Akumulator + Autopojacalo = Portable Sound Systeme

poruka: 11
|
čitano: 3.447
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan

Pozdrav! Dakle imam Magnat Ultra 2000 pojacalo i spojio san zvucnike Jvc Sp- UxS75 zvucnike u kuci (preko napanjanja od kompjutera)

i sad me zanima koji akumulator mi treba da bih to mogao nositi vanka da izdrzi neka 3-4 sata... 

Zvucnici: Power Handling Capacity 60W, 6Ω

Puno Hvala!

Only easy day was yesterday!
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Jedan akumulator od 45 Ah bu bio i više nego dovoljan.

Moj PC  
1 0 hvala 1
14 godina
neaktivan
Re: Akumulator + Autopojacalo = Portable Sound Sys

hvala. a koliko po ampera (po satu) trosi pojacalo i zvucnici za 1 sat otprilike?

14 godina
neaktivan

A čuj, ovak otprilike bih reko da buš vukao oko 4A, 5-6A kad bass lupi sumnjam da buš pojačalo na max snazi tjeral.

Moj PC  
1 0 hvala 1
18 godina
neaktivan

pa sada to je ako gledaš oznaku "60w" na 12v to bi značilo 5A, za npr 45Ah bi to bilo 5 sati

ali mi je iskustvo pokazalo da taj proračun nema veze s vezom

mislim uvijek će trajati puno dulje nego proračunato

frend je izvadio auto pojačalo i stavio u kanister za vodu sa zvučnicima i mislim 15ah baterije

nešto smo proračunali da će 2-3 sata radit

za zadnji dan škole je radio 9 sati bez punjenja

Ovo je moj potpis...
Moj PC  
1 0 hvala 1
14 godina
neaktivan

A gle, 4 A na 12 V to je 48 W, a on ima 2 zvučnika, svaki 60 W i sumnjam da budu tiho slušali muziku.

Moj PC  
1 0 hvala 1
18 godina
neaktivan

a ono računaj da je tih 48w ili 60w za sinusoidalni valni oblik (kakav glazba je) u trenutku kada je sin=1 to jest kada je vrh - u tom trenutku je to ta potrošnja pa bi prava vrijednost bila korjena iz 2 manje
još računaj da muzika nije stalni sinusni oblik nego npr potrošnja će biti max kada udari bas, ali bas udari jednom po sekundi pa je to još manje i ima tiših i glasnijih djelova (a samo na glasnijem djelu je max potrošnja)... nakupi se tih ne trošenih djelova

Ovo je moj potpis...
Moj PC  
2 0 hvala 1
14 godina
neaktivan
dantex kaže...

a ono računaj da je tih 48w ili 60w za sinusoidalni valni oblik (kakav glazba je) u trenutku kada je sin=1 to jest kada je vrh - u tom trenutku je to ta potrošnja pa bi prava vrijednost bila korjena iz 2 manje
još računaj da muzika nije stalni sinusni oblik nego npr potrošnja će biti max kada udari bas, ali bas udari jednom po sekundi pa je to još manje i ima tiših i glasnijih djelova (a samo na glasnijem djelu je max potrošnja)... nakupi se tih ne trošenih djelova

Slažem se sa navedenim, samo sam to zanemario kako bi što jednostavnije predočio autoru teme moguću potrošnju. 

18 godina
neaktivan

ma znam, poanta je što se ne može lako predviditi, treba metodu pokušaja i promašaja

Ovo je moj potpis...
Moj PC  
1 0 hvala 1
18 godina

Osigurač je na tom pojačalu 20A dakle ne bi smio vuči preko toga pa da ga neznam kako pojačaš, bar ne duže od koje mikrosekunde. To ti je ono, worst case scenario.

Dakle sa akumulatorom od 45Ah, držat će bar 2 sata.

U praksi i dosta više. Ti zvučnici su 6 oma, pojačalo je dosta slabo na 6 oma pa će trošiti još manje, sve skupa nekih 80ak W. Ako ti je aku na 13.8V (puni aku) onda će to piti malo manje od 6A, recimo 6. 45/6 nam daje 7 i pol sati. Sve je to onako cca ali ja bih rekao da imaš 7 sati fore sa tim akumulatorom ako je pun.

Valdja nisam negdje fulao u računu :D

DIY projekti: http://vidosprojects.freei.me/

2 0 hvala 1
14 godina
neaktivan

Hvala svima!

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka: