Zamena maticne ploce na laptopu

poruka: 3
|
čitano: 1.920
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
Zamena maticne ploce na laptopu
Pozdrav svima.

Imam laptop hp pvilion dv 5 i na njemu mi je integrisana grafika ATI RADEON koja je prestala sa radom.
Zagrijavao sam grafiku skoro dva puta sedmicno da ozivim kompijuter,
e sad vise nisam u mogucnosti vise da ga ozivim.Trazio sam da mi nerko od majstora odradi zamenu kalaja na samoj grafickoj ali su mi preporucili da kupim novu maticnu zato sto je razlika u ceni nove maticne ploce i ovog popravka graficke mala.

Sad me interesuje da li cu po zameni maticne ploce i vracanja svih hardverskih komponenata pri pokretanju racunara morati da formatizujem racunar?
Da li ce se sistem podici bez ikakvog problema kao sa starom maticnom plocom jer na hard disku na lokaciji C imam vazne podatke koje nebih zeleo da izgubim.

Hvala.

0 1 hvala 0
13 godina
neaktivan
Re: Zamena maticne ploce na laptopu

Ukoliko laptop uspiješ pokrenuti načini backup važnih podatka! Ako laptop više nemožeš pokrenuti (VGA) a "vazne podatke" ne želiš izgubiti savjetujem ti da laptop odneseš u ovlašteni servis uz NAPOMENU da prije svega učine backup tebi bitnih podataka na neki medij! Pretppostavljam da odgovor znaš nebi ovdje pitao...  kako u jednoj rečenici nemogu objasniti koje sve radnje jesi ili nisi učinio... Odgovor je kratak i jasan: bitne podatke adekvatno backupiraj (ili posao prepusti stručnjaku) i tek tad se upusti u popravak hardvera (VGA ili MB) u vlastitoj režiji ili servisu.

17 godina
Re: Zamena maticne ploce na laptopu

ako je MBO ista (za laptop je to sigurno identičan model) tad nema problema... ali !! moraš podesiti BIOS prije prvog paljenja (ovisi kako je sad podešen ali to ne možeš znati, postoji šansa 50% da je defaultno-tvornički OK).

Drugi dio problema je OS, ako je npr bio Win8 OEM tad je key u BIOSu-UEFI, ... (otišao sa starom pločom) i moguć problem zbog licenci (inače da nema MSove zaštite hardware bi radio).

-bez tih podataka ništa ne možeš znati prije nego probaš, ćorava koka metodom...

-disk (na njemu je sve bitno) možeš izvaditi, možeš napraviti njegov image.. (za ovaj slučaj to je bolje od backupa podataka).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice