Mogu li driveri fizički oštetiti monitor?

poruka: 6
|
čitano: 1.159
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
11 godina
neaktivan

Pozdrav svima, ovo je problem s kojim nikad prije nisam susreo, pa bi bilo lijepo dobiti neko mišljenje o tome.

Nedavno sam dobio MSI Wind U270 netbook, s procesorom E-450 i Radeon HD 6320, sa 64-bitnim Win 8.1 . Driver GPU-a koji je bio dostupan na MSI stranici je od 2011., pa sam ih odlučio nadograditi s AMD-ove stranice. Instalirao sam posljednji dostupni paket drivera , Catalyst Software Suite 15.7.1 i ponovno pokrenuo prijenosno računalo. Sve je dobro funkcioniralo, ali nakon nekoliko dana otkrio sam da ne mogu gledati lokalno reproducirane videozapise, samo je pokazao crni ekran u playeru, bez obzira na to koji sam player upotrijebio. Youtube videozapisi su se prikazivali normalno. Zato sam se odlučio vratiti starim driverima, ali sam prvo htjeo testirati Radeon Crimson Edition 16.2.1 Betu, koja je također dostupan za moj sustav. Instalacija je prošla glatko, bez problema, restartao sam netbook, i sada su videozapisi opet funkcionirali. Tada sam isprobao emulator, i dok sam ga konfigurirao, zaslon je počeo tresti sliku. Najprije malo, a zatim i mnogo više. Ponovno sam pokrenuo netbook i ušao u BIOS kako bih provjerio neke postavke, ali i dalje je rezuckao sliku i na BIOS-u, sve dok nije "srezao" sliku na ekranu. Slika je bila u teškom glitchu. Ponovno sam pokrenuo laptop, i zaslon je sada crn,  nakon nekog vremena postupno se počne osvjetljavati i dođe do najveće jačine svjetla, ali sve što vidim je ovo (pogledajte sliku u nastavku). Kad priključim prijenosno računalo na vanjski monitor,  sve vidim normalno, znači da je GPU u redu, ali zaslon prijenosnog računala je mrtav. Je li moguće da je to posljedica beta drivera? 

Poruka je uređivana zadnji put čet 6.12.2018 10:39 (Jahya).

0 0 hvala 0
17 godina

Nema ti to veze s driverima. Ili je otišao monitor ili flat kabel koji spaja monitor i matičnu.

Twitter: @191x7
Moj PC  
3 0 hvala 1
11 godina
neaktivan
Re: Mogu li driveri fizički oštetiti monitor?

Pretpostavljam da nema veze, ali mene zanima jesu li mogli driveri inicirati failure? 

11 godina

NE ni naponom signala sa grafičke ni rezolucijom itd...monitor prikaže što može ili izbaci natpis za grešku .

16 godina

-može.. tj sve je soft, bios-firmware-driver.. kao i util-tweak za oc.. i upravlja svim funkcijama pa tako i naponima. Dakle, soft kad je bugovit može.. ali generalno ne, jer su to stvari koje bi tad trenutno uništile milione monitora u jednoj sekundi (znalo bi se..). Tad dedukcijom-eliminacijom zaključiš da je kvar 'lokalno' tvoj, kvar hardwarea ili ostatka sysa, npr napajanje, mbo, .. ili si napraivo nešto kao 'frankenštajn' križanac drivera raznih verzija-serija/generacija VGA koje ne moraju biti za sve jer se povremeno dio supprta gasi-abanda.. (odbacuje kao dio nepotrebnog tereta dok se uključuju novi fičeri novije serije vga).

-simptomi su ugl kvar ili barem pregrijavanje (pogotovo za laptop + starenje) uz povećane gubitke-otpore napona.

-monitor i svaka komponenta za sebe se može pokvariti u bilo kojem trenutku 'sama od sebe' ili teoretski raditi vječno. Uzrok ne mora biti nešto u lancu ili samo 'sreća'.

+ btw, nikad se ne preporučava korištenje bilo kojeg osim aktualnog drivera ili inicijalnog kojeg si dobio uz uređaj, npr beta se po preporuci izbjegava. Koristiš 'na svoju odgovornost' + staro dobro pravilo da ono što radi (dobro) ne popravljaš. Istovremeno generičko pravilo da se soft treba ažurirati a to uključuje i bios-firmware-driver.. obje tvrdnje su jednako dobre.

+problem koji je na nekim serijama laptopa, povezan direktno s biosom tj način kako laptop za razliku od desktopa-odvojenih komponenti, kontrolira npr glasnoću zvuka i svjetlinu.. i desi se npr prije nekoliko godina da se promijenio 'driver' tj koraci u gradiranju svjetline od 0-15 u 0-256 (4-8 bit) u driveru ali je bios imao stari do 15 i pošto u laptopu bios pamti stanje, jednostavno je zatamnio sliku i nije se moglo posvjetliti.. do reseta-flaširanja a za to trebaš novi bios ili do reinicijalizacije drivera tj installa starog koji je imao staru skalu i pravilno osvjetljenje usklađeno s biosom.. to je trajalo cca mjesec dok se nije sve fixalo, jer to je tako. Nakon tog praktički nemaš nikakavog problema osim da teoretski pribaviš neko računalo koje je stojalo negdje na lageru i nije ažuriran bios-firmware i sl. .. a onda može biti veći problem danas, jer možda više nema odgovarajući driver (stari) koji radi itd..

edit: driver bi prije oštetio VGA tj onu komponentu koju konkretno kontrolira, ne monitor. (ali laptop je ipak upakiran u jedan uređaj..). no kao što iznad kaže ne.. ili šanse manje nego loto.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put čet 6.12.2018 12:04 (ihush).
8 godina
protjeran

mitovi, legende...

meni je virus uletio u drivere i cijeli monitor se zapalio, tipkovnica, hard disk i kućište... 

O nama će pričat ka i mi o Atlantidi, a možda i neće, ma jebo nas nemamo sreće
Poruka je uređivana zadnji put čet 6.12.2018 12:31 (Anđeo bez falinge).

0 1 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice