Community review vaših web stranica izdvojena tema

poruka: 3.898
|
čitano: 810.370
|
moderatori: Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
Re: Community review vaših web stranica
Hambrle kaže...

Radim web site za firmu (svoju, ne za klijenta) koji je ujedno i moj prvi website ako izuzmemo razne gluposti na kojima sam učio i eksperimentisao.

Trenutno izgleda ovako 

Pohvale, ideje, kritike, pljuvanje, bilo šta, dobro bi došlo :)

Pitao sam forumaša Nix i on mi je rekao da koristim foundation za izradu dizajna i layouta

Trenutno me jedino muči to šta kad se učitava stranica, slike koje bi se trebale prikazivatu i slideshowu se poremete, i kad se učita stranica onda opet normalno funkcionira :)

sviđa mi se poprilično, i vidim da je utrošeno dosta truda - samo bih nabacio primjedbu da uzmeš neku 'smisleniju' color šemu.. ova mi je poprilično neujednačena - ovdje ih imaš ponešto http://www.colorcombos.com/ 

osim toga, tipografija - s obzirom na tip stranice je sasvim ok, ali možda malo više 'mašte' i da nađeš neki font koji je lakše čitati... Helvetica je ok, ali, barem meni je jako dosadna

~22 god, ETFOS, Slavonac, linux and open source fan, net addict, želim znati više, interesi: web dev, svemir, glazba...
15 godina
neaktivan
kakapo kaže...

sviđa mi se poprilično, i vidim da je utrošeno dosta truda - samo bih nabacio primjedbu da uzmeš neku 'smisleniju' color šemu.. ova mi je poprilično neujednačena - ovdje ih imaš ponešto http://www.colorcombos.com/ 

osim toga, tipografija - s obzirom na tip stranice je sasvim ok, ali možda malo više 'mašte' i da nađeš neki font koji je lakše čitati... Helvetica je ok, ali, barem meni je jako dosadna

A ne znam šta se tiče color sheme boje firme su baš ove nijanse plave koje su gore na sajtu. Možda da promijenim ove gore buttone, je li to ono šta ne valja? :D

A šta se tiče fontova, osjećaj se slobodno da baciš par prijedloga :D

Inače hvala

12 godina
Hambrle kaže...
alankish kaže...

Kako sad Foundation? Meni je rekao Bootsrap CoolŠalu na stranu. Foundation je OK, i za razliku od 'strapa ima TOC na početku fajla, a i naziva klasa su smisleniji. Ovaj slider kod mene na testnom siteu radi super, neznam što se dogodilo kod tebe, a žurim i nisam bacio oko u source. Ovo što si ti napravio, s obzirom da koristiš CSS framework je jako loše sa dizajenrske strane. Nepostojeća shema boja, nepostojeća tipografija, nepostojeći logo... Nemoj se uvrijediti.

Zar se mogu uvrijediti :)

Pa čim čovjek stavi ovdje website, mora biti spreman na kritike :D

Sve mi je jasno ali mi nije jasno kako je nepostojeći logo :P 

BTW. par savjeta kako da impruvam to šta mi fali?

Logo trebaju biti jednostavne, prepoznatljive linije. Pogledaj logo VGT osiguranja koji imaš na stranici pa pogledaj svoj. Upamti kad praviš logo što jednostavnije, to je bolje.

very enraged dude.
15 godina
neaktivan
ruzcheHR kaže...

Logo trebaju biti jednostavne, prepoznatljive linije. Pogledaj logo VGT osiguranja koji imaš na stranici pa pogledaj svoj. Upamti kad praviš logo što jednostavnije, to je bolje.

Pa šta ja mogu kad je takav registrirani logo firme. BTW dajte već preporučite neki font kad već govorite da ne valja :D

Imajte na umu da nemam još dizajnersko oko, jer je ipak ovo prvi web koji radim...

12 godina
Hambrle kaže...
ruzcheHR kaže...

Pa šta ja mogu kad je takav registrirani logo firme. BTW dajte već preporučite neki font kad već govorite da ne valja :D

Imajte na umu da nemam još dizajnersko oko, jer je ipak ovo prvi web koji radim...

http://www.google.com/webfonts 

Ovdje imaš super fontova, ja fontove za svoje projekte koristim odavde.

very enraged dude.
13 godina
neaktivan
Community review vaših web stranica

Evo mislim da sam gotov s frontpage-om jednog dizajna pa bi htio čuti vaša mišljenja, kako vam se čini?

http://www.milantolic.com/kupres-online.png

Poruka je uređivana zadnji put sri 9.1.2013 12:49 (mantolic).

8 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Pozdrav..

Nakon prvog sitea ( www.pd-svjure.hr ) prije koji dan san zavšrija (završavam) i drugi site ( www.brda.hr ) !!  {#}

Koristija san skoro pa istu shemu ka i na prvom siteu, samo šta san sad naša malo bolju temu, uz neke novije plugin-ove i widgete..

Nije ništa fancy i moderno, al mislim da su siteovi sasvim 'pristojni' kako bi se reklo  {#}

Mišljenja?

Poruka je uređivana zadnji put sri 9.1.2013 14:55 (CyreX).

0 0 hvala 0
14 godina

Pristojno - da, čitljivo - da, lijepo dizajnirano - njaah, ne baš. Sans serif i serif fontovi po meni baš i ne idu zajedno. I brojač posjeta se ne stavlja, otrcano. Vidim da je Wordpress u pozadini. Može to puno bolje {#}

Moj PC  
6 0 hvala 0
12 godina
CyreX kaže...

Pozdrav..

Nakon prvog sitea ( www.pd-svjure.hr ) prije koji dan san zavšrija (završavam) i drugi site ( www.brda.hr ) !! {#}

Koristija san skoro pa istu shemu ka i na prvom siteu, samo šta san sad naša malo bolju temu, uz neke novije plugin-ove i widgete..

Nije ništa fancy i moderno, al mislim da su siteovi sasvim 'pristojni' kako bi se reklo {#}

Mišljenja?

Staromodan i pomalo dosadan dizajn, poduzmi nešto oko toga {#}.

very enraged dude.
15 godina
neaktivan
Hambrle kaže...
ruzcheHR kaže...

ajmo ovako - napravi ovako neki stil za font: 

body (font-size:90%) 

.testni-font {

font-family: georgia,"times new roman",times,serif;

color: #333;

font-size: 1.2em;

line-height: 1.4em;

margin: 0 0 16px 0;

}

onda napravi par odlomaka, testiraj malo bold, italic, underline i vidićeš da je puno čitljivije nego ovo tvoje

~22 god, ETFOS, Slavonac, linux and open source fan, net addict, želim znati više, interesi: web dev, svemir, glazba...
14 godina
neaktivan
mantolic kaže...

Evo mislim da sam gotov s frontpage-om jednog dizajna pa bi htio čuti vaša mišljenja, kako vam se čini?

http://www.milantolic.com/kupres-online.png

EA93... fontovi? Elementi?

13 godina
neaktivan
Ako aludiraš na to da sam ukrao dizajn, nisam. Sve sam sam crtao.

14 godina
neaktivan
Hambrle kaže...

Ima tu masa još stvari kojih se mora "impruvat" logo ti je stvarno koma da se to puno bolje napravit. Što se tiće fontova i boja njima se mogu prenositi određene poruke. Kao što se određe boje vežu uz određene poruke naprimjer uporaba crvene za nešto negativno "bioja stop svjetla na semaforu, stop znak, razni znakovi upozorenja itd." 

Plava i zelena bi mogle  biti tvoja dobitna kombinacija jer bi mogle odgovarati porukama koje se trebaju prenjet no možda neke male promjene da to bude ćitljivo nebi bilo na odmet. Fontove moraš ukodirat u stranicu jer je mali broj fontova koji se mogu koristiti jer nemaju svi posjetitelji iste fontove na računalima, mobitelima itd. Fontove možeš kupiti ili naći besplatne, ali trebaš obratiti pažnju na koje poruke misliš prenjeti prilikom odabira jer npr. Comic sans bi bio ovdje totalni promašaj, ali helvatica ili neki srodni font bi se dao jako fino ukonponirat u ovo.  

Trebalo se prvo neke stvari ustanovit ili bar razmislit o njima prije, pa se sad nebi bilo u problemima.

15 godina
neaktivan
NoorMomento kaže...

Ima tu masa još stvari kojih se mora "impruvat" logo ti je stvarno koma da se to puno bolje napravit. Što se tiće fontova i boja njima se mogu prenositi određene poruke. Kao što se određe boje vežu uz određene poruke naprimjer uporaba crvene za nešto negativno "bioja stop svjetla na semaforu, stop znak, razni znakovi upozorenja itd." 

Plava i zelena bi mogle  biti tvoja dobitna kombinacija jer bi mogle odgovarati porukama koje se trebaju prenjet no možda neke male promjene da to bude ćitljivo nebi bilo na odmet. Fontove moraš ukodirat u stranicu jer je mali broj fontova koji se mogu koristiti jer nemaju svi posjetitelji iste fontove na računalima, mobitelima itd. Fontove možeš kupiti ili naći besplatne, ali trebaš obratiti pažnju na koje poruke misliš prenjeti prilikom odabira jer npr. Comic sans bi bio ovdje totalni promašaj, ali helvatica ili neki srodni font bi se dao jako fino ukonponirat u ovo.  

Trebalo se prvo neke stvari ustanovit ili bar razmislit o njima prije, pa se sad nebi bilo u problemima.

Logo treba da bude preklopljeno N i S, i treba da se vidi da se to preklopilo, ni ideja nije bila moja, a nije ni "tehnička strana" trenutnog loga.

Za boje ću vjerovatno koristiti i plavo-zelenu kombinaciju, samo to treba fino osmisliti kako ukomponirati.

Što se tiče fontova, prvobitno je bila helvetica ali se tu forumaš javio i rekao da ubacim times new roman jer je helvetica dosadna za čitati. I sad mi ti kažeš da trebam ubaciti helveticu. hmmm

14 godina
neaktivan

@Milan / Kupres online

Aludiram na to da sam pomislio da je Jurica dizajnirao a da

si ti radio markup čim sam vidio above-the-fold dio.

Jedno je krađa > što ne impliciram; a drugo je inspiracija

nečim ili nekim. Bar bi naša branša to trebala razumjeti :)

Fontovi su preslika EA93 > i ti ovdje koristiš dobru

za nav/headlineove?

Poruka je uređivana zadnji put čet 10.1.2013 8:56 (konflikt).
13 godina
neaktivan
Ne ja sam dizajnirao, markup još nije ni započet.

Font je titillium. Al nekužim zašto je to ea-font iako ga često koriste....

Btw. neradim odavno u ea93.
14 godina
neaktivan
mantolic kaže...
Ne ja sam dizajnirao, markup još nije ni započet.

Font je titillium. Al nekužim zašto je to ea-font iako ga često koriste....

Btw. neradim odavno u ea93.

Shvati ovo kao kompliment - EA93 možeš prepoznati iz aviona ;)

13 godina
neaktivan

Hvala i guess, stil je isti/sličan i sviđa mi se ali nevolim se uspoređivat s njima.

Poruka je uređivana zadnji put pon 14.1.2013 11:17 (mantolic).
14 godina
neaktivan
mantolic kaže...
Hvala i guess, stil je isti/sličan i sviđa mi se ali nevolim se uspoređivat s njima jer barataju sa riječi ux, a da neznaju što je to.

Stil je identičan. Ako si UX ekspert kakvim se predstavljaš poboljšaj ukupni doživljaj ovog kupresa -

mjesta za napredak itekako ima:

- rastereti i označi glavnu navigaciju > što je korisniku bitno; što je manje bitno; što

je nebitno iz perspektive end usera?je*eš input klijenta; ti si user advocate

> aktivna stranica nije označena u gl. meniju (vidim ovaj bijeli komadić nečega na početnoj ali jedva) -

supportaj osnovne guidelinese web usabilitya

> ako stranica ima svrhu za koju mislim da ima, napravi top navigaciju u koju ćeš maknuti marketing,

kontakt i slično - end useru to nije bitno + dodati search i login

> testiraj IA - trebaju ti konkeretni podaci; ne nagađanja

> što je "Adresar" - terminologija je upitna

- linkovi nisu dovoljno uočljivi; ja kužim što je link, a za end usera neću tvrditi jer nisam testirao

sajt ali mislim da se može poboljšati

Main box:

- napravi još jednu varijantu i onda napravi A/B split test > ova je prilično konfuzna; ne

postoji strikno pravilo ponašanja linkova i elemenata

Plavi box - smještaj, privatan smještaj itd.

> dizajnerski se ne uklapa - lebdi u zraku / stvara vizualnu iluziju

> spacing cijelog sajta treba ispolirati

Generalno

> jako neujednačeno, imaš super foru onda podbaciš 3px ispod nje

> neispolirano - sjene, perspektive, svaka vuče na svoju stranu

> gdje je search? 50% ljudi je search-dominantno; supportaj takvo ponašanje

- imaš li definirane persone i scenarije korištenja? teško mi je dati ti bolji

input vezan uz doživljaj kada ne znam za koga je sajt i kako će ga targeti koristiti;

koja je glavna akcija koju želiš izazvati (pretpostavljam booking smještaja)

Znaš kako se kaže - lako je tuđi ku*** u koprive gurati; orijentiraj se na korisnike;

ne klijente.

13 godina
neaktivan

Nažalost ja tu nemogu puno napraviti u smislu ux-a jer samo radim redizajn već postojećeg site-a i elementi moraju ostati kakvi jesu.

Sve što si naveo stoji i tako inače radim, ali u ovom konkretnom slučaju samo poliram već postojeće.

Hvala na inputu.

EDIT: Nisam baš neki fan stvaranja persona i njihovih user flow-a jer to nisu stvarni korisnici već izmišljeni, tako da za sve persone opet moram naći stvarnog korisnika koji je isti/najsličniji toj personi i moram korigirat user flow.

EDIT2: Hoveri i interakcije postoje ali nisu prikazani na slici. 

Poruka je uređivana zadnji put čet 10.1.2013 10:23 (mantolic).
14 godina
neaktivan
mantolic kaže...

Nažalost ja tu nemogu puno napraviti u smislu ux-a jer samo radim redizajn već postojećeg site-a i elementi moraju ostati kakvi jesu.

Sve što si naveo stoji i tako inače radim, ali u ovom konkretnom slučaju samo poliram već postojeće.

Hvala na inputu.

EDIT: Nisam baš neki fan stvaranja persona i njihovih user flow-a jer to nisu stvarni korisnici već izmišljeni, tako da za sve persone opet moram naći stvarnog korisnika koji je isti/najsličniji toj personi i moram korigirat user flow.

EDIT2: Hoveri i interakcije postoje ali nisu prikazani na slici. 

Dizajn je važan dio iskustva tako da uvijek možeš napraviti nešto; makar ne smiješ mijenjati

koncept / IA. Uostalom, na kupresu imaš masu baš dizajnerskih failova.

Persone + user flow su po meni obavezni ako se baviš korisničkim iskustvom; ne možeš biti ili

ne biti "fan" toga - to je dio procesa i metodologije. I da - moraš naći real usera i korigirati flow;

hoćeš li prvo tražiti usere pa raditi persone ili obratno na tebi je. To nisu izmišljeni korisnici već

arhetipovi stvarnih korisnika - research je prva stavka procesa. Dobar UX dizajner kreirati će persone

prema researchu i neće imati predrasude kasnije.

Dizajn radi iterativno; pohvalno mi je da tražiš input!

UX = testiranje testiranje testiranje testiranje. User experience djevac si dok ne napraviš prvu

rundu testiranja! ;)

13 godina
neaktivan
User flow stvarnih korisnika je obavezan. Persone možda jesu bazirane na arhetipovima, ali nisu stvarni korisnici, zato kažem nisam "fan" toga, iako to radim.

Da, naravno. Bolje testirati na 5 korisnika u ranoj fazi nego na 1000 u kasnoj fazi.
13 godina
neaktivan

pozdrav, da li bi mi netko mozda mogao dati par savjeta, sto i kako, html/css proucavam par tjedana, prosao sam codeacademy tecaj al tek sad vidim da me na puno toga nije pripremio, 

ovdje je stranica koju pravim/na kojoj vjezbam  http://pastebin.com/N6QmGBBs (kopirao sam html i css ), 

zanima me kako prilagoditi stranicu razlicitim rezolucijama (mislio sam da je dovoljno samo zamjeniti px sa %) , kako pravilno napraviti i manipulirati ovim izbornikom (nemogu ga pozicionirati/centrirati kao div i footer, vec gadjam i radim gluposti) , trenutn se ne koncentriram na vizualni dio vec ucim pozicioniranje elemenata te imam osjecaj da puno stvari radim krivo, eto ako netko moze pogledati, hvala :) 

Poruka je uređivana zadnji put ned 13.1.2013 22:24 (dZelja).

0 0 hvala 0
14 godina

Googlaj "Responsive web design"... Prouči neki od frameworka tipa Amazium i sl.

Moj PC  
3 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Evo napokon sam uhvatio nešto vremena i odlučio napraviti stranicu moj i frendov web studio.

Naravno ništa nije gotovo, samo me zanima trenutno što mislite o ovom mockupu.

Naravno ručno je kodiran, ništa nije "uzeto s neta", osim ovog slajdera :)

Hvala

LINK

SEO, web design/coding, fb app development
Poruka je uređivana zadnji put uto 15.1.2013 1:07 (Master Tino).
Moj PC  
0 2 hvala 0
15 godina
odjavljen
Master Tino kaže...

Evo napokon sam uhvatio nešto vremena i odlučio napraviti stranicu moj i frendov web studio.

Hvala

LINK

Eh, kad bi ručno kodiran bilo mjerilo kvalitete. Ovo nije mockup. Uopće nema ravnoteže među elementima, neuravnotežena tipografija. Penabrijan font-shadow. Loša, loša kolor shema. Zašto? Ovo ti je prvi sajt? I slider i navigacija izgledaju kao da će pobjeći s ekrana, i kao da na okupu sve drži nevidljiva sila.

CSS u vanjsku datoteku. Ehm, gdje je LOGO?

16 godina
neaktivan
alankish kaže...
Master Tino kaže...

Hvala

LINK

Eh, kad bi ručno kodiran bilo mjerilo kvalitete. Ovo nije mockup. Uopće nema ravnoteže među elementima, neuravnotežena tipografija. Penabrijan font-shadow. Loša, loša kolor shema. Zašto? Ovo ti je prvi sajt? I slider i navigacija izgledaju kao da će pobjeći s ekrana, i kao da na okupu sve drži nevidljiva sila.

CSS u vanjsku datoteku. Ehm, gdje je LOGO?

Naravno da cu srediti fontove i CSS u vanjsku datoteku.

Zar je kolor shema tako loša ??

Ne znam ali meni se font shadow cini ok...

Sto da kazem za slider, cini mi se da imaš pravo trebam nešto napraviti da slider izdlega više "ugrađen" u site.

BTW Hvala na argumentiranim kritikama (Y) :)

Poruka je uređivana zadnji put uto 15.1.2013 1:36 (Master Tino).
15 godina
odjavljen
Master Tino kaže...

Naravno da cu srediti fontove i CSS u vanjsku datoteku.

Zar je kolor shema tako loša ??

Ne znam ali meni se font shadow cini ok...

Sto da kazem za slider, cini mi se da imaš pravo trebam nešto napraviti da slider izdlega više "ugrađen" u site.

BTW Hvala na argumentiranim kritikama (Y) :)

Tebi možda da, ali nekom posjetiocu baš i ne. Font shadow nikako na cijeli body tekst, na naslove, uvode, citate, da, ali ovako je to big no-no. Ova zelena na navigaciji je promašaj, i nema nikakvu težinu, ne ističe se pored ostalih elemenata. Isto tako ovaj serifni font u navigaciji se ne uklapa. Slider? Pogledaj ga malo u odnosu na navigaciju i tekst. Sad tek vidim ovo:

Proffesional web design service...? Koja je svrha toga? I zašto ti sav taj body tekst ide ulijevo? Bez uvrede, radiš napamet i u hodu. To je isto tako veliki no-no.

16 godina
neaktivan

Izgleda da je CSS od slajdera obojao linkove u zeleno, a zapravo trebaju biti bjeli(sad jesu).

Poraditi cu malo na body tekstu i na svim fontovima.

Hvala još jednom.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
odjavljen
Master Tino kaže...

Izgleda da je CSS od slajdera obojao linkove u zeleno, a zapravo trebaju biti bjeli(sad jesu).

Poraditi cu malo na body tekstu i na svim fontovima.

Hvala još jednom.

Da, sad je OK. Da ti malo olakšam. Proradi na tipografiji navigacije, sada je bolje, ali može i bolje. Hover state linka baš i nije nešto uočljiv. Definiraj si neki wrapper ili container div, praksa je 960px, no nije nužno. Slider stavi na širinu containera. Body tekst, ako nemaš neke sidebarove možeš centrirati. Glavna navigacija je tako monotona i dosadna. Isto tako praksa je da su elementi poravnati prema nekom pravilu, neki gotovi grid ti može bitno olakšati posao.

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice