Trebao bi mi kod za mod_rewrite, za friendly urls

poruka: 11
|
čitano: 2.404
|
moderatori: Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan

Trebam kod za mod_rewrite, imam datoteku opsirnije.php, i zelio bih da mi linkovi na vijest budu tipa http://www.urldostr.com/vijesti/sport/neki-naslov-vijesti/ umjesto opsirnije.php?kategorija=sport&naslov=nekinaslovvijesti, ali nikako nemogu da skontam ono sto sam nasao pomoću googlea , može li mi neko napisati kod?

k1.c0
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
RE: Trebao bi mi kod za mod_rewrite, za friendly u
k1c0 kaže...

Trebam kod za mod_rewrite, imam datoteku opsirnije.php, i zelio bih da mi linkovi na vijest budu tipa http://www.urldostr.com/vijesti/sport/neki-naslov-vijesti/ umjesto opsirnije.php?kategorija=sport&naslov=nekinaslovvijesti, ali nikako nemogu da skontam ono sto sam nasao pomoću googlea , može li mi neko napisati kod?

Joomla?

TrustNo1
17 godina
neaktivan
Miki77 kaže...
k1c0 kaže...

Joomla?

Grrrrr!!!! Joooj, kako me sekiraju ovakvi odgovori!!

Jel bi ti pristao na riješenje automehaničara koji ti na problem pokvarenog svijetla kaže da kupiš novi auto?!?!?!

Aj šuti ak ne znaš...

Ono što tebi treba se može odraditi putem .htaccess fileova ili, osobno moj izbor jer daje veću fleksibilnost pri izradi stranica, kombinacija .htaccess filea koji radi basic rewrite i php router-rewrite engine koji ti parsa URL stringove i kreira određenu strukturu parametara prema kojima se include-aju pojedini fileovi.

Baš sam ovih dana napisao jedan takav engine koji je dio mog frameworka ali mislim da je to malo prekomplicirano ako si tek krenuo sa programiranjem.

Da se vratim na problem...

Dodaj u .htaccess file ovakve redove:

RewriteEngine On // Uključuje reqrite engine ako nije uključen

RewriteRule /vijesti/([a-zA-Z0-9-_\.]+)/([a-zA-Z0-9-_\.])/ /opsirnije.php?cat=$1&article=$2 // Ovo su pravila za rewrite

dr. Mito Korupcija, doktor političkih znanosti.
Poruka je uređivana zadnji put uto 23.2.2010 21:47 (coder_).
16 godina
neaktivan

znao sam da to trebam preko .htaccess-a ali nisam znao kako hvala na odgovoru

EDIT: javlja mi grešku:

Internal Server Error

The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.

Please contact the server administrator, webmaster@localhost and inform them of the time the error occurred, and anything you might have done that may have caused the error.

More information about this error may be available in the server error log.

k1.c0
Poruka je uređivana zadnji put sri 24.2.2010 15:58 (k1c0).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
k1c0 kaže...

znao sam da to trebam preko .htaccess-a ali nisam znao kako hvala na odgovoru

EDIT: javlja mi grešku:

Internal Server Error

The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.

Please contact the server administrator, webmaster@localhost and inform them of the time the error occurred, and anything you might have done that may have caused the error.

More information about this error may be available in the server error log.

Sada ću ja prostudirati u čem je fora..

Eehee...sad sam skontao u čem je fora. Nisam ja to dosta dugo radio samo preko .htaccess fileova pa otuda pogreška..

Evo, ovo ti recimo kod mene radi

RewriteEngine On

RewriteBase /folder-u-kojem-su-fileovi

RewriteRule vijesti/([a-zA-Z0-9\-_\.]+)/([a-zA-Z0-9\-_\.]+) opsirnije.php?cat=$1&article=$2

E sad, stvar je u tome da ako su ti fileove unutar nekog foldera, moraš koristiti RewriteBase.

Dakle ako imaš index.php unutar foldera "test" koji je u server root folderu, onda ti RewriteBase treba biti:

RewriteBase /test

Poruka je uređivana zadnji put sri 24.2.2010 19:10 (coder_).
16 godina
neaktivan

oprosti što te dušim, ali neznam na kojem je url-u novost gdje je kategorija sport,a naslov Lorem Ipsum, polja u bazi su mi kategorija i naslov. ima li ikakve veze sa onim varijablama $1 i $2

k1.c0
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
k1c0 kaže...

oprosti što te dušim, ali neznam na kojem je url-u novost gdje je kategorija sport,a naslov Lorem Ipsum, polja u bazi su mi kategorija i naslov. ima li ikakve veze sa onim varijablama $1 i $2

Nisam baš siguran da te razumijem. Možeš malo detaljnije razjasniti svoj problem.

Gle, ako imaš vijesti, onda je logično da ti treba informacija u kojoj se kategoriji nalazi vijesti i koji je unikatni naziv vijesti kako bi mogao dohvatiti sadržaj iz baze.

16 godina
neaktivan

evo umjesto naslova neka mi bude id vijesti.

zanci imam neku vijesti opsirnije.php?kategorija=sport&id=19 , i želio bih preko .htaccessa napraviti SEO {pretty url's} da  mi umjesto toga opsirnije.php?kategorija=sport&id=19  bude http://localhost/CMS/sport/19/ , CMS mi je folder u kojem se nalaze ove datoteke. koristim wamp server i aktivirao sam mod_rewrite u postavkama apachea.

k1.c0
17 godina

to coder:

Oooookeeeej momak! O cem ti?! Kao prvo nisam nista odgovorio nego samo pitao...znas ono razlika upitnik i usklicnik...

No, nije mi jasno cemu galama, zivciranje, bla bla i ostalo...

Nego da se vratim na temu...

Ispravljanje tih url-ova mozes napraviti pomocu ARTIO komponente.

Ja sam to instalirao i svi linkovi su u obliku koji trazis. 

TrustNo1

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Bila tema, uglavnom tut je tu.

Bustin at people who said my name in vain, I got no time for them tricks, I'm heavy in the game!!! I wanna be a baller, please, But the bitches and the liquor keep on callin me...

1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

@Smooth Operator

Hvala na ovome linku napravio sam to što sam tražio, tražio sam temu na forumu ali nisam je bio uspio naći

k1.c0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice