Gdje si ove ikonice uzeo, mislim na ove ispod What we offer. Lajkam ;-)
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Zdravo! Na koji način ste realizovali multijezičnost u vašem CMS-u? Je li samo u routingu imate parametar jezik i onda ovisno o njemu prikazujete određeni fajl (view)?
Ja sam to u prošloj verziji CMS-a nespretno napravio da sam imao view za svaki jezik, pa očitam url parametar lang, onda iz baze vadim tekstove na odgovarajućem jeziku i šaljem view koji ima sufix en, ba, hr, it, de...
Zdravo! Na koji način ste realizovali multijezičnost u vašem CMS-u? Je li samo u routingu imate parametar jezik i onda ovisno o njemu prikazujete određeni fajl (view)?
Ja sam to u prošloj verziji CMS-a nespretno napravio da sam imao view za svaki jezik, pa očitam url parametar lang, onda iz baze vadim tekstove na odgovarajućem jeziku i šaljem view koji ima sufix en, ba, hr, it, de...
u prvoj polovici teksta je opisan koncept koji je po meni sasvim ok, i radi ono što ti treba... u drugoj polovici je drugi način
ja sam koristio prvi i super je solucija
EDIT: zapravo, AFAIK, hrpa web aplikacija koje sam koristio/podešavao, ili barem imao pristup sors kodu ima takav način.. iako me google demantira, no dobro :/
Ako ću ići na taj način, onda u .NET-u imam Resources, što je pogodnije.
Hvala. :)
Zanima me na koliko px da stavim redirekciju stranice, sa Desktop na mobilnu verziju ?
Stavio sam iz početka na manje od 500px, ali mi se događalo recimo da na iPhone ( 4,4s, 5c ), i nekim android uređajima dobijem Mobile verziju, a recimo na SGS III koji ima 720x1280px rezoluciju mi da Desktop, i na nekim još smartphoneima tipa Galaxy Mini
Inače ta Mobile verzija jest veličine (rezolucija iPhone 4 ) :
width:640px;
height:960px;
Dok mi je kod za redirekciju u JavaScriptu :
<script type="text/javascript">
if (screen.width < 500) {
document.location = "mobile/index.html";
}
</script>
Mene sada muči kako ispraviti da mi se na svima uređajima, smartphone, tableti , otvara Mobile verzija, a na računalima Desktop,
dal je ovaj postupak za redirekciju što sam ga naveo uredu, ili vi imate neki drugi (bolji ).
Ako biste mi mogli pomoc bio bih vam zahvalan
Imamo, koristi css media querije www.google.com/search?q=media+query
ili http://getbootstrap.com/ ili http://foundation.zurb.com/ ...
Ranije sam zbog sličnih stvari morao blokirati na jednom portalu ruski pretraživač yandex čiji je softver iskoristio rupe na serveru i napravio neku vrstu proxy bypassa, što je rezultiralo enormnom potrošnjom prometa na hosting nalogu.
Ima li tko slično iskustvo?
Htio bih ovdje postaviti pitanje u vezi MS Access, tj spajanje polja iz dviju tablica, pošto sam novi u web dizajnu tj, tek se učim. Iz predmeta "Baze podataka" sam dobio između ostalog i nekoliko zadataka u Accessu koje moram riješit, ali sam naišao na idući problem, naime kada idem spoiti jedno polje iz jedne tablice i jedno polje iz druge tablice (tip podtaka je isti , u ovom slučaju tekst)
Spoime tablice, nametnem referencijalni integritet, postavim ažuriranje polja i brisanje polja (slika 1.) spremim ( slika 2.) i idem upisati u primarnu tablicu npr. neko ime i spremim te mi izbaci (slika 3.), oprostite ako sam , molim vas da me uputite gdje mogu postaviti post.
Hvala
Dobar dan.
Imam par pitanja o izradu web stranica i vjerujem da mi možete pomoći.
Dali mogu u dremweaveru cs3 programu napraviti mikro stranicu, tj. dovoljno malu kako bi se mogla normalno prikazati na kompu kao i na tabletu?

Dobar dan.
Dali mogu u dremweaveru cs3 programu napraviti mikro stranicu, tj. dovoljno malu kako bi se mogla normalno prikazati na kompu kao i na tabletu?
Zašto jednostavno ne napraviš dvije verzije te stranice za Desktop i Mobile i onda redirekcijom kažeš koja će se na kojoj rezoluciji "otvarati" korisniku
Dobar dan.
Zašto jednostavno ne napraviš dvije verzije te stranice za Desktop i Mobile i onda redirekcijom kažeš koja će se na kojoj rezoluciji "otvarati" korisniku
Cemu redirekcija? Googlaj responsive design.
Dobar dan.
DW je alat u kojemu možeš raditi što hoćeš pod uvjetom da ne koristiš čarobnjake ili ti izradu stranice na klik. Ne vidim razlog zašto bi netko danas koristio DW pored besplatnih alata kao što su aptana, notepade++ i sl. Stranice koje ti želiš napraviti zahtijevaju ipak malo znanja html i css-a, i kao što je kolega ranije naveo googlaj.
Pozdrav ljudi...
Prije svega, nadam se da sam pogodio temu.. Do sada nisam bio aktivan na Bug-ovom forumu ali htio bih vam postaviti par pitanja...
1. Zanima me što vi mislite koje bi vještine trebao posjedovati konkuretan Backend developer?
2. Kojim redom početi usvajati vještine?
3. Možete li mi reći (ukoliko ste kvalificirani za to) u kojem se smjeru kreće tržište u Hrvatskoj što se tiče razvoja web-stranica? (tipa neke "insajd informacije" koje ste uspjeli pohvatati na svojoj poziciji a da ste voljni podjeliti sa drugima")
4. Ukoliko imate preporuku za neki alat, framework, programski jezik ili bilo što slično, napišite ovdje sa kratkim objašnjenjem...
5. Možete li mi preporučiti neke online sadržaje za navedene stvari?
Poprilično sam nov u ovome, iskustva nemam ali sam spreman i voljan učiti ;)
Hvala vam unaprijed..
1. Analitički pristup problemu, plus naravno poznavanje tehnologija i alata.
2. Od jednostavnijih prema složenijim, što bi rekao, od jezičnih konstrukata i paradigme, do arhitekture (design patterns) i metodologija razvoja.
3. Nemaš tu previše nekakavih insajd informacije, postoji ponuda i potražnja, možda je trenutno "malo zbrkano" zbog trenda pada plaća, široke ponude .... no ako si dobar uvijek možeš pronaći gig.
4. Svakako obratiti pozornost na NO-SQL , event driven aplikacije i real-time web aplikacije i proboj koji JS trenutno vrši u segmentu server-side tehnologija. Ukoliko nemaš baš nikakvog iskustva u programiranju, onda svakako nekakav web jezik. Moja preporuka ide tehnologijama i alatima razvijenim iz open-source zajednice, plus odlična zajednica. Prednosti ti je dakako, ne i uvjet, ako koristiš neku Linux distru.
5. Imaš masu blogova posvećenih određenim jezicima, tehnologijama i metodologijama, kako ćeš skupljati iskustvo, tako ćeš filtrirati one tebi zanimljive i relevantne. Za početak da kreneš kopati po recimo Sitepointu, Envato mreži i recimo StackOverflowu. Isto tako savjet, je da pogledaš koje su releventne hrvatske firme, koje tehnologije koriste i zašto. I najvažnije, usudi se pitati. Sretno
Dobar dan.
Responsiwe dizajn. Možeš raditi u čemu god hoćeš.
Ili uzeti neki front end framework koji je responsive.
Bok svima.
Pitao sam ovo pitanje i na forum.hr ali nitko ne odgovara pa pokušavam ovdje.
Dobio sam posao da napravim stranicu određenom domu za starije i nemoćne. Oni već imaju svoju stranicu na .hr domeni koja je užasna. Ne mogu vam opisat koliko je užasna pa sami zamislite najgoru stranicu u svojoj glavi.
Tu stranicu su oni platili 1500 kuna (ne vrijedi ni 100) zajedno sa .hr domenom koju je on nabavio. Ta domena zavrsava sa prezimenom vlasnika tog doma pa pretpostavljam da je bila besplatna.
Nikad nisam registrirao .hr domenu pa želim vašu pomoć oko razjašnjavanja određenih stvari. Koliko sam shvatio iz registracijske forme za besplatnu .hr domenu na dns.hr, potvrda podataka se dostavlja poštom, sms-om ili nečim drugim. Problem je u tome što ti podaci njima nisu dostavljeni već su dostavljeni čovjeku koji je stranicu radio kao ni podatke o hostu tako da ja u taj račun ne mogu ući. Da li su mi ti nedostavljeni podaci potrebni? Također, host na koji je on stavio svoju stranicu nije iz hrvatske a vlasnici doma nisu vični internetu pa je potrebno tu domenu i stranicu prebaciti na domaći host, da oni hosting mogu plaćati običnim nalogom u banci a ne paypalom.
Podatke o tom hostu na kojem je ta stranicu, trenutno, ne mogu nabaviti jer je čovjek koji je radio stranicu propao u zemlju i nema ga. Koji je način prebacivanja domene na hrvatski host bez znanja o prošlom hostu? Da li bi mi bilo lakše napraviti novu naplatnu .hr domenu koja bi bila na ime vlasnika i onda odabrati hrvatskog hosta i staviti moju stranicu? Da li će vlasnici doma imati neke probleme ako jednostavno zaborave na njihovu .hr domenu?
Hvala unaprijed na odgovorima. Nisam nikad kupovao .hr domenu (a ni domenu općenito) pa ako imate dodatne informacije o tom postupku izvan pitanja koja sam postavio, molim vas recite.
koliko posjeta imaju na stranici, koliki je ona 'brand' - ako imaju tipa 50 ili manje posjeta mjesečno, to je stvarno zanemariva posjećenost, prijedlog bi bio da kupiš novu domenu (najbolje .com ~75, možeš recimo na orbis.hr stranici) i neki hosting, za ono što tebi treba, mislim da bi ti i http://www.euronet.com.hr/hosting-paketi.html mini hosting paket bio ok
onda ćeš za trošak od cca 200kn imati sve nove podatke za pristup preko ftp-a, cpanela i moći ćeš imati punu kontrolu na stranicom, možeš imati domenu kakvu ti želiš, optimizacija za tražilice je olakšana - recimo da imaš 'Dom za starije i nemoće - "Pikule" iz Iloka' - provjeriš da li je slobodna recimo pikule.com i nju registriraš, i svi kada guglaju pikule ili dom pikule ili slično, ova će biti na prvom mjestu
besplatna .hr domena je obično u 2 situacije: imeprezime.iz.hr ili ime-pravne-osobe.hr (doslovno: obrt-za-računalne-usluge-mali-medo.hr) a nitko ne želi imati takav naziv domene, nego si registriraš pr. mali-medo.com jer je .hr domena 600+ kn
Hvala ti na odgovoru. Napravit ću ipak .com domenu jer oni imaju klijenti i iz Austrije i Njemačke. U biti sam im trebo to odmah reći.
Da li znaš koliko traje registriranje .com domene? Htio sam otići na jedan od hrvatskih hostinga (npr. Hrvatski hosting) i kod njih
uzeti i domenu i prostor zajedno pa neka mi oni sve to riješe. Da li znaš koliko (općenito) to sve vremenski traje?
Hvala ti na odgovoru. Napravit ću ipak .com domenu jer oni imaju klijenti i iz Austrije i Njemačke. U biti sam im trebo to odmah reći.
Da li znaš koliko traje registriranje .com domene? Htio sam otići na jedan od hrvatskih hostinga (npr. Hrvatski hosting) i kod njih
uzeti i domenu i prostor zajedno pa neka mi oni sve to riješe. Da li znaš koliko (općenito) to sve vremenski traje?
može i u roku od 2h, ovisi samo koliko brzo ćeš tvrtci kod koje si naručio domenu uplatiit novac. Sam proces registracije i zakupa hostinga riješiš u 15min, i dobiješ podatke za uplatu i ako imaš net banking, odmah uplatiš novce, i čim njihovo računovodstvo zaprimi uplatu, odmah ti omoguće korištenje servera i domene
Dakle, ništa jednostavnije. Hvala ti na pomoći.
Intersira me kako da na mojoj web stranici koja je još u razvoju da uplodam video....
Intersira me kako da na mojoj web stranici koja je još u razvoju da uplodam video....
daj malo više detalja i primjer stranice. P.S. na server uploadaš video koji se kasnije 'embeda' (uključi, umetne, ne znam koji bi odgovarajući prijevod bio) na web stranicu
daj malo više detalja i primjer stranice. P.S. na server uploadaš video koji se kasnije 'embeda' (uključi, umetne, ne znam koji bi odgovarajući prijevod bio) na web stranicu
ugl napravio sam domenu besplatnu na hostinger.hr i kad idem uredivati stranicu nemam di da stavim ili upload video nego samo flash ili sa youtuba..
ugl napravio sam domenu besplatnu na hostinger.hr i kad idem uredivati stranicu nemam di da stavim ili upload video nego samo flash ili sa youtuba..
trebam link stranice, mjesto gdje želiš staviti video, video, detaljnije, nema veze gdje si registrirao domenu, kako uređuješ stranicu? čisti html/php, neki cms, što, ima jako puno nejasnoća
Evo kako to meni izgleda..prvi put ovo radim pa pitam.
Evo kako to meni izgleda..prvi put ovo radim pa pitam.
pa pogledaj si neki tutorial o zyro builderu da malo više shvatiš sumnjam da ovdje itko koristi to...
Čisto informativno me zanima, kako se prije nego je postojao CSS oblikovao HTML?
Zanima me na koliko px da stavim redirekciju stranice, sa Desktop na mobilnu verziju ?
Stavio sam iz početka na manje od 500px, ali mi se događalo recimo da na iPhone ( 4,4s, 5c ), i nekim android uređajima dobijem Mobile verziju, a recimo na SGS III koji ima 720x1280px rezoluciju mi da Desktop, i na nekim još smartphoneima tipa Galaxy Mini
Inače ta Mobile verzija jest veličine (rezolucija iPhone 4 ) :
width:640px;
height:960px;
Dok mi je kod za redirekciju u JavaScriptu :
<script type="text/javascript">
if (screen.width < 500) {
document.location = "mobile/index.html";
}
</script>
Mene sada muči kako ispraviti da mi se na svima uređajima, smartphone, tableti , otvara Mobile verzija, a na računalima Desktop,
dal je ovaj postupak za redirekciju što sam ga naveo uredu, ili vi imate neki drugi (bolji ).
Ako biste mi mogli pomoc bio bih vam zahvalan
Zasto uzimas samo width? Uzmi i height. Racunaj si da ti u mobilnu verziju udju i manji tableti. Ovo je super stranica koja nudi da si pregledas kako ti str izgleda na razlicitm ekranima, a i besplatno je.
Evo ovo sam ti napp za iPhone5, sad si napravi i za 4,3... jer imaju razlicitu visinu ekrana, i naravno za ostale mobitele. Ja bi na tvom mjestu ovakvu jednu skriptu stavio pod index da se odma redirecta mobiteli/tableti/komp na svoje stranice/pod domene.
//Za iPhone5
if ( (screen.width == 320) && (screen.height == 568) ) {
window.location = 'mobile.html';
}
KORISNO:
Popular Coding Convention on Github
Analyze Github commits to know which convention is popular.
Choose language : JavaScript, Java, Python, Scala, Ruby, C#, PHP