Problem maticna ploca Gigabyte Ga-P67A-UD5-B3

poruka: 4
|
čitano: 1.981
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina

Postovani forumasi,

Odlucio sam da napravim Hackintosh pa sam u tom cilju sklopio konfiguraciju od sledecih komponenti:

Motherboard: GIGABYTE GA-P67A-UD5-B3
Processor: Intel Core i7-2600k
CPU cooler: Tuniq Tower 120 Extreme CPU Cooler Rev1
Memory: Patriot Viper Xtreme PC3-16000 2000MHz 2X4 Gb
Video card: Sapphire Radeon HD 5770 1 GB HD 577XZMF3

HDD 1: Caviar Black 1 TB, SATA 6 Gb / s, 64MB Cache
HDD 2: Caviar Black 1.5 TB SATA 6 Gb / s, 64MB Cache
DVD 1: DVD ± RW 8.5GB LITEON iHAS624 With LabelTag Black
DVD 2: DVD ± RW 8.5GB LITEON iHAS324 Black
PSU: Corsair HX Series 750W
CASE: CORSAIR Obsidian 800D Black

Prije dva danas sam instalirao Mac OS X 10.6.7 i sve je radilo bas kao na pravom Macu. No, jutros sam napravio klon sistema (planirao sam  upgrade na 10.6.8) pomocu programa Carbon copy cloner (CCC). Kada sam napravio bootabilnu verziju odlucio sam da restartujem sistem.

Prema uputstvu za  CCC koliko sam shvatio ako se prilikom startanja, drži pritisnuta tipka "option"(tipka izmedju control i alt) trebao bi se pojaviti "boot manager" koji pokazuje sve diskove (ili particije jednog diska) sa kojeg je moguće startati Mac OSX. Ja sam stoga pritisnuo tipku "option" i drzao dok je sistem bio u procesu dizanja. Kada je racunar ucitao logo maticne ploce jednostavno se iskljucio(restartovao) i ponovno pokusao dici, ali nakon 1-1.5  sec opet bi kao ostao bez napajanja. Restartovanje biosa nije pomoglo

Ne znam koliko sam uspio naznaciti problem.....no pitam se da li sam na ovaj nacin unistio maticnu plocu? Ne mogu da vjerujem da sam tako zlosretan da sam nekako obrisao bios!!!???

Napojnu jedinicu sam provjerio i nije problem u njoj.

Poruka je uređivana zadnji put sri 20.7.2011 22:59 (1student).

0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
Re: Problem maticna ploca Gigabyte Ga-P67A-UD5-B3

Bios nemožeš izbrisat on nije Flash memorija on je ROM(samo za čitanje),no moguće ga je Flash-at sa Usb-a ili CD-a. Istina je da ako Flash-as BIOS i nestane struje ili na bilo koji način grubo prekineš postupak ode sve k vragu. Kažeš da si radio Clear CMOS i nije pomoglo,jesi li pravilno uradio?

Nevjerujem da se može popraviti ploča nakon "gubljenja" Bios-a.

SENAID
15 godina

Hvala na odgovoru. Rijesio sam problem. Ova Gigabyte-ova ploca, Ga-P67a-UD5-B3 ima tzv. dual bios tako da sam na ploci rotirao cipove prvi sa drugim i onda sam prvo sredio korumpirani BIOS pa sam napravio update biosa na zadnju verziju F5 pa onda sam to uradio i sa drugim Bios-om. Uglavnom sada sve radi odlicno. Ja mislim da sam napravio problem sa biosom jer nisam obratio paznju da je sa plocom dosao bios verzija F2a, a ja sam napravio DSDT (Differentiated System Description Table) od verzije Bios-a F5.

Hvala jos jednom na odgovoru i spremnosti da pomognete.

1 0 hvala 0
15 godina
protjeran
Re: Problem maticna ploca Gigabyte Ga-P67A-UD5-B3
1student kaže...

Hvala na odgovoru. Rijesio sam problem. Ova Gigabyte-ova ploca, Ga-P67a-UD5-B3 ima tzv. dual bios tako da sam na ploci rotirao cipove prvi sa drugim i onda sam prvo sredio korumpirani BIOS pa sam napravio update biosa na zadnju verziju F5 pa onda sam to uradio i sa drugim Bios-om. Uglavnom sada sve radi odlicno. Ja mislim da sam napravio problem sa biosom jer nisam obratio paznju da je sa plocom dosao bios verzija F2a, a ja sam napravio DSDT (Differentiated System Description Table) od verzije Bios-a F5.

Hvala jos jednom na odgovoru i spremnosti da pomognete.

Nema na čemu pa ovo je forum :)

SENAID
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice