Problemi s RAM-om

poruka: 18
|
čitano: 11.641
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
neaktivan
Problemi s Matičnom

Pozdrav!

ASRock 870 Extreme 3

MEMORIJA TRANSCEND DDR3 1333MHZ 3 × 2GB

Windowse 64 bit SP1

ovo mi cijelo vrijeme piše:

http://www.freeimagehosting.net/2e9a4

probao sam posebno stavljati rame, staio sam samo 2 × 2 Gb rama, ali uopce ne prepoznaje nikakav dual channel,

radi onda samo 2 Gb, kad stavim svih 6GB odjednom prepoznae u biosu 6 GB ali u windowsima je ako na slici gore

Kako da rijesim problem, dali je to mozda sto mi ne prepoznae dual channel, dali ne rade zadnja 2 utora na maticnoj?

Hvala

Poruka je uređivana zadnji put ned 4.12.2011 19:57 (LopataDJ).

0 0 hvala 0
16 godina
Re: Problemi s Ramom

polako... koliko (komada) RAMa i koliko utora imaš? 4-kom po 2GB? =8GB

-za dualch. idu parovi 2 ili 4 (nemaš triple chanel koji bi bio 3x2..)

-ubaci sva 4 kom, resetiraj BIOSi, uključi memory remaping, snimi. BIOS mora prijaviti sav RAM (8?), windowsi također.

Ako je i dalje isto, imaš neispravan RAM ili utor na MBO, testiraj jedan po jedan.. RAM i utor, može i Memtest.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
13 godina
neaktivan

Krivo sam napisao, isprika...

Imam 3×2GB rama, to je sveukupno 6GB, u biosu mmi pokaze da ima 6GB

ali kad dode u windowse pise Installed Memory 6,00GB (4,00 GB Usable) ? zasto?

16 godina

-jer nisi (čitao) uključio u BIOSu...

13 godina
neaktivan

sta da ukljucim u biosu i kako se to zove tocno? gdje se nalazi?

13 godina
neaktivan

tako je isto kod i mene imam instalirano 2x4 a u wind, mi pokazuje 4 usable, ako netko zna rjesenje, probao sam s postavkama u biosu i postavkama u  win, ak bez uspjeha

16 godina
toni230 kaže...

tako je isto kod i mene imam instalirano 2x4 a u wind, mi pokazuje 4 usable, ako netko zna rjesenje, probao sam s postavkama u biosu i postavkama u  win, ak bez uspjeha

-podatci? Koja MBO (chipset), OS itd.

-memory remap.

Ponekad opcije nema (neke nove MBO) jer to radi automatski, treba samo resetirati BIOS (učitati defaulte) i snimiti (save&exit).

Poruka je uređivana zadnji put pon 5.12.2011 22:42 (ihush).
13 godina
neaktivan

P7P55D PRO (LGA1156), i5 760, 2X4 GB RAMA, WIN 7-64, probavao sam ii s tom postavkom u biosu al nista na kraju

15 godina
Problemi s Ramom

resetiraj bios i unable memory remaping do te opcije je nema drugog nacina.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
toni230 kaže...

P7P55D PRO (LGA1156), i5 760, 2X4 GB RAMA, WIN 7-64, probavao sam ii s tom postavkom u biosu al nista na kraju

kako misliš 'probavao'? Nema probavanja, to je opcija koja je omogućena ili nije.

- ako si nešto drugo prčkao po OSu, vrati postavke nazad (npr msconfig..).

13 godina
neaktivan

mislio sam ,omogucio sam je,  provjerio i tako par puta ali nista, vratio sam i postavke jer i one nisu pomogle, u msconfig, sam bio stavio samo kvacicu maximum memory ali bez uspjeha

13 godina
neaktivan

Probavao sma svakako, i ni meni ne prepoznaje onoliko koliko ima rama, cak sam od frenda donosio iste rame da popunim sve utore da vidim

jel radi, al opet nije pokazivao koliko ima, sto je najgore u biosu te rame prepozna, u windowsima prikaze 6GB ali da je 4 upotrebljivo...

Bios sam novi stavio, windowse sam ponovno instalirao 64 bitne, ali opet nista ne pomaze

Poruka je uređivana zadnji put uto 6.12.2011 17:00 (LopataDJ).
16 godina
Problemi s Ramom

- msconfig nije rješenje, ne dirati (vrati nazad na normal startup).

Za iskorištavanje 4+GB (bez obzira na OS) MBO-chipset mora podržavati barem 8GB, opcija memory remap u BIOSu. Provjerite u podatcima MBO koliko je max RAMa.

Novije MBO (podržavaju 16-32GB) možda nemaju tu opciju (automatski), tad je samo potrebno npr u BIOSu učitati defaulte i snimiti. (previše različitih MBO da bi postojala jednostavna uputa, ali nije ništa kompliciranog).

Najgore, prčkanjem po msconfigu je isključeno (npr PAE, NX itd.) pa aktiviranjem memory remapinga nema rezultata (jer ga msconfig blokira)...

(identična) tema, (i rješenje).

ostale povezane (iste/slične teme). 1. (zbog chipseta), 2. (x32 +patch), itd.

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Problemi s Ramom

sad sam opet pokusao s iskljucenim memory rampom , sad mi pokazuje 3.5 prije je bilo 4 , a zapravo ja imam 2x4 , 

0 0 hvala 0
16 godina
toni230 kaže...

sad sam opet pokusao s iskljucenim memory rampom , sad mi pokazuje 3.5 prije je bilo 4 , a zapravo ja imam 2x4 , 

- naravno (očekivan rezultat)

- remap treba biti uključen, provjeriti dali ima još neka opcija npr ''XP compatability''.. npr u ASUSu i sl. GigaByte za dodatne opcije CTRL+F1...

- u msconfigu vratiti sve na normal. (msconfigom se može ograničiti RAM, suprotno od željenog, ne iskoristiti sav).

13 godina
neaktivan

gdje postoji ta opcija za remap u UEFI biosu?

jel tako nista slicno ne pise tamo nema.....

16 godina
LopataDJ kaže...

gdje postoji ta opcija za remap u UEFI biosu?

jel tako nista slicno ne pise tamo nema.....

-normalno jer to nije opcija koja mora postojati (automatika umjesto opcije u BIOSu), zato čitaj postove (jer je već više puta napisano).

-opcija remap postoji u malo starijoj generaciji koja podržava više od 4GB ali je do sad (još uvjek) najveća zastupljenost x32-OSeva, to su stvari kompatibilnosti... praktički ta opcija postoji da višak RAMa nebi napravio problem x32 OSu (mada je sam 'problem' izmišljen, namjerno od strane MSa, stvar standarda..).

Nova računala (najnovije generacije, kao EFI) predpostavljaju i korištenje više RAMa kao i većih diskova ili pak nema npr floppyja i IDE konektora, stvari se mijenjaju... zato i nema fixnog pravila (za ovakve postavke).

-razlike između BIOSa su kao i između automobila, sve je isto (mada izgleda drugačije). Čitaj manual od MBO, ako se ne spominje znači da je automatski (jer je sigurno max za MBO veći od 8GB, 16-32GB).

- na stranicama proizvođača pogledaj info, pročitaj npr izmjene za novije ver.BIOSa na što se odnose, može biti upravo takav problem itd.

-može biti uzrok i CPU (normalan desktop CPU u zadnjih 10tak godina podržava).

-ako je (predpostavka) BIOS OK i da MBO podržava više RAMa, on mora uredno biti prijavljen u BIOSu i prebrojen kod bootanja.

UEFI BIOS je još uvjek problematičan, to je jedan od razloga.

npr jedno od rješenja je: Isključi QuickBoot (i pročitaj što koja opcija u BIOSu znači), jer je upravo on krivac za takve stvari. Obično ako je PC složen npr s 4GB, kasnije dodaš još 4GB, tad zbog tih opcija BIOS ostane na staroj postavci.. rješenje je: reset (= učitati factory default), podešavanje kao isključivanje quickboot i sl., sejvanje.

Ako se opcija drugačije naziva nemoj pitati kako se to zove, nego razmisli i potraži, . npr expressboot ili ultra-nešto.... naziv je samo naziv. Sve bi  moralo biti objašnjeno u manualu od MBO.

Najkonkretniji test je boot s nekog linux-LiveCDa ali u ovom slučaju x64, npr ubuntu, Suse... i vidiš koliko je memorije tamo dostupno, ako je sav RAM tad mora biti neka postavka u windowsima (npr msconfig) ali može biti i neki drugi utils.. nova instalacija win je rješenje ako ne možeš drugačije otkriti. Možeš se pokušati sjetiti što si sve mijenjajo npr po registryju..

-ako ni taj live-x64 ne vidi sav RAM, tad je stvar u BIOSu (EFI)..

-čak ne moraš bootati OS, svi imaju MemTest86+ i u njemu vidiš sav RAM... ako je tu, BIOS je OK.

Poruka je uređivana zadnji put sri 7.12.2011 11:38 (ihush).
17 godina
Problemi s Ramom

Ramu je najbolje odmah nogom u glavu. Otkad sam ga tako, vise nemam problema s njim! Ramo je poznati provokator, i razumije samo silu!

Nije to onaj stari Ramo iz pjesme "Ramo, Ramo, druze moj!" {#}

Preimenujmo smjeska *namigiva* u *namiguje*!!!
Poruka je uređivana zadnji put sri 7.12.2011 11:44 (Maxxy).
Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice