Pregrijavanje, koji dio je krepao?

poruka: 5
|
čitano: 2.072
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Pregrijavanje, koji dio je krepava?

Komotno sam mogao nazvati ovaj thread i WTF?? :)

konfiguracija:

C2D E8200

Radeon 4850

4 gb DDR2 rama (prosli memtest bez greske)

LC Power Titan napajanje od 560w (iz 2008.)

Uglavnom...cijelo vrijeme mislim da mi graficka rikava a sad vise nisam siguran.

Simptomi su sljedeci:

1. Kod igranja svih igara napajanje se jako grije i onda ventilator vrti kao lud

2. Mislio sam da je graficka otisla, odnosno da se pregrijava jer je bacala crno sive crte nakon odredjenog vremena rada u nekim igrama, promijenio sam cooler (novi, aftermarket) i problemi su se smanjili ali opet se dogadjalo kod nekih igara

3. Kod pojedinih igara nema crno sivih crta nego samo crni ekran i pali se alarm maticne ploce (pregrijavanje)

4. Sad sam instalirao SimCity betu i nakon 10 min mi se poceo paliti alarm i kad sam ga ugasio sam vidio da je temp. jezgri 70+ stupnjeva a grafe 98 cca...inace na procesoru je Katana cooler i imam jos dodatni ventilator u kucistu

5. Neke igre rade apsolutno bez problema i to jaaaako dugi period sati (XCom novi, EVE Online, Sims, Diablo 3) dok neke bacaju artefakte (FM2013, Company of Heroes), a neke pregrijavaju cijelu pricu (SimCity)

6. Prime 95 izbaci nakon 10-ak min gpu testa

Iskreno da kazem...ja sam zbunjen. Dal grafa radi ili ne? Prije bih rekao ne al kak onda mogu igrati 5 sati u komadu neke igre da ne izbaci? Napajanje se grije ko blesavo...al opet ne znam dal je felericno...

Help! :)

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
odjavljen
Re: Pregrijavanje, koji dio je krepava?

Procesor ti se previše grije. I grafička je prilično vruća, ali tim serijama visoke temperature nisu strane. Test grafičke može pasti i zbog procesora (ipak grafička radi s podatcima koje šalje procesor.

1. Da li ti je cooler ispravno stavljen, s termalnom pastom (ali ne previše)?
  2. Kako ti je okrenut i gdje je pozicioniran dodatni ventilator i koliko još imaš otvora na kućištu? 
  3. Imaš li drugo napajanje za probati (posuditi od prijatelja)? Iako simptomi baš ne odgovaraju napajanju, nije baš neki brand, pa čisto zbog eliminacije, jer je najjednostavnija komponenta za promijeniti.
  4. Ni matična ploča nije za isključiti (greške na sabirnicama, preveliko dizanje napona). Ima li možda kakvo dinamičko oveclockanje (nije ti komp ručno clocknut?) ili nešto slično što možda ne radi kako treba?
Big wheel keep on turning, Proud Mary keep on burning, Trolling, trolling, trolling on the river.
13 godina

Napises ovo: 1. Kod igranja svih igara napajanje se jako grije i onda ventilator vrti kao lud

i onda pitas u cemu je problem?

Problem je u napajanju, sada posto se ti i dalje igras moguce je da i grafa rikne...

1. Kupi novo napajanje da se odma osiguras i za buduce nadogradnje, Corsair Cx 430

2. promjeni napajanje, te promjeni odma pastu na procesoru i metni neki bolji hladnjak ako nemas na njega npr freezer neki nadju se po 100kn

3. ako i dalje ne bu sljakalo, sljedece ti je promjena grafe...

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Re: Pregrijavanje, koji dio je krepava?
MrBlc kaže...

Procesor ti se previše grije. I grafička je prilično vruća, ali tim serijama visoke temperature nisu strane. Test grafičke može pasti i zbog procesora (ipak grafička radi s podatcima koje šalje procesor.

1. Da li ti je cooler ispravno stavljen, s termalnom pastom (ali ne previše)?
  2. Kako ti je okrenut i gdje je pozicioniran dodatni ventilator i koliko još imaš otvora na kućištu? 
  3. Imaš li drugo napajanje za probati (posuditi od prijatelja)? Iako simptomi baš ne odgovaraju napajanju, nije baš neki brand, pa čisto zbog eliminacije, jer je najjednostavnija komponenta za promijeniti.
  4. Ni matična ploča nije za isključiti (greške na sabirnicama, preveliko dizanje napona). Ima li možda kakvo dinamičko oveclockanje (nije ti komp ručno clocknut?) ili nešto slično što možda ne radi kako treba?

1. Cooler je ispravno stavljen, mozda bih trebao promijeniti pastu jer ovak stoji vec godinu i pol

2. Ventilatori su dobro postavljeni i imam jos i prednji i bocni otvor

3. Nemam napajanja za posuditi, morati cu kupiti novo

4. Nikad overclockan procesor, sve je na defaultu kak je od kad sam kupio komp (novi, 2008.)

FakeDeath kaže...

Napises ovo: 1. Kod igranja svih igara napajanje se jako grije i onda ventilator vrti kao lud

i onda pitas u cemu je problem?

Problem je u napajanju, sada posto se ti i dalje igras moguce je da i grafa rikne...

1. Kupi novo napajanje da se odma osiguras i za buduce nadogradnje, Corsair Cx 430

2. promjeni napajanje, te promjeni odma pastu na procesoru i metni neki bolji hladnjak ako nemas na njega npr freezer neki nadju se po 100kn

3. ako i dalje ne bu sljakalo, sljedece ti je promjena grafe...

1. Upravo zato sam i napravio post, da se ne zaletim bezveze i kupim novo ak je mozda nekaj drugo :)

2. Katana 3 (mislim) je gore, trebao bi biti cisto ok za moj procesor

3. Problemi su poceli kada sam HD3850 zamijenio sa HD4850...stvarno sam bio uvjeren da je graficka al su ocito poceli i problemi sa drugim komponentama

Sada cu ga otvoriti i usisati sve lijepo pa cemo vidjeti kak se ponasa....sumnjam da ce pomoci.

17 godina
neaktivan

Hvala svima na pomoci!

Rastavio sam sve...usisao kilu prasine, otvorio i napajanje...

Promijenio sam termalnu pastu i sad sve radi kao urica! U idle su i jezgre i gpu oko 36-38 stupnjeva :D

Cak je i Simcity izdrzao cuku vremena bez greske...i btw igra je odlicna! 

Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice