to negdje.eh sad me zanima dali mogu nesto zeznuti sa odnosom stranica.Planirao sam visina x širina x dubina da bude 60x50x35cm.

14 godina
neaktivan

Ovakav je logo kod mene.

12 godina
neaktivan

u mene je ovakav (samo je bijela pozadina,a crna slova)

Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Moje pojačalo je predstavljeno 1987 i proizvodilo se do 1991.mozda ti imas neki noviji model.sansui je mijenjao logo kroz godine.koji je model pojačalo kod tebe da vidim kakvo je

12 godina
neaktivan

znam da je i moj i tvoj logo oriđiđi,samo stari kaze da nezna je li original jer je neka žnj zemlja proizvodnje....trazim po googleu,pa ti javim koji je model :) (kupljeno je u njemackuoj,80-tih)

mislim da se radi o A-700 ili nekom sličnom modelu!trenutno koristim sony str-gx290

Poruka je uređivana zadnji put sub 24.8.2013 18:02 (kivic15).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

fina su ti pojačala.Sony je prelijep.Nego razumiješ li se ti u izradu zvučnih kutija da me savjetuješ :).Sve izračunam al neznam dali je to to pa da mi je neko ko se razumije u to da mi potvrdi.

12 godina
neaktivan

imam dosta zvučnika od kazetofona starih,pa bi i mene netko mogao savjetovati kako napravit od njih nešto...(i imam jedan ''sankei'' kazetofon....sve mi se čini da je ostao samo jedan na svijetu i to kod mene xD) inače imam 2 hifi sustava...(sony-technics-technics i 4x sansui)

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Hvala pročitat cu sta ovdje ima

14 godina

Te 15ce koje ti imaš ima moj lega,to su ustvari srednjotonci(kod lege se tako ponašaju isti model su) i on ih koristi za razglas 4 komada ima.Moram se zaletit do njega pa ti poslikat njegove kutije da vidiš.

evilmage007@gmail.com skype evilmage007
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Ajd ako ti nije problem slikaj to i ako nije problem da premjeris kutije da vidim i dimenzije.Unaprijed hvala.

Poruka je uređivana zadnji put sub 24.8.2013 22:17 (killer223).
14 godina
killer223 kaže...

Ajd ako ti nije problem slikaj to i ako nije problem da premjeris kutije da vidim i dimenzije.Unaprijed hvala.

Nije problem,vidjet ću hoću li sutra stići(idem na airsoft) ako nestignem sutra onda u ponedjeljak budem to odradio.

14 godina
neaktivan

Imam ovako nešto u planu.Zapremina ovih kutija sa slike je po 100l.Kod mene ce biti malo drugacije dimenzije nece biti ovoliko duboka i bit će malo veća visina al to je sve par centimetara i otvori će biti 2x5cm.Šta vi mislite?

Poruka je uređivana zadnji put ned 25.8.2013 0:02 (killer223).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
killer223 kaže...

Imam ovako nešto u planu.Zapremina ovih kutija sa slike je po 100l.Kod mene ce biti malo drugacije dimenzije nece biti ovoliko duboka i bit će malo veća visina al to je sve par centimetara i otvori će biti 2x5cm.Šta vi mislite?

Slične tim kutijama su od frenda,kod njega su 4x5cm rupe,bolje ti je da je dublja kutija bit će bolji zvuk.

14 godina
neaktivan

dajte ljudi pomozite da to napravim kako spada :)

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Evo kutije su konačno gotove.Zvukom sam prezadovoljan a sto se tiče snage doslovno razbijaju :).

Moj PC  
8 0 hvala 0
13 godina

Kolega mozes li malo opisati postupak izrade, staviti jos koju sliku...

I Love Milka
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

Kolega 1950 killer ..mislim da ti kolega koji je radio nema bas sta napisat jer je prejednostavno .... 4 daske fino obrađene i odrezane  ..izbušene rupe određenog promjera za svaki zvučnik postavljeno učvrščeno  vidama i izvučeni kablovi vanka ..to je to nema neke filozofije ...

Kolega koji je radio: odlicno samo niej lipo vidjeti te  vide ... savjet .. karbon foliju .... bit ce preekstra

NA OVOM FORUMU SVAKI PUT KAD OTVORIM NOVU TEMU ILI NESTO PITAM MORAM DVA PUTA PITATI TJ PONOVITI DA BI MI NETKO ODGOVORIO...PA PITAM SE PITAM ZAŠTO :/
13 godina
Cek on nije stavljao nikakve drivere itd u kutiju, nego samo te zvucnike izveo kroz kutiju vani, kakve su dimenzije kutija potrebne?
I Love Milka
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice