Ploča, BIOS, memorija, grafička... Temperatura?!

poruka: 6
|
čitano: 2.438
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
odjavljen

Otkako je počela zima (?!), komp mi se ponekad neće bootat. Evo procedure:

- Upalim komp; power lampica svijetli; HDD lampica svijetli oko 5 sekundi; "beep" se ne čuje; ventilatori i diskovi se vrte normalno; monitor ostaje u stand-by modu (lampica na njemu samo titra).

Pritisak na tipku Reset na kućištu - problem riješen, POST se pojavljuje, komp se boota normalno, ALI:

- Ugasim komp; upalim ga za sat vremena; opet isti problem (kako kada, "kako mu dođe" Viče).

A zašto sam spomenio zimu? Zato jer mi se po ljeti to NIKAD nije desilo (možda zbog veće temperature sobe i smanjene vlage zraka, tj. kondenzacije vlage na ploči i memoriji Cool).

Komponente:

- ASUS A7V8X-X ploča = BIOS na najnovijoj verziji (1013), baterijica jednom zamijenjena

- ATi Radeon 9700 = AGP 8x, 128 MB DDR, hlađena GlacialTech NorthPole 1000 (pasivni blok + kartica s 2 ventilatora ispod)

- 768 MB DDR = 3x 256 MB

- 400 W napajanje

- Pri. Master: WD Caviar Blue 160 GB (IDE)

- Pri. Slave: (ništa)

- Sec. Master: ASUS DRW-1814BL pržilica (IDE)

- Sec. Slave: još jedan WD Caviar Blue 160 GB (IDE)

- Win XP Pro SP3

Boot-sekvenca:

- Floppy

- Prvi HDD

- Pržilica

- Network

Starosti komponenti (inače, komp je sad već hyper-star Izlanuo se):

- Ploča = 7 godina

- Baterijica = oko 3 godine

- Grafička = ??? (kupljena rabljena)

- Memorija = 6-7 godina

- Napajanje = 7 godina

- Prvi HDD = par tjedana

- Pržilica = 2 godine

- Drugi HDD = 3 godine

Dakle, postoji li način da se to nekako riješi (recimo, preko BIOS-a), ili ipak ploča/memorija/grafička/šta li već ide u smeće? Gledo sam slične postove, ali svi su riješili takve probleme na banalne načine (zaboravili ukopčat taj-i-taj kabel, itd.)...

Eto, nije baš neki problem (samo maznem po Resetu - imao sam i gorih problema, recimo komp nije prepoznavao HDD), ali ipak... Tako je to kad pokušavaš spasit "brod-koji-tone"... Izlanuo se

Hvala unaprijed!

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
RE: Ploča, BIOS, memorija, grafička... Temperatura

Imam jednu staru kantu s istom plocom, ostatak hardwarea je razlicit, desava se ista stvar. Takodjer ponekad i bez nekog logicnog razloga, a zajednicki nazivnik je niza temperatura. Vjerojatno bi pomoglo pocistit malo kontakte, mozda sve odspojit i opet spojit, ali mi je nekako jednostavnije kliknut taj reset kad se vec tako nesto desi. Da se natjeram da sve odspojim, vjerojatno bi unutra slozio nazad nesto drugo :)

16 godina
odjavljen

Ma i meni ga se ne da više otvarat, otvarao sam ga bar 10 puta prošli tjedan... Da li ima ikakve veze što mogu palit komp na Power tipku na tipkovnici (prebacio sam jedan jumper na ploči i opciju u BIOS-u kako bi aktivirao taj feature)?

16 godina
neaktivan

Ne sjecam se da sam ikad petljao nesto oko toga na ploci. Bile su gore do sada dvije tipkovnice, jedna prastara DIN preko PS2 adaptera, i zadnja USB, za koju sam mislim taj feature ukljucivanja na tipku negdje iskljucio. S obje je bila ista prica.

16 godina
odjavljen

Ništa, valja pričekat ljeto... Smijeh

16 godina
neaktivan

Stvar ti je u tome da se komp ne boota jer je prehladan. Kad se malo ugrije radi bez problema koliko sam shvatio... Iskreno ne znam kako bi to mogao srediti...

Prodajem: Matičnu ploču Matsonic + Intel Pentium IV 1.7 Ghz, Floppy Disk Drive + odgovarajući kabel, Modeme (PCI), AsRock MBO + Athlon XP 2600+, ATI Radeon 9200 SE
Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice