kad trebam izabrati na koju particiju želim instalirati windowse,windowsi mi ne prikazuju disk.Probao sam bootati sa windows xp i windows 7.Nakon toga sam probao instalirati ubuntu 13.04 i sad normalno radi,samo što sam naviknuti na windowse.Što da radim?
Windowsi kod instalacije ne prikazuju hdd
- poruka: 21
- |
- čitano: 3.736
- |
- moderatori:
DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
moze biti da je do samih drivera, ja sam imao slican problem prije par godina kad sam imao dva hdd-a u raid-0 polju, morao sam skinuti driver-e koje sam ubacio na pocetku instalacije.
a prije par tjedana stavio sam ssd koji je vidljiv no nisam mogao dignuti windows 7,8 na njega, jedino sam uspio modificirani xp
moze biti da je do samih drivera, ja sam imao slican problem prije par godina kad sam imao dva hdd-a u raid-0 polju, morao sam skinuti driver-e koje sam ubacio na pocetku instalacije.
a prije par tjedana stavio sam ssd koji je vidljiv no nisam mogao dignuti windows 7,8 na njega, jedino sam uspio modificirani xp
kakve drivere bi trebao skinuti? i kako ih instalirati?
ako se nevaram sata driver-e, no to je dosta komplicirano, moj savjet skinite vec modificirane verzije windowsa xp ili 7 koje vec sadrze same te driver-e
ali nije sata disk,nego ide disk,i za to trebaju driveri?
provjerite da li je hdd u bios-u vidljiv
sličan sam problem imao sa seagate hardom od 320gb i na kraju se ispostavilo da treba updejtati firmware jer je stari bio sheban, pa me još usrećio i sata kabel kojem se plastični zubić istrošio pa je lako ispadao i kad sam stavio drugi kabel sa limićem za osiguranje sve je ok već mjesecima
provjerite da li je hdd u bios-u vidljiv
u biosu nije vidljiv,ali imam prije pokretanja linuxa,neko očitavanje ide uređaja i tamo očita disk,a u biosu ne
sličan sam problem imao sa seagate hardom od 320gb i na kraju se ispostavilo da treba updejtati firmware jer je stari bio sheban, pa me još usrećio i sata kabel kojem se plastični zubić istrošio pa je lako ispadao i kad sam stavio drugi kabel sa limićem za osiguranje sve je ok već mjesecima
ali ja imam IDE disk,a ne sata :)
ako vam hdd-e nije vidljiv u bios-u, provjerite napajanje i kabel, tesko da ce te moci istalirati windows posto hdd nije prepoznat u biosu
ako vam hdd-e nije vidljiv u bios-u, provjerite napajanje i kabel, tesko da ce te moci istalirati windows posto hdd nije prepoznat u biosu
promjenio sam već 5 kabla i molex kabel,ali zašto mi ga je prepoznao kod instaliranja ubuntua?
to vam neznam jer linux nepoznam dok sam vec s windows-ima dugo na ti, uglavnom windows-e vjerojatno necete moci podigunti dok vam disk ne bude vidljiv u biosu
još uvijek tražim pomoć
još uvijek tražim pomoć
Koji je točno diskovni kontroler?
još uvijek tražim pomoć
ide
jumper na disku je na slave ili master?mozda to stvara probleme ?
jumper na disku je na slave ili master?mozda to stvara probleme ?
disk je master
još uvijek tražim pomoć
ide
Ne standard (iako je pravilno ATA) već koji je točno kontroler u igri?
Jel' to taj laptop iz profila u pitanju ili se radi o nekom stolnom racunalu? ako je stolni pc, koja je to maticna ploca (stavi puni naziv modela ploce, nemoj samo naziv tipa ASUS ) ?
još uvijek tražim pomoć
ide
Ne standard (iako je pravilno ATA) već koji je točno kontroler u igri?
našao sam.compability mod je
Jel' to taj laptop iz profila u pitanju ili se radi o nekom stolnom racunalu? ako je stolni pc, koja je to maticna ploca (stavi puni naziv modela ploce, nemoj samo naziv tipa ASUS ) ?
ne to je stolno računalo asus p4gd1,512 MB ddr,Gigabyte 2600pro 512 mb,a disk je maxtor 40 gb
Pa ploca bez problema podrzava disk, probaj ustekati IDE kabl na konektor oznacen sa pri_ide na ploci, ako nije vec (onaj sa natpisom pri_raid mozda treba driver kod instalacije windowsa, dok pri_ide ne bi trebao).
iskreno,ja taj ide priključak nisam niti vidio :P probao sam prištekati na onaj bočni i na ovaj kraj sata priključaka....na ovom radi disk :) ako ste ikad blizu zagorja svratite na gemišt ili pivo :)