Restart i Shutdown ne funkcioniraju pravilno

poruka: 1
|
čitano: 778
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
neaktivan
Restart i Shutdown ne funkcioniraju pravilno

-matična Asrock z77 extreme4

-napojna ova

-dualbootam linux manjaro i win8.1 pro (64bitna oba)

-nedavno očistio od prašine

Imao sam problem koji sam riješio, ali očito je povezan s trenutnim, pa cu i to napisati..

Prvi problem (riješen) jutros: 2 sekunde nakon paljenja pca, samo se ugasio.

Otvorio sam kućište,  te ponovno upalio. Ovaj put matična nije nikako reagirala, cpu ventilator se nije vrtio, na grafičkoj se nije ventilator vrtio, nit se cuo ikakav beep, nit je ikakva slika dolazila na ekran. No, vrtjeli su se ventilatori spojeni direktno na napojnu (sa strane kuciste i u vrhu kucista). Ovaj put se pc nije sam ugasio, ventovi su se nastavili vrtjeti. Ugasio sam ručno (držanjem power buttona na kućištu). Probao sam resetirati CMOS, nakon toga se pc pošao sam upaliti, te nakon 1-2 sekunde opet ugasio.

Pomislio sam 99% da je matična mrtva (bilo mi je čudno zašto je reagirao cmos i power button svaki put), no iz nekog očajničkog pokušaja pošao sam i zadnje mrve prašine ukloniti (isplatilo se!). Prije možda tjedan dana počistio sam sve po matičnoj, samo sam zaboravio očistiti napojnu ( odozdo ). Napojna ima ventilator s donje strane (i dust filter ispod njega), na kojem je bilo poprilično dosta prašine. Nakon što sam to temeljito očistio, vratio i zašarafio, probao sam upaliti pc. I voila, pojavila se poruka na ekranu da je resetiran cmos, te da imam 2 opcije, uci u bios ili bootati s defaultnim uefi postavkama.

Ušao sam u bios te namjestio neke sitnice otprije (boot order, disable iGPU itd). Sve i u linuxu i winu normalno radi.

No, aktualni problem.

Ni u winu ni u linuxu mi ne funkcioniraju shutdown i restart pravilno. Kad pođem restartat pc (iz bilo kojeg OSa), sam se pc ugasi potpuno, pa se sam upali.

Kad pođem ugasit pc (iz bilo kojeg OSa), OS se ugasi, slika nestane, no pc i dalje radi (svi ventovi se vrte), te ga moram ručno preko power buttona ugasiti.

Googlao sam nešto, ali svi slični problemi su većinom na XPu XD

Što da uradim?

Under neon loneliness...Motorcycle emptiness...
Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice