Prije pola godine nabavia sam novi HDD od 1TB (WD10 EZER), i sve je uredno radilo bez ikakvog problema do prije misec dana.
Prije tih misec dana napravia sam update windowsa 10 (tocnije nakon restarta pc-a update se sam pocea instaliravat, al dobro nebitno).. update uspjesno prode, te nakon nekoliko sati rada na kompu ga gasim.
sutradan ujutro palim komp, kad odma nakon podizanja BIOS-a dobijem ovu poruku: (Slika u prilogu)
Koliko god puta ja restarto komp uvik isto. Stvar je da je HDD krepo. U BIOSU-u kad odem da prominim sa koje ce se particije, odnosno HDD-a bootat windows , tog HDD-a uopce nema ponudenog.
Provjerim SATA kabele od HDD-a i kabele za napajanje koji idu u HDD no 0 bodova. HDD prespojim na drugi komp ni tamo ga ne prepoznaje. pokusam testirati pomocu raznoraznih aplikacija i programa no na svakom mi baca errore i bad sektore. U Disk managementu ga cak i prepozna no kao unallocated space i pise bad disk...
dakle u svakom slucaju novi HDD star niti pola godine je iz vedra neba prestao s radom.
Kupim novi HDD prije misec dana (Takoder WD 1TB, no WD10 EZEX model).
HDD radi najnormalnije i sve kako treba sve do danas kad mi se pc u sred gejmanja zamrznija i bacia bluescreen, naravno restarto se i opet nakon ucitavanja BIOS-a bacio istu poruku i isti error kao i sa onim prvim HDD-om...
identicna situacija, BIOS ne prepoznaje HDD, sve isto.. vec sam se bio pomirio da cu ga morat slat na garanciju i servis , i iso sam cisto iz ocaja probat zadnju slamku spasa a to je opet otvorit kuciste i provjerit kabele HDD-a odnosno prespojit drugi kabel (konektor) od napajanja i gle cuda nakon toga je proradio i nije vise baca taj error.
Inace imam 2 HDD-a, jedan je za arhivu a drugi je za sistem odnosno windowse... Taj HDD za arhivu je prezivio i prosli i ovaj put, odnosno netaknut je.
E sad ono sto mene zanima i zabrinjava je da li je uzrok oba ta problema neispravno napajanje, odnosno moguce da je napajanje skurilo prosli HDD (s obzirom da je taj HDD bio ustekan na isti konektor na napajanju kao i ovaj). Jer niko mi ne garantira da se ista stvar opet nece dogodit sutra, za tjedan dana, misec dana ako je do napajanja i konektora koji idu u HDD.
Kako bi se uopce moglo provjerit napajanje da li je ispravno (odnosno htio bi vidjeti samo za taj jedan konektor koji je ocito problematican da li je stvarno do njega ili je nesto drugo posrijedi)? Jedini nacin koji mi pada na pamet je pomocu voltmetra izmjerit voltazu.
A mozda je i do maticne...
Da li je imo iko slican problem?
Napajanje je XFX TS 450W, takoder relativno novo, mozda godinu ipo staro..