Zbrčkani HDD, System Reserved i 100 čuda!

poruka: 9
|
čitano: 3.510
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina

Instalirani Windowsi 10 na SSD 'C' uredno rade. Na 'D' je svašta nešto. Download, softveri, Backup projekata i sl. Na 'E' još ništa bitno. Dakle, redoslijed u Exploreru (je bio) C, D i E. 

Matična je nešto počela štekati pa sam u komp koji ne koristim preselio hardove, napajanje i memoriju. Redom su uštekani u SATA portove 1, 2 i 3. Dakle, trebalo je biti kako u starom tako i u 'novom' kompu. Ali ne! Nakon paljenja kompa bešto su se apdejtali Windowsi i idem vidjeti radi li sve ok. Ne. Programi koji su bili na 'D' sada su na 'F' i naravno, svi shortcuti ne rade. Vidim i da je taj nekada 'D' koji je sada 'F'postao kao i 'C' -primarna particija?! Valjda bi trebao biti samo 'C' na kojemu je OS, butabilan i primarna particija. Hard 'E' postao je 'G'...

Osim toga, pojavili su se 'Disc 0', 'Disc 1',  'System Recovery' i 300 čuda! Mislim da mi nije rješenje samo promijeniti slova (desni klik...). U stvari, više nemam pojma kako da to dovedem u red! Od kud sad ovi 'Recovery, Diskovi 0 i 1 i sve spomenuto? trebam imati u Windows Exploreru klasiku kao inače, redoslijedom C, D, E i CD drive i ništa više! Nikakav Healthy, Recovery i sr@nja! Od kud mi to najednom?? 

Da nemam projekte na hardu odštekao bi ga, pokrio sa krpom i stavio u ormar! Izgubio sam danas cijeli dan na preslagivanje i onda još ova sranja! Nisam ni jeo! Umro bu'm! :D

Dajte mi helpajte da to riješim da ne počnem piti! :/
Thnx!

Evo snapshot pa zaključite i sami:

Uštekan u SATA 1 - C - OK! Uštekan u SATA 1 - C - OK!
Uštekan u SATA 3, sada je G a treba biti E Uštekan u SATA 3, sada je G a treba biti E
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina

- Systemski disk se spoji kao prvi (DISK 0) , a ne kao kod tebe kao drugi (DISK 1).

- Svaki HDD koji je imao win OS ima i dvije zaštićene particije (bez slova) ....te particije explorer ne prikazuje .

- Neznam otkud particija E: jer ne bi trebala imati slovo...( a ako taj HDD nije systemski može se izbrisati te zaštićene particije npr. sa Mini Tool Partition programom te proširiti glavnu particiju i na taj slobodni prostor .... iako to nije nešto jer su veličine u MB a ne GB ).

Ako nikad nisi radio sa particijama bolje da ti to ne diraš, možeš samo ispraviti priključak diskova da ti systemski bude DISK 0 tj. samo im zamjeniš SATA kablove i kod uključenja PC bi trebalo biti OK.

Moj PC  
1 0 hvala 0
9 godina

Prvo prikopčaj disk sa windowsima na Disk 0

Nakon toga uđi opet u disk management i desnom tipkom na bilo koju particiju izaberi opciju "Change drive letter and paths.."

Tamo možeš mjenjati drive letter svih particija po principu "prvo ih sve makni pa onda stavljaj abedecnim redom kako te volja".

Što se tiče ovih system reserved particija možeš pobrisat koristeći DISKPART (koristi google).

Te system reserved particije nemoj dirati na disku gdje su ti windowsi

Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina

Thnx ekipa!

Ujutro pregledam, preštekam, javim i još jednom zahvalim!

Moj PC  
0 0 hvala 0
6 godina
Re: Zbrčkani HDD, System Reserved i 100 čuda!
Tichma55 kaže...

Prvo prikopčaj disk sa windowsima na Disk 0

Nakon toga uđi opet u disk management i desnom tipkom na bilo koju particiju izaberi opciju "Change drive letter and paths.."

Tamo možeš mjenjati drive letter svih particija po principu "prvo ih sve makni pa onda stavljaj abedecnim redom kako te volja".

Što se tiče ovih system reserved particija možeš pobrisat koristeći DISKPART (koristi google).

Te system reserved particije nemoj dirati na disku gdje su ti windowsi

Mrljavi kaže...

Thnx ekipa!

Ujutro pregledam, preštekam, javim i još jednom zahvalim!

Ne mora sve maknuti. Jednostavno ima doda slova na kraju tipa z y i sl i onda pogelda sta je nakom disku i doda mu slovo kao sto je bilo. Ako makne nece im moci pristupiti da vidi sadrzaj....

17 godina

Win+R diskmgmt.msc i startas.
Tu imas diskove i mozes petljat po slovima. Znaci poslozis si slova diskova kak ti pase.

Desna tipka na D: i preseli na neko slovo koje je free i ono kaj oces na D: preseli na D:, nakon toga mozes disk prebacit na E: i gg.

Poruka je uređivana zadnji put pet 31.5.2024 9:41 (NEW_MAN).
15 godina

Thnx ekipa na suportu! Riješio sam za pola sata!

Dakle, ona su mi slova na matičnoj sitna, nisam imao naočale i spajao sam po logici. Desno dolje na ploči su 4 sata porta, po dva u nizu. Ako gledaš naziv MBO i one veće natpise, logika bi bila da idu u gornjem redu 1 i 2 a ispod su 3 i 4. Ali ne, kontra su: u gornjem redu 4 pa 3 a u donjem redu 2 pa (skoz desno) 1!

Nađem na netu manual, vidim lagani zaj3b i prištekam. Dignem win ali opet tamo nije to to. Probam u winsima njegom disk manager pa promijeniti tamo slova. Neda. Kolko se sjećam, nešto kao 'rezervirano' ili uopće nema opcija promijeniti u neko drugo slovo... 

Sjetim se Partition Magica i Easeusa! Imao sam ovaj drugi negdje na hardu, instaliram, desni klik na diskove promijenim i sve je ko suza! Sa trećeg (E) harda sve sam skopirao na D da pobrišem boot, nekakve ostatke ex windowsa, fajlova i one čarobne alo i unalocated space, reserved...

Sa Easusom sam obrisao E 'Volumen' pa Unallocated prostor kreirao kao 'New Volume' a na kraju mu zakucao čarobno E slovo ;-) Skinuo sam zadnji BIOS i apdejtao, provjerio boot sekvence i bilo je sve kako treba biti. U winsima sam natrag vratio foldere sa D na E.

Jedino je banana to što na ovu MBO koliko sam uspio vidjeti u manualu ne ide proc i7 4790K. Nikada kloknut ni jedan jedini takt i meni je do sada na 'starom kompu radio vrhunski! Sad je na ovom i5 pa me to malo ždere ali preživjet ću.

Sve radi tip-top, stara MBO u smeće a i7 kao privjesak :D

Hvala vam na pomoći!

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina

Za te male particije od par stotina MB (obe skupa su oko 1GB) koje nisu na systemskom HDD sam već rekao da možeš izbrisati jer ti za ništa ne služe, bitne su one male particije bez slova na HDD disku na kojem je particija sa C: slovom.

Jedino Windowsi ne daju to brisati sa "Disk Menagment" pa moraš koristiti neki drugi softwer što si i sam primjetio.

Nije loše za provjeru iskopčaš taj stari HDD sa D: i provjeriš da li PC normalno boota Windowse samo sa HDD koji ima particiju C: , znalo se dogoditi da je boot na drugom disku :( ..pa ako ne boota ne briši ih.

15 godina

@AF139 
Je, jesam. Provjerio sam prije brisanja bilo čega da ne bi bilo... :/

Poruka je uređivana zadnji put sri 5.6.2024 17:41 (Mrljavi).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice