Novi laptop se gasi kad je baterija slaba

poruka: 2
|
čitano: 1.718
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
neaktivan

Pozdrav, forumaši! Unaprijed se ispričavam na duljem postu, ali imam problem s novim laptopom i molio bih vašu pomoć.

Situacija je sljedeća - novi laptop (Lenovo Ideapad 330s) se gasi kad je baterija slaba (oko 10-15% ili niže). Dakle, ne izvrši regularni stutdown (hibernaciju), nego se doslovno ugasi kao da sam iskopčao kabel iz struje. Nakon toga se neće upaliti, a kad prikopčam punjač, baterija bude skroz prazna (0%). Naravno, svi programi su zatvoreni i sustav se boota od nule. Na struji radi normalno, a i na bateriji, sve dok ona ne bude skoro pri kraju. Nema nekog pravila (nekad dođe ispod 10%, nekad ne, a čini mi se da se ugasi kad se pokrene neki zahtjevniji program i komp povuče struju iz baterije). To sam primijetio tek neki dan, no do tada, iskreno, nikad nisam laptop pustio da se toliko isprazni.

Meni ovo, naravno, "smrdi" na problem s baterijom. No, opet, laptop je nov (kupljen prije mjesec i pol) i svi testovi koje sam napravio (službeni Lenovo programi koji su mi već i bili na laptopu) kažu da je sve u redu. Moje je pitanje - kolika je šansa da je problem negdje u Windowsima ili s nekim programom ili driverom? U smislu, kao da OS pogrešno očitava stanje baterije pa pusti da se ona isprazni skroz do kraja (to mi se dogodilo na jednom tabletu pa je update riješio problem). Na internetu ima svakakvih iskustava i priča o gašenju računala, pogotovo nakon updatea Windowsa, i nije svaki put bila riječ o hardverskom problemu...

Što sam sve probao? OS je updatean (Win10 Home, originalni s laptopom je bio 1709, sad je verzija 1803), svi driveri su updateani, resetirao sam Power planove na originalne postavke (nisam ništa dirao ni pod advanced power settings, gdje mi je low battery stavljen na 10%, a critical battery na 5%). Windows battery report mi naizgled ne govori ništa neobično, ali možda ga ne znam interpretirati... Probao sam rekalibrirati bateriju (napuniti ju do kraja nakon što se laptop ugasio i pustiti da se isprazni), ništa se nije promijenilo. Jedino što nisam probao je reinstall Windowsa.

Ima li tko kakvu ideju što bi to moglo biti, osim, naravno, defektne baterije? Mogu li probati još nešto, ima li smisla reinstalirati Windowse, ili da šaljem laptop odmah u servis? Hvala unaprijed na mišljenjima i komentarima! LP!

0 0 hvala 0
16 godina

Ovlašteni servis direktno ili preko trgovca gdje je kupljen laptop, nema nekih mogućnosti za "igru" s baterijom.

uključite logiku, prije postavljanja pitanja
Moj PC  
2 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice