Sorry ako na pogresnom mjestu pisem ali citao sam po netu da za prebacivanje fajlova je total commander super.
Moj problem je slijedeci, imam laptop samo sto sam uzeo ssd i sada bih voleo da mi bude sve kao na onom starom , npr sve ikone da ostanu na istom mjestu fajlovi i slicno, posto mi je to office laptop, sada me interesuje da li sve fajlove sa starog hdd dok jos nisam diga win na ssd, mogu da napravim neki folder bckp i samo da skupim sve preko total commandera i prebacim na usb i nakon instaliran wina na novom disku samo prebacim sve fajlove na mesto gde treba bit ?
Sorry ako na pogresnom mjestu pisem ali citao sam po netu da za prebacivanje fajlova je total commander super.
Moj problem je slijedeci, imam laptop samo sto sam uzeo ssd i sada bih voleo da mi bude sve kao na onom starom , npr sve ikone da ostanu na istom mjestu fajlovi i slicno, posto mi je to office laptop, sada me interesuje da li sve fajlove sa starog hdd dok jos nisam diga win na ssd, mogu da napravim neki folder bckp i samo da skupim sve preko total commandera i prebacim na usb i nakon instaliran wina na novom disku samo prebacim sve fajlove na mesto gdje treba bit ?
koji su windowsi u pitanju?
ako su win10 (zapravo program radi za sve verzije od xp-a na dalje) onda si skini program PC Transfer https://www.iobit.com/en/pctransfer.php pokreni ga i odaberi svoj user folder (i sve ostalo što želiš) i bekapiraj ga na usb ili externi hdd. nakon instalacije windowsa na ssd pokreni taj program ponovo i restore backup. trebali bi ti biti prebačeni svi fajlovi na istim mjestima na kojima su ti originalno bili. jedino ne prebacuje instalirane programe.
Win 10 , hvala. :)
-za klasične potrebe backupa, ne treba dodatni soft, tj tad se ovisi o tom softu (jer svaki radi u svom nativnom formatu..), jer win ima backup.. nema razloga ne koristiti ga. S druge strane, može svaki backup/arhiver ili filemanager.. jer im se mogućnosti prepliću (sve je to 'isto'..), tad juzer treba odabrati ono što je njemu zgodnije iz bilo kojeg razloga ali 'njegovog' razloga ne mog i sl.. npr sinkronozacija foldera.. i običan copy (ne ovisi se o restoreu tj trećem softwareu, licenca i sl.).
edit: ili ovako, za jednokratnu potrebu migracije podataka.. ne vidim smisao u korištenju nekog trećeg programa (ovisnost+licenca ako nije free), jer nakon obavljenog posla je recimo nepotreban, dok sam OS nudi dovoljno.
edit: ili ovako, za jednokratnu potrebu migracije podataka.. ne vidim smisao u korištenju nekog trećeg programa (ovisnost+licenca ako nije free), jer nakon obavljenog posla je recimo nepotreban, dok sam OS nudi dovoljno.
pctransfer je besplatan portabilan program i obavlja onaj posao koji je prije radio windows easy transfer koji je prije bio dio windowsa, no koji je maknut od win 8 pa na dalje jer microsoft gura one drive i čuvanje podataka putem njega. iako se može zaobilazno koristiti easy transfer, za to je potrebno prekopirati folder koji sadrži easy transfer program na izvorišno i na destinacijsko računalo, što je kompliciranije nego korištenje pctransfera jer treba se imati win 7 računalo sa kojeg se kopira taj folder i još odgovarajuću verziju (64bit ili 32bit). pctransfer je i microsoft preporučao kao zamjenu za easy transfer.