- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
SSD se vidi u biosu ali ga u windowsima ne vidim.
Očito je SSD u "krivom" datotečnom sustavu, MBR ili GPT.
Konvertiraj ga pa probaj
i neće ga vidjeti dok ga ne inicijaliziraš* ("pripremiš na naglo, za konzumaciju").
skrolaj dolje, do "Method 2", postupi, opleti dalje.
na koji način da konvertiram ako windows kaze da disk ne postoji? "diskpart > list disk" pokazije samo hard disk.
Disk manager ga isto tako ne prepoznaje.
Disk manager ga isto tako ne prepoznaje.
ako si ssd dobro spojio (napajanje + podatkovni) na oba kraja (ssd i matična - ako će biti sistemski, spoji podatkovni na sata kanal 0) i ssd je ispravan, u Disk Manageru se mora pokazati s crnom (ili plavom) trakom iznad. desnom tipkom miša otvoriš izbornik i obaviš sve.
NO čini se da to ipak nije ssd, nego USB flash memorija (kingston datatraveler) a to je drugi par kobasa. aj prvo napiši kakav i koji je to točno uređaj.
ssd je m.2 nvme.
ssd je m.2 nvme.
ako je to, onda mu samo u disk managementu dodijeli slovo (tipa F:). uz uvjeto da si ga dobro spojio u utor na ploči, jasno, i inicijalizirao za uporabu.
alternativno: control panel > device manager, klik d.t.m. na "volume", update driver i provedi postupak do kraja dak ga w10 ne prepozna.
usput: windows će m.2 ssd uvijek tretirati kao primaran (c:, sistemski) pa ako to neće biti, odspoji sve ostalo, ostavi u stroju samo taj m.2 i pusti w10 da obavi sve potrebno (+ svakako mu naziv c: zamijeni za F: ili kojiveć, samo da nije c:).
ssd je xpg sx6000 pro 256gb
U disk manageru se vidi hhd na kojem je trenutno instaliran windows i usb, nigdje ssd-a koji se normalno prikazuje u biosu i kao bootable drive.
koju matičnu ploču imaš?
asrock b450m- hdv r4.0
asrock b450m- hdv r4.0
bios je apgrejdan na najnoviju verziju?
Da, p3.70 je zadnja verzija koju sam nasao.
ssd je m.2 nvme.
ako je to, onda mu samo u disk managementu dodijeli slovo (tipa F:). uz uvjeto da si ga dobro spojio u utor na ploči, jasno, i inicijalizirao za uporabu.
alternativno: control panel > device manager, klik d.t.m. na "volume", update driver i provedi postupak do kraja dak ga w10 ne prepozna.
usput: windows će m.2 ssd uvijek tretirati kao primaran (c:, sistemski) pa ako to neće biti, odspoji sve ostalo, ostavi u stroju samo taj m.2 i pusti w10 da obavi sve potrebno (+ svakako mu naziv c: zamijeni za F: ili kojiveć, samo da nije c:).
Svejedno windows ne prepoznaje ssd.
bojim se da ništa više ne možeš učiniti, winsi ga kod instalacije moraju prepoznati i ponuditi ga formatirati a koliko vidim uređaj čak nije prepoznat niti u winsima, da budeš siguran pogledaj nalazi li se uređaj u device manageru pod disk drives...
možeš i probati prije instalacije winsa fizički isključiti ostale diskove, moja ploča primjerice ima restrikciju kod koje ne mogu raditi neki sata portovi i m2 istovremeno ali takvu restrikciju nisam vidio za tvoju ploču...
bojim se da ništa više ne možeš učiniti, winsi ga kod instalacije moraju prepoznati i ponuditi ga formatirati a koliko vidim uređaj čak nije prepoznat niti u winsima, da budeš siguran pogledaj nalazi li se uređaj u device manageru pod disk drives...
možeš i probati prije instalacije winsa fizički isključiti ostale diskove, moja ploča primjerice ima restrikciju kod koje ne mogu raditi neki sata portovi i m2 istovremeno ali takvu restrikciju nisam vidio za tvoju ploču...
Mislim da je ovo moguci problem.
da to je problem, a izgleda da je stvarni problem što tvoja ploča izgleda ne podržava xpg sx6000 pro
provjeri ovdje - https://www.asrock.com/MB/AMD/B450M-HDV%20R4.0/index.asp#Storage... i nabavi nešto s te liste
da to je problem, a izgleda da je stvarni problem što tvoja ploča izgleda ne podržava xpg sx6000 pro
provjeri ovdje - https://www.asrock.com/MB/AMD/B450M-HDV%20R4.0/index.asp#Storage... i nabavi nešto s te liste
Nije mi jasno zašto onda matična prepoznaje ssd ako ga ne podržava, u mojoj glavi to nema nikakvog smisla.
Nije mi jasno zašto onda matična prepoznaje ssd ako ga ne podržava, u mojoj glavi to nema nikakvog smisla.
ima smisla, uređaj se prijavio (hardware id) ali ga matična iz nekog razloga ne podržava
btw. pogledaj koje su točne oznake za tvoj uređaj xpg sx6000 pro i usporedi ih s onima na asrockovoj QVL
ima smisla, uređaj se prijavio (hardware id) ali ga matična iz nekog razloga ne podržava
btw. pogledaj koje su točne oznake za tvoj uređaj xpg sx6000 pro
bios ga detektira kao sx6000PNP
na kutiji pise ASX6000PNP-256gt-c
dakle ti najvjerojatnije imaš ASX6000PNP-256GT-C a na asrock VQL je ASX6000NP-256GT-C to su različiti uređaji, provjeri na ambalaži ili na samom uređaju...
čuj, moguće je i da su ploča ili uređaj defektni ali to nećeš znati ukoliko ne nabaviš uređaj koji radi i kojeg ujedno podržava tvoja ploča...
dakle ti najvjerojatnije imaš ASX6000PNP-256GT-C a na asrock VQL je ASX6000NP-256GT-C to su različiti uređaji, provjeri na ambalaži ili na samom uređaju...
čuj, moguće je i da su ploča ili uređaj defektni ali to nećeš znati ukoliko ne nabaviš uređaj koji radi i kojeg ujedno podržava tvoja ploča...
Ssd je kupljen na njuškalu tako da je sve moguće, najčudnije je to da prvi put kad je stavljen u računalo windows ga je najnormalnije detektirao, tek drugi dan(danas) kad sam krenuo instalirati windowse na ssd se pojavio taj problem da ga windows ne vidi tj driveri nisu dobri, ne znam sta se moglo desiti preko noci.
Ssd je kupljen na njuškalu tako da je sve moguće, najčudnije je to da prvi put kad je stavljen u računalo windows ga je najnormalnije detektirao, tek drugi da(danas) kad sam krenuo instalirati windowse na ssd se pojavio taj problem da ga windows ne vidi tj driveri nisu dobri, ne znam sta se moglo desiti preko noci.
to si mogao odmah napisati a ne da oni koji ti žele pomoći po internetu traže beskorisne informacije... još me i zajebavaš s pitanjima o detekciji... ćao, ignore lista