Blogovi ili suradnja na volonterskoj bazi ...

poruka: 3
|
čitano: 2.371
|
moderatori: Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan

Dragi vi,

Web Projektant sam s višegodišnjim radnim iskustvom. Radim na poslovima projektiranja, dizajniranja te kodiranja web novinskih portala i društvenih mreža. Stekao sam MCAD titulu, i rado bih dio svojeg znanja podijelio s drugim korisnicima.

Imam želju nuditi instrukcije iz programiranja i web designa (besplatno u vidu objave članaka) - nazvao bih ih "web portal - od ideje do projekta" u koje bi spadali izrada novinskih CMS portala i društvenih mreža:

Korištenje tehnologije ASP.NET 3.5 C#, REST, SOAP i WCF Web Servisi, jQuery DOM selektori i asinkroni AJAX pozivi, Silverlight tehnologija + Expression Blend

Naravno, govorio bih i o serijalizaciji objekata, XSL transformacijama, XPath selektorima, razlike u ViewStateu, Sessionu i Application objektu, System.Reflection namespace, methods extending, plus mnoge programerske "cake" koje nećete naučiti nigdje drugdje doli praktičnim radom i brojnim pogreškama, itd. itd.

Slijedi prikaz "tutoriala" koje bi developera vodile "step by step" kroz proces izrade web projekta : 

* planiranje u glavi i automotivacija,

* izrada skice i logika projekta na papiru,

* dizajn u Photoshopu + pogled na PS kroz prizmu Web Developera (umjesto grafičkog dizajnera),

* Uvod u HTML i JavaScript + jQuery

* Uvod u XML

* HTML kodiranje u Expression Webu i CSS Tabless Design uz praćenje W3C HTML i CSS specifikacija,

* IE6 fixevi

* dizajniranja baze u SQL Expressu,

* Uvod u Visual Studio alat i upoznavane s GUIem

* Uvod u C# namespaces, klase, metode, propertiji i atributi + Methods Extenting 

* Upoznavanje s ASP.NET kontrolama, gumbićima, čekboksičima, ripiterićima isl.

* MasterPage, ASCX kontrole, Global.asax, Web.config, ASHX handleri, SOAP web servis

* ViewState, Session i Application objekat

* razdvajanje DALa, BLLa i PLa (Data Access Layer; Business Logic Layer; Presentation Layer)

* SqlConnection, SqlTransaction, SqlCommand

* Registracija, Logiranje, Spremanje podataka u Cookie, ispunjavanje korsničkog profila

* Upoznavanje s FreeTextBox i drugim kontrolama u vidu ažuriranja HTML sadržaja na portalu

* Unos prve vijesti ! (vijesti)

* Definicija rubrika (vijesti)

* Pretraga i pregled profila (društvene mreže)

* Postavljanje projekta na IIS

* Silverlight HelloWorld i komunikacija s ASP.NETom putem SOAP Web servisa i JavaScripta 

* Silverlight, jednostavan CHAT putem SOAP servisa

* Silverlight, asinkroni Upload slika na server putem SOAP servisa

* XMLSerializer klasa

* Čitanje XMLa putem XPath-a

* XML -> HTML putem XSL transformacija 

* System.Reflection za dinamičko izvršavanje C# koda, čitanje propertija i metoda iz referencirane klase, idr.

A kao posebnost Web Designerima, uzeo bih gotovi JPG predložak (JPG slika, dakle nije PSD) te putem nje korak po korak izrezivao dijeliće za stvaranje CSS HTML stranice u alatu Expression Web 3.

Dodao sam nekoliko slika* kao primjer JPG predloška prema kojem ćemo napraviti identični HTML kod koji prati CSS 2 specifikacije i radi ispravno u Operi, FFu, Chromeu, Safariju i IEu od verzije 7i 8 (a možda i 6, ako budemo raspoloženi! )

Eto, ako ima zainteresiranih ili sugestija stojim na raspologanju.

Srdačno,

Zoran B. "Zloki"

MCP, MCAD

* tj. dodao BIH IH kad bi mi forum dozvolio upload slika, ali nešto me zeza pa nisam ...

:-)
Poruka je uređivana zadnji put pon 25.1.2010 21:51 (zoran123456).
Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

samo bih se nadovezao na moj tekst,

dakle ako postoji mogućnost da se otvori rubrika "blogovi" na BUG portalu gdje bih ja i meni slični korisnici mogli nuditi instrukcije, pisati članke idr. bio bih jako zahvalan.

Otvoren sam za sve oblike suradnje,

nadam se odgovorima.

Srdačno!

:-)
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator

Ne vidim kakve veze ima ova tema s podforumom "Ideje, sugestije i prijedlozi za BOL Forum" tako da sam ju preselio.

Što se tiče objave tih članaka, možeš to raditi na samom forumu ili otvoriti vlastiti blog, pa ga možeš prijaviti u naš Blog Roll putem kojeg će se naći na BOL-u i njegovoj naslovnici.

Domagoj

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice