Windows povecavanje particije diska

poruka: 5
|
čitano: 2.132
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
4 godine
offline
Windows povecavanje particije diska
Ekipa pozdrav! Dakle jucer sam na pc od kolege povecao kapacitet diska jer je imao premali prostor na local disku c (40gb) dok je ostatak bio na d ( oko 450 gb). Nakon sto sam to odradio i oduzeo od d i stavio na c otprilike oko 200 gb sve je normalno radilo. Jutros me zvao da me nemoze uci u nijedan dokument i svi fileovi sa radne povrsine su jednostavno nestali. Kada udem u my pc vidim da su medu uredajima i jedan i drugi i to sa kapacitetom od jucer. Napominjem da sam za particiju diska koristio program MINI TOOL PARTITION WIZARD te da se radi o relativno novom pc starome oko pola godine sa windows 10. Netko mozda savjet, pomoc?
 
0 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: Windows povecavanje particije diska

-nije važno koji soft-alat koristiš, svi rade istu stvar (kompatibilnost-standard..) samo je razlika u opcijama-izgledu-lakoći..

-došlo je do greške, automatika-recovery.. ovisi kako je os instaliran (pogotovo oem verzija) kao i razlika koja se nasljeđuje ako je bio nadograđivan recimo s win7-8 na 10..

-mala particija 40 je možda od w7.. dok recovery-automatika pregazi snimkom i postavkama i dobiješ 'frankenštajn' mix (pogrešna particijska veličina.. uz hardlinkove za upgrade koji pogube path do mydoc i sl.).

.. ili neka 'čudna' win10 verzija (nećemo reći pirat..).

 

-pravila, kad su podatci važni, tad se ima backup.

-za novo računalo + ovakav problem, obrisati sve i instalirati na čisto-clean (brisanje diska-particija pogotovo skrivene-sys.. diskpart-clean). Os particija barem 100gb (poželjno 200, ali naravno ovisi o kapacitetu diska i ostalim potrebama-razlozima kao i trajnosti hdd-ssd i povezanosit s kapacitetom tj slobodnim mjestom) vjerojatno je m2-nvme disk (drive).. vjerojanto 480 ili ssd i vjerojatno je optimalno postaviti cca 200gb+ostalo ili samo jednu-sve..

 

-ssd-nvme.. ovisi što se dogodilo, uzrok.. može biti soft-čip, interni kontroler i 'nešto' što ga zblokiralo.. kad se ošteti zapis TOCa (particijska tablica) koristi se rezervna ili se rekonstruira.. dok čipovi zbog zaštite i sl to drže odvojeno-skriveno (nedostupno korisniku, kao enkripcija) uz razliku koja je generacija ssd-memorije, single-dual-triple-quad layer i kompresije-kašnjenja keša za zapis na disk, kao latencija-keš.. pa se kod većeg kopiranja koje je veće od keša samo snimanje izvrši puno sporije nego na običnom disku ili dođe do greške recimo pregrijavanje-throtlanje i sl.. usporedivo s radom flash-stikića i saferemovea.. tek kad je gotovo zapisivanje treba odspojiti stikić i ako se nešto takvog dogodi s ssd-nvme recimo nestanak struje tad je ovakava posljedica normalna, sama interna logika diska ili recovery automatika koja vrati prethodno stanje koje je netočno-pogrešno.

 

-sve je file kaže *nix .. nema particija, foldera, to su samo oznake, kao hardlink-simlink.. pointeri na neku adresu memorijskog prostora medija. Da vratiš pravu adresnu tablicu vidio bi nestale dokumente tj oni su sad samo izgubljeni bez adresa.. nalaze se negdje na mediju.

-možeš probati nekim alatom za popravak particija.. no s kvarovima nikad nije sigurno kao i to što interno radi kontroler, koju logiku-trik koriste, ima li neki bug u firmwareu itd.. ili je uzrok recimo pregrijavanje u dužem radu dok normalno ne primjetiš problem itd.

 

-backup. Sve ostalo je samo pitanje kad ćeš izgubiti dokumente, pogotovo s čip-medijima kao ssd-nvme dok kod klasičnog hdd-cd ipak posotji šansa spašavanja i sl. i način kako se kvari dok čip ode u jednom trenutku i to je kraj priče. Zato se hdd koristi za backup. Sigurnosni fičeri kao sec.boot i enkripcija-zaštia samo dodatno otežavaju pristup kad se nešto dogodi a ponekad su takvi fičeri krivci-uzrok problema dok pravog klasičnog kvara nema i diag alati ne nalaze grešku na disku.

 

-loši sektori.. clusteri, način kako se formatira medij, postoji dio rezervnih clustera koji se koriste kad se neki pokvari.. kad se to potroši imaš problem, do tad disk radi skoro normalno... osim što interno kontroler-automatika krene u recimo relokaciju, ovisno što je na tom clusteru-sektoru zapisano, npr boot particija ili druga-aktivna + kašnjenje-latencija da interno disk to obavi a moguće povezano s resizanjem particija koje si radio.. tj to je tad okidač. .. tj moguće da je disk već potrošio rezervne clustere, da je neki stari-poluispravan.. ili novi, jer sve se može pokvariti dok s novim posotji promil-škarta, loša serija itd.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
4 godine
offline
Re: Windows povecavanje particije diska
Rijeseno! Hvala najljepsa na vasem vremenu i trudu!
13 godina
online
Re: Windows povecavanje particije diska
bill86 kaže...
Rijeseno! Hvala najljepsa na vasem vremenu i trudu!

Napiši kako si riješio da i ostali koji budu imali isti problem znaju riješenje.

No Fear. No Excuses. No Limits. :D
4 godine
offline
Re: Windows povecavanje particije diska
Iskreno, nakon što sam nekoliko puta restartao, ikone na površini kao i svi dokumenti su se samo pojavili. Moguće da je program za particiju diska mini partion wizard jednostavno napravio grešku prilikom pokretanja. Probao sam još nekoliko puta upaliti i ugasiti te restartirati i radilo je. Najbitnije da sam sada prebacio sve dokumente tako ako bude potrebe ponovno ću reinstalirati ali sada bar imam podatke.
lp
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice