Instalacija windowsa

poruka: 23
|
čitano: 4.589
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
11 godina
Instalacija windowsa

molio bih neku dobru dušu da mi pojasni postupak instalacije windowsa na novi M2 disk:

komponente u potpisu

stari M2 disk pri kraju a ja nemam novi (kupit ću), nemam ni windowse, a našao sam da ove ploče pamte ključ za aktivaciju windowsa

pa Vas molim, korak po korak kako da osposobim komp. poslije zamjene ssd M2 na kojem su mi windowsi koji su orginal, ali ne znam di sam zapisao ključ za aktivaciju.

Hvala.

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
Instalacija windowsa

Moja preporuka napravit backup/image trenutnih windowsa i nakon kupnje i ugradnje novog ssd'a vratit backup/image tih windowsa i sve je vraćeno skup sa fajlovima i aplikacijama i postavkama. Macrium Reflect ili EaseUS Todo Backup, https://www.lifewire.com/free-backup-software-tools-2617964

Ako baš oćeš radit novi install

1. Nabavi usb stick 8 gb

2. Skini Rufus.

3. SKini image windowsa 10/11.

https://www.microsoft.com/hr-hr/software-download/windows10

https://www.microsoft.com/software-download/windows11

4. Napravi windows boot usb stick sa Rufusom.

5. U biosu bootaj sa usb stika i dalje pratiš upute windows instalacije.

Poruka je uređivana zadnji put čet 29.8.2024 12:08 (Cryogenic).
Moj PC  
2 0 hvala 0
15 godina
Re: Instalacija windowsa

-prvo, kako to misliš stari m2 disk je pri kraju? greške? potrošeni relocirani clusteri? možda još pod jamstvom?

-ključ za aktivaciju win10? (nije isto win7-starije i win8-novije..) .. ključ je vezan za matičnu-mbo-id.. čim se instalira i prvi put spoji na ms-server (internet) automatski će se aktivirati (ako je normalna licenca, ne pirat i sl.), važno da je isto računalo-matična, disk je sporedan.. tako čista instalacija (na pitanje za key klikneš 'nemam'.. prazno-next..) sve obavi..

-ostalo imaš u postu iznad, stikić 8-16gb, rufus ili mctool-online (razlika, rufus nudi razne opcije, ms alat radi samo ms-uvjet install medij kao uefi-gpt-sec-juzer.. ono što rufus može isključiti kao uvjet, poželjno za starija računala ako ne zadovoljavaju win11 uvjete kao tpm2.0.. kao i možda pitanje instalirati win10 ili 11..).

-na stikić kad se kreira install-medij, dodaš za svaki slučaj razne drivere, za mbo-chipset, lan-wlan, grafičku i sl. + možda i poneki utils-soft pogotovo nešto što radi kao portable npr rufus.. tj na install mediju je bolje imati takve sitnice pri ruci mada će 99% automatika sve obaviti-prepoznati tj automatski instalirati odgovarajući driver, no ovako si siguran da ga imaš dok je najveći problem kod novih ili prastarih komponenti-drivera jer novo ne mora biti uključeno u ms installer bazu a staro može biti odbačeno.. ako ništa drugo praktično je .. ili pošto imaš problema s diskom, zašto ne neki npr hirens (ista stvar kao install medij, s time da je to live-boot.. + ima potrebne alate za diagnostiku, osnovno, kopiranje-image-backup itd.. ili strelec koji je isto to umnoženo (veći izbor 'istih' stvari'..). .. tj pošto imaš porblema tad je to poželjno, za prvu pomoć, za bilo što, pogotovo ako disk crkava, jedan ili dva stikića, minimum 8gb, preporučljivo 16 da stane dodatak ili hirens-strelec.. max 32 zbog standarda kao fat32-boot (to je važno za boot-install medije ne za storage).. dok su cijene praktički iste-slične, tj radije kupi kvalitetniji-brži-manji nego veći jer su u pravilu jeftikaneri vrlo spori (5-10mbps, vs 30-40-više..) pa ti kod boota ili installa može potrajati desetak minuta dok krene (čekati..) na bržem računalu-mediju install je gotovo za 15tak min dok se sporije može tolko učitavati.. itd.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
6 godina
kebor kaže...

molio bih neku dobru dušu da mi pojasni postupak instalacije windowsa na novi M2 disk:

komponente u potpisu

stari M2 disk pri kraju a ja nemam novi (kupit ću), nemam ni windowse, a našao sam da ove ploče pamte ključ za aktivaciju windowsa

pa Vas molim, korak po korak kako da osposobim komp. poslije zamjene ssd M2 na kojem su mi windowsi koji su orginal, ali ne znam di sam zapisao ključ za aktivaciju.

Hvala.

1. ubaciti novi nvme disk u računalo

2. bootanje sistema u usb/dvd live linux

3. sa naredbom dd kopirati stari disk na novi

4. reboot i konfiguracija biosa. (boot priority)

5. ukloniti stari disk (optional)

Poruka je uređivana zadnji put čet 29.8.2024 13:12 (gpd).
11 godina
Instalacija windowsa

hvala na svim odgovorima

kingstone program mi javlja da je health na 11 %

pa se pripremam za zamjenu

inače orginal windows profesional 10 i nudi mi upgrade na windows 11

HVALA svima

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
gpd kaže...
kebor kaže...

komponente u potpisu

Hvala.

-super upute, osim što ima par problema, ovisi o računalu, znanju juzera + dodatno znanje linuxa za snaći se.. čemu win juzeru sugerirati lin? ili što je to 'lakše-bolje'? bilo koji os, rade isto, ako nema konkretnog razloga tad se ne uvodi novi juzeru nepoznat os .. ili se daju bolje-konkretnije upute, kao stavka 3. kopirati dd-om.. kul.

-u čemu je problem ovakvog teoretski ok primjera..

npr stavka 1., ubaciti nvme.. gdje? koju mbo juzer ima, koliko m2 utora? jedan? više? ako ima jedan gdje da ubaci dodatni m2 disk?

-zatim stavka 2., bootati usb-dvd.. ima li ga juzer? ako nema, treba napraviti, u čemu je razlika napraviti win install ili live? odnosno čemu čudotvorni linux, radi nešto bolje-drugačije ili lakše za juzera koji je win-juzer? .. uz napomenu, ja jesam lin juzer.. sasvim dobro razumijem-znam što si napisao i to je točno no nedovoljno, nepotrebno pri čemu linux nije čarobni štapić, bilo koji os, radi isto, soft. .. početnicima-juzerima se savjetuje ono što oni mogu-znaju, gdje se lakše snađu a win juzer će se lakše snaći recimo hirensom nego linuxom i dd-om.. pri čemu će apsolutno istu stvar napraviti u oba slučaja, trebaju isti stikić, nparave sve na isti način, jednako vrijeme-trud.. a win juzer ipak barem djelomično bolje razumije win okolinu kao win-minipe-live odnosno hirens-strelec.

.. u slučaju da nema više od jednog m2 utora na matičnoj, bez apaptera, ne može kopirati, tad može jedino clean-instalirati, dok će po svemu sudeći vjerojatno instalirati win10 ili 11.. a opet je napraviti install medij praktički isto kao i napraviti bilo koji drugi live-boot.. jer je u osnovi isto. (ext.usb m2 adapter po trgovinama od 20-30€ naviše.. starije mbo nemaju m2, zatim srednja gen ima sata, novije nvme.. poneke po jedan utor, poneke po jedan nvme i jedan sata.. a sve ovisi o chipsetu i cpu jer je problem staza, pa tako ovisi ima li intel-amd, celeron ili xeon i koja mbo.. kao i sama postavka biosa koja može zauzeti dijeljeni port recimo za sata ili bifurkaciju (s kojom se na odgovarajućoj ploći na jedan pciex16 može priključiti do 4 kontrolera 4x4.. itd. kraće, postoji +75% šansa da nema dodatni m2 port u koji bi priključio dodatni-novi nmve ili sata disk, osim u klasi jačih mbo dok najnovije top nude do 4 m2 porta a jedan je često zauzet s wlan adapterom uz ostala ograničenja koja ovise o već postojećim uređajima kao grafička ili procesor celeron-i9-xeon.. itd.

-za sata port je bilo lako, jer je svaka mbo imala barem 4 priključka, dok sad najnovije smanjuju sata pa poneka ima samo 1-2 porta.. jer to je tako, promjene-evolucija.. no i problemi 'kompatibilnosti' ili banalno fizičkih ograničenja kao broj portova-utora za nešto priključiti a to se 'ne smije' zaboraviti jer je uvjet da bi mogli npr kopirati. (zato je 'univerzalnije' navesti usb adapter, no ni njega nema prosječan juzer, dok mi recimo imamo.. a nisu ni jeftini..).

-dok su stavke 4 i 5 onak.. 'višak' :) .. tj mada ovakva uputa onom tko zna na prvu zvuči ok, ekšli je beskorisna s više pitanja-problema nego odgovora uz nhf.. nije ovo u cilju kritike, ispravka .. nego kako da 'mi' koji pišemo nešto kao pomoć prosječnom juzeru više gledamo očima juzera, koji ne zna dd, nema m2 utore, nema ono što mi imamo.. da ima tad ne bi ni otvarao temu koja ne služi nama nego njima, pa opet, nhf.. i pišimo za njih.

6 godina
ihush kaže...
gpd kaže...
kebor kaže...

komponente u potpisu

Hvala.

-super upute, osim što ima par problema, ovisi o računalu, znanju juzera + dodatno znanje linuxa za snaći se.. čemu win juzeru sugerirati lin? ili što je to 'lakše-bolje'? bilo koji os, rade isto, ako nema konkretnog razloga tad se ne uvodi novi juzeru nepoznat os .. ili se daju bolje-konkretnije upute, kao stavka 3. kopirati dd-om.. kul.

-u čemu je problem ovakvog teoretski ok primjera..

npr stavka 1., ubaciti nvme.. gdje? koju mbo juzer ima, koliko m2 utora? jedan? više? ako ima jedan gdje da ubaci dodatni m2 disk?

-zatim stavka 2., bootati usb-dvd.. ima li ga juzer? ako nema, treba napraviti, u čemu je razlika napraviti win install ili live? odnosno čemu čudotvorni linux, radi nešto bolje-drugačije ili lakše za juzera koji je win-juzer? .. uz napomenu, ja jesam lin juzer.. sasvim dobro razumijem-znam što si napisao i to je točno no nedovoljno, nepotrebno pri čemu linux nije čarobni štapić, bilo koji os, radi isto, soft. .. početnicima-juzerima se savjetuje ono što oni mogu-znaju, gdje se lakše snađu a win juzer će se lakše snaći recimo hirensom nego linuxom i dd-om.. pri čemu će apsolutno istu stvar napraviti u oba slučaja, trebaju isti stikić, nparave sve na isti način, jednako vrijeme-trud.. a win juzer ipak barem djelomično bolje razumije win okolinu kao win-minipe-live odnosno hirens-strelec.

.. u slučaju da nema više od jednog m2 utora na matičnoj, bez apaptera, ne može kopirati, tad može jedino clean-instalirati, dok će po svemu sudeći vjerojatno instalirati win10 ili 11.. a opet je napraviti install medij praktički isto kao i napraviti bilo koji drugi live-boot.. jer je u osnovi isto. (ext.usb m2 adapter po trgovinama od 20-30€ naviše.. starije mbo nemaju m2, zatim srednja gen ima sata, novije nvme.. poneke po jedan utor, poneke po jedan nvme i jedan sata.. a sve ovisi o chipsetu i cpu jer je problem staza, pa tako ovisi ima li intel-amd, celeron ili xeon i koja mbo.. kao i sama postavka biosa koja može zauzeti dijeljeni port recimo za sata ili bifurkaciju (s kojom se na odgovarajućoj ploći na jedan pciex16 može priključiti do 4 kontrolera 4x4.. itd. kraće, postoji +75% šansa da nema dodatni m2 port u koji bi priključio dodatni-novi nmve ili sata disk, osim u klasi jačih mbo dok najnovije top nude do 4 m2 porta a jedan je često zauzet s wlan adapterom uz ostala ograničenja koja ovise o već postojećim uređajima kao grafička ili procesor celeron-i9-xeon.. itd.

-za sata port je bilo lako, jer je svaka mbo imala barem 4 priključka, dok sad najnovije smanjuju sata pa poneka ima samo 1-2 porta.. jer to je tako, promjene-evolucija.. no i problemi 'kompatibilnosti' ili banalno fizičkih ograničenja kao broj portova-utora za nešto priključiti a to se 'ne smije' zaboraviti jer je uvjet da bi mogli npr kopirati. (zato je 'univerzalnije' navesti usb adapter, no ni njega nema prosječan juzer, dok mi recimo imamo.. a nisu ni jeftini..).

-dok su stavke 4 i 5 onak.. 'višak' :) .. tj mada ovakva uputa onom tko zna na prvu zvuči ok, ekšli je beskorisna s više pitanja-problema nego odgovora uz nhf.. nije ovo u cilju kritike, ispravka .. nego kako da 'mi' koji pišemo nešto kao pomoć prosječnom juzeru više gledamo očima juzera, koji ne zna dd, nema m2 utore, nema ono što mi imamo.. da ima tad ne bi ni otvarao temu koja ne služi nama nego njima, pa opet, nhf.. i pišimo za njih.

Linux i dd sam spomenu iz 2 razloga :

1. jer ovo znam napravit, ako me čovjek pita follow up question, da mogu odgovorit.

2. ne plaća me Microsoft za support, a volontiranje za stranu korporaciju mi nije napeto.

Poruka je uređivana zadnji put pet 30.8.2024 13:23 (gpd).
11 godina

ljudi hvala opet

ali ja imam mbo: https://www.gigabyte.com/Motherboard/B560M-AORUS-PRO-rev-1x#kf

koja kaže da pamti windows ključ i ima upgrade na win 12, ali disk C winsows je na 11%

gdje da nađem, u kojoj naredbi ključ za aktivaciju

i gdje da skinem windowse profesional

m2 disk mi ima oko 14 000 sati i javlja failure: 11%

11 godina

ima li tko iz Osijeka da mu platim da mi to odradi ili preporuka za servis?

15 godina
kebor kaže...

ljudi hvala opet

ali ja imam mbo: https://www.gigabyte.com/Motherboard/B560M-AORUS-PRO-rev-1x#kf

koja kaže da pamti windows ključ i ima upgrade na win 12, ali disk C winsows je na 11%

gdje da nađem, u kojoj naredbi ključ za aktivaciju

i gdje da skinem windowse profesional

m2 disk mi ima oko 14 000 sati i javlja failure: 11%

Windows 11 Hr verzija:

https://www.microsoft.com/hr-hr/software-download/windows11

Windows 11 Eng:

Ne treba ti ključ, instaliraj OS na novi SSD i nakon kratkog vremena će ti biti automatski

aktivna tvoja licenca jer MS serveri povuku licencu s tvoje MBO.

Tijekom instalacije kad te upita za ključ, samo odaberi opciju da nemaš ključ i to je to.

Tigar Krezumica
7 godina
kebor kaže...

ima li tko iz Osijeka da mu platim da mi to odradi ili preporuka za servis?

Javi se u inbox pa ćemo dogovoriti nešto. Najjednostavnija opcija bi trebala biti napraviti image postojećeg diska i prebaciti na novi, ali tko zna što se sve može dogoditi.

14 godina
Instalacija windowsa

Najjednostavnije ubaciti i drugi disk unutra pa napravit klon preko reflecta ili ease us-a. Po završetku samo izvaditi stari disk.

edit: osobno dignem strelec tak da ni ne ulazim u korisnikov os

Poruka je uređivana zadnji put pet 30.8.2024 15:15 (dax-lax).
Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
Instalacija windowsa

Ajd da se ja ko seljak ubacim :D

Ima 2 M2 utora maticna ako sam dobro vidio.

Dakle, na novi m2 instaliras windwose i sve kaj ide i ako windowsi pokupe nekak taj kljuc sa MS Servera jer kao maticna-registracija kljuc-MS serveri i tak to sve fino radi.

Kad si zadovoljan kak radi i ako je proslo sve bez problema, ubacis stari disk u drugi m2 utor i u windowsima samo copy/paste kaj ti treba sa starog na novi.

Eto, onak, da prostite, zdravo-seljacki . Da li to moze tak?

Win11 su ti gore vec napisali od kud skinut i kak, to je stvarno bas ono, jednostavno jer su i upute skroz ok napisane. Jedini problem moze biti stavit priortet bootat s USBa  eh sad jel 

Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
Instalacija windowsa

Pozdrav!

Imam slican problem,pa ako autor dozvoli zamolio bih za pomoc.

Ugraden je novi ssd.Sa boot usb instaliran win10. Neko vrijeme sve ok..i prvo vise nisam mogao reinstalirati mozzilu,a sada vise ne mogu pokrenuti niti Visual Studio. Sve je pocelo od kada je u kratkom vremenu nestalo napona, struje, i komp.se palio/restartao vise puta.Nisam odmah stigao i u tih 20min se prekidao napon vise puta.

Sada...pokusao sam reinstal win10..i ne ide sa istim usb.Diagnostika i stane. Nisam isao na opciju sa windows old..nego format ssd i ne mogu dalje od pocetne diagnostike.

Ssd novi, mj.dana, samsung.

Nisam se dugo sa tim "zabavljao",pa molim pomoc. Nesto nije ok bilo jer uz sve pokusaje repair preko neta nije proradio VS, mozzila ...itd.To dvoje sam pokusavao,zato navodim.

Hvala svima.Idem citati slicne teme.

0 0 hvala 0
13 godina
insight kaže...

Pozdrav!

Imam slican problem,pa ako autor dozvoli zamolio bih za pomoc.

Ugraden je novi ssd.Sa boot usb instaliran win10. Neko vrijeme sve ok..i prvo vise nisam mogao reinstalirati mozzilu,a sada vise ne mogu pokrenuti niti Visual Studio. Sve je pocelo od kada je u kratkom vremenu nestalo napona, struje, i komp.se palio/restartao vise puta.Nisam odmah stigao i u tih 20min se prekidao napon vise puta.

Sada...pokusao sam reinstal win10..i ne ide sa istim usb.Diagnostika i stane. Nisam isao na opciju sa windows old..nego format ssd i ne mogu dalje od pocetne diagnostike.

Ssd novi, mj.dana, samsung.

Nisam se dugo sa tim "zabavljao",pa molim pomoc. Nesto nije ok bilo jer uz sve pokusaje repair preko neta nije proradio VS, mozzila ...itd.To dvoje sam pokusavao,zato navodim.

Hvala svima.Idem citati slicne teme.

Ako možeš u windowse, onda iz windowsa skinut iso windows 10, mountat u exploreru i startat setup, windows će se resetirati ali u ovom slučaju će ti ostat i instalirane aplikacije i fajlovi i postavke, ako ih ima. Znači instalacija iz windowsa ne instalacija sa usb boot windowsa. Isto vrijedi i za win 11. Ili iz windowsa da ne skidaš iso, startat setup windowsa koji ti je na usb'u.

Ako nemožeš u windowse, a sad sam malo detaljnije pročitao i čini se da nemožeš . Onda čini se da možda nisi dobro formatirao ssd. Probaj izbrisat sve particije, DELETE! na svaku pa klik NEW! i next i nanovo stvorit nove particije. Ako uspiješ instalirat windowse i ubuduće imaš slične probleme, samo pokreni setup iz windowsa i ostat će ti i aplikacije i fajlovi. 

Poruka je uređivana zadnji put ned 1.9.2024 20:37 (Cryogenic).
15 godina
Instalacija windowsa

Hvala na odg.Da mogu do win bilo bi ok..no ne mogu. :)

Format ntfs (quick format-mozda je to greska ?? ). Particije 1- system reserved i 2- tu je bio win10. Nisam formirao druge particije jer imam u planu uzeti neki hdd. Pisem detalje da nisam nesto izostavio..a ono sto neznam cemo rijesiti :)

Znaci opet format,pa pokusati usb boot? System reserved ne diram?

Ovo sa slike..do tuda ne mogu doci sa usb boot.Usb pocne, repair pc..i onda napise da ne moze popraviti i ostavi mi neke opcije koje sam sve prosao i ne mogu pokrenuti.

Mislim da sam pokusao i ovo sa setup iz win jednom..ne sjecam se jer sam pokusavao aplikacije popraviti i win preko neta.Nazalost sam se odlucio rijesiti preko koljena..novi instal,a mozda nije bio veci problem.Aplikacije su reinstalirane,ali nisu se pokretale..stalno greske.Nisam htio sve rucno brisati,a sada imam veci problem. 

Poruka je uređivana zadnji put ned 1.9.2024 21:32 (insight).

0 0 hvala 0
13 godina

Ako ide repair onda bios ne boota usb windows, nego čita ssd, namjesti u biosu da očita/boota usb windows, ne ssd. Ili stišći tipku f12 prilikom paljenja računala i odaberi usb/boot windows.  I kad pokreneš instalaciju windowsa i ako imaš podatke na drugim particija onda briši "DELETE!" samo 1 i 2 kako si napisao i onda na tu particiju klikni na new pa next.

Ako nemaš podataka gore onda " izbriši SVE particije, DELETE! na svaku pa klik NEW! i next i nanovo stvorit nove particije"

Poruka je uređivana zadnji put ned 1.9.2024 21:45 (Cryogenic).
15 godina
Instalacija windowsa

Hvala sto si strpljiv. :)

Ponekad smo presigurni u nesto...i napravih tu instalaciju puno puta,ali nisam dugo.Prvo sam krenuo sa f12 i nije proslo i odoh razmontirati :D bios.I ima neka prioritetna opcija boota (vjerojatno previdio prvi puta) iznad onih first,second,third..i tamo odjednom ssd dosao na top.I to je bila moja pogreska.Mozda jos nekome pomogne.

Iza toga normalna instalacija.Rijesio sam particije kako si napisao.Sada slijede aplikacije,pa cu vidjeti. Duga noc :)

Uglavnom,hvala sto si strpljiv.Win10 je pokrenut.

Citao sam jos detalja ove i nekih tema i imam sto uciti od starijih vremena i win7-ce,pa i ove 10.

Imam jos nesto,no to cu drugi puta.Mozda je vec i odg.netko Ako nema,pisem ovdje ili na slicnoj temi.

Pozz tebi i forumasima.

Hvala. :)

1 0 hvala 0
5 godina
Cryogenic kaže...

Moja preporuka napravit backup/image trenutnih windowsa i nakon kupnje i ugradnje novog ssd'a vratit backup/image tih windowsa i sve je vraćeno skup sa fajlovima i aplikacijama i postavkama. Macrium Reflect ili EaseUS Todo Backup, https://www.lifewire.com/free-backup-software-tools-2617964

1. Nabavi usb stick 8 gb

2. Skini Rufus.

Ovo mu preporucujes a covjek ne zna ni odakle poceti ;)

13 godina
Posmatrač kaže...
Cryogenic kaže...

1. Nabavi usb stick 8 gb

2. Skini Rufus.

Ovo mu preporucujes a covjek ne zna ni odakle poceti ;)

Napisao je dajte upute korak po korak. . A nažalost drugačije si i nemre pomoć nego tim koracima. Nekom ko nije upućen svakako bi mu dobro došlo da prouči navedeno u par minuta na netu, neš ti 5 klika za napravit backup i dalje zna za ubuduće, pomogne sebi a i kasnije možda i prijateljima i uštedi pinku da ne plaća za servise. Fala bogu ima tutoriala na netu i u 10 minuta se sve pohvata ako se ima volje, ako se nema volje onda je tu bug.forum. 

Poruka je uređivana zadnji put pon 2.9.2024 9:27 (Cryogenic).
15 godina
Pozdrav!

Zadnji puta rekoh da imam jos nesto..pa evo to nesto.
Imam disk na kojem je instaliran linux zorin mislim 16. I htjedoh to rijesiti tako da ubacim boot stick win 10, formatiram sve i instaliram windoze.No pri pokretanju instalacije win10 uopce ne prepoznaje dio particije- najveci dio prostora. Dakle, ne mogu klasicno obaviti formatiranje diska i onda dalje.
Zamolio bih za pomoc kada budete imali vremena.

0 0 hvala 0
8 godina
kebor kaže...

komponente u potpisu

Hvala.

My 2 cents, ja bih osobno, ako baš nema gro aplikacija na kompu,

- ugradio novi SSD

- napravio na njega clean install windowsa

- za instalaciju Winsa daleko najjednostavnije je napraviti instalacijski USB-stick sa  "create installation media" u Windowsima https://support.microsoft.com/en-us/windows/create-installation-media-for-windows-99a58364-8c02-206f-aa6f-40c3b507420d

- pri bootu odabrati USB, te s nejga instalirati Windowse

- kad zatraži, kreirati particiju te formatirati SSD

- pri početku instalacije kad pita za ključ selektirati "don't have key", aktivirat će ih sigurno ako su bili legalni.

- nanovo instalirati sve aplikacije

Prebacivanje Windowsa i appova nije loša opcija, ali preferiram imati čistu situaciju i na Windowsima i na Androidu, da ne spominjem da trpaju svašta u registry i ne brišu kasnije.

15 godina
insight kaže...
Pozdrav!

Zadnji puta rekoh da imam jos nesto..pa evo to nesto.
Imam disk na kojem je instaliran linux zorin mislim 16. I htjedoh to rijesiti tako da ubacim boot stick win 10, formatiram sve i instaliram windoze.No pri pokretanju instalacije win10 uopce ne prepoznaje dio particije- najveci dio prostora. Dakle, ne mogu klasicno obaviti formatiranje diska i onda dalje.
Zamolio bih za pomoc kada budete imali vremena.

shift+f10, diskpart, list disk, select disk (broj, vjerojatno 0.. pazi!) .. clean .. -dalje nextaš.

-tri moguća uzroka, nepoznat FS (bez dodatnog drivera win podržava nativni ntfs i fat32..), enkripcija-zaštita, nedostatak drivera (za chipset-kontroler, nekadašnji F6-dos driveri ili bilo koji današnji kojeg treba pribaviti i ponuditi installu + zgodno imati i lan-wlan, pa kad se traže to imati na install-stikiću).. uz moguć problem standarda, stari-legacy mbr mod (boot disk) i novi eufi-gpt, pri čemu sva tri dijela moraju biti sukladna, bios-postavke, boot medij i trenutni korišteni disk dok se njega cleananjem reinicijalizira pa to nije problem..

-ovisno o starosti-opcijama koje bios nudi (npr uefi-cms, novij laptopi ne nude legacy u opcijama samo jedna stavka-nonsens no tako je..) pa ovisi o želji-cilju mbr-gpt i biosu kako napraviti install medij (stikić) koji može biti u jednom ili oba (točnije bez) moda, a to biramo alatom kao rifus dok mctool ne nudi ništa od opcija ali će kreirati univerzalni tzv superfloppy u fat32 koji nema mod.. tj tad se u bootanju treba izabrati boot mod, bootmeni tipkama kao f8-f12, esc i sl. .. (ne bios boot order, slično no nije isto..) jer tek tad znamo u kojem modu bootamo medij dok na ćoravo ovisimo o defaultu-biosu-sreći 50%..

-generalno sva novija računala nakon 2018me defaultno u biosu imaju redosljed-postavke za win10-11.. pa juzer koji ne zna što sve podesiti, može resetirati bios (tvornički default).. itd itd..

+edit.. a to je istovremeno povezano s par postova prije, 'brisanje-deletanje' pariticja.. -ne može to tako, tj juzer nema pristupa sys-rezerviranoj particiji, iz gui-ja ne može ništa.. mora u 'dos' tipkati, diskpart (koji to sve ekšli radi, dok je gui dio samo ograničen dio diskparta jer ms ne želi napraviti 'pravi' disk-part manager za juzera kojeg bi kliknextao a realno ni nije nešto nužno jer se to ne radi svaki dan..).

-uz samo brisanje sistemskih-skrivenih-zaštićenih particija, disk-clean uklanja i mod, reinicijalizira mod rada diska, koji se tad bira i kojeg automatika u wininstallu tad napravi ovisno jesmo li bootali u mbr ili gpt modu.. (u win bi diskmanager tad ponudio inicijalizaciju u željenom modu, ali tad nemamo diskmanager-gui.. tj to je sitna razlika kad disk pripremamo na drugom funkcionalnom računalu s win-osom u kojem tad možemo dalje klikati..).

-drugi disk-part manageri, geparted, acronis, easeus, minitool.. nude konverzije, nude sve.. ali ih juzer u installu nema + nisu ni nužni, jer par naredbi u diskpartu nije teško .. samo treba znati kako do 'dos-a' (cmd-a) doći, shift+f10 .. i što natipkati-naredbu.. list, select, clean.. ostalo nema potrebe 'ručno', može se sve no ostalo će installer-skripta-rutina automatski napraviti pa se tad izađe iz diskparta i nastavi klikanjem..

Poruka je uređivana zadnji put pet 29.11.2024 16:02 (ihush).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice