Dragi vi,
Web Projektant sam s višegodišnjim radnim iskustvom. Radim na poslovima projektiranja, dizajniranja te kodiranja web novinskih portala i društvenih mreža. Stekao sam MCAD titulu, i rado bih dio svojeg znanja podijelio s drugim korisnicima.
Imam želju nuditi instrukcije iz programiranja i web designa (besplatno u vidu objave članaka) - nazvao bih ih "web portal - od ideje do projekta" u koje bi spadali izrada novinskih CMS portala i društvenih mreža:
Korištenje tehnologije ASP.NET 3.5 C#, REST, SOAP i WCF Web Servisi, jQuery DOM selektori i asinkroni AJAX pozivi, Silverlight tehnologija + Expression Blend
Naravno, govorio bih i o serijalizaciji objekata, XSL transformacijama, XPath selektorima, razlike u ViewStateu, Sessionu i Application objektu, System.Reflection namespace, methods extending, plus mnoge programerske "cake" koje nećete naučiti nigdje drugdje doli praktičnim radom i brojnim pogreškama, itd. itd.
Slijedi prikaz "tutoriala" koje bi developera vodile "step by step" kroz proces izrade web projekta :
* planiranje u glavi i automotivacija,
* izrada skice i logika projekta na papiru,
* dizajn u Photoshopu + pogled na PS kroz prizmu Web Developera (umjesto grafičkog dizajnera),
* Uvod u HTML i JavaScript + jQuery
* Uvod u XML
* HTML kodiranje u Expression Webu i CSS Tabless Design uz praćenje W3C HTML i CSS specifikacija,
* IE6 fixevi
* dizajniranja baze u SQL Expressu,
* Uvod u Visual Studio alat i upoznavane s GUIem
* Uvod u C# namespaces, klase, metode, propertiji i atributi + Methods Extenting
* Upoznavanje s ASP.NET kontrolama, gumbićima, čekboksičima, ripiterićima isl.
* MasterPage, ASCX kontrole, Global.asax, Web.config, ASHX handleri, SOAP web servis
* ViewState, Session i Application objekat
* razdvajanje DALa, BLLa i PLa (Data Access Layer; Business Logic Layer; Presentation Layer)
* SqlConnection, SqlTransaction, SqlCommand
* Registracija, Logiranje, Spremanje podataka u Cookie, ispunjavanje korsničkog profila
* Upoznavanje s FreeTextBox i drugim kontrolama u vidu ažuriranja HTML sadržaja na portalu
* Unos prve vijesti ! (vijesti)
* Definicija rubrika (vijesti)
* Pretraga i pregled profila (društvene mreže)
* Postavljanje projekta na IIS
* Silverlight HelloWorld i komunikacija s ASP.NETom putem SOAP Web servisa i JavaScripta
* Silverlight, jednostavan CHAT putem SOAP servisa
* Silverlight, asinkroni Upload slika na server putem SOAP servisa
* XMLSerializer klasa
* Čitanje XMLa putem XPath-a
* XML -> HTML putem XSL transformacija
* System.Reflection za dinamičko izvršavanje C# koda, čitanje propertija i metoda iz referencirane klase, idr.
A kao posebnost Web Designerima, uzeo bih gotovi JPG predložak (JPG slika, dakle nije PSD) te putem nje korak po korak izrezivao dijeliće za stvaranje CSS HTML stranice u alatu Expression Web 3.
Dodao sam nekoliko slika* kao primjer JPG predloška prema kojem ćemo napraviti identični HTML kod koji prati CSS 2 specifikacije i radi ispravno u Operi, FFu, Chromeu, Safariju i IEu od verzije 7i 8 (a možda i 6, ako budemo raspoloženi! )
Eto, ako ima zainteresiranih ili sugestija stojim na raspologanju.
Srdačno,
Zoran B. "Zloki"
MCP, MCAD
* tj. dodao BIH IH kad bi mi forum dozvolio upload slika, ali nešto me zeza pa nisam ...