Problem pri paljenju

poruka: 13
|
čitano: 1.823
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
9 godina
neaktivan
Problem pri paljenju

Pozz.Poklonio sam frendu h97 plocu i i5 4690

E sad mi kaze da kad upali komp.da nema slike.sce radi osim šta se ne prikazuje na njegovom monitoru nista.Na maticnoj prikazuje crvenu lampicu kod rama.(kao da je nesto sa memorijom).A na njegovoj staroj sve radi.

E sad ne zbam dal ima kakve veze sta sam ja imao windows 10 a on ima 7???hvala na odg.

Pringgles gaming
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Problem pri paljenju

naravno da ima veze. windows (OEM) se "veže" na procesor/matičnu i drugačiji OS (čak samo različit serijski broj) ih neće prepoznati. nema veze s hardverom. deakle, uzalud ti trud. 

I know that you believe you understand what you think I said, but I am not sure you realize that what you heard is not what I meant.
Moj PC  
0 2 hvala 0
11 godina
neaktivan
Re: Problem pri paljenju

Neka resetira jumper na maticnoj, ako ne zna sta je to ili nema jumper, onda neka izvadi bateriju na minutu. To bi resetiralo bios. E sad postoji i tamnija ne tako rijetka strana, a to je da je maticna osla, meni se to prije dogodilo, sve vrti svijetli, nema slike. Maticnu izgleda ubila statika, kratak spoj ili nesto... To se zna dogoditi kad imas vise nosaca za maticnu, a nisu zasarafljeni sa maticnom vec samo tako stoje iza maticne, pogotovo ako je nosac na krivom mjestu, tj. gdje nije potreban.

Također neka proba GPU u drugom kompu.

Battlelog: D3lBoy-00
9 godina
neaktivan
Problem pri paljenju

Resetiro je i nista.vadio bateriju.MBO je stajala 2tj.u kutiji a 3.sarafa nisam sarafio jer nemaju za sta uhvatit.jis sve ima garanciju

Pringgles gaming
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan

Onda neka proba grafu u drugom kompu, ako valja vrlo vjerojatno je maticna u pitanju. Nadam se da je CPU ispravno stavio.

Battlelog: D3lBoy-00
9 godina
neaktivan
Problem pri paljenju

Grafa radi.u pon.ce odvest kod frendau servis.Javim sta je problem

Pringgles gaming
Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
Pringgles kaže...

Pozz.Poklonio sam frendu h97 plocu i i5 4690

E sad mi kaze da kad upali komp.da nema slike.sce radi osim šta se ne prikazuje na njegovom monitoru nista.Na maticnoj prikazuje crvenu lampicu kod rama.(kao da je nesto sa memorijom).A na njegovoj staroj sve radi.

E sad ne zbam dal ima kakve veze sta sam ja imao windows 10 a on ima 7???hvala na odg.

- ako je bilo ispravno.. moguće da sad nije, to se naziva kvar :) naravno, veća šansa da je npr nešto banalno, npr pogrešno spojen monitor (spojeno na onboard ako ima dodatnu VGA), struja.. pa i sam 'alarm' BIOSa koji kod odspajanja traži provjeru/podešavanje, npr resetiran u UEFI mod ili obrnuto i nema boota.

- resetiranje biosa je besmislica, tj 99% da se već resetirao ako je MBO ispravna, automatika.. i svaki put ga treba PODESITI, ili računati da defaultne postavke (možda) rade.

- kad već postoji lampica koja sugerira da je problem s RAMom, nemamo drugog infoa nego to uzeti kao relevantno i proglasiti upravo uzrokom.. jer nošenjem-tumbanjem.. lako se modul (keks-pločica) RAMa izmakne.. loš spoj. Izvaditi i čvrsto umetnuti, uobičajeno 'klik' kvačica ako postoje. Indikatori služe upravo tome, ne tražiti dalje dok se RAM ne provjeri (i ne popravljati na ćoravo, piti apaurine i sl.. ili resetirati BIOS, jer.. tko će ga podesiti ako nije odgovarajuća postavka?).

-ako i daljen ne pali.. odspojit sve, jer svaki kontakt može biti problem... i po redu, spajati-paliti.. vidjeti razliku (hdd tek na kraju, do tad je win-OS nevažan, nema veze s POST-BIOS paljenjem).

-ako je nešto neispravno opet ne prčkati dalje na ćoravo, jel to RAM, nešto drugo, ne mora biti jedna stvar, može biti i/ili RAM i VGA.. i napajanje itd. jer sve se kvari. Rizik je kad se na starijoj MBO mijenjaju komponente, jer plastika stari, postaje kruta-krhka.. (+prašina/kontakti), staro nije novo. Pogotovo kad osoba nema iskustva/osjećaj ta takve stvari ili premekano utisnuta komponenta koja nije 'sjela' ili je u prenošenju ispala.. (+ monitor kabel zna povuči VGA kao na klackalici.. izađe suprotan kraj) u pravilu ne crkne ništa, utisneš-upališ, ali može crknut MBO/Napajanje + svaka komponenta u tom trenu.

Ajar kaže...

naravno da ima veze. windows (OEM) se "veže" na procesor/matičnu i drugačiji OS (čak samo različit serijski broj) ih neće prepoznati. nema veze s hardverom. deakle, uzalud ti trud. 

-svašta.. kmica nema veze s win.. vidio bi učitavanje/reset i ostale poruke o nemogućnosti paljenja, .. tvrdnja je OK ali nema veze s opisom. Ako te boli glava/temperatura uzmi andol.. ali ne govorimo o glavobolji. :) Da nema ničeg na disku ili da ima troje windowsa.. opis problema je drugačiji. Ali, (naravno, neki ali) nije nemoguće da je to uzork, jer korisnici često ne znaju ni opisati problem ili dati 'prave podatke'. Tad si vidoviti milan, svaka ti dala. :)) nhf.

posljednji primjer... kmice na ekranu i otklanjanje 'kvara'.. nakon instalacije VGA drivera, kmica. Što je bio kvar? Driver je za primarni izlaz uključio HDMI-TV.. nema kvara, samo postavka, dok je monitor u mraku 'nevidljiva' slika, sve je zapravo ispravno (podesiti, radi). Prčkati prije nego se to provjeri ili bilo koji 'fix na ćoravo' može biti izazivanje problema (koji tad neće biti lako ili moguće fixati..). Zato, opišite problem, ne žurite s googlanjem ako s tim stvarima niste upoznati.. i razmislite. Čak i tad, kad sve znate, može banalna greška biti uzrok gadnih grešaka u želji za fixom (kao i želja za pomoći na forumu, dobre želje.. nisu dovoljne, potrebne su info-činjenice).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
9 godina
neaktivan
Problem pri paljenju

Ihush hvala na iscpnom odg.evo javio se kolega,izgleda da dva utora za ram rade a dva ne rade.sad prcka po biosu.Sad mu je problem stta ga uvjek vrača na bios.ne zeli u windows 

Pringgles gaming
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Pringgles kaže...

..Sad mu je problem stta ga uvjek vrača na bios.ne zeli u windows 

naravno, prvo otkloniti problem (ako je moguće), ne ide sam tak u windows.. to može samo ispravan PC :)

-dok se sve isprobava, HDD može biti odspojen, tj i kad je sve ispravno win može 'killswichnuti' (samoubojstvo by MS).. ili bilo koja promjena i nema boota/zbrljavi se sys/reg. Ne ide se na ćoravo u win, prije provjeriti sve, ram itd. (sve se može s live medija, linux/miniPE/hirens ili (nepraktičan) wininstall.

edit: .. jel njemu ikad radio w7? Ako je prije bio w10 (uz moguće resetiranje na defaulte koje se sigurno desilo).. 99% da je sve prilagođeno EFIju, podesiti-isključiti npr fastboot, sec.boot itd.

Poruka je uređivana zadnji put pon 24.10.2016 12:28 (ihush).
9 godina
neaktivan
Problem pri paljenju

je radio je na w7.doći će mu neki tip da pogleda danas,baš me zanima.pa javim sta je bilo

Pringgles gaming
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

-upravo zbog UEFIja, moguće da je sve ispravno osim podešavanja BIOSa. To objašnjava npr da neki utor RAMa radi, drugi ne.. direktno povezano s fastboot-om i sl. Prije bilo kakvih izmjena ga se mora isključiti, dodati RAM, podesiti BIOS i tek tad ga se može ponovo uključiti (do tad nema detektiranja HWa, upravo to preskače fastboot)... itd.

-zato stalno ponavljam, BIOS treba biti PODEŠEN (ne samo reset, jer ne znači ništa.., podešen znači prema trenutnoj potrebi pa i kod bilo koje promjene HWa). Od pojave UEFIja, praktički kod svake promjene je potrebno ući u BIOS, save&exit, tek tad je aktivna opcija, dostupan resurs.. mada neke MBO to rade automatski, resetiraju i kod prvog paljenja automatski (kao alarm) nude ulazak u BIOS i podešavanje.

-ili je nešto crklo.

11 godina
neaktivan
win 7 se smrzne pri pokretanju, kod loga.
jucer je sve bilo ok, onda sam ga stavil u sleep mod i vise ne radi.
probal sam zvaditi bateriju s maticne, odspojiti sve nepotrebne kable (samo mis i tipk ps2 su spojeni), resetiranje ne pomaze, recovery mod ne radi isto se smrzne, nisam nikaj updejtal ni instaliral/brisal programe
Iron Maiden

0 0 hvala 0
9 godina
neaktivan
Problem pri paljenju

zz.evo sve radi.napokon.samo sta i dalje dva slota ne reagiraju na memoriju.To ce garancija pokrit.Hvala na odgovorima

Pringgles gaming
Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice