Spašavanje podataka s neispravnog Hard Diska

poruka: 61
|
čitano: 308.782
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
RE: Spašavanje podataka s neispravnog Hard Diska

Zaboravi. 

:)
17 godina
neaktivan
moderator
Coaaa kaže...

msm,teoretski bi se mogle zamjeniti glave sa identicnog diska,samo koliko je to sada moguce,jer je disk otvaran na "zemaljskim" uslovima,tj bez specijalne komore ili sta ja vec znam.

Kada imas zemaljske uslove nemoj otvorati HDD. Sto se tice spasavnja moguce je spasiti, popravak i zamjena glava u zemaljskim uslovima je moguc ...samo sto HDD nece raditi.

Zaboravi, kao sto kaze logic. To je radnja unapred osudena na propast.

Nije cudo i da su ploce popucale sa tolike visine.....

An elephant is a mouse built to government specifications
16 godina

-ako su ploče ostečene, a po svemu moraju biti, zaboravi..

-ipak, teoretski postoji šansa, možeš pokušati (ako je dovoljno važno).

-'zemaljski uvjeti' .. objašnjenje ako se netko pita:

Disk se vrti jako bro (znam.. Namigiva), glava lebdi na par mikrona udaljena od diskova. Za svako otvaranje diska bilo bi potrebno imati neku čistu sobu, bez imalo prašine. Jer prašina (zrnce) je u tim dimenzijama kao vrabac-golub...-kokoš? da se zaleti u šoferšajbu pri brzini od cca 500kmh. Isti princip vrijedi za brusni papir. Zato je potrebna 'clean room', ali za spašavanje (kratkotrajno) može i u kućnim uvjetima. Jedino što takav disk nema izgledne šanse za dugovječnost.

-pa, ako je jako važno, ....

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put pon 2.8.2010 18:30 (ihush).

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
ihush kaže...

-ako su ploče ostečene, a po svemu moraju biti, zaboravi..

-ipak, teoretski postoji šansa, možeš pokušati (ako je dovoljno važno).

-'zemaljski uvjeti' .. objašnjenje ako se netko pita:

Disk se vrti jako bro (znam.. Namigiva), glava lebdi na par mikrona udaljena od diskova. Za svako otvaranje diska bilo bi potrebno imati neku čistu sobu, bez imalo prašine. Jer prašina (zrnce) je u tim dimenzijama kao vrabac-golub...-kokoš? da se zaleti u šoferšajbu pri brzini od cca 500kmh. Isti princip vrijedi za brusni papir. Zato je potrebna 'clean room', ali za spašavanje (kratkotrajno) može i u kućnim uvjetima. Jedino što takav disk nema izgledne šanse za dugovječnost.

-pa, ako je jako važno, ....

slike,video snimci sa kamere i ta vrsta licnih podataka..tako da cu sacekati neko vrijeme,dok budem imao vise para..pa pokusati nesto odraditi od toga..

hvala svima

14 godina
neaktivan

DISK SE POKREĆE ALI GA BIOS NE PREPOZNAJE!!

Seagate Barracuda 7200.11

ST 3500320AS

Firmware SD15

Navodno je to oštećenje servisne zone (Firmware) diska .

Pokušao sam mjenjati elektroniku sa ispravnog (potpuno isti disk).

U tom slučaju oba diska nisu prepoznata od BIOS-a .

Vraćanjem elektonike na svoja mjesta jedan radi a drugi  koji nije radio

i dalje ne radi.

Kako su na disku vrlo važni podaci (a koji nisu?) bilo koji savjet rado ću

poslušati i probati.

Inače oba diska su još  pod garancijom!

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Meni je pao prijenosni hard nedavno i izgleda da je neki dio pri utoru za usb kabel slomljen pa ga više ne mogu dobro spojiti, kabel više ne prijanja dobro pa ga ni računalo ne može učitati..
Zvala sam par firmi koje se bave računalnim servisom, al izgleda da to nitko ne popravlja..
Zanima me je li moguće spašavanje podataka s njega sad prebacivanjem na drugi hard i ako mi netko može nekog ko obavlja tako nešto preporučiti, bila bi jako zahvalna :)
Model harda je 2.5'' 250GB VERBATIM USB PORTABLE HARD DRIVE.
Unaprijed hvala!

0 0 hvala 0
14 godina
protjeran
Re: Spašavanje podataka s neispravnog Hard Diska
Đuli kaže...
Meni je pao prijenosni hard nedavno i izgleda da je neki dio pri utoru za usb kabel slomljen pa ga više ne mogu dobro spojiti, kabel više ne prijanja dobro pa ga ni računalo ne može učitati..
Zvala sam par firmi koje se bave računalnim servisom, al izgleda da to nitko ne popravlja..
Zanima me je li moguće spašavanje podataka s njega sad prebacivanjem na drugi hard i ako mi netko može nekog ko obavlja tako nešto preporučiti, bila bi jako zahvalna :)
Model harda je 2.5'' 250GB VERBATIM USB PORTABLE HARD DRIVE.
Unaprijed hvala!

Ako nema garanciju,uzmi skini one "gumice" i odšarafi šarafe,skineš taj mali disk 1.8" ili 2.5" je,i preko sata kabela(ako je sata ako nije onda pata kabelom) uštekaš u pc kao normalni 3.5" sata/pata disk i očita ti ga ako je ispravan i skineš podatke.

dodajte me na skype:gmailovac
17 godina
moderator
Pero93 kaže...

Kako su na disku vrlo važni podaci (a koji nisu?) bilo koji savjet rado ću

poslušati i probati.

Nosi ga u Helpdisc ili Infolab. Masno ćeš platiti, ali bi mogao doći natrag do svojih podataka.

Pitaš se - koji podaci nisu važni? Oni za koje nemaš backup.  {#}

Pero93 kaže...

Inače oba diska su još  pod garancijom!

Više nisu. Tj. možda ćeš ih moći reklamirati ako na servisu ne skuže da petljao po njima.

15 godina
neaktivan
Hvala punooo :))) javim ak mi uspije!
14 godina
neaktivan
Pero93 kaže...

DISK SE POKREĆE ALI GA BIOS NE PREPOZNAJE!!

Seagate Barracuda 7200.11

ST 3500320AS

Firmware SD15

Navodno je to oštećenje servisne zone (Firmware) diska .

Pretražujući i druge forume naišao sam na postupak kojim se vraća firmware na takav  disk.

Sada čekam da mi dođe pošiljka iz Kine 3,99$ koja je potrebna za taj zahvat.

Inače na stranicama Seagata preporuka je  da se zamjeni nepouzdani Firmware SD15.

17 godina
moderator
Pero93 kaže...
Pretražujući i druge forume naišao sam na postupak kojim se vraća firmware na takav  disk.

Sada čekam da mi dođe pošiljka iz Kine 3,99$ koja je potrebna za taj zahvat.

Inače na stranicama Seagata preporuka je  da se zamjeni nepouzdani Firmware SD15.

Ajd pa javi kak je prošlo. O čemu je inače riječ? Kakva pošiljka?

14 godina
neaktivan

Svi zainteresirani kojima još rade,
Barracuda 7200.12,DiamondMax 23,Barracuda LP,Barracuda 7200.11,Barracuda ES.2 (SATA) and
 DiamondMax 22 drive families ili neki iz tih serija
neka provjere na stranici  

Firmware Updates for Seagate Products
http://seagate.custkb.com/seagate/crm/selfservice/search.jsp?DocId=207931&NewLang=en

i po potrebi stave novi firmvare.

Postupak je izuzetno jednostavan.

(Taj disk je jedini ostao "ispravan" od 4 iz iste dobave i sada ima novi firmvare SD 1A  )

Preporuka - podatke preselite na neki drugi HDD iako su meni podaci ostali netaknuti.

Pošiljka iz Kine još nije stigla. 

Poruka je uređivana zadnji put sri 23.2.2011 21:19 (Pero93).
16 godina
neaktivan

Preskupo je spašavanje podataka. Jedino se isplati ako su podaci vrijedniji od troška spašavanja što je kod običnih korisnika rijetkost.

Protip za ubuduće: eksterni hardovi bi trebali služiti za prijenos velikih količina podataka, a ne za pohranu i backup važnih podataka.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Dobro jutro..

Imam 7200.11 kupljen s dobrim firmwareom, pa već cca 1,5 god. Znači toliko je barem vremena poznata činjenica da treba promijeniti firmware - prije nego otkaže poslušnost. Nisam siguran da će funkcionirati naknadno.

Elem, ti si tu pobrojao više istih stvari. Pretpostavljam da se radi o nekom 'direktnoj' komunikaciji preko uarta. Dakle, ako imaš rs232 port, onda ti treba rs232 to ttl (5 > 3V). Ako nemaš, onda usb to ttl, jedan i drugi ti ne trebaju. A pogotovo ne 'rs232 to usb' na 'usb to ttl'. Znači pitanje je porta koji imaš na računalu, a da možeš ostvariti ttl komunikaciju preko njega sa smanjenjem napona od 5 na 3V. Jumpera ima gdje hoćeš, ne treba ti to iz Amerike, ako nisi u elektonici/računalima treba ti pokoja djetelina s četri lista, dimnjačar u prolazu i moraš to raditi ispod mosta dok vlak prolazi. Najbolje sve tri odjednom..

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Imam maxtor hdd od 40GB.Na njegovoj   d- particiji imam neke bitne podatke..kada sam ga prikljucio na   drugi racunar, ima ga u biosu ali ne ogu da kopiram te potrebne fajlove na drugi hdd koji je veći i koji je seagate 160 GB.Razlog zbog kojeg je ovaj od 40 stao i ne radi neznam..da li je moguce da se nesto desi prilikom premjestanja hdd-a iz racunara u racunar.Cuje se bi bip nekih 30 sekundi u radu ovog maxtora i onda izadje hdd error pres f1 to resume....pa se javi takodje neka greska   kao" chksum bad"

Ako imate neki savjet, unaprijed sam vam zahvalan.

podaci sa particije mi trebaju zaista...moze li se kakav recovery uciniti da spasim podatke??

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
subasa kaže...

Imam maxtor hdd od 40GB.Na njegovoj   d- particiji imam neke bitne podatke..kada sam ga prikljucio na   drugi racunar, ima ga u biosu ali ne ogu da kopiram te potrebne fajlove na drugi hdd koji je veći i koji je seagate 160 GB.Razlog zbog kojeg je ovaj od 40 stao i ne radi neznam..da li je moguce da se nesto desi prilikom premjestanja hdd-a iz racunara u racunar.Cuje se bi bip nekih 30 sekundi u radu ovog maxtora i onda izadje hdd error pres f1 to resume....pa se javi takodje neka greska   kao" chksum bad"

podaci sa particije mi trebaju zaista...moze li se kakav recovery uciniti da spasim podatke??

Pokušaj ga vratiti na staro računalo i vidi je li radi.

Imaš li na njemu snimljene windowse?

Možeš li napisati kako glasi cijeli error message? chksum bad ne govori puno osim da ne mora biti nužno do diska.

Whoever undertakes to set himself up as judge in the field of truth and knowledge is shipwrecked by the laughter of the gods.
13 godina
neaktivan

Kad vecć pričate o tome ja sam nosio hard na spašavanje podataka u helpdisc i posao su odradili super. Dijagnoza im je besplatna a cijene su fiksne(za razliku od infolaba gdje ti naplate po kaputu-vide koji su to podaci i ako procjene da su važni lupe te. za datasector-(ispravak) sam cuo da su to dečki koji su radili u helpdiscu i onda otvorili svoju firmu sa tim da su se ponijeli krajnje neprofesionalno i van svih normi ponašanja (uzeli su klijente i meni su slali mail jer sam bio u bazi helpdisca  da je helpdisc propao i da su oni nasljednik helpdisca.brate budi bolji u poslu pa otmi posao ali ovako.mislim da neće dugo. Moja preporuka ti je u svakom slučaju helpdisc jer znaju šta rade i igraju pošteno-ne bi opstali na tržištu da nisu kvalitetni.

Poruka je uređivana zadnji put pon 2.4.2012 14:18 (envy17).

0 0 hvala 0
9 godina
neaktivan

Imam pitanjce.. jel moguce spasiti prijenosni hard? trebal bi ga formatirat da proradi al gore su mi jako bitni podaci.. mora se nesto napraviti za amortizaciju pada. :D

Poruka je uređivana zadnji put pon 7.9.2015 8:07 (Sawro).

0 0 hvala 0
13 godina

Meni isto zanima ali nije externi hard disc.
U mom slucaju bios prepozna hard disc, ali kad idem bootati windows dobijem blue screen (boot device mi je novi hard disc, da nebi bilo zabune).

Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina
neaktivan
subasa kaže...

Bok! Pri zamjeni ili umetanju drugog HDD-a budi pažljiv/a jer se read/write heads (glave za čitanje/pisanje) mogu pomaknuti pa tako ogrebati ploče gdje se nalaze podaci. To zna uzrokovati da disk ne radi. Radi li Maxtor u onom računalu iz kojeg si ga vadio/la? Pogledaj jumpere na HDD-u nije li postavljeno da je Maxtor master boot device. To zna uzrokovati pomutnju pa se računalo nastoji bootati sa Maxtora. Pri bootanju računalo provjerava HDD pa to uzrokuje onu grešku 'HDD Error    Press F1 to resume', a to znači da je HDD neispravan. Što se tiče bi bipa, to se dešava i na mojem starom HDD-u Seagate Barracuda 7200.11 80GB (ne znam točan model diska). Dotični je u mojem starom PC-ju. A taj bi bip koji čuješ je zapravo beep of death (iz mog iskustva) Ne znam što bi moglo biti sa tvojim HDD-om . A ona greška, 'Checksum bad' bi mogla značiti da se nešto poremetilo sa checksum-om BIOS-a. Probaj izvaditi Maxtor iz tvog novog računala i ostaviti dotičnog da se boota pravilno pa probaj opet priključiti Maxtor.

PS : Ne želim te plašiti ovim postom . Za sve postoji rješenje. Za recovery stvarno ne znam .

EOS @ounce96
9 godina
neaktivan
Cao,vidim se da razumijes u problem. Meni je otisao hard i jednom servisu su mi rekli da ga ne mogu spasiti,nije elektronika problem,ni sa identicnim hardom nije uspijelo. Podaci nisau nista vise do slika i vedeo zapisa. Moze li se tu jos bilo sta uraditi? Iskreno se nadam da si jos aktivan ovdje i da ces vidjeti poruku :)
10 godina
neaktivan
Ana77 kaže...
Cao,vidim se da razumijes u problem. Meni je otisao hard i jednom servisu su mi rekli da ga ne mogu spasiti,nije elektronika problem,ni sa identicnim hardom nije uspijelo. Podaci nisau nista vise do slika i vedeo zapisa. Moze li se tu jos bilo sta uraditi? Iskreno se nadam da si jos aktivan ovdje i da ces vidjeti poruku :)

Misliš na mene? Čuje li se kakav beep, click, šrotanje ili struganje iz diska? Ako da, to je onda tzv. click of death (klik smrti) kojeg najčešće uzrokuje glava za čitanje/pisanje. A šrotanje možda označava motor koji pokušava zavrtjeti disk da glava očita podatke. Struganje nastaje uslijed čitanja/pisanja koje uzrokuje glava za čitanje/pisanje. Koji je model diska? Bez toga ti ne mogu puno reći. Probaj nabaviti USB kučište za disk pa vidjeti jel' radi. Ako ga uspiješ ikako spojiti, odmah prebaci sve što se da prebaciti na neki drugi hard ili USB Stick. Probaj nazvati servis i zapitati jel' možda problem s dotičnom glavom za čitanje/pisanje. Bez modela diska i opisa zvuka ti ne mogu puno pomoći, ali inače bi možda mogli riješiti problem. Dok je HDD još bio živ, jesi li pokretao test za bad sectore? Ako da, probaj se sjetiti koliko je bilo onih crvenih kockica koje označavaju te bad sectore pa mi javi. Pozdrav. 

Windows 8 + DVDROM
Poruka je uređivana zadnji put pon 18.1.2016 18:32 (Flexan22).
8 godina
neaktivan

Pozdrav Flexan,

i kod mene je sličan problem pa molim za pomoč. Čuje se struganje iz diska, a model je WD Elements 2TT, u lokalnom servisu nisu htjeli ni otovirit jer je jako kompliciran model i predlažu da šaljem u Zg. nikad nisam pokretala testove za bad sector. 

Hvala na odgovoru unaprijed,

lp, Enida 

17 godina
moderator
enida kaže...

i kod mene je sličan problem pa molim za pomoč. Čuje se struganje iz diska, a model je WD Elements 2TT, u lokalnom servisu nisu htjeli ni otovirit jer je jako kompliciran model i predlažu da šaljem u Zg. nikad nisam pokretala testove za bad sector. 

Prvo, nemoj pisati praktički istu poruku u više starih tema - ionako je upitno hoće li ih vidjeti ljudi koji su pisali u njima.

Ne kužim što u "lokalnom servisu" imaju otvarati disk - što bi time postigli? Struganje najčešće upućuje na mehanički kvar. Da je u pitanju samo problem s vanjskim kućištem za disk, onda bi se još i moglo nešto napraviti.

Ako zbilja hoćeš spasiti podatke, onda disk više ne uključuješ i ne diraš, nego ga predaš profesionalcima, npr. HelpDisc ili InfoLab. I to lijepo platiš.

Ako ćeš sama pokušati nešto napraviti, samo ćeš si smanjivati šansu da i profeisonalci dođu do podataka. Kažeš da struže - zapravo jedino što ima smisla je iz njega iskopirati što više toga je moguće. Ako su oštećene datotečen strukture pa particije ili datoteke uopće nisu čitljive, onda bi trebalo napraviti image cijelog diska na drugom disku i onda pokušati izvući datoteke iz tog imagea.

12 godina
neaktivan

Pozdrav

imam HDD Seagate ST500DM002 Firmware: KC44.
Disk koristim kao sekundarni, za podatke, najprije mi se desilo da mi je u windowsima javilo da je foreign disk 
i da ga moram uvesti. Nakon toga je radio normalno 2 dana, skenirao sam ga sa hdd tuneom i nije nalazio grešku ni bad sector.
Danas sam upalio računalo i najprije se računalo zamrzavalo i stalo na biosu sve dok nisam 
izvadio taj disk, disk sam spojio na usb ladicu i javilo mi je da  je "unknown device". Nakon reseta
više ni to ne javlja. Naprosto ni u device manageru ni u disk managmentu traga tome disku nema.
Disk se po zvuku uredno vrti. Dok spojim samo pločicu od diska na Usb ladicu, prepoznava ju ako vanjski disk, a dok je disk kompletiran ništa.
Još da napomenem da je prije znalo prilikom paljena računala, disk znao zapištati jedamput. 
Da probam naručiti drugi takav disk i zamjeniti pločicu?
Mora biti potpuno isti FW i model pločice (onaj broj 1005.....)?
Koliko bi po prilici mogao računati da mi profi servisi uzmu novaca za povratak podataka?
THNX!!!!

0 0 hvala 0
17 godina
moderator
tomek091 kaže...

Da probam naručiti drugi takav disk i zamjeniti pločicu?

Tražiš da ti netko od nas garantira da ćeš tako doći do podataka?

tomek091 kaže...

Mora biti potpuno isti FW i model pločice (onaj broj 1005.....)?

Bilo bi logično.

tomek091 kaže...

Koliko bi po prilici mogao računati da mi profi servisi uzmu novaca za povratak podataka?

http://www.helpdisc.hr/cjenik/

https://www.infolab.hr/cjenik/

16 godina

-pločicu.. misliš na elektroniku/chip/logiku .. ovisi, ako je u tome kvar, tad bi 'možda' to bio fix. (naravno da tad moraju svi brojevi odgovarati, serija... jer je firmware direktno povezan, no garancije nema..).

-prije bilo kojeg popravka, poželjno je otkriti kvar. :)

cijena? .. google to zna, za recovery je (bila) cijena 20lipa/MB.. kapacitet diska x matematika.. i to neovisno što se iskopira (željeni podatak ili nešto beskorisno). No to je iz starih vremena, kriza ih tjera na cjenkanje (cjenkaj se, nazovi-pitaj.. forumsko tipkanje s tim nema veze). Napomena, odavno nemaju novaca za kupnju nove opreme.. (skupo), krpaju kao većina soft-rješenjima 'ako prođe'.. inače postoje (kako to nazvati?) čitači diskova, slično kao za CD.. spoje i pročitaju, naravno prošlo je od tad 15tak godina, nove diskove ne čitaju.. :)

na kraju se sve svede koliko su ti podaci važni.. toliko ćeš platiti, dok spašavanje je uvijek pod 'možda'. (naravno, veće šanse ima onaj koji zna što-kako-čime..) ali tad se upitaj, nisi li to mogao na vrijeme spriječiti? Disk ne crkne samo tako.. problemi su postojali, ignorirao si ih, backup.. i sad je skuplje.

dali se nešto moglo? (po opisu več si ga rastrančirao...) tko zna, možda si ga dotukao ili možda imaš sreće. Kad su podaci važni, ne igraj se srećom, eliminiraš ju iz jednadžbe (ili plaćeš, plaćaš.. i možda ih spasiš).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
13 godina
Da ne otvaram novu temu pitat ću ovdje. Imam vanski hard, disk od 500 gb ADATA HV611. Večinom je bio spojen na tv. Nisam ga puno ni koristio. Prije neki dan sam ga htio spojiti na pc i nažalost pukao je ili se odvojio dio kod ulaza. Zanima me da li se to da popraviti ili je za smeće?
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

Naruči sa ebaja novo kućište i prebaci hard.

13 godina
Ok. Hvala ti na javljanju. Naručit ću pa dati kolegi da to prebaci. Pozdrav
Moj PC  
0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice