SATA problem

poruka: 9
|
čitano: 1.615
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
neaktivan
SATA problem

Bok društvo !

Imam jedan "plav zamrznut" problem. Dakle , stolno računalo s matičnom pločom ASUS 775V88 i procesorom Intel Pentium 4 - 2,8 GHz i 512 Mb RAM ima ugrađen SATA disk od 80 Gb. Budući da je od kupnje (kad je instaliran Win XP Pro OS) nije bila niti jedna "dobra čistka" odlučio sam ga malo dotjerati. Na to me je potaknula hrpa programa koje je trebalo deinstalirati i čudno ponašanje računala. Dakle, računalo (preciznije Windows) mi je prikazivao (ali samo ponekad) plavi ekran smrti. Još čudnije je da bi se nekad slika na monitoru potpuno zamrznula ili bi se sustav restartirao. Napokon kada sam odlučio "smaknuti" Xp i instalirati ponovo na svježe formatiran disk, nisam mogao. Problem je što Windows instalacijski program nije prepoznavao tvrdi disk. Onda sam malo švrljao po forumu (naravno BUG forumu) i naletio na prijedlog instalacije drivera prije učitavanja samog instalacijskog postupka Windowsa (ona fora s F6 i to).Sve je dobro prošlo i onda se pojavio plavi ekran smrti ponovo. Isključio sam FireWire karticu i mrežnu karticu i pokušao ponovo. Tada je uspilo. Nakon prelaska na drugi dio instalacije (oni kratki tekstići o novim mogućnostima i blablabla).Tada se ponovo sve zamrznulo.Restartirao sam (na gumb s prednje strane računala) i ponovo pokušo. I onda je sve proteklo dobro. Kada sam Napokon završio svoju odiseju instalacije ponovo problemi. Opet se zamrznuo.

Stoga ,ako bilo tko ,itko ima neku ideju, jako bih cijenio da mi pomognete. Ironično, dan prije sam instalirao (opet Xp) na svoj laptop (također ASUS-ov) koji također ima SATA tvrdi disk (tek sam dan poslije sazano instalirajući na stolno računalo da Xp nepodržava SATA disk) i sve je proteklo uredu.Čudno zar ne ? Mislim da je problem ustvari prethodno učitani driver za SATA disk.

P.S.

Intel Pentium 4 s Prescott 800 jezgrom !

MV
Poruka je uređivana zadnji put uto 24.7.2012 22:50 (MultiIT).

0 0 hvala 0
14 godina
SATA problem

Ne mogu ti puno pomoci ali znam da je meni isto tako zahebavao firewire,sve dok ga u potpunosti nisam izbacio!

Takoder imao sam BSOD problema sa bluetooth(trust,marka ako se dobro sjecam) adapterom za miš,no to je rijeseno prelaskom sa Asusa na Asrock.

Imam stari SATA hard hitachi 120 GB i nikada me nije zahebavao na XP-u,tako da ....

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
SATA problem

Bilo bi utješno da se BSOD i zamrzavanje nije pojvilo poslije skidanja kartica ...

Upravo sada vam pišem sa dotičnog računala.

MV
Poruka je uređivana zadnji put uto 24.7.2012 23:07 (MultiIT).

0 0 hvala 0
15 godina
SATA problem

Testiraj Linuxom i vidi da nije kakav kvar hardware-a.

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Nije SATA već hlađenje procesora !!!!

Nakon duljeg (ali stvarno dugog) proučavanja, došao sam do nove teorije. Dakle, predvidio sam jednu kariku, sam procesor. Procesor ima Prescott jezgru (koja se po mojim saznanjima jako zagrijava). Nažalost kućište nije TAC (nema onu cijev iznad procesora za dovod zraka),odnosno na toj strani nema uopće otvora iznad procesora. Mislim da je smrzavanje i samorestartiranje (sam sam izmislio naziv za tu pojavu) uzrokovano zbog procesor. Prije sam imao laptop koji se puno zagrijavao. Kada se pregrije, procesor samorestartira sustav. To me je navelo na zaključak da je procesor kriv za sve (uz FireWire karticu). Kada sam skinuo bočne stranice kućišta računalo je radilo vrlo dobro.

Trebam vaše mišljenje. Da li je ovo uopće moguće ?

Poruka je uređivana zadnji put čet 26.7.2012 13:35 (MultiIT).

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Re: Nije SATA već hlađenje procesora !!!!
Moguce je svasta. Ali kod pregrijavanja se najcesce restarta. Upali udi u bios i pricekaj par min. Ako je do temeperature mora
biti visoka i tamo. Bar preko 80c. Ako nije to onda testiraj RAM
16 godina
Re: Nije SATA već hlađenje procesora !!!!

da apsolutno je moguće-trebao bi skinuti hladnjak sa procesora dobro sve očistiti promjeniti pastu i ako već nemaš nabaviti dodatne ventilatore za kučište pa testirati onda-ako je tada sve ok.našao si krivca to bi ja prvo napravio

16 godina
neaktivan
SATA problem

Prvo pogledaj u biosu, to ti je najjednostavnije da se uvjeris da li uopce dolazi do pregrijavsnjs procesora. Ako je onda ces znati sta treba, ako nije onda znamo da je nesto drugo. Nema ti smisla mijenjati pastu i stim se zezati ako nije do toga. Imao sam situaciju gdje je se smrzavalo tijekom instalacije. Situacija 1 bilo je do pregrijavanja procesora, Situacija 2 bilo je do jednog keksa RAM-a koji je eliminaran.

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Nije SATA već hlađenje procesora !!!!

Da, i meni se smrznuo tijekom instalacije Windows-a, u onom drugom dijelu kada je instalirao uređaje (installinf devices). Onda sam ga ja restartirao i pokušao ponovo (samo drugi dio instalacije). I onda je sve prošlo dobro.

MV
Poruka je uređivana zadnji put čet 26.7.2012 16:39 (MultiIT).

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice