Smrzavanje računala

poruka: 16
|
čitano: 3.353
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
neaktivan
Smrzavanje računala

Imam problem sa računalom, smrzava se pod opterećenjem, pasta je mjenjana prije 4 mjeseca i danas, na CPU i GPU, te su ispuhani svi hladnjaci.

Ali je problem ostao, odvrtio sam prime95, i nakon 10 minuta niš, ugasim ja njega, računalo se smrzne nakon minute. Temperatura je bila max 46 stupnjeva po jezgri.

Odvrtim furmark, nakon 2 minute burn-in testa, smrzne se računalo, temperatura grafe 68 stupnjeva.

Sada sam otvorio napajanje, očistio ga i maknuo plastični dio koji je doslovno zaklanjao pola ventilatora i on je puhao u prazno, a ne u hladnjake. 

Računalo ne baca BSOD, niti se pojavljuju nikakve crte ili kockice, samo se smrzne i nemože se upaliti dok ne odstoji malo što je po meni pokazatelj pregrijavanja ili nekog problema sa napajanjem.

Imam neko K-MEX napajanje, 400W

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Smrzavanje računala

Savjet:

Skini Mem test da testiraš rami sa jednim keks memorije i mora proč preko 100 passa. Ako nema errore onda memorija ispravna.

Testiraš svaku jednu keks memorije. 

Drugo, testitaj HD tune, bez quicka i neka skenira skroz, i pod healt važno da postaš slike.

Treče, instaliraj HW monitor da vidimo kakve su temperature. Kad završiš testiranja, stavi sve slike na uvid. 

Nenad
Moj PC  
1 0 hvala 1
13 godina
neaktivan
Smrzavanje računala

Evo S.M.A.R.T screenshot, sada bum napravio full scan, a memoriju poslije, nemam praznih CD-a za memtest osim ako može na USB stick se instalirat pa bootat sa njega

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Re: Smrzavanje računala
Gigabyte091 kaže...

Evo S.M.A.R.T screenshot, sada bum napravio full scan, a memoriju poslije, nemam praznih CD-a za memtest osim ako može na USB stick se instalirat pa bootat sa njega

Ako je to računalo, i ako je to disk sata, onda je sata kabel deformiran, potrebno zamjeniti drugi sata kabel. Obično novi kabel čvrći ali se neko vrijeme zna deformirat jer stime olabavoi spoj

i stime da komp nemože dostavit podaci i češće šalje krive podaci.

Nenad
13 godina
neaktivan
Smrzavanje računala

Da, to je SATA HDD, Samsungov Spinpoint F3 1TB, znači kabel bi trebalo zamjeniti... 

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
Gigabyte091 kaže...

Da, to je SATA HDD, Samsungov Spinpoint F3 1TB, znači kabel bi trebalo zamjeniti... 

Mijenjaj kabel.

Valentin
13 godina
neaktivan
Smrzavanje računala

Znači, kabel promjenjen, isto se dogodilo, zanimljivo, računalo je radilo dok su balkonska vrata bila otvorena i dok je bilo hladno u sobi, čim sam ih zatvorio, nakon 10 min, kad se ugrijala soba, gotovo...

Računalo radi s jednom pločicom RAM memorije, isto, nakraju sam rastavio hladnjake na SB, NB i MOSFET-ima i zamjenio im paste jer su imali nekakve gume koje su propale totalno. (MOSFET-e nisam dirao)

Sad bu valjda bolje bilo jer neznam više šta mogu napraviti.

Evo temperatura 

Poruka je uređivana zadnji put čet 14.3.2013 16:35 (Gigabyte091).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
Smrzavanje računala

Obavezno testiraj memoriju i HDD, ali nekako najviše sumnjam u napajanje te ti preporučujem da ga zamjeniš ili barem probaj posuditi od nekog pa probaj.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
Mile 74 kaže...

Obavezno testiraj memoriju i HDD, ali nekako najviše sumnjam u napajanje te ti preporučujem da ga zamjeniš ili barem probaj posuditi od nekog pa probaj.

Potpisujem.{#}

Valentin
13 godina
neaktivan
Smrzavanje računala

evo odkad sam promjenio pastu na chipsetu, funkcionira normalno zasad :D HDD je prošao test bez bad sectora, memoriju nisam još stigao testirat

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Smrzavanje računala

Promjenio napajanje i problem je očito rješen, zasada radi odlično

EDIT: evo opet, idem vrtiti memtest i samo se smrzne... neznam više šta da napravim

Napajanje sam neko MS industrial stavio, nije neko al opet, na mem testu nit je grafa pod 100% a vjerojatno ni je ni procesor pod punim teretom

Promjenio verziju biosa, sa F6 na F5, ima i F7D al to je beta verzija

Poruka je uređivana zadnji put pet 15.3.2013 12:08 (Gigabyte091).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
Smrzavanje računala

Probaj posudit od nekoga keks memorije, pa probat.

Valentin

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Gigabyte091 kaže...

Promjenio napajanje i problem je očito rješen, zasada radi odlično

EDIT: evo opet, idem vrtiti memtest i samo se smrzne... neznam više šta da napravim

Napajanje sam neko MS industrial stavio, nije neko al opet, na mem testu nit je grafa pod 100% a vjerojatno ni je ni procesor pod punim teretom

Promjenio verziju biosa, sa F6 na F5, ima i F7D al to je beta verzija

Imaš li kakvu karticu priključenu na ploči? Npr zvučna, mrežna ?? Problem može bit da neka kartica neradi dobro.

Nenad
13 godina
neaktivan
Smrzavanje računala

Jedino od kartica kaj je spojeno je grafička kartica, trenutno radim na 2 GB rama, tj dve pločice sam izvadio i zasada radi oke

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Smrzavanje računala

Nešto se definitivno pregrijava jer dok je balkon otvoren i u sobi je hladno, sve dela, čim je toplije, gotovo...

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Smrzavanje računala

Otkriven problem... Naime moja voljena matična je na neku foru digla napon RAM memorije na 2.0V i ova se pregrijavala. 

Sada sam stavio manualno na 1.8V i sada funkcionira normalno, zasad xD

Moj PC  
2 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice