Thomson tg782i - max broj wifi klijenata

poruka: 13
|
čitano: 12.728
|
moderatori: pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan

Imam tcom adsl u trgovini u jednom velikom trgovackom centru u Zagrebu. Kroz trg. centar prolazi tisuće ljudi svaki dan.

Ono što želim je ponuditi besplatan wifi svima koji su u okolici trgovine i koji prolaze hodnikom da se mogu spojiti na wifi. Okolne trgovine imaju wifi zaključan šifrom a ja želim svima dati besplatn wifi.

Problem je sljedeći

Modem je Thomson tg782i i nekon nekog vremena se nemoguće spojiti na wifi. Spajanje preko kabla radi ok i brzina interneta je maksimalna. Modem odašilje SSID ali se ne može nikako spojiti na njega.

Nakon što restartam modem moguće se normalno spojiti na modem ali nakon nekog vremena (nekoliko sati ili drugi dan) opet je isto - nemože se spojiti na wifi.

Dali je problem u tome što se jako puno ljudi spoji istovremeno na wireless ili nešto drugo. Gledao sam koliko je ljudi spojeno istovremeno na modem preko wifi i bilo ih je 10 do 20.

Želio bih postaviti besplatan wifi a ovako sam izgubio živce resetirajući modem svaki dan jer se nemože spojiti na wireless.

Dali bih trebao postaviti neki drugi wireless access point koji može posluživati više klijenata ili je možda problem u

sadašnjem Thomson tg782i.

Dali je moguće izgasiti wireless na Thomson tg782i pa napraviti wireless preko nekog boljeg/kvalitetnijeg wirless access pointa.

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina

naravno da je moguće pogasiti wifi na thomsonu i koristiti neki drugi router za wifi ali većina fuš routera se zablokira kod velikog broja klijenata (npr zyxel kojeg sam za to testirao) dok linksys wrt54gl zna izdržat i po mjesec dana da se ne zablokira. najbolja opcija je više access pointova sa istim ssid-om te će se klijent spojiti na onaj ap koji ima najviše signala što znači da svi klijenti neće biti spojeni na jedan router. ostale routere nisam isprobavao. možda ti netko namjerno kompromitira mrežu (mdk3 i 30 sekundi je dovoljno da wifi zablokira, barem kod nekih routera)

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Re: Thomson tg782i - max broj wifi klijenata
Geophysics kaže...

Problem je sljedeći

Modem je Thomson tg782i i nekon nekog vremena se nemoguće spojiti na wifi. Spajanje preko kabla radi ok i brzina interneta je maksimalna. Modem odašilje SSID ali se ne može nikako spojiti na njega.

Nakon što restartam modem moguće se normalno spojiti na modem ali nakon nekog vremena (nekoliko sati ili drugi dan) opet je isto - nemože se spojiti na wifi.

Dali je problem u tome što se jako puno ljudi spoji istovremeno na wireless ili nešto drugo. Gledao sam koliko je ljudi spojeno istovremeno na modem preko wifi i bilo ih je 10 do 20.

Kao sto ti je receno, kvalitetniji routeri omogucavaju vise PRAKTICNIH istovremenih korisnika. Teoretski, svi oni bi trebali bez vecih problema omogucit tih 10-20 istovremenih klijenata.

Iz tvog opisa nisam uspia dokucit, sto je s ovim korisnicima koji su vec spojeni na wifi? Radi li njiima net i dalje ili i njima pukne veza na router? Spajas li se i sam bezicno, ili iskljucivo kabelom? 

Ukoliko oni koji vec jesu spojeni nemaju problema, vec je samo onemoguceno daljnje spajanje klijenata, problem je lako otklonjiv. Za probu, na svom laptopu (wireless kartici) namjesti staticku ip adresu, a koja se ne nalazi u dhcp range-u routera. npr. ako ti router ima ip adresu 192.168.0.1, i dhcp range od 0.10 do 0.254, ti stavi staticku adresu 0.4 i naravno popuni ostatak - subnet masku, gateway, dns1, dns2. Ukoliko tada ne dolazi do pucanja veze na tom laptopu i/ili se mozes spojit cak i kad drugima "pukne" veza, onda se radi o dhcp serveru. problem tada mozes rijesit na dva nacina koja se mogu i kombinirati. prvi nacin je da smanjis defaultni lease time (vjerojatno 24h) za svaku ip adresu na 1h ili cak manje. Drugi nacin je da prosiris raspon adresa koje su klijentima na raspolaganju, na nacin da modificiras adresu routera (po potrebi), subnet masku (sa defaultnih 255.255.255.0, na npr. 255.255.240.0) i tada dhcp range povecas na 0.10 do 15.250 sto ti daje dovoljni raspon za nekih 4 tisuce klijenata s razlicim ip adresama. ako ti triba pomoc oko tocnih adresa, javi se na pm. 

15 godina
neaktivan

peace_of_cake - hvala za preporuku wrt54GL 

wifi - "sto je s ovim korisnicima koji su vec spojeni na wifi? Radi li njiima net i dalje ili i njima pukne veza na router? Spajas li se i sam bezicno, ili iskljucivo kabelom? "

za one koji su vec spojeni na wifi neznam sta se dogadja, neznam dali i dalje neometano surfaju dok se drugi nemogu spojiti na thomsona - pretpostavljam da je thomson tg782i zablokiro/zamrzo se (mozda grijesim, neznam)

Ja se pokusavam spojiti bezicno i ne mogu se spojiti, vidim svoj SSID koji modem odasilje ali se nemogu spojiti. Nakon toga ugasim/upalim modem i nakon toga se spojim odmah.

Dali bi mi mogli preporuciti neki kvalitetan wifi router koji ce bez problema opsluzivati 50-100 uredjaja spojenih na njega bez da zablokira. Cijena bi trebala biti do 700kn

Mozda nesto ovako Linksys WRT160NL 

Onaj tko nikad nije pogriješio, nikad nije pokušao napraviti nešto novo
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina

50 - 100 uređaja a izvor interneta je adsl!?! obavezno limitiraj brzinu po klijentu na oko 2mbps/256 kbps ako imaš adsl jer ako ne limitiraš brzinu netko počne nešto uploadat i net ti se onda maksimalno uspori

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

izvor interneta mi je 4mbit flat rate a mislio sam limitirati brzinu za korisnike na max 0.5mbit da mogu normalno surfati

13 godina

ti si mislio 50 klijenata opsluživat sa 4 mbps ??? pola megabita je jedva dovoljno za mail i mobilnu verziju buga

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

0.5mbit = 62kB/sec sto je dovoljno za pregledavanje maila, facebook i normalno surfanje i 8 uredjaja moze istovremeno korisiti tu brzinu

Ne vjerujem da ce 50 klijenata biti istovremeno surfati. Mnogi ce biti samo spojeni na wifi.

Vazno mi je da se wifi router ne zamrzne jer je previse uredjaja na njega spojeno.

Ako dajem free wifi ne mora biti super brz. Ljudima je dovoljno da pregledaju mail i otvore int. stranicu (ne youtube i video sadrzaj)

17 godina
neaktivan
Geophysics kaže...

peace_of_cake - hvala za preporuku wrt54GL 

wifi - "sto je s ovim korisnicima koji su vec spojeni na wifi? Radi li njiima net i dalje ili i njima pukne veza na router? Spajas li se i sam bezicno, ili iskljucivo kabelom? "

za one koji su vec spojeni na wifi neznam sta se dogadja, neznam dali i dalje neometano surfaju dok se drugi nemogu spojiti na thomsona - pretpostavljam da je thomson tg782i zablokiro/zamrzo se (mozda grijesim, neznam)

Ja se pokusavam spojiti bezicno i ne mogu se spojiti, vidim svoj SSID koji modem odasilje ali se nemogu spojiti. Nakon toga ugasim/upalim modem i nakon toga se spojim odmah.

Dali bi mi mogli preporuciti neki kvalitetan wifi router koji ce bez problema opsluzivati 50-100 uredjaja spojenih na njega bez da zablokira. Cijena bi trebala biti do 700kn

Mozda nesto ovako Linksys WRT160NL 

wrt54gl je jako dobra preporuka, jedan od bullet-proof uredjaja. U zahtjevnijim okruzenjima obicno se postavlja mikrotik u nekoj od varijanti, ali s obzirom da si reka kako imas trgovinu u shopping centru, onda pretpostavljam da ti se ljudi uglavnom spajaju s mobitelima, i tu doista ne vidim nekog velikog opterecenja. mozda bi vec i zamjena tg782 za sx763 bio dovoljan napredak ukoliko je doista stvar routera. 

i dalje, s obzirom da ne mozes potvrdit stanje ostalih uredjaja u trenutku "blokade", i dalje sumnjam na dhcp kao moguci problem. s obzirom da ti se to prakticki svakodnevno dogadja, testiraj na svom laptopu tako da mu postavis staticku ip adresu van raspona dhcp-a, pa vidi tijekom dan-dva hoces li imat problema. ukoliko je doista stvar do toga, problem je jako jednostavno za rijesit... ukoliko je pak stvar samog routera (blokiranja), uvik mozes ic na drugi uredjaj. 

15 godina
neaktivan

Nakon nekoliko tjedana testiranja i isprobavanja raznih opcija donosim zadnji update.

Na Thomsonu sam izgasio wireless i na njega spojio linksys wrt54gl sa cusotm firmware.

Prvo sam nekoliko dana isprobavamo sa dd-wrt da bi na kraju ostavio tomato firmware. dd-wrt ima puno više opcija i podešavanja i radio je ok ali sam ostavio tomato jer mi ima bolji grafički prikaz real time klijenata i bandwitha.

Kao što ste mi sugerirali problem je bio u DHCP postavkama. Sada sam postavio lease time na 60minuta i sve radi savršeno.

Isto tako sam postavio da se router restarta svaka 24 sata kako se nebi slučajno dogodilo da "hanga" a to ne primjetim jer me nema u blizini da mogu reagirati.

Do sada router nije niti jednom zablokirao i svatko se bez problema može spojiti na njega u bilo koje doba dana.

Isto tako sam bio i kupio ubiquiti unifi ap i bacio sam bez veze 500tinjak kuna. Kada sam ga testirao doma sve je radilo super i prepoznao se sa dsl modemom i radio je bez problema. Dok u trgovini na tcom thomson tg782i nikako da proradi. Cijelo vrijeme piše "adoption failed" i nikako nisam mogao napraviti da ubiquiti proradi.

Ali najvažnije je da sve super radi sa linksys wrt54gl. Budem kasnije investirao i u mikrotik i probat ću sa njime.

Hvala na savjetima oko dhcp-a

wrt54gl sa tomato firmware wrt54gl sa tomato firmware
adoption failed adoption failed
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina

vidim da imaš identičan router i firmware kao i ja pa me zanima ako znaš slijedeće: kako uključiti client isolate te kako limitirati bandwith isključivo preko wifi-ja? ja sam našao te opcije ali ne rade kako treba. koristim toastman mod od tog tomato firmwarea. ti si možeš još podesiti i ssl tj da pristupaš routeru preko sigurne veze (https) (jer netko može poreko mitm-a pokupiti login podatke ili može pokupiti cookie i kad je vec logiran na router lako downloada backup konfiguracije i extracta login podatke) i da klijenti ne mogu pristupiti konfiguracijskom sučelju ako hoćeš

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

I ja sam primjetio da neke stvari na tomato i dd-wrt ne rade kako trebaju, kada se uključe router zablokira i druge razne stvari. Te stvari koje ne rade kako treba niti ne koristim (nisam se niti gledao na netu kako to srediti)

Limitiranje bandwitha nisam uključio ali sam ga bio testirao i radilo je ok (ne sjećam se da li sam ga testirao na dd-wrt ili tomato, sorry)

U prilogu je slika kako se uključi bandwith limting (ali to sigurno već znaš)

Quality of Service Quality of Service
13 godina

dada, to znam. kod toastman verzije ima i b/w limiter. također kod https-a se kod toastman verzije koristi ssl sa rc4 algoritmom a kod original tomato je u pitanju 3des algoritam. to su neke razlike između ta dva firmwarea. također toastman ima i vpn ali to ionako nećeš koristiti

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice