Smrzavanje kompjutera prilikom opterećenja CPU-a

poruka: 16
|
čitano: 6.588
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Molim savjete, bilo sta
pitanje

Ovako, imam slijedece komponente:

CPU Core2Duo E6600

MBO Asus P5WDH Deluxe

RAM SuperTalent 2x1Gb 800mhz 5-5-5-15

GPU GF Point Of View 7600 GS 256Mb

PS Antec 700W

HDD Seagate 500Gb, WD 320Gb

Starost : Godinu i pol

Problem: Smrzavanje kompjutera prilikom opterećenja CPU-a.

Skinuo sam Sandru SiSoft i pokrenuo sve testove, na svima prodje osim na prvome a to je Processor Arithmetic, na Multi-Core Efficiency jako šteka te padne test na kraj, a na Processor Arithmetic blokira sve zivo i mora se restartat (kao i prilikom paljenja vise aplikacija odjednom i opterećenja CPU-a). Drugi sumnjivi problem je prilikom testa napajanja (Power Management Efficiency), dobijem ovakav dijagram:

http://img50.imageshack.us/img50/7520/20080630121928gj1.png

http://img184.imageshack.us/img184/3839/20080630121901zr2.png

Test sa memtest : Uspješan, nema grešaka

SeaTools testovi: Uspješni, nema grešaka

GPU test: Uspješan, bez grešaka

**Update : Everest pokazuje CPU temp 46, ali CPU Core1 Temp je 63 (prva i druga jezgra)

Molio bih ako ima itko kakav prijedlog što bi moglo biti neka da savjet

Zahvaljujem na odgovoru,

poz

Poruka je uređivana zadnji put pon 30.6.2008 15:00 (h4zarD).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Molim savjete, bilo sta

Isusek...ja sam prije par dana imala vistu i komp mi se odjednom zaledio (star je par dana) i stavila sam XP i šljaka ko vurica...

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Molim savjete, bilo sta

meni to sve izgleda kao problem sa napajanjem... probaj stavit neko drugo napajanje (posudi) i onda testirat...

***em sve! (mislim ovo je opaka psovka, ne opisivanje mog ljubavnog života)
17 godina
neaktivan
Molim savjete, bilo sta

A šta ako mu je procesor u dimu?

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

i to je moguce... mozda mu cpu ne dobiva dosta voltaze, pa na full loadu zatilta.

***em sve! (mislim ovo je opaka psovka, ne opisivanje mog ljubavnog života)
17 godina
neaktivan
Molim savjete, bilo sta

najprije provjeri tempearturu cpu-a (imas program na asusovom cd-u kojeg si dobio uz komp i zove se asus pcprobe). To ti moze biti jedan od problema jer to je meni bilo

Fiksy

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Pored svega navedenog baci pogled i na hladnjak procesora; da li dobro leži na procesoru ili je možda

prašina postala preveliki teret za ventilator pa više ne hladi kako treba i sl.

17 godina
neaktivan
Molim savjete, bilo sta

kad te počeo zezat

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Molim savjete, bilo sta

PROVJERI TEMPERATURU CPU-A. A AKO JE VRLO VISOKA (IZNAD 65 C) POGLEDAJ DAL TI SE HLADNJAK VRTI A AKO SE VRTI MOGUĆE JE DA NEŠTO NIJE UREDU S TERMOVDLJIVOM PASTOM

Fiksy

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Fiksy kaže...

PROVJERI TEMPERATURU CPU-A. A AKO JE VRLO VISOKA (IZNAD 65 C) POGLEDAJ DAL TI SE HLADNJAK VRTI A AKO SE VRTI MOGUĆE JE DA NEŠTO NIJE UREDU S TERMOVDLJIVOM PASTOM

pisi malim slovima, velika slova znace deranje na ostale clanove foruma. koristi ih samo u slucaju da zelis nesto posebno naglasiti ili u slucaju kratica... Pozz
Intel C2D 2,66 GHz, 4 Gb RAM, HD 3850, SB 320 Gb + WD 250 Gb, Philips 200ws, 850 W RMS panasonic 5.1 sound system
17 godina
neaktivan

dal imas rad diska kad ti se sve smrzne?

dal kompjuter normalno radi nakon smrzavanja i restartanja?

hm... dakle ovak, mogucnosti (prema datim info):

mogucnost pregrijavanja procesora zbog preslabog hladenja. otvori konfiguraciju i pogledaj dal se vrti cooler. ako se vrti, optereti komp (sa vise aplikacija ili nekom zescom igrom). ako i kad ti zablokira stavi ruku na pasivni cooler. ako je pasivni cooler PREVRUC (ono da se opeces), razmisli o promjeni aktivnog coolera (ventilatora). isto tako provjeri i pasivne coolere po maticnoj da vidis u kakvom su oni stanju. dodatni cooler na pasivni nikad ne skodi. ako ti se neda trositi novac na isprobavanje, jednostavno koristi DIY a to je da uzmes doma ORGOMNI ventilator (koji imas za hladenje prostorija) i jednostavno ga okreni u kuciste da puse po maticnoj (napomena: i druga strana kucista mora biti otvorena da zrak cirkulira.)

mogucnost preopterecenja napajanja. ukoliko imas neko NONAME napajanje, i iskoristio si sve moguce prikljucke; mozda procesor dobiva premalo struje i smrzne se ili dolazi do restartanja racunala (u vecini slucajeva dolazi do restartanja). uglavnom, istekaj neke od komponenti koje ti netrabaju (CD-ROM, DVD-ROM ....) i pokusaj natrag opteretiti komp.

mogucnost ostecenja RAM-a. zna se dogoditi da i RAM uzrokuje smrzavanje racunala. ako imas frenda koji ima isti RAM; posudi i isprobaj sa njegovim. (na isti nacin, zamjenis ram i opteretis komp.)

17 godina
neaktivan

sorry na velikim slovima jer sam to pisao onom tipkovnicom koja se nalazi u ascesories pa sam zaboravil ugasit caps lock! još jednom sorry. btw jesi li pogledao temperaturu procesora

Fiksy

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

po tvom opisu je ocito da dolazi do pregrijavanja jer velis da je CPU temp 45 a core1 i 2 63 sutpnja. znaci da su ti senzori sjebani i da se zbog toga ne ukljucuje alarm za previsoku tempereturu...

moguce je da je pasta stara mada kod intela su stock paste uvijek bile solidne i moguce je da ti je kanta sa neke strane zatvorena pa  nema dovoljno svjezeg zraka za ulaz...

ako je abortus ubojstvo onda je drkanje genocid :D

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Probaj smanjit jacinu procesora naprimjer za sto mghz nist nes izgubit puno a mozda ce ti radit

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Kakve veze ima Processor Arithmetic sa napajanjem i pregrijavanjem??????

Dali si radio OC na tom procesoru?

Extreme_Tech

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
komp mi se odjednom restarta

pozdrav svima. imam jedan problem a to je sljedeci kada igram igricu komp mi se srusi tj koda je u stand by-u ( ekran mi je crn i lampica titra, a u kompjuteru se cuju samo ventilatori koda radi) pa ako neko zna u cemu je problem mozda, i sta je najbolje komp mi je bio kod majstora 4 dana i reko je da rami ne valjaju ja ih promjenim i opet isto. I da vas odma pitam dal mozda ima kakve veze to sta mi je komp prikljucen na 2 produzna i dali moze bit stvar i u hardu jer nekad je ful bucan neznam zas i nekad kad udem u igricu napravi neki cudan zvuk i igra se zaledi na 2 sec. komp mi ima sljedecu konf:

Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU E4600 @ 2.40GHz (2 CPUs)
NVIDIA GeForce 9600 GT 650M 512MB DDR3 Dual DVI TV PCI-E
ASROCK CONROEEXFIRE-ESATA2 R2.0/A/ASR
Kingmax DDR2 800 MHz 1GB i kingstone 2GB
COOLER MASTER RP-500-PCAP 500W

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice